kanojen viholliset

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
niilo2605

kanojen viholliset

Viesti Kirjoittaja niilo2605 »

Olen uusi kesäkananalan pitäjä. Hain toukokuussa neljä hybridiä. Ensin tietenkin niille rakennettiin kanala ja iso aidattu ulkoilualue ulkorakennuksen kylkeen. Paikkamme sijaitsee järven rannalla. Jo noin viikon kuluttua yksi kana löytyi kuolleena ilman päätä.
No olimme tietenkin ihan järkyttyneitä ja ymmällämme mitä oli tapahtunut. Asia ei selvinnyt. Tarkistimme ja tilkitsimme kaikki mahdolliset paikat ja kesä meni oikein hyvin. Tälläviikolla oli tarkoitus palauttaa kanat takaisin tilalle, mutta toisin kävi.
Eilen aamulla löysimme kaikki kolme kanaa ilman päätä munintakaukalosta. Missään ei ollut verta ja päät olivat kadonneet?
Osaako kukaan sanoa mikä peto on voinut olla asialla?

riepukka
kana
Viestit: 84
Liittynyt: 19 Maalis 2018, 17:39
Paikkakunta: Viitasaari

Re: kanojen viholliset

Viesti Kirjoittaja riepukka »

Hei. Harmi juttu. :smt022 Epäilisin ensimmäiseksi minkkiä. Onko niitä majaillut teidän lähellä? Järven läheisyys puoltaa myös tätä epäilyä. Minkki pääsee pienestä kolosta tarhaan ja tappaa tappamisen ilosta. Siis enempi kuin jaksaa syödä. :smt010
Onko teillä miten tiivis tarha? Vihollisia on paljon, kuten näätäeläimet- Hilleri ym. Supi ja kettu ovat niin isoja, että tuskin pääsevät tarhaan sisälle, mutta kyllä niille kanapaisti maistuu jos saavat tilaisuuden. Samoin haukat ja pöllöt, kuten huuhkaja. Saalistavat jos tilaisuus tulee. Ne kyllä vie koko saaliin mennessään.
Ilveskin on ollut meidän pihassa kanoja kattomassa, mutta oli ok tilanne. Tuli talvella useita kertoja lumikasan päälle lepäämään ja katteli kanoja ikkunasta orrelle. Kun jätettiin yövalot ulos niin ei enää tullut. Meillä roikkuu Vunderbaumit kanalan nurlilla karkotteena villieläimille. Siinä on niin voimakas ihmisen tuoksu, että eivät tule lähelle. Paikalliset metsästäjät kylläkin tulee liian lähelle. Olin antanut luvan vain hirven metsästykseen, mutta kyllä ne salakaato kaikki mikä liikkui. Usean seuran voimalla hävitettiin se ilveksen pesä mailtani ym. Siis salakaatoivat julkisesti... :smt021
Minkki on tehnyt pari hyökkäystä, mutta olen ollut onnekas, tai siis kanat ovat selvinneet siitä. Myös muut mainitsemani otukset liikkuvat lähistöllä. Toivon aina parasta ja pelkään pahinta.
Vähän on paljon, miten sen ottaa :smt023

niilo2605

Re: kanojen viholliset

Viesti Kirjoittaja niilo2605 »

