Kananmunateollisuus

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Suvianne

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Pavut kun ostaa kuivattuina pussissa ja työstää itse ja tosiaan soijarouhetta käyttää ja kotimaisia herneitä ja kasvattaa itse jos pystyy niitä härkäpapuja... (sekin on aika takuu varma kasvaja)
Niin kyllä se on silti lihalle hyvä "korvike"
En kyllä kanna huonoa omaatuntoa hyllyllisestä papuja mitä minulla on keitettynä pakastimessa.

Riisin olen vaihtanut kotimaiseen OHRAAN!!!!!
Ja täällä on ihan naapuri tilalla ihanaa RUISRYYNIÄ!!!
Olen tehny siitä maitoon puuroa ja keittäny perunamuussin sekaan ja keittäny ohranseassa lisukkeena, IHANAAA
Äh, en löytäny kuvaa ruisryynistä tai kunnon luetteloa heidän tuotteista, mutta tääsä on jotain
http://www.niittymyllari.fi/tuotteet.php


Pieniä valintoja, mutta opetan lapsenikin mahd. ekologiseksi ja niin verkko leviää :)
Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

:smt001 No talven yli maahan jätettyjä palsternakkoja voi myös nostaa keväällä, mutta tosi vähässä on kyllä keväiset puutarhan antimet. Voi sentään, mun tarvii pyytää äitiltä artisokan mukuloita, olin vallan unohtanut koko asian. Siitä kasvista tulee upeita aidanteita, joiden laidoilta voi sit kaivaa mukuloita keittiöön. Mä värkkäsin joskus peruna-porkkana-artisokka -sosesoppaa, se oli aivan tajuhyvää.

Niin, eikös laissa sanota, etä eläintilan rakenteet eivät saa aiheuttaa haittaa eläimelle. Mitä varten sitten sellaiset emakonseisotustelineet on sallittuja, joista sika saa ylös alas mennessään vaikeita haavoja? Entä ne hännättömät possut sitten. Jos sellaiset ei ole hyväksyttyjä, niin miksi niitä tuottavat olot sitten on hyväksyttyjä?
Ja mitä nää sitten on nää vuosikausien siirtymäajat esimerkiksi kanalamuodoissa? Jos tänään todetaan, että häkkikanala on epäinhimillinen tuotantomuoto, laitteita pitää olla vaihtamassa jo heti huomenna eikä vasta vuosikymmenen päästä. Mun mielestä se ei ole mikään selitys, että maanviljelijät on jo valmiiksi köyhiä, ei niille voi aiheuttaa lisäkuluja kalusteiden vaihdosta. Huomioidaanko muiden yrittäjien taloudellisia tilanteita samoin? Ja jos suuntaus on jatkuvasti kohti suurempia yksiköitä, niin mikäs ongelma jättitiloille on tehdä uusia karsinanlaitoja. Niin ja mitä varten marketeissa on uusiseelantailaista lammasta!? Eh, mua rupes niin kiukuttamaan se eilinen ohjelma. Varmaan ihan tarpeellista ja terveellistä. :smt013
Suvianne

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Onko maanviljeliät köyhiä?
Minun tuntema on sairaseläkkeellä ja työmiehet hoitaa luomulampaat ja korjaa sadon kun ukko on italiassa...
Jospa sitä tukiais järjestelmää pitäisi miettiä uusiksi...
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Pootsi kirjoitti:Jos tänään todetaan, että häkkikanala on epäinhimillinen tuotantomuoto, laitteita pitää olla vaihtamassa jo heti huomenna eikä vasta vuosikymmenen päästä. Mun mielestä se ei ole mikään selitys, että maanviljelijät on jo valmiiksi köyhiä, ei niille voi aiheuttaa lisäkuluja kalusteiden vaihdosta. Huomioidaanko muiden yrittäjien taloudellisia tilanteita samoin?
Oon periaatteessa ihan samaa mieltä. Tossa on vaan semmonen ongelma, että elämme vapaan kaupan aikaa. Jos Suomessa tuotanto supistuu tai hinnat nousee, ulkomailta tulvii heti halpamunia tilalle. Suomalainen kuluttaja ei suosi suomalaista tuotantoa eikä piittaa eläinten oloista kuin kauniissa puheissaan. Jos piittaisi, mitään häkkimunia ei kaupoissa edes myytäisi. Sitten se piittaamaton enemmistö ostaisi sitä keskieurooppalaista tai venäläistä munaa. Venäjällä ei ole eläinsuojelulakia lainkaan olemassa. Sianlihaa tulee Suomeen paljon Tanskasta, jossa sikojen olot on vielä kurjemmat kuin Suomessa. Silti se tanskalainen joulukinkku monille kelpaa. Kananmuniin (sekä kotimaisiin että tuotuihin) ja niistä tehtyihin tuotteisiin tarttis kai lätkäistä joku "haittavero", jonka tuotolla kanalat uudistettaisiin eläinystävällisiksi. Kuluttajathan on tähän asti saaneet hyödyn lähes ilmaisista kananmunista kanojen kustannuksella, joten munien syöjät voisivat kustantaa kanat vapaiksi.

Tuo "kaupan esteiden" kielto on minusta pahin este eläintuotannon eettisen laadun parantamiselle. Heti, jos hinta nousee, ulkomailta tulee kenenkään estämättä halvempaa tiskiin. Kehitysmaat ovatkin rynnimässä lihan ja kananmunien vientimarkkinoille panostamalla tehotuotantoon. Eipä siinä mitään, kyllä mä kehitysmaille vientitulot suon mielelläni, mutta se ei saisi tapahtua siten, että eläinsuojelun heikkoa tasoa käytetään kilpailuetuna. Nyt sitä käytetään. Suomessakin myydään etenkin ravintoloissa paljon ilmeisesti häkkikasvatettua thaimaalaista broiskua ja Aasian ja Afrikan maat panostavat munien häkkikanalatuotantoon. Just oli ilmoitus lehdessä, jossa haluttiin ostaa häkkikanalalaitteita muistaakseni Ugandaan. Olis erittäin hyvä, että jokainen maa voisi kieltää ulkolaisten elintarvikkeiden tuonnin ihan vapaasti sillä perusteella, että tuotannon laatu ei joltain osin vastaa oman maan tasoa. Sen jälkeen parannusten tekeminen olis paljon helpompaa, kun ei tarttis miettiä kilpailutilannetta. Uusina vientimarkkinoille tulevat maat saisivat sellaisen signaalin, että eläinsuojeluun on panostettava heti eikä ensi jouluna, jos aikoo tuotteitaan saada markkinoille. Eläinten hyvistä oloista pitäisi saada kilpailuvaltti, kun nyt kilpailuvaltti on eläinsuojelulain puttuminen!

Turkistuotannon kanssa on vähän sama homma. Mä olisin turkistarhalla vierailleena ja niitä täysin mielenterveytensä menettäneitä, häntänsä poikki syöneitä, pakkoliikkeistä kärsiviä eläimiä nähneenä valmis lopettamaan koko tuotannonalan. Mutta kun suomalaisten turkisten kysyntä on Kaukoidässä ja ne ostavat ne sitten jostain muualta. Tuotanto lisääntyisi vastaavan määrän Kiinassa ja Venäjällä, joissa eläinsuojelusta ei edes keskustella ja elikot nyljetäänkin elävältä. Tässäkin tarttis eläinsuojelijoiden yrittää vaikuttaa kysyntään, esim. ajamalla turkistuotteiden kieltoa EU:ssa. Nythän EU kielsi hyljetuotteiden myynnin kokonaan, vaikka esim. Suomessa hylkeen metsästys on ihan säänneltyä ja eettisesti verrattavissa muuhun metsästykseen. Paljon suurempi syy olisi kieltää häkkikasvatetuista eläimistä tehdyt turkistuotteet.

