Silkkikana hautoo

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Linnuli
muna
Viestit: 5
Liittynyt: 18 Huhti 2020, 18:03

Silkkikana hautoo

Viesti Kirjoittaja Linnuli »

Eilen aamulla huomasin silkkikanan köllivän munintapesänä toimivassa kissankopassa, iltapäivällä muut kanat (3kpl) olivat munineet vain kaksi munaa eli oletettavasti silkkikanan + yhden entisen tuotantokanan munat ovat nyt silkkisen alla. Kävin sitten lisäämässä vielä kolme munaa kanan alle (ja sain nokasta :smt012 ) ja nyt ei toisena munintapesänä toimivassa pahvilaatikossa ollut munia lainkaan, kääpiökochi kyllä tepsutteli ympäriinsä sen näköisenä että johonkin pitäisi päästä.
Ongelmana tässä nyt on se, että viime viikon torstaina ilves vei meidän sekulikukon, eikä siis tietoakaan voiko silkkikanan alla olevat munat olla hedelmöittyneitä, ja voiko "tavallinen" kukko hedelmöittää silkkikanan? :smt017 Munia on nyt siis silkkikanalta, kääpiökochilta ja yhdeltä tai kahdelta entiseltä valkoiselta tuotantokanalta. Eilen viedyt munat merkkasin, kai se on mentävä paksut hanskat kädessä mentävä myöhemmin häätämään silkkikana siksi aikaa pois että saa merkattua muutkin alla olevat munat. Nämä on ensimmäiset kanat meillä ikinä, olleet pääsiäisestä asti, joten ollaan vähän ulapalla varsinkin nyt tuon hautojan kanssa :shock:

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4336
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Silkkikana hautoo

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Onnittelut uudesta harrastuksesta sekä onnea haudontaan! Se on hyvä juttu, että merkkaat munat, koska lempipesään ilmaantuu koko ajan uusia munia. Yleensä kukot polkevat kaiken kokoisia kanoja varsinkin pienessä parvessa tai sitten niillä on muutama lempikana, jolta saatetaan polkea höyhenpeite pois ja iho naarmuille/avohaavoille. Kukko hedelmöittää n. viikon munat yhdellä polkaisulla, mutta aika saattaa olla huomattavasti pidempikin, jopa 5 viikkoa :shock: Eli veikkaisin, että tipuja on tulossa :smt023 vaikka kukkorukka poistuikin muonavahvuudesta...
Tonja, p: 046 666 5106

Linnuli
muna
Viestit: 5
Liittynyt: 18 Huhti 2020, 18:03

Re: Silkkikana hautoo

Viesti Kirjoittaja Linnuli »

Ei ainakaan patakintaat käsissä onnistunut kanan siirtäminen, en uskaltanut nostaa kun en oikein tiennyt mistä saisi otettua turvallisesti kiinni :smt003 Muuten patakintaat olivat kyllä hyvät, silkkirouva nokki sen verran ahkerasti käsiä kun yritin kurkkia munien määrää. Kolme munaa merkkasin eli kuusi on nyt ainakin, joista kolme silkkikanan omia, yksi kääpiön, yksi tuotantokanan (tuttavallisemmin Rumeliini, en vain tiedä kumpi niistä kahdesta :smt005 ) ja yksi Kaunokaisen, joka koki saman kohtalon kuin kukkokin. Kaunokaisen munan en usko lähtevän kehittymään, tuoreinkin kun oli viikon vanha ja säilytetty huoneenlämmössä, syöntimunia kun vain ajateltiin :smt003 Huomenna tai perjantaina saa mies tulla auttamaan kanan siirtämisessä, kokeilen läpivalaista munat ja katsoa voisiko mistään tulla mitään.

Linnuli
muna
Viestit: 5
Liittynyt: 18 Huhti 2020, 18:03

Re: Silkkikana hautoo

Viesti Kirjoittaja Linnuli »

Haa, silkkikana oli ulkona jalottelemassa, pääsin kurkkaamaan koppaan! Kahdeksan munaa joista kaksi oli merkkaamatta, toisen niistä poistin (koska oli Rumeliinin ja ne on niin isoja, kuin kaupan L-kokoiset) ja läpivalaisin kaikki puhelimen taskulampulla ja vähän ehkä näytti siltä että munissa olisi jotain ollut! Pitää katsoa uudemman kerran paremman valon kanssa. Sain jopa silitettyä silkkikanaa :smt049 kun se kipitti koppaan eikä ollut moksiskaan, vaikka yleensä välttelee kosketusta kaikin tavoin :smt003
Lisäksi meidän kääpiö alkoi hautoa, periaatteessahan niistäkin munista voisi jotain tullakin mutta ei vaan olisi pahemmin tilaa tipuille :roll: Ja muniakin olisi kiva saada, vaikkakin Rumeliinit on munineet hyvin, lähes joka päivä. Pitää nyt ainakin tarkistaa "itäneet" munat, tarvittaessa voidaan saada kääpiönkin alle hedelmöittyneitä munia jos hätä iskee.

