Tiput/muovialustalla

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Muniksmän
muna
Viestit: 10
Liittynyt: 18 Touko 2020, 15:45

Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Muniksmän »

Pienoinen ongelma kuoriutumassa olen tipun/tipujen kanssa. Hautomaintoinen kana änkesi taannoin väen vängällä hautomaan muoviseen pesusaaviin, joka oli kanojen kylpyastiana kanalassa. Sain haudonnan alussa vaihdettua astiaan kuivikkeeksi heinää ja rutireksiä, mutta en älynnyt tuolloin kiireellä säätäessäni laittaa pohjalle muuta. Siellä ollaan nyt sitkeästi haudottu ja nyt vaikuttaisi, että kuoriutumisen aika on tullut. Ongelmana on nyt se, että muovisaavin pohja on todella liukas. Kana on pöllyttänyt kuivikkeet saavin sivuille ja on hautonut munia koko ajan paljasta muovipintaa vasten. Ottaa päähän, kun en kuivikkeita laittaessa älynnyt laittaa pohjalle sanomalehteä tai muuta mikä estäisi pohjan liukkauden. Nyt siis huolettaa, että miten tipuille käy tuon liukkaan muoviastian pohjalla :( Mikä avuksi? Nyt ei oikein uskalla mennä sorkkimaan pesää, jos kuoriutuminen on käynnissä. Mitä tekisitte? Uskaltaako pesään yrittää jotenkin hivuttaa kanan alle jotakin?

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4336
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Onko sulla tiedossa milloin haudonta alkoi? Onko joku muu kana päässyt munimaan hautojan pesään haudonnan alettua? Jos kaikkien munien haudonta on alkanut yhtäaikaa ja jos munat ovat suunnilleen samaa kokoluokkaa/rotua/risteytystä, niin tipujen pitäisi kuoriutua aika lyhyellä aikavälillä. Ihan pieninä ne eivät poistu juurikaan emon alta, eivätkä välttämättä tarvitse ruokaa/juomaa parina ekana päivänä. Sen jälkeen, kun suurin osa tipuista on kuoriutunut, emon pitäisi viihtyä tipujen kanssa missä vaan. Haudonnan aikaan se viihtyy vain haudontapesässä. Eli voit nostaa emon ja tiput parempaan pesään tai pois haudontapesästä siksi aikaa, että laitat siihen liukumattoman pohjaratkaisun.
Tonja, p: 046 666 5106

Muniksmän
muna
Viestit: 10
Liittynyt: 18 Touko 2020, 15:45

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Muniksmän »

Kiitos vastauksesta :) On tiedossa, milloin haudonta alkoi. Kana sitkeästi pysyi hautomassa pesuvadissa tyhjää ja lopulta hellyin ja laitoin munat alle. Merkkasin munat ja ei ole muut käyneet hautomassa lisää. Kyseessä tammikuussa syntynyt ja kesäkuussa munintansa aloittanut Piikkiöläinen, joten kovin nuori on noihin hommiin. Eilen oli jo päivä 22 ja nyt vaikuttaa kyllä siltä, että kuoriutuminen ei onnistu :( Edellispäivänä vielä kuulin piipitystä munista. Eilen luulin aamulla kuulevani naputusta, mutta taisi olla toiveajattelua. Sen jälkeen ei ole kuulunut mitään. Jos näistä ei yksikään kuoriudu, niin laitanko sitten vaan uudet vaihturit alle? Olen aika varma, että kana ei luovuta hommaansa tähän.

Maattari
lindell
Viestit: 1691
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Onko kana pysynyt hyvin munien päällä, kuoriutuminen voi venähtää jos munat ovat jossain vaiheessa viilentyneet, mutta jos sieltä ei mitään tule niin voit laittaa uudet vaihtarit alle jos haluat tipuja, sitkeät äippäehdokkaat jaksavat kyllä. Hautojalle voi antaa vähän ekstraherkkuja suoraan pesään jotta ei laihdu. Onnea haudontaan.
Sekulikanoja, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Muniksmän
muna
Viestit: 10
Liittynyt: 18 Touko 2020, 15:45

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Muniksmän »

No itseasiassa vähän vaihtelevasti on pysynyt. Kun oli päivä 19 menossa, lähti pesästä ja luulin jo että nyt kypsähti hommaan. Lähti jopa muiden mukana ulkoilemaan, kun päästin porukan pihalle. Oli useamman tunnin poissa. Kävin koittamassa munia ja ne tuntuivat ihan kylmiltä. Tuossa kohtaa olin jo aivan varma, ettei tästä mitään tule. Kana palasi pesään ja sitten, kun kuulin vielä sitä piipitystä useamman kerran, toivo heräsi. Eikö piipityksen kuulumisen jälkeen kuoriutuminen pitäisi kuitenkin olla päivän-parin kuluttua? Kiitos :) Laitan sitten uudet alle, kun varmistuu, että tämä yritys meni mönkään.

kotikot
tipu
Viestit: 36
Liittynyt: 09 Heinä 2014, 00:01
Paikkakunta: Raasepori

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja kotikot »

Kiinnostaapa kysellä tuliko tuosta lopulta tipuja vai menikö homma puihin? Itsekin kesällä huomasin, että jäähtymistä tiput munissa kyllä kestää yllättävästi. Toisessa ketjussa kirjoitinkin kanasta joka istui/nukkui pesässä vain yöt ja silti tiput kehittyivät eteenpäin yllättävän pitkälle. Varmaan loppuun asti olisi mennyt useampi, jos olisin tajunnut siirtää koneeseen tai toisen hautovan alle.
Parvi piikkiöläisiä piristämässä pihaa.

Vastaa Viestiin