Hei

Minkeistä ei ole havaintoja, mutta nehän kaiketi liikkuvat hämärään- ja yöaikaan. Varsinainen kanala on katollinen ja niin tiivis että sinne pääsee korkeintaan verkon reiistä, mutta ei minkin kokoinen eläin. Kanat laitetaan (pääosin menevät itse) tähän suojattuun tilaan aina yöksi, sunnuntai iltana kävin sulkemassa oven vasta yhdeksän maissa ja silloin oli jo hämärä. Kanoja ei näkynyt mutta usein ne majailevat munintakopissa ennenkuin asettuvat orrelle yöpuulle ja ihan tavanomaista kotkotusta kyllä kuului. Nyt on varmaankin käynyt niin että minkki on ollut jo sisällä ja teurastus alkanut myöhemmin. Jälki oli niin siistiä ja veretöntä että ei varmaan muu eläin ime verta pois saaliista. Mäyrästä on havaintoja, niitä on liikkunut kanalan ympärillä aamutuimaan mutta ei kai ne käy kanojen kimppuun. Ja ovat toisekseen niin paljon suurempia ettei missään tapauksessa olisi päässeet aitaukseen ja sitäkautta kanalaan.
Keväällä kun yksi oli kuolleena ei löytynyt päätä, ja nytkin kaikki kolme päätä olivat poissa. Mahtaako minkki syödä päät vai kuskaako pesäänsä?

Avatar
hunski89
kana
Viestit: 79
Liittynyt: 19 Touko 2018, 17:00
Paikkakunta: Pori

Re: kanojen viholliset

Viesti Kirjoittaja hunski89 »

Kyl mäyrä vie kanat ja fasaanit ja kaikki. Miehen mummovainaalta vei, mummoa harmitti kovasti kun vei hienon kultafasaaninkin. Ja mäyrä joko kaivaa ali tai menee verkosta läpi, kyllä siltä voimaa löytyy. Minkkiä minäkin veikkaisin. Hanki semmonen pyydys, biltemasta ainakin saa, semmone mihi jotai minkille käypää ruokaa sisään ja menee luukku automaattisesti kii kun menee syöpöttelee. Jos ei oo minkki ni jääpähän kii oli mikä oli. Tai sit eräkamera tai muu kamera kanalaan et jää videolle.
:duckie: Meillä asuu viiriäisiä, siniviiriäisiä, monia erirotuisia ja -värisiä kanoja ja ankkoja sekä joutsenhanhia ja mignon sorsia :duckie:

kukkopoika
bankiva
Viestit: 364
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: kanojen viholliset

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »

Minulla tuli mieleen uroskärppä.Naaras on puolta pienempi urosta ja pyytää yksinomaan pieniä jyrsijöitä.Uros saataa napata jäniksen tai kanalinnun.
https://seura.fi/asiat/tiede-ja-luonto/ ... a-tappaja/
Kärppiä on näkynyt täällä meidänkin nurkilla mutta ei ne vielä ole käyneet kanojen kimppuun.

Avatar
Aleksandra
kyyhky
Viestit: 932
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: kanojen viholliset

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Voi surku, miten kanojen kävi. :smt022 Minkki tai kärppä mullekin tuli ensimmäisenä mieleen.

Mäyrästä sen verran, että Wikipedia kertoo mäyrän ruokavaliosta: "Ruokavalioon kuuluu hyönteisiä, kotiloita, linnunmunia, sammakoita ja pikkunisäkkäitä. Syksyllä mäyrät kerryttävät rasvakerrostaan ja syövät paljon kasvisravintoa, kuten marjoja, hedelmiä, terhoja ja viljaa." Saman litanian antaa kirja Kotimaan luonto-opas (WSOY) ja lisää vielä toukat ja muurahaiskeot, ja että: "Näätäeläimistä on mäyrällä vähiten petomainen ruokavalio".
Alhoja elämän ilona.

riepukka
kana
Viestit: 84
Liittynyt: 19 Maalis 2018, 17:39
Paikkakunta: Viitasaari

Re: kanojen viholliset

Viesti Kirjoittaja riepukka »

Tuosta sain vastauksen, mitä olen monesti mietinyt. Eli kärpän saalistusta. Meillä on talvella kanalan ympärillä kärpän tai lumikon jälkiä ja olen pohtinut, saako se tehtyä pahaa kanoille. Tiedän että on peto ja saalistaa hiiriä ym. Toki tipuset on sillekkin sopivan kokoista saalista. Kyllähän sekin voi periaatteessa käydä nukkuvan kanan kimppuun.
Saalistajat syövät yleensä pään ensin, koska aivoissa on paljