kotiruuasta
Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko
Re: kotiruuasta
Mun pääasiallinen proteiininlähde on hera, kefiiri, herne ja rehuhiiva.. Mä en osta kanoille lihaa. Naapurilta saan pieniä kaloja silloin tällöin, silloin saavat niitä. Jos on kovin likaisia munia annan nekin kanoille. Munivat riittävästi näinkin. Ilman munitusrehua olen ollut vuosia. Kyllä sen rehun uskaltaa jättää pois ja jos muninta vähenee merkittävästi niin ainahan sen voi uudestaan ottaa käyttöön jos siltä tuntuu. Maku vaan on rehuttomana paljon parempi. Rehu maistuu sekä munissa että lihassa. Meillä saavat protskupuuron noin joka toinen päivä. Kesällä ovat pihalla vapaana ja silloin saavat vain siemeniä. Siemenseoksessa on kauraa,ohraa,lajittelujätettä, hamppua ja pellavansiemeniä.
Kotiruoassa metioniinin saanti on se vaikein. Metioniinia on paljon eläinperäisessä valkuaisessa ja hampussa. Ruokinnan proteiinipitoisuus munivalle kanalle on 15-19%, maatiaiset pärjäävät vähän vähemmälläkin.
Nyt mulla on herne loppumassa ja aion kokeilla rypsiä.
Kotiruoassa metioniinin saanti on se vaikein. Metioniinia on paljon eläinperäisessä valkuaisessa ja hampussa. Ruokinnan proteiinipitoisuus munivalle kanalle on 15-19%, maatiaiset pärjäävät vähän vähemmälläkin.
Nyt mulla on herne loppumassa ja aion kokeilla rypsiä.
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
Re: kotiruuasta
Tuo mainitsemani kuivakala on käytännön syistä kuivakalaa. Pikkukalan saanti kun ei ole läpivuotista; hyvänä kautena kuivaan kalan ja pakkaan pahvilaatikkoihin, varastoa syödään sitten luppokautena. Kuivaus muuten mureuttaa nuo ruodot aika pehmeiksi. Olen nimittäin tehnyt kuivakalaa särjestä myöskin ihmisravinnoksi, on muuten vuosisatoja vanha menetelmä.
Neljä-viisi kuivakalaa, sellaisia 10-15cm mittaisia kaloja päivässä riittää mielestäni meidän laumalle, 14 kanaa ja neljä kukkoa.
Tuo mitä Maattari sanoi munien mausta, pätee kyllä täysin. Omia kokemuksia on vertailu kaupan muniin ja omien kanojen muniin. Kaupan munia meillä kun käytetään leivonnassa.
Neljä-viisi kuivakalaa, sellaisia 10-15cm mittaisia kaloja päivässä riittää mielestäni meidän laumalle, 14 kanaa ja neljä kukkoa.
Tuo mitä Maattari sanoi munien mausta, pätee kyllä täysin. Omia kokemuksia on vertailu kaupan muniin ja omien kanojen muniin. Kaupan munia meillä kun käytetään leivonnassa.
Re: kotiruuasta
Hyvää joulua kaikille munanettiläisille!
Saako kanoille antaa kinkkua ja maksalaatikkoa?
Saako kanoille antaa kinkkua ja maksalaatikkoa?
- HiltaHelikopteri
- kukkoilija
- Viestit: 4452
- Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
- Paikkakunta: Vantaa
Re: kotiruuasta
Juu, saa antaa. Näin talviaikaan kanat tykkäävät kovasti "liharuuasta" (~eläinperäisestä proteiinista), kun ei ole matoja ja muita luonnon ötököitä tarjolla.
Re: kotiruuasta
Meillä on nyt joulun aikaan käynyt kova kaakatus iltaruoalla, kun ovat saaneet kinkkua. Jokainen ottaa ison kinkkuriekaleen nokkaansa ja kovaan ääneen kotkottaen vie sitä piiloon johonkin
Minun tulee aika paljon annettua kanoille lihaa, kun niin kätevästi voivat syödä samaa lihaa kuin koiratkin. Kun koirille sulatan lihamurskaa, niin samaa vien sittern kanoillekin iltapalaksi. On aina hauska seurailla mitä ne kiposta nappaavat innokkaimmin, kun siihen laittaa monta eri lajia. Kummasti se liha kyllä aina katoaa ensin..
Minun tulee aika paljon annettua kanoille lihaa, kun niin kätevästi voivat syödä samaa lihaa kuin koiratkin. Kun koirille sulatan lihamurskaa, niin samaa vien sittern kanoillekin iltapalaksi. On aina hauska seurailla mitä ne kiposta nappaavat innokkaimmin, kun siihen laittaa monta eri lajia. Kummasti se liha kyllä aina katoaa ensin..
Re: kotiruuasta
Meilläkin liha maistuu kanoille ja kukoille enemmän kuin mikään muu. Vein juuri kanalaan lihaisan poron luun. Ennen kuin ehdin sitä edes pussista kunnolla ottaa oli sakki tajunnut mitä herkkua oli tulossa! Pidin luusta kiinni ja porukka sai nokkia siitä innoissaan paloja. Kysyin vaan hiljaa mielessäni, onko kana tosiaan kasvissyöjä?!? Pedoilta ne minusta siinä vaikuttivat...
Re: kotiruuasta
Nyt kun pilkkikausi kunnolla alkaa, niin sana vaan kiertämään naapurustoon, kyllä sieltä voi pilkkimiehet kuskata pikkukalaa ihan reippaastikin Ja yllättävän paljon tulee keittiöjätettä minkä voi kanoille keitellä (juuresten ja perunoiden kuoret sun muut), tätä sitten saavat kera aamupuuron jämien ym... Vihreä eväs vaan tahtoo jäädä vähälle nyt talvella, kun ei noita salaatteja tuu itsellekään ihan hirmusti osteltua, saati kanoille. Ens kesänä kyllä kuivatan nokkosta jos se kelpaisi keittiöjämämössön lisänä. Munat on vähän valjun värisiä, mutta munivat kyllä hyvin eikä makukaan ole ollenkaan pöllömpi.
Re: kotiruuasta
Moi
Mä annoin tossa syksyllä, kun tuli vielä kalasteltua aika paljonkin, niin vaikka hauesta sen "anopin palan". Eli sen osan fileestä jossa ne y ruodot on kiehautin nopeasti niin, että se pala jäi kokonaiseksi ja kiinteäksi. Paiskasin kanoille pehkuun ja ei kauaa menny, ku oli otus huivissa. Täytyypä antaa jos pillkilä saa pikku kaloja, niin kokonaisina kiehautettuna niille. Kuolee siis se ne loiset kun kiehauttaa kalat.
-longi-
Mä annoin tossa syksyllä, kun tuli vielä kalasteltua aika paljonkin, niin vaikka hauesta sen "anopin palan". Eli sen osan fileestä jossa ne y ruodot on kiehautin nopeasti niin, että se pala jäi kokonaiseksi ja kiinteäksi. Paiskasin kanoille pehkuun ja ei kauaa menny, ku oli otus huivissa. Täytyypä antaa jos pillkilä saa pikku kaloja, niin kokonaisina kiehautettuna niille. Kuolee siis se ne loiset kun kiehauttaa kalat.
-longi-
Re: kotiruuasta
Olen havainnut hyväksi kasvattaa lehtikaalia, joka säilyy kasvimalla pakkasen ja lumen keskellä ongelmitta. Paitsi, että kaaliviljelmä pitää syksyllä suojata jäniksiltä, jotka RAKASTAVAT sitä... Kanat tykkäät kaalista ja saavat näin tuoretta vihreää talvellakin.