Avatar
mimmu
araucana
Viestit: 507
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Silkkikana hautoo

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Meillä on pari ärhäkkää kanaa jolloin aina saa sormilleen kun hautoo sekä kova äänisiä.
Minäkin merkkaan munat kun tietää että toiset käy samaan pesään munimassa.
Minkälaisessa paikassa sinulla on pesä voisiko siihen laittaa pienen verkon aamupäiväksi kun muut kanat munii niin ei toiset muni enää sinne ja silloin ei tarvitse kokoajan vahtia ja häiritä hautovaa kanaa.
Minä otan sitten sen verkon pois päivemmällä niin pääsee emo syömään ja juomaan sekä kakkimaan
Joskus on käynyt niinkin ettei hautoja liiku kun vasta viimeisellä viikolla pesästä pois.
Kokemuksesta näiden kanojen kanssa olenkin sitten pesään laittanut pienet kipot ruokaa ja vettä, niin saa hautoa rauhassa.
Jos pari kanaa hautoo yhtäaikaa niin laita toiselle puolet munista niin saavat yhtäaikaa tiput eikä tule " kahnauksia" emojen kanssa, niitäkin voi tulla kun ovat tarkkoja omista pikkuisistaan.
Otsalampulla näkee hyvin munan kehityksen sitä itse olen käyttänyt.
Onko sinulla kangas hanskoja ( työhanskat) ne ovat kevyet käyttää ja saa hyvin katsottua munat ja ottaa ylimääräiset pois häiritsemättä emoa.
Onnea haudotukseen :smt023
Sekalainen seurakunta: 3 risteytyskanaa, 1 Kiuruvetinen kana , 4 Mille fleur kanaa, 1 Silkkikana
ja 3 Mille fleur kukkoa,
1 maatiais kissa

Linnuli
muna
Viestit: 5
Liittynyt: 18 Huhti 2020, 18:03

Re: Silkkikana hautoo

Viesti Kirjoittaja Linnuli »

Mies tuli avuksi ja siirsi kanan siksi aikaa että sain läpivalaistua munat ja kappas, kolmessa munassa näkyi selkeä hämähäkkikuvio ja yhdessä vähän epävarma, joten jätettiin sekin pesään :smt055 Ja poistettiin kaksi "itämätöntä" merkattua ja yksi merkkaamaton - toinen Rumeliineista sitkeästi munii sinne. Verkko voisi olla ihan hyvä, tytär kävi eilen kanalassa ja tuli naureskellen pois, siellä oli kopassa ollut silkkikana sekä molemmat Rumeliinit yhdessä kasassa :smt003 Pitänee antaa kääpiön alle yksi esihaudottu muna, vai olisiko parempi jos laittaisi kokonaan uudet munat (jos tutulta saisi)? Meneeköhän kääpiöllä systeemit sekaisin jos silkkikana saakin tiput viikkoa ennen?
Mutta juku että on jännää!

Linnuli
muna
Viestit: 5
Liittynyt: 18 Huhti 2020, 18:03

Re: Silkkikana hautoo

Viesti Kirjoittaja Linnuli »

Ainakin yksi tipu on kuoriutunut :smt060 Menin viemään ruokaa kanoille ja kuulin jo ulos kuinka kanat pitivät hassua ääntä. Sisällä toinen Rumeliineista nokki pientä, keltaista tipua orren alla :smt011 Huiskautin kanan pois ja hellästi nostin tipun silkkikanan luokse kissankoppaan, tästä hyvästä tuore äiti nokkasi sormeani ja otti tipun siipensä alle :smt007 Kääpiökana katseli pahvilaatikostaan vähän kateellisen näköisenä mutta vielä ainakin malttoi pysyä kuuden munansa päällä. Rumeliinit yrittivät väkisin tunkea kissankoppaan joten laitoin verkkoluukun siihen ja kourallisen ruokaa (josta hyvästä silkkikana nokkasi taas :smt005 ) Nyt alkaakin sitten tiputarhan rakentaminen jotta pikkuiset on niiltä idiooteilta turvassa, ja jos ei ole niin meillä on kanakastiketta juhannuksena :smt012

Vastaa Viestiin