Tää on nyt ehkä sitä "isoa kuvaa", jota tarkoitin eli sitä, mitä pitäis järjestöjen ja viranomaisten katsoa myös. Katsotaan me pienet ihmiset kaupassa vaan sitä pientä kuvaa. :smt001

Tällä en siis todellakaan tarkoita sitä, ettei parannuksia pitäisi tehdä. Niitä tosiaankin pitää tehdä ja tarvittaisiin kyllä kanoillekin paljon parempia parannuksia kuin joku pienen pieni hiekkakippo häkin nurkkaan vuosikausien siirtymäajalla. Mutta ne parannukset pitää myös suunnitella ja rahoittaa siten, että tuloksena ei ole tuotannon valuminen ulkomaille ihan yhtä huonoihin tai huonompiin oloihin. Maatalousviranomaisten pitäisi keksiä jotain luovaa kotimaisen tuotannon suojaamiseksi.
Tius^^

Viesti Kirjoittaja Tius^^ »

noista eläinrääkkäysvideoista että musta se on törkeetä mennä yöaikaan ilmanlupaa eläintiloihin kuvaamaan ja varsinkin kanaloissa ja sikaloissa eläimiä kuolee enemmän kuin esim. navetoissa. yöaikaan yleensäkkin tapahtuu vaikka ja mitä ja ei omistaja aina kulje siellä eläimiä häiritsemässä. monenki tilanomistajan kanssa on puhuttu noista videoista ja kotona on ollu koko elämäni tän vuoden heinäkuuhun asti lehmiä. jokaisella suurella tilalla menekki on suurempaa ja raatoja saattaa lojua viikonki pihalla ku raatoauto ei hae heti kun soittaa. ei silleen että olisin häkkikanaloiden puolella. jokatapauksessa suomessa on niin paljo paremmat elämät ja kuolemat eläimillä kun monissa muissa maissa. joissakin maissa nyljetään tai lasketaan eläimiltä elävältä veret ym. se on paljo kauhiampaa mitä jos eläin kuolee normaalisti kärsimättä yöaikana ja aamulla se laitetaan rakennuksen taa odottamaan raatoauton hakemista.
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Todella hyvä kirjoitus. Onko tämä sun omaa käsialaa? Jos on, niin tätä kannattaisi tarjota johonkin lehteen.
Ushva

Viesti Kirjoittaja Ushva »

Niin, eikös laissa sanota, etä eläintilan rakenteet eivät saa aiheuttaa haittaa eläimelle. Mitä varten sitten sellaiset emakonseisotustelineet on sallittuja, joista sika saa ylös alas mennessään vaikeita haavoja? Entä ne hännättömät possut sitten. Jos sellaiset ei ole hyväksyttyjä, niin miksi niitä tuottavat olot sitten on hyväksyttyjä?
Tämäpä se onkin kummallista. Mutta onneksi yleisesti ottaen sikaloissa pyritään tekemään kaikki mahdollinen että näiltä vältyttäisiin. Kannattaa muistaa että (sika)tuottajissa on myös eläimistä välittäviä ihmisiä jotka huolehtivat niistä ja pitävät niitä mahdollisimman vapaasti ja käyttävät kuiviketta ym. virikkeitä. Hännänpuremat ja haavat ovat myös tuottajan pussista pois, eli myös raha tässä ratkaisee lisäksi.
Sitten on näitä "mätiä omenoita" niin kuin kaikkien eläintenpitäjien joukossa aina on, jotka eivät välitä eivätkä ole kiinnostuneita lisäämään eläinten viihtyvyyttä. Näihin epeleihin pitäis saada ne kunnon sanktiot iskettyä! :smt021
Ushva

Viesti Kirjoittaja Ushva »

Ai niin: Hyvä ja selkeä kirjoitus Mimmi!
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Herne- ja pähkinäkasvit on muuten sitten yleisimpiä allergian aiheuttajia, ja niistä saattaa saada hengevaarallisen allergisen shokin, kaikkilla ei ole varaa valita kasvisruokavalioo, vaan on pakko tyytyä noihin kamaliin epäeettisiin, kuohittaviin, teurastettaviin, tuotantoeläimiin :smt019 .

Ruoka-aineallergiat on tosi ikäviä ja yleisiä ja ei siinä esim lapsen kohdalla oo mitään vaihtoehtoo, silloin, kun oireet on pahoja, jos ei oo näin aikuisenakaan. Sitä valkuaista kun nyt vain on saatava jostain jos meinaa pysyä hengissä. Tää on aina muistettava..ennenkuin rupee ketään syytteleen epäeettisestä käyttäytymisestä. Kanamuna voi toiselle olla myös hengevaarallinen tuote, samoin kala.

