Munien keittämisestä
Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri
Munien keittämisestä
Eli onko keittoaikaeroja eri lintujen munilla?Etenkin fasaaninmunan keittoaika olis tärkeä tieto.
Re: Munien keittoajat?
Nyt vasta huomasin, kun Hiltan listaa selasin.
Fassun muna kiehuu saman aikaa mulla kuin maatiaiskanamunakin. Eli 3min.
Pitäiskö keittää kauemmin, kun se valkuainen ei hyydy niin hyvin kun kanamunassa??
Onko joku kokeillut erikeittoaikoja?
Fassun muna kiehuu saman aikaa mulla kuin maatiaiskanamunakin. Eli 3min.
Pitäiskö keittää kauemmin, kun se valkuainen ei hyydy niin hyvin kun kanamunassa??
Onko joku kokeillut erikeittoaikoja?
- HiltaHelikopteri
- kukkoilija
- Viestit: 4477
- Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
- Paikkakunta: Vantaa
Re: Munien keittoajat?
Ootteko koskaan kuulleet tai kokeilleet semmoista niksiä, että kun ripsauttaa suolaa kanamunien keitinveteen, niin se estää munia hajoamasta? Itse olen tätä testaillut nyt jonkin aikaa ja toistaiseksi yksikään suolavedessä keitetty muna ei ole hajonnut.
- Aleksandra
- kalkkuna
- Viestit: 1178
- Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
- Paikkakunta: Vihti
Re: Munien keittämisestä
Niksi on tuttu, mä laitan joka kerta suolaa munien keitinveteen. 
Tästäpä tuli muisto mieleen. Mulla oli yläasteella jonkin aikaa kotitalousopettajana, noh, vähän tyly ihminen, jolla oli kiukkuinen tyyli opettaa. Hän kielsi meitä oppilaita laittamasta suolaa munien keitinveteen, koska siitä kuulemma ole mitään hyötyä ja niin nyt ei vaan saa tehdä. Hän valisti meille jokseenkin ärtyneesti, että ei suola estä munia rikkoutumasta vaan se estää sen, ettei mahdollisesta säröstä tule munan sisältö ulos. Ajattelin silloin mielessäni, että onhan siitä sitten hyötyä, mutta en uskaltanut sanoa tätä tietenkään ääneen. En tiedä mikä on totuus, että millä periaatteella se suola oikein toimii. Mutta opettaja oli ehdoton: suola ei kuulu munien keittoon ja munat on laitettava kattilaan aina kiehuvaan veteen ruokalusikalla yksi kerrallaan. Vieläkään en ole totellut.
Munien keitto sujuu silti mainiosti. 

Tästäpä tuli muisto mieleen. Mulla oli yläasteella jonkin aikaa kotitalousopettajana, noh, vähän tyly ihminen, jolla oli kiukkuinen tyyli opettaa. Hän kielsi meitä oppilaita laittamasta suolaa munien keitinveteen, koska siitä kuulemma ole mitään hyötyä ja niin nyt ei vaan saa tehdä. Hän valisti meille jokseenkin ärtyneesti, että ei suola estä munia rikkoutumasta vaan se estää sen, ettei mahdollisesta säröstä tule munan sisältö ulos. Ajattelin silloin mielessäni, että onhan siitä sitten hyötyä, mutta en uskaltanut sanoa tätä tietenkään ääneen. En tiedä mikä on totuus, että millä periaatteella se suola oikein toimii. Mutta opettaja oli ehdoton: suola ei kuulu munien keittoon ja munat on laitettava kattilaan aina kiehuvaan veteen ruokalusikalla yksi kerrallaan. Vieläkään en ole totellut.


Re: Munien keittämisestä
Munankeittotapoja ja uskomuksia on varmaan niin paljon kuin keittäjiä
Tässä oma versio:
Minulle on aikojen alussa kerrottu, että suola "pehmentää" vettä, joten lisään suolaa keitinveteen. Tiedähäntä auttaako mutta yleensä keitto onnistuu eikä kuori halkea.
Kun munat ovat kiehuneet, kaadan veden pois ja annan munien kuivua 2-3 min. Sitten kylmään veteen. Kuori irtoaa helpommin.
Rikon munan kuoren kauttaaltaan pyörittämällä munaa varovasti pöytää vasten, siten kuori irtoaa niin, että kuorenpalat ovat kiinni kalvossa
Oletteko panneet merkille, että ihan tuoreen munan kuori irtoaa huonommin kuin yli viikon vanhasta munasta?

Minulle on aikojen alussa kerrottu, että suola "pehmentää" vettä, joten lisään suolaa keitinveteen. Tiedähäntä auttaako mutta yleensä keitto onnistuu eikä kuori halkea.
Kun munat ovat kiehuneet, kaadan veden pois ja annan munien kuivua 2-3 min. Sitten kylmään veteen. Kuori irtoaa helpommin.
Rikon munan kuoren kauttaaltaan pyörittämällä munaa varovasti pöytää vasten, siten kuori irtoaa niin, että kuorenpalat ovat kiinni kalvossa
Oletteko panneet merkille, että ihan tuoreen munan kuori irtoaa huonommin kuin yli viikon vanhasta munasta?
Vähän on paljon, miten sen ottaa 

Re: Munien keittämisestä
Minä vannon munankeittimen, tuon paljon parjatun ja usein turhakkeeksi haukutun vekottimen nimeen. Munat masiinaaan, vesi perään, määrä riippuu miten kovaksi munansa haluaa
, kone piippaa kun on valmista, ei vahtimista, kansi pois ja munat saavat kuivua, jonka jälkeen kylmään veteen. Ei huolta kuoren irtoamisesta, tosin meillä ei keitetä ihan tuoreita munia vaan aina viikon vanhoja. Päivittäin on keitin käytössä, en ole valmis luopumaan siitä vaikka meiltä moni muu keittiön pienkone on lähtöpassit saanut, mm vedenkeitin ja kahvinkeitin.

Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri