Poikasten koko

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Samoilla linjoilla Hiltan kanssa. Jos ei muuten ilmassa olisi sukusiitosepäilyä, niin nuio toiset syythän voisivat kasvun eroja jonkin verran selvittää.. Mutta koska muutenkin jo on syytä epäillä sukusiitosta, se kyllä on varmaan ilmeisin syy noin suurille eroille kasvussa.
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Kyllä Lilli menee pataan, jos se ei ala lainkaan munimaan, niin mukava ja sylikesy kana kuin onkin. Tosin ei siinä ole paljoa syötävää... Odottelen nyt vielä jonkin aikaa. Jos sen kitukasvuisuus johtuu sisäsiitoksesta, niin periytyykö se enää sen poikasille, jos kukko on erisukuinen?
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Lilli ei sitten koskaan muninut. Eilen sillä alkoi tulla kirkasta verta takapäästä. Lopetin sen saman tien. Ilmeisesti se sitten oli syntymästään vammainen sisäsiitoksen takia. Vielä reilun puolen vuoden iässä se oli pieni rääpäle, ei sitä viitsinyt edes perata syötäväksi. Onneksi on terveitä ja reippaita nuorikoita kasvamassa tilalle. Pitipä vaan tämmönenkin asia oppia kantapään kautta.
kanamummo

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

Voi harmi.. :smt009 että noinkin voi käydä!
Suvianne

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Mistähän se veri johtui?
Tuli mieleen, että ei varmaan kannata laittaa siitokseen pientä vaikkei se heti näkyisi. Nuita geenejähän hyppelee sukupolvien yli.
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

En osaa kyllä yhtään arvailla verenvuodon syytä. Muut on terveitä ja pehkut aika puhtaita, joten en oikein usko kokkidioosiin. Ellei sitten kesällä saanut kokkideja ja ne olis näin kauan jyllänneet.

Siitokseen ei Lilli-parka päätynyt, kun on puolesta päivästä saakka ollut vainaa. Päätin varmuuden vuoksi lopettaa sen, ettei kärsi. Vikaahan siinä joka tapauksessa on, kun noin vanhana ei edelleenkään muni ja on aivan rääpäle. Harjakin oli aivan pieni ja vaalea.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4452
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Hei hei, pikku-Lilli :smt010 Niin...kai se kokkidioosi voisi pahana jyllätessään vaurioittaa suolistoa ja sitä kautta ravinnon imeytymistä ja siten myös kasvua, mutta tuskin se vain yhteen vaikuttaisi :smt017 Laitoitko tutkittavaksi?
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

En laittanut, vaikka hetken kävi mielessä. Niin kiirusta tässä joulun alla, etten ehtinyt alkaa pakettia väsäämään. Muut kanat on kuitenkin kunnossa. Mulla on 10 vuotta kesät käytössä ollut kanatarha, joten ei se mikään ihme ole, vaikka siellä kokkidit jylläisikin, vaikka sielläkin on pehkuja käytetty ja ne on kompostoitu. Toisaalta siellä on pärjäilleet vanhat häkkikanatkin, joilla ei tunnetusti ole minkäänlaista vastustuskykyä.

Mut mä kyllä olettaisin, että kaiken takana on rutsaisuus. Näillä kahdella rutsasella oli sitä kalkkijalkaakin, muilla ei. Voihan se huono kehitys johtua jostain loisesta tai pöpöstä, mutta avrmaan siinäkin on taustalla rutsaisuudesta johtuva huono vastustuskyky.
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Hyvää joulua Lillille kanojen taivaaseen. :angel11: Olit mukava pikku kana.
Muusa

Viesti Kirjoittaja Muusa »

Lilli-parka mutta ehkä näin on paras. Tietty ikävä se on kun justiin joulun alla menee rakas kana :smt056
Mulle tuli mieleen että jos se nyt olisi ollut aloittelemassa munintaa niin jos sillä siellä munantuotantoelimistö on ollut kehittymättömyyden vuoksi niin vikainen että olisi aiheutunut se verenvuoto.
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Juuri tuo mullakin tuli mieleen ja sen takia lopetin sen heti, että välttyy enemmiltä kärsimyksiltä. Normaalisti kehittynythän se ei ollut. Eikä sillä ollut ripulia, vaan ihan puhdasta verta sieltä tuli. Olis pitänyt lopettaa jo syksyllä, kun se oli selvästi normaalia pienempi jo silloin :smt009 Mut nämä oli mun ekat poikaset, eikä ollut oikein vertailukohtaa.
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Meillä varmistui viime kesäkuisten poikasten kasvuongelmien syyksi kokkidioosi.

Mutta varvasongelmat ovat yhä mysteeri. Nyt on koneesta tulossa tipuja. 7 on jo kuoriutunut ja niistä kolmella on kipparat varpaat. Nämä eivät ole sisäsiittoisia. Voiko tämmönen vika olla niin vahvasti geeneissä, että se tulee esiin vielä geenipohjan laajentamisen jälkeenkin vai pitäisikö alkaa hakea syytä hautomakoneen säädöistä tai emojen ruokinnasta?
kanamummo

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

Villi veikkaus hautomakone, meillon tullu kippuravarpaita koneesta muttei koskaan kanan hautomana :smt017
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Yksi tämmönen kipparavarvas, jolla napakin oli jäänyt pahasti auki kuukahti tänään. Kuoriutui eilen illalla ja kuoli tänään päivällä. Toinen kipparavarvas vaikuttaa myös heikolta. Kolmas lievin tapaus sen sijaan on muuten oikein reipas. Aika heikolta näyttää tuo kuoriutuminenkin. Koneessa yksi on eilisestä saakka yrittänyt ulos munasta, yksi on ilmeisesti kuollut saatuaan nokan ulos ja loput munat ei kerro itsestään mitään.

Mitäs ihmettä mä nyt oon tehnyt väärin? Viimeksi sain viisi sikiötä tapettua ihan kai sen takia, että nopin kuoriutuneita pois koneesta sitä mukaa kun niitä tuli ja lämpö ja kosteus laskivat liian alas. Nyt otin opikseni ja säädöt on mielestäni kohdallaan. Mikä nyt mahtaa mättää, kun tulos on näin heikko... 20 munasta on nyt siis saldona 7 kuoriutunutta:

3 täysin tervettä
1 tervejalkainen, jolla napa oli auki, selvisi ja on nyt reipas
1 jalkavikainen, muuten terve
1 kipparavarpainen ja heikko, vielä elossa
1 kipparavarpainen, napa auki syntynyt, kuoli

Oon toki iloinen neljästä nyt terveestä tipusta, mutta haluaisin kyllä tietää, että mitä voisin tehdä paremmin, että tulos olisi ensi kerralla parempi.
Vastaa Viestiin