Kuivaa vihreää varaan talveksi kuivattamalla ruohonleikkuusilpun keräävästä ruohonleikkuristamme. Kesäkuumalla levitän silpun pressun päälle, jossa se kuivahtaa nopeasti. Joka päivä heitän kanoille pari kourallista tätä kuivaa silppua, josta ne tykkäävät. Silppu on pientä ja ohutta, joten kanakin pystyyy sitä syömään.
Kuivaa vihreää varaan talveksi kuivattamalla ruohonleikkuusilpun keräävästä ruohonleikkuristamme. Kesäkuumalla levitän silpun pressun päälle, jossa se kuivahtaa nopeasti. Joka päivä heitän kanoille pari kourallista tätä kuivaa silppua, josta ne tykkäävät. Silppu on pientä ja ohutta, joten kanakin pystyyy sitä syömään.
Re: kotiruuasta
Kannattaa antaa ainakin talvella lisäksi vitamiiniseosta, jossa on D-vitamiini mukana. Muuten tuo kuulostaa aikuisille kanoille ihan hyvältä, jos kauran osuus ei ole liian suuri eikä perunan, riisin, makaronin ja leivän osuus kotiruoasta liian suuri. Nyrkkisääntö on, että kotiruokinnassa kolmasosan rehuraaka-aineista pitisi olla valkuaispitoisia aineksia eli piimää, hernettä, lihaa, kalaa, soijaa, rypsiä yms. Loput saa olla hiilihydraattivoittoisia aineksia eli viljaa, leipää, perunaa. Toki noissakin on isoja eroja valkuaispitoisuuden suhteen. Perunassa ei ole lainkaan valkuaista, vehnässä on jo melko paljon.Tupuna kirjoitti:Minä kun olen ihan uusi kanaihminen, niin olen juuri miettinyt täytyykö kanoille ostaa jotain erillistä rehua, kun syövät jo monipuolisesti kotiruokaa. Olen saanut sen käsityksen, ettei muuta tarvitsisi..
Meillä siis kanat saavat aamulla kauraa niin paljon, että sitä riittää pitkin päivää. Iltasella sitten on vuorossa varsinainen ruoka, johon kuuluu esimerkiksi jauhettua raakaa lihaa, joskus kypsääkin lihaa, viiliä, leipää, salaattia, perunaa, riisiä, makaronia tms. Ja sitten erikseen vielä jatkuvasti saatavilla kalkkia, hiekkaa ja vettä. Myös ulkolinnuille tarkoitettu talijyväpötkö roikkuu kanalassa, mutta ei sitä ole kyllä kukaan koskenutkaan, katselevat vain että mikäs se siinä riippuu
Puuttuuko tästä ruokavaliosta mitään tärkeää?
Mitään vitamiinilisää?
Re: kotiruuasta
Kun kevät taas koittaa ja uusia kananomistajiakin on tulollaanhaluaisin taas nostaa tätä ketjua. Ihan aloittelevalle kananomistajalle suosittelisin rehu + viljaruokintaa aluksi. Ennen vihreän tuloa voi kanoille antaa kaalinpään ja/ tai heinää. Ruoantähteitä pieniä määriä. Jos haluaa ruokkia ilman rehua kannattaa noudatta ensin ohjeita vaikka Telkänrannan kirjasta. Ottaa se vaaka ja oikeasti punnita ne ainesosat. Se että tarjolla on monta eri lajia tyyliin kuupallinen sitä ja kourallinen tätä ei takaa että ruokinta on oikein vaan ne suhteet voivat olla ihan pielessä. Jos rehua on aina tarjolla mutta muuta ruokaa annetaan niin paljon että kanat saavat nälkänsä tyydytettyä sillä rehu jää syömättä. Ja taas ne suhteet ovat pielessä.
