2kk ikäisten maatiaisten ja aikuisten ruskeiden tehotyttöjen yhteiselo?

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Riikkis

2kk ikäisten maatiaisten ja aikuisten ruskeiden tehotyttöjen yhteiselo?

Viesti Kirjoittaja Riikkis »

Meiltä vei irti päässeet kylän koirat koko kanaparven :( Siitä johtuen meillä on ihan uusi sakki: ilmeisen ilmajokinen kukko ja tällä kolme ruskeaa tehotyttöä kaverina. Nyt saatiin vielä neljä nuorikkoa, maatiaissekoituksia. Tämä tilanne toikin minut tänne foorumille. Hyvää tietoa täältä ennenkin löytäneenä nyt paljon kysymyksiä teille.

Ilmajokinen kukko on vuoden vanha, mutta ollut meillä vasta 1,5kk, samoin kuin tehotytöt, joiden ikää en tiedä, mutta varmaan max 1,5v. Kukko on kiltti ja ihmisistä pitävä. Väistää lapsiakin, hyvin seurallinen, syö kädestä. Tehotytöt ovat ruskeita nick browneja (?) ja tulivat lattiakanalasta. Sopeutuivat välittömästi ulkoiluun ja kuopsuttelivat matoja saman tien. Ovat hyvin seurallisia ja juoksevat perässä mihin vain, jos on ruokaa. Omapäisiä, tekevät omia pikku retkiä isossa pihassa kukon paimentamisesta välittämättä. Usein kuitenkin kaikki lähekkäin ja yhteiselo näyttää sujuvan rauhanomaisesti. En ole tosin kertaakaan nähnyt että olisivat päästäneet kukon polkemaan.

Isommat ovat nyt kanojen ”kesämökillä” ison pihan laidalla, jossa myös pieni tarha. Nukkuvat mökissä, muuten vapaana, tarhan ovi on auki. Pikku maatiaiset ovat talvikanalassa, vanhassa hevostallissa, jossa ei ulkotarhaa.

Uskaltaako näitä eilen haettuja noin 1,5kk ikäisiä maatiaispienokaisia päästää vielä tähän parveen? Neljä pikkuista ovat keskenään talvikanalassa olleet nyt vuorokauden, kun isot ovat kesämökillä yöt (samassa pihapiirissä). Miten totuttaa nämä toisiinsa ja missä vaiheessa? Koska edes uskaltaa avata oven että nämä eivät lähde livohkaan ja osaavat takaisin? Talvikanalassa ei ole mitään tarhaa vaan tyyliin ovi auki. Pitääkö isot lukita siksi aikaa ulkotarhaan? Vai antaako niiden vaan löytää toisensa pihassa? Kesämökin ulkotarha on niin pieni että sinne en haluaisi näitä kylmiltään muiden sekaan laittaa... Tilanne on uusi, kun aiemmin tiput ovat aina tulleet hoidetuiksi omien emojen toimesta parvessa. Eikä meillä ole ennen ollut tehiksiäkään.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4292
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: 2kk ikäisten maatiaisten ja aikuisten ruskeiden tehotyttöjen yhteiselo?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Voisitko muuttaa järjestelyjä niin, että nuoriso olisi kesämökillä ja sen tarhassa? Ja vanhemmat olisi talvikanalassa ja vapaana pihalla? Näin nuoriso saisi totutella turvallisesti teidän pihaan ja vanhempiin kotkoihin...
Tonja, p: 046 666 5106

kotikot
tipu
Viestit: 31
Liittynyt: 09 Heinä 2014, 00:01
Paikkakunta: Raasepori

Re: 2kk ikäisten maatiaisten ja aikuisten ruskeiden tehotyttöjen yhteiselo?

Viesti Kirjoittaja kotikot »

Mulla kokemusta vain maatiaisista, mutta olen huomannut alkukahakoiden olevan huomattavasti vähäisempiä, kun vanhat ja uudet ovat jonkin aikaa, ainakin useamman päivän, ensin tutustuneet verkon läpi. Sitten kun naamat on tulleet tutuiksi, päästän irti yhtäaikaa, jolloin tilaa mennä tarvittaessa karkuun. Ratkaisevaa minusta se, ettei parven tarvi olla liian ahtaassa tilassa myöhemminkään. Silloin aina nokkivat toisiaan vähemmän.

Vastaa Viestiin