Mulla kuoli edellisen haudonnan viiriäistipuista kaksi sillä tavalla että eivät enää pysyneet pystyssä vaan alkoivat vääntää päätään kieroon selän päälle ja alkoivat kiertää ympyrää ja lopulta kaatuivat selälleen mistä eivät enää päässeet ylös. Tiput olivat alle viikon ikäisiä. Tähän outoon vaivaan liittyi myös sellainen että nostettuani ne jaloilleen, ne säntäilivät aivan päättömästi pitkin poikin terraariota kykenemättä rauhoittumaan. Pari päivää niitä seurattuani lopetin ne.
No nyt mulla on nuo perjantaina haetut viiriäistiput tuossa ja tänään huomasin että taas yksi kärsii samasta viasta. Se oli ihan märkäkin kun oli koikoillut vesiastiassa. Lopetin sen samantien sillä näytti siltä että olisi kuollut kohta itsekseenkin, oli jo tosi veltto.
Nyt sitten ihmetyttää että mikä tämä on tämä homma oikein? Mihin ne oikein kuolee? Vai onko tuo vain sitä että heikot karsiutuu näin alussa? Tuo pään vääntäminen ja selälleen kierähtäminen vaan tuntuu tosi oudolta.
Kuulostaa aika oudolle käytökselle. Mulla on joskus viirutipuja kuollut kun ovat kylmettyneet uinnin jälkeen. Vilustuvat tosi herkästi.
Tuntuu lähinnä joltain kouristelulta jos päätä vääntää. voiko linnunpoikasella olla kuumekouristuksia, jos on vilustunut?
Millä olet ruokkinut tipuja? Mulla oli sillon viime kesänä se yksi kanatipu, joka kulki pää kallellaan todella pahasti. Ei oikein pystynyt lentämäänkään sen vuoksi. Harkitsin jo sen lopettamista, mutta kokeilin B-vitamiinikuuria juomaveteen sekoitettuna. Se auttoi ja nyt en edes tiedä mikä se "vinopää" on noista nuorikoista. Voisko siis tuokin olla jotain vitamiinipuutosta?
Muistaakseni nuorien kanojen munista jos haudottaa pitäs emoille antaa siitosmunien munituksen aikaan B-vitamiinitäydennystä, jotta munissa olisi tipuille riittävästi "rakennusainetta".
Alkupäivät ne on saaneet vain kananmunaa, mutta nyt pikkupunahelttaa. Nämä on kuitenkin ihan eri paikoista hankitut viiriäiset, joten hassua että on noin samat oireet.
B-, A- ja E-vitamiinin puutos voivat ilmeisesti kaikki aiheuttaa hermosto-oireita, mutta vissiinkin enempi heikkoutta kuin päätöntä ryntäilyä. Jos kyse on jostain vitamiinin puutteesta, niin muutos täytyy tehdä emolintujen ruokintaan.
Magnesiumin puute voi kans aiheuttaa kramppeja nisäkkäillä, mutta mites linnuilla.
Ja ainahan on mahdollista, että kyse on perinnöllisestä viasta (ovatko tiput olleet samaa sukua?)
Olen haudottanut nyt ihan nuorikkokanojen ekoja munia, mutta ei meillä ole tipuilla ollut mitään hermosto-oireita. Olen lorauttanut kanojen juomaveteen säännöllisti vitamiineja, B-vitamiinilisää en ole antanut erikseen.
No onpas sulla käyny nyt Ushva huono tuuri noitten piiperöisten kanssa. Mulla ittelläni on viiruvauvoja tota samaa porukkaa ku Ushvalla ja kyllä mullekkin kävi tossa porukassa harvennus viikonloppuna. Syy oli kuitenki mielestäni tuo, mitä mirri tuolla ehdotteli. Mulla oli lämpötilat ihan liian matalalla ja juomaharjotukset pääs osaa vauveleista kasteleen. No loppuhan se sitte kahdelle tuli, mut sunnuntaina korjasin tilanteen tehokkaammalla lampulla ja nyt ei oo paleltuneita enää tullu. Tänä aamuna kuitenki seurailin yhtä, jälleen kerran juoma-automaatissa, itteensä kastelemaa. En kyllä sitä hoksannu, et olis sitä päätään taakse mitenkään vääntäny, se vaan säntäili ja peruutteli hullunlailla, ravisteli päätään ja peruutteli pitäen päätään samalla vinossa. Ukko sano, et näyttää kun sillä olis vettä korvassa. Oli tosiaan kauheen näköstä sätkimistä. Kävin sitte välistä hoitaan muut ja lenkittään koirat, niin oli sillä välin kuivunu ja rauhottunu, etten enää erota kuka se säntäiliä edes oli.
Kävin tossa taas kuvaan niitä ja voi ku ne onki niin terhakoita. Sylissä ainaki on aina vaan vaikeempaa pitää niitä, et kai ne siitä voimistuu entisestään.
Mulla oli muutama vuosi sitten fasaanitipujen kanssa samanlaista oirehdintaa. Kukot oli uusia, joten rutsauksesta tuskin oli kyse.Kallistuisin tuohon emolintujen ruokintaan, koska aiemmin aloitin munistusrehun annon vasta huhtikuussa ja tällöin tuli muutama niskan vääntäjä. Nyt kun olen aloittanut jo tammi/helmikuussa munitusrehun syötön, niskanvääntäjiltä on vältytty. Saattaa olla sattumaakin ja jokin muu syy.
Ushva olen pahoillani jos ovat niitä minulta tulleita viiruja . Alholainen; tuo ei oikein sovi jos nuo viirut ovat minulta munitusrehu ei kyllä oikein jutskaa sitten. Meillä nuo aikuiset viirut ovat kyllä syöneet munitusrehua jo useamman kuukauden.
Älä sinä Sisu siellä huoli, tämmöstä tämä on näiden kanssa ja olin kyllä edellisten jälkeen varautunutkin siihen että niitä saattaa kuolla.
Yksi aiemmin säntäillyt löytyi äsken kuolleena, mutta sillä ei ollut nyt lainkaan tuota pään kääntämishommaa ja kaatuilua havaittavissa.
Aion hommata juomaveteen laitettavaa vitamiinia varalta, vaikka en välttämättä uskokaan että tuo on mitään vitamiinin puutetta. Edelliset viirut oli Mimmiltä tulleista siitosmunista ja nämä Sisulla kuoriutuneita, tietääkseni eivät ole mitään sukua keskenään?
Oliskohan mulla jotain pöpöä tuolla terraariossa missä ne ovat, vaikka olen kyllä pessyt sen välissä ennen uusien viirujen tuloa? Ja kun Villiinallakin kuoli ne pari... mutta mulla on kyllä ollut lämmöt ihan ok ja ei tuolla varmasti vetoakaan voi olla kun on umpiterraariossa. Outoa.