Jos haluaa ruokkia kanansa ilman munitusrehua ne kanat kannattaa koittaa ostaa sellaisesta paikasta jossa rehua ei ole tarjolla edes " varmuuden vuoksi". Tällaisesta paikasta saa myös hyvät ohjeet mukaan miten ruokkia kanansa. Näitä paikkoja vaan on harvassa.
Jos ruokinta on pielessä hyvin kasvatetut kanat saavat huonon maineen, eikä niihin olla tyytyväisiä kun ne eivät muni niin paljon kun pitäisi ja pahimmassa tapauksessa vielä sairastuvat väärän ruokinnan takia. Maatiaiset ovat helppoja ja vähään tyytyväisiä, ne vaan vähentävät munintaa jos ruokinta mättää mutta hyvään munintaan jalostetut rodut munivat ensin elimistönsä tyhjäksi ja sitten tulee ongelmia.
Jos haluaa ruokkia ilman rehua niin rehutaulukot ja vaaka ovat tarpeellisia. Kotiruokinta ei ole rakettitiedettä mutta kanojen ravinnontarpeesta tulis olla tietoa. Jos ensin ruokkii tiiviste- viljalla niin siirtyminen kotiruokaan kannattaa tehdä hitaasti vähitellen usean kuukauden aikana niin että varmasti huomaa esim missä vaiheessa muninta vähenee, jos vähenee. Kotiruokinta on helppoa kun sen opettelee mutta alussa pitää nähdä vähän vaivaa ja löytää se hyvä sekoitus joka omassa kanalassa on järkevää. Kotiruoalla tarkoitan itse siis ruokintaa ilman teollista rehua.
Jos haluaa ruokkia kanansa ilman munitusrehua ne kanat kannattaa koittaa ostaa sellaisesta paikasta jossa rehua ei ole tarjolla edes " varmuuden vuoksi". Tällaisesta paikasta saa myös hyvät ohjeet mukaan miten ruokkia kanansa. Näitä paikkoja vaan on harvassa.
Jos ruokinta on pielessä hyvin kasvatetut kanat saavat huonon maineen, eikä niihin olla tyytyväisiä kun ne eivät muni niin paljon kun pitäisi ja pahimmassa tapauksessa vielä sairastuvat väärän ruokinnan takia. Maatiaiset ovat helppoja ja vähään tyytyväisiä, ne vaan vähentävät munintaa jos ruokinta mättää mutta hyvään munintaan jalostetut rodut munivat ensin elimistönsä tyhjäksi ja sitten tulee ongelmia.
Jos haluaa ruokkia ilman rehua niin rehutaulukot ja vaaka ovat tarpeellisia. Kotiruokinta ei ole rakettitiedettä mutta kanojen ravinnontarpeesta tulis olla tietoa. Jos ensin ruokkii tiiviste- viljalla niin siirtyminen kotiruokaan kannattaa tehdä hitaasti vähitellen usean kuukauden aikana niin että varmasti huomaa esim missä vaiheessa muninta vähenee, jos vähenee. Kotiruokinta on helppoa kun sen opettelee mutta alussa pitää nähdä vähän vaivaa ja löytää se hyvä sekoitus joka omassa kanalassa on järkevää. Kotiruoalla tarkoitan itse siis ruokintaa ilman teollista rehua.
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
Re: kotiruuasta
hei saan kuukauden sisällä ekat omat kanaseni ja nyt sitten haluisin tietoa kanojen ruokinnasta olemme ajatelleet ns.kotiruokaa mitä on lajittelujäte? ajattelin ostaa yhdeltä maatilalta säkitettyä kauraa ja vehnää myyvät 25kg säkeissä kauankohan nuo määrät riittäisi viidelle tirpulle?? entäs kalkki riittääkö munan kuoret vai ostanko kalkkia joku mainitsikin et oliko se nyt et 25kg 10e ?nii ja tarvitaanko kauran/vehnän lisäksi ohra? jos joku ystävällisesti vastaisilisi olen ihan avuton vielä näissä
Re: kotiruuasta
Tuo lajittelujäte saattaa sisältää mitä hyvänsä viljaa sekaisin; sinänsä hyvä. Vehnää en anna kanoilleni, ohraa ja kauraa kyllä. Kaalia saavat sisäkaudella, ulkokaudella tarhasta löytyy vaikka mitä. Karikekompostit ulkotarhassa ovat kanoille mieluisia ja niihin kertyy kaikenmaailman matoja; kanojen gourmeata.
Kuivattua, päivittäin liotettua leipää saavat, kalarouhetta (kuivattua), kaikenlaista talousjätettä, siis ihmisravintoa.
Kanankalkkiin kuten rehutiivisteeseen kanani eivät koske, joten kalsiumlisä tulee kuivatuista/rouhituista munankuorista ja simpukkarouheesta. Kupukiveksi grittiä = kuumennettu punakivi,simpukkarouhe (kivennäisiä ja hivenaineita kupuun jauhinkiveksi).
Tuoltakin voi vilkaista, http://www.callex.suntuubi.com/?cat=20
Kuivattua, päivittäin liotettua leipää saavat, kalarouhetta (kuivattua), kaikenlaista talousjätettä, siis ihmisravintoa.
Kanankalkkiin kuten rehutiivisteeseen kanani eivät koske, joten kalsiumlisä tulee kuivatuista/rouhituista munankuorista ja simpukkarouheesta. Kupukiveksi grittiä = kuumennettu punakivi,simpukkarouhe (kivennäisiä ja hivenaineita kupuun jauhinkiveksi).
Tuoltakin voi vilkaista, http://www.callex.suntuubi.com/?cat=20
Re: kotiruuasta
Antaisin sekavan aamulla ja jyvät illa, jotka kannoilla on koko yö aikaa jauhaa jyvät kivipiiraassa.Meillä siis kanat saavat aamulla kauraa niin paljon, että sitä riittää pitkin päivää. Iltasella sitten on vuorossa varsinainen ruoka, johon kuuluu esimerkiksi jauhettua raakaa lihaa, joskus kypsääkin lihaa, viiliä, leipää, salaattia, perunaa, riisiä, makaronia tms. Ja sitten erikseen vielä jatkuvasti saatavilla kalkkia, hiekkaa ja vettä. Myös ulkolinnuille tarkoitettu talijyväpötkö roikkuu kanalassa, mutta ei sitä ole kyllä kukaan koskenutkaan, katselevat vain että mikäs se siinä riippuu
Puuttuuko tästä ruokavaliosta mitään tärkeää?
Mitään vitamiinilisää?
Vitamiini lisää antaisin ainakintalvella ja jos kanat eivät ole vapaana
Re: kotiruuasta
Kalle kirjoitti:Tuo mainitsemani kuivakala on käytännön syistä kuivakalaa. Pikkukalan saanti kun ei ole läpivuotista; hyvänä kautena kuivaan kalan ja pakkaan pahvilaatikkoihin, varastoa syödään sitten luppokautena. Kuivaus muuten mureuttaa nuo ruodot aika pehmeiksi. Olen nimittäin tehnyt kuivakalaa särjestä myöskin ihmisravinnoksi, on muuten vuosisatoja vanha menetelmä.
Neljä-viisi kuivakalaa, sellaisia 10-15cm mittaisia kaloja päivässä riittää mielestäni meidän laumalle, 14 kanaa ja neljä kukkoa.
Tuo mitä Maattari sanoi munien mausta, pätee kyllä täysin. Omia kokemuksia on vertailu kaupan muniin ja omien kanojen muniin. Kaupan munia meillä kun käytetään leivonnassa.
Miten olette kuivanneet kalat? Tarviiko olla jokin laite siihen, vaiko ihan uunissa?
Ja ovatko lalat sisälmyksineen kuivattu, vai oletteko siivonneet ja aukoneet ja sisukset pois?