Haudonta epäonnistuu

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Tirppa
muna
Viestit: 12
Liittynyt: 01 Elo 2017, 15:15
Paikkakunta: Kangasala

Haudonta epäonnistuu

Viesti Kirjoittaja Tirppa »

Hei! Viime kesänä pari kanaa innostuivat hautomaan toden teolla ja muiden lopulta menettäessä malttinsa yksi nuori kana jatkoi vain. Uusia munia laitettiin koko kesän aikana useita satseja, mutta hautominen ei tuottanut tulosta.

Toisinaan osa munista ehti menemään pilalle, osa kehittyi vähäsen, mutta kehitys loppui ja noin kolmessa munassa oli jo tipu, joka tosin oli kuollut ajat sitten. Joka tapauksessa kanan annettiin hautoa munia reilusti normaalin kuoriutumisajan yli, jotta olisi varmaa onko sieltä mitään kuoriutumassa.

Kiivi-kana on siis melko nuori, noin 2 ja puol vuotias hy-linen ja Tyrnävän kannan sekoitus ja erittäin terhakas ja kova hautomaan. Mietin vain kun tässä taas kesäkausi lähenee ja jos se nyt taas innostuu hautomaan, niin on aikas ikävää jos se nyt koko kesän taas hautoo ihan turhaan. Semmoinen sottapytty siitä tuli kun sai aina pesästä pihalle kantaa pesulle kun haisi niin pahalle, ei se tietenkään paljoa pesästä liikkunut. Tyytyväisenä se siinä kylveskeli ja sitten vaappui melkeen kaksinkertasena takasin sisälle.

Muilla kokemuksia tällaisesta? Onko vika kenties munissa vai eikö kana oikein osaa vielä? Vai olisiko haudontaolosuhteissa jotain vikaa :smt017. Mielellään antaisin hautoa kyllä... Kaikki neuvot otetaan kiitollisina vastaan! :smt001

Goodman
kana
Viestit: 106
Liittynyt: 26 Tammi 2016, 19:40

Re: Haudonta epäonnistuu

Viesti Kirjoittaja Goodman »

Kaikista hautovista kanoista ei kanaemoja tule. Mulla oli nyt keväällä yksi innokas, nuori, isorotuinen hautoja, jolle annoin mahdollisuuden kaksi kertaa; lopputulos täysi nolla; talloi välillä munat rikki eikä muutenkaan onnistunut. Lopulta vanha, kokenut, pienempi kana hoisi homman moitteettomasti: annoin hänelle 6 munaa haudottavaksi ja niistä kuoriutui ongelmitta 5 terhakkaa tipua, yksi oli ilmeisesti hedelmöitymätön. Eli anna kanallesi mahdollisuus, mutta loputtomiin ei sössijää kannata katsella.

Tirppa
muna
Viestit: 12
Liittynyt: 01 Elo 2017, 15:15
Paikkakunta: Kangasala

Re: Haudonta epäonnistuu

Viesti Kirjoittaja Tirppa »

Okei, kiitos vastauksestasi! Sääli kyllä kun sitä hautomisviettiä kerrankin joltakin löytyy, täytyy nyt vielä kerran antaa mahdollisuus, mutta jos ei mitään tapahdu niin kyllä sitten täytyy vain ottaa kokonaan pois hautomasta.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4336
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Haudonta epäonnistuu

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Mulla oli tapana nostaa hautoja aamuin illoin pois pesästä syömään, juomaan, kakkimaan, kylpemään. Voisit koettaa olisiko siitä apua.
Lisäksi voisit koettaa hommata siitosmunat jostain muualta kuin omasta kanalasta.
Jos niitä hautojia ilmaantuu useampia tai muut kanat tunkevat liiaksi hautojan pesään, niin kunkin haudontapesän voi eristää esim. verkolla, mutta se vaatii tosiaan sen, että itse huolehtii kanan ulospääsyn kerran tai kahdesti vuorokaudessa.
Tonja, p: 046 666 5106

Tirppa
muna
Viestit: 12
Liittynyt: 01 Elo 2017, 15:15
Paikkakunta: Kangasala

Re: Haudonta epäonnistuu

Viesti Kirjoittaja Tirppa »

Okei, kiitos! Pistän kokeiluun nämä vinkit. Voi olla että jossain kohtaa hommaan siitosmunia jostain, mutta tällä hetkellä ei ole tipusille mikään suuri tarve. Lähinnä vain ajattelin, että onko järkeä pitää munia pilaantumassa lämpimässä kanan turhaa hautoessa puolet kesästä, jollei siltä hautominen suju, vaikkakin kun se niin kovasti yrittää, niin olisihan se kiva, että jotain saisi aikaan. Kiitos kuitenkin paljon, noita vinkkejä aion kyllä koittaa!

Vastaa Viestiin