Kana ryömii/ kävelee oudosti

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Kanakanaset
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 11 Tammi 2021, 12:54

Kana ryömii/ kävelee oudosti

Viesti Kirjoittaja Kanakanaset »

Eilen huomasin, että toinen entisistä tehareista kävelee todella oudosti. Koitin etsiä täältä ja netistä yleensä apua, mutta en ehkä osaa käyttää oikeita hakusanoja..

Kana siis ikään kuin "ryömii". Vähän samalla tavalla, jos ihminen koittaisi kävellä kyykkyasennossa. Kananen kävelee myös normaalisti joitain askelia ja sen jälkeen ottaa näitä askelia. Syö kyllä. En osaa sanoa, että muniiko. En ole nähnyt minivan. Koitin myös seurata, että tuleeko kakkaa, mutta ei tehnyt asioitaan. Olemus on jotenkin vaikea. Toinen on vaihtanut hyvin sulat, on reipas ja munii. Tosin välillä kiusaa tätä kaveriaan. Olen nähnyt nokkaisevan useamman kerran. Yleensä tilanne on se, että ovat syömässä samaan aikaan. Välillä näyttäisi siltä, että yrittäisi pinnistää jotain ulos.

Olisiko jollain jotain ajatusta? Ummetus? Munatukos? Kiusaamisen vuoksi ahdistunut?
Takamuksessa ei näkynyt mitään ja koskettaessa ei vaikuta aristavan esim. jalkoja.

Avatar
Aleksandra
ankka
Viestit: 995
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kana ryömii/ kävelee oudosti

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Onpa ikävää. Joku vaiva sillä kanasella nyt on. Vaikea sanoa mikä, mutta pohditaanpa. Sanottakoon ensin, että mulla ei ole tehareista kokemusta. Joten jos tämä vaiva on juuri niille jotenkin tyypillinen, joku muu osaisi valaista tätä paremmin. Mutta muutamia kysymyksiä mulla heräsi.

Ekaksi olisi tosiaan tärkeä selvittää, toimiiko suolisto normaalisti eli mitä sieltä peräpäästä tulee vai tuleeko mitään. Voi vaatia vähän kyttäämistä ja odottelua. Mutta jos suoli toimii normaalisti voisi tukoksen sulkea pois vaihtoehdoista. Jos kana yrittää pinnistää jotain ulos, se ottaa usein leveämmän haara-asennon.

Käykö se ehkä pesässä ikään kuin munimassa eikä mitään tule? Se taas voisi viitata munajumiin. Tuli myös mieleen, että voisko tää olla nivelvaiva? Onko kana virkeä eli kuopsutteleeko ja touhuaako se normaalisti, nouseeko orrelle? ’Ryömiikö’ kana lähes koko ajan vai vaan silloin tällöin? Onko ruokinta kunnossa, riittävän proteiinipitoista ja monipuolista? Onhan kalkkia koko ajan tarjolla? Näin talvella on hyvä antaa myös monivitamiinia. Varsinkin runsas muninta tai sulkasato vaativat kanalta paljon.
Alhoja elämän ilona.

Avatar
Aleksandra
ankka
Viestit: 995
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kana ryömii/ kävelee oudosti

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Miten tämä kananen nyt voi? Onko selvinnyt mikä sillä oli?
Alhoja elämän ilona.

Kanakanaset
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 11 Tammi 2021, 12:54

Re: Kana ryömii/ kävelee oudosti

Viesti Kirjoittaja Kanakanaset »

Kiitos avustasi ja pohdinnassa, mikä kanasta voisi vaivata.
Kanoilla on monipuolinen ravinto, vettä ja kalkkia aina tarjolla. Kävin kysymässä paikallisesta kananruokaa ja vitamiineja myyjästä liikkeestä, olisiko jokin ruoka/ravinne, mikä voisi auttaa. Sieltä ehdotettiin erikoisruokaa, mutta se oli loppu ja toimituksessa jokin ongelma. Odotan toimitusta edelleen.

Mutta se ongelma! En tosiaan nähnyt missään vaiheessa sen tekevän tarpeitaan tai munia. Kana on käsittelylle tosi arka ja ei anna suosiolla ottaa kiinni. Tarkkailusta huolimatta en huomannut sen tekevän mitään. Ja aina välillä kyyristyi ja teki tätä "ryömimistä". Mutta, meillä on ajatuksella lisävalo kanoille, kun päivänvaloa on nyt niin vähän. Ajastin meni rikki ja kanat olivat pienemmällä luonnonvalolla useamman päivän. En tiedä, olisiko tämä voinut auttaa vai oliko puhdasta sattumaa, mutta kana käyttäytyy nyt normaalisti! Ja on käyttäytynyt jo useamman päivän ajan! Myös sulkapeitteen kasvatus otti ison harppauksen eteenpäin, eikä kana ole enää niin karun näköinen sulkasadon jälkeen. Olen nyt niin taikauskoinen, etten ole käynyt lisävaloa pistämässä enää, enkä hommannut uutta ajastinta. Oletko kuullut, että voiko hämärämmässä tilassa olo auttaa jotenkin, jos kanalla on mahdollisesti ummetusta, munintaongelmaa tai vaikka ongelmia sulkien kasvatuksessa?

Avatar
Aleksandra
ankka
Viestit: 995
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kana ryömii/ kävelee oudosti

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Onpa kiva kuulla, että kana voi nyt hyvin. :smt001 Mahdoton sanoa varmasti, mistä oli kyse. Valaistuksella en usko olevan vaikutusta ummetukseen. Mutta valon määrällä on kyllä sellainen merkitys, että myöhäissyksyllä/talvella on hyvä lyhentää kanalan valoisaa aikaa parin kolmen kuukauden ajaksi, jotta kanat voivat rauhassa pitää luonnollisen munintataukonsa ja vaihtaa sulkansa. Kun kanat ovat saaneet pitää lepotaukonsa munimisesta ja uusi sulkapeite on kasvanut valmiiksi, voi valoisaa aikaa alkaa lisätä jälleen 12-14 tuntiin.

Sulkasato (tai alkamaisillaan oleva sulkasato) voi kyllä joillain kanoilla aiheuttaa tilapäisiä sairauden kaltaisia oireita. Näissä on yksilöllisiä eroja. (Mulla on yksi, nyt jo 6 vuotias kana joka on joka kerta juuri ennen sulkasatoa pari päivää huonovointinen - ja aina ehdin huolestua - kunnes sulat alkavat pudota ja kanan olo helpottuu.) Kun kanat vaihtavat sulkiaan, ruokintaan kannattaa tosiaan kiinnittää erityistä huomiota, jotta kanat saavat varmasti riittävästi proteiinia. :smt045 Lisäksi kannattaa antaa sitä monivitamiinia (vaikkapa Milkan liuosta).
Alhoja elämän ilona.

kaakana
kukko
Viestit: 110
Liittynyt: 18 Marras 2014, 16:39

Re: Kana ryömii/ kävelee oudosti

Viesti Kirjoittaja kaakana »

Komppaan vitamiiniasiassa Aleksandraa. Minulla myös ollut joitakin tapauksia näitä outo-oireisia kävelytaipumuksia. Niinpä olen syyspuolella alkanut lisätä veteen ade-liuosta . Aina sekään ei ole auttanut joten olen antanut suoraan ruiskulla vitamiiniliuosta kurkkuun ( pari milliä 2-3 päivää), näillä menee ohi. Ruokinnassa on kuitenkin vapaasti kauraa, puolitiivistettä, ruokintakalkkia ja hernettä. Toisinaan marjoja ja kaalia. Pidän tätä valikoimaa riittävänä mutta ei sekään aina auta. Ja tosiaan nämä kävelyoutoudet esiintyvät syksyllä ja talviajalla joten päättelin niiden johtuvan vitamiinipuutteesta- kiitos Hiltalle joka neuvoi silloin noviisia.

Maattari
kiuruvetinen
Viestit: 1685
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kana ryömii/ kävelee oudosti

Viesti Kirjoittaja Maattari »

B- vitamiinien puutos aiheuttaa huonoa liikkumista etenkin nuorilla linnuilla mutta myös aikuisilla, joten olisi hyvä antaa vitamiiniliuosta joka sisältää myös b-ryhmän vitamiinit. B:t ovat vesiliukoisia ja sikäli turvallisia että voi huoletta antaa jättiannoksina suoraan nokkaan useana päivänä, yleensä jo eka annos auttaa näkyvästi.
Sekulikanoja, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Vastaa Viestiin