Kaikilla ei oo mahdollisuutta ostaa maatilaa ja kasvattaa lihojaan ite, työn ohessa( on muuten pikkaisen työpäivällä mittaa), niitten on pakko tyytyä siihen, mitä kaupasta saa, vegaanit ja eläinaktivistit sais edes joskus huomioida tän, ja kuinkas sitten suu pannaan kun sattuu omalle kohdalle superallerginen lapsi, riskeerataan sen elämä, vai, niitä kun saattaa siunaatua myös sellaisiin perheisiin, jossa vanhemmilla ei oo mitään oireita! Mää arvaan kyllä : hoidetaan homeopatialla.( ei muuten herätä tukehtunutta henkiin)

Ei tää meidänkään liha mitään halpaa oo, kun aattelee mitä maalle muuttaminen tuli maksaan... kyllähän tila alunperin oli halpa vaan kun pitää taata jatkuva vesi ja kunnon sähkölinja niin johan alkoi eurot viliseen, rakentaa imeytyskentät( ei ollut aiemmin minkäänlaista vesijohtoo mihinkään)...ei elikoita voi ottaa oloihin, jossa vesi loppuu kesken tai jossa ei paukkupakkasilla kestä sulakkeet lämpölamppuja. Ei niitä muulloin tarviikaan, jos tekee kunnon pytingit, mutta silloin ne on a ja o. Että sellaisia eettisiä valintoja suosittelen jokaisen tekeen, eipähän tarvii matkustella ja poltella grosiinia taivaan tuuliin, ja löhötä talvikuukausina Battajan rannalla tai lillua välimerenaalloissa, sekin on tavallaan luonnonsuojeluteko!

Siitä hevosenlihasta, jyskylän marketissa on kylmäsavuhevosta.. tosi hyvää on, mutta mutta .. kun kuulin huhun, että tän savulihan raaka-aine ei oo kotimaista..ainakaan ilman, ettei kävis Italiassa kääntymässä(teurastetaan siellä).. voi tietty olla huhukin, mutta ei siinä musta ole joutsenlippua, niin jää multa maistokerran jälkeen ostamatta!

Hevosilla on se ongelma, että noita ravikaakkeja lääkitään niin tavattoman paljon sellaisilla aineilla, joista voi jäädä jäämiä( ei oo tutkittu sillä tavoin, kuin elintarviketurvallisuus edellyttää), vain harva hevonen on siks elintarvikkeeksi kelpaava. Jos mulla olis hevonen niin se kyllä päättyis hyvissä ajoin ennen vanhuuden lääkerumbaa palvaamoon!

On meilläkin muutaman kerran ollut riihen nurkalla raato oottamassa autoo, kun se laki nyt koskee kaikkia, jopa tälläisiä eettistä lihaa ittelleen kasvattavia, niin että hyviä kuvia ois meiltäkin saanut, pentele!

Yleensä en oikein viitti tälläisiin ketjuihin osallistua(enää), vaan nyppii koko hörhellys, varsinkin, kun armon heimoveljet alppimaasta kävi pikkaisen avittamassa eläinoikeusasioissa ja kun herrat oli käräjillä Vaasassa, niin jo vain laskettiin satoja minkkejä vapaaks saaristoluontoon luonnonsuojelualueen viereen. Pysykööt omissa nurkissaa, ja laskekoot sinne alppiluontoon niitä sinne kuulumattomia petoelikoita, meillä ainakin toi siipikarjanlihan eettinen tuotanto on tänä kesänä mennyt ihan persiitterilleen pienpetojen vuoksi, ja villikissojen.. mitä lie hylättyjä kesäkissoja, kun niitä on niin helppo tuoda mettä-autoteitä korpee villintyyn!!

Yhen koulujen alussa meille ilmestyneen nälkiintyneen kissan kesytin ja toisen hain eläinsuojelusta.. muita en rupee enää kesyttelemään..ainakaan tirppavarkaita.

Onks possu muuten yhtään niinkuin eroava kanasta.. muistaisin että meillä harrastajillakin kanat on kannibalismiin taipuvia, ainakin joillain on ollut siinä suhteessa ongelmaa.. niin että se PEILI possunhäntöjen tiirailun sijaan!
Ushva

Viesti Kirjoittaja Ushva »

Laitan tähän vähän kuvia meiltä töistä. Uskallan väittää että suht onnellisia sikoja ovat, ei kannibalismia, ei stressikäyttäytymistä. Kesyjä ja rapsutuksista tykkääviä elukoita kaikki. Eikä tämä tosiaankaan ole ainoa hyvin hoidettu sikala suomessa!

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuvista näkee että vaikka tilaa on niin paras nukkumapaikka on omien sisaruksien kyljessä, mitä ahtaammin sen parempi! :smt005
Eli siinä mielessä oon Maunu_Muorin kans samaa mieltä että ei sianlihan syömisestä nyt niiiiin huonoa omaa tuntoa tarvi kantaa. Harmi että ne huonosti eläimiä pitävät sikatilalliset paitsi rikkovat monesti lakia ja asetuksia, pilaavat niidenkin maineen joiden eläimet voi hyvin.
Sian elämä on kuitenkin paljon paremmalla mallilla kuin kanan elämä nykysuomessa.
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Ihania poffu-kuvia! Kylläpäs ovat tyytyväisen näköisiä! Näitten kinkkuja varmaan saa sit myydä onnellisen porsaan perseinä?

Mutta ihanasti meillä kyllä menee jutut aina otsikosta sivu: aika harva vois uskoa, että "Kananmunateollisuus" nimisen topicin alla on onnellisia possuja! :smt005 :smt005
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Hitsin vitsit.. MÄÄ HALUUN.. siis noita kirjavia.. että tulee meidän Putsikinkkua ikävä, mut hyvälle maistui ja kanat sai pään...paitti, että mää vähän poskesta viistin siivua, oli muuten hyvää. Muistaakseni joku vanha ohje oli nimeltään sianpääliikiö.. oliskohan se joku hyytelöjuttu..

Ihan hyvä ettei koskaan tiedä mitä kejussa on.. häkkikanoista ihkupossuihin.. pakko lukee aina kaikki jutut..
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Täälläpäin se on kai sianpääsyltty. Semmosta alatoopia se on ja ai kun on hyvää. Ihania possukuvia. Voi kunpa kaikilla sioilla olis noin mukavat pehkupatjat alla. Kyllä tommosessa kelpaa poffun kölliä ja kärsällä tonkia eli kärsiä. :smt005

Tarttis saada tonne sikapuolelle samanlainen jaottelu kuin munissa on häkki- ja lattiamuniin. Vois vaikka antaa jonkun "onnellista persettä" -merkin puhtailla pahnoilla kasvaneelle sialle erotukseksi paljaalla betonilla kasvaneeseen. Vois vaikka Suomessa se kastrointiasiakin muuttua, jos kuohimatta jättämisestä tuottajaa palkittaisiin jollain tämmösellä "onnellisuus"merkinnällä. Ja Tanskassa on muuten possujen asiat kautta linjan huonommin, muistakaa immeiset joulukinkkua valitessanne! :smt018

Me ostetaan sianliha joulun alla suoraan tilalta, jossa on pehkut ja kesällä jopa ulkokarsinakin. Eikä siellä syötetä soijaa. Kyllä sitä ihan mielikseen syö ja kanat saa sitten meilläkin pään ja sorkat ja muut totkot.
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Missähän vaiheessa possuun tulee se karjun maku, siis lihaan.. pukeilla liha alkaa maistua niin aikaisin tosi kamalalle, ettei sitä voi jättää leikkaamatta. On niin pien rääpäle siinä vaiheessa ettei siitä oo kuin pariksi ateriaksi..ei tuu kunnon savupaistia vielä sellaisesta, joka on muuten parasta lihaa mitä tiedän ja menee meidän vähän lihavammatkin elikot sutjakkaasti rasvattomiksi, mutta mehukkaiksi.
Vastaa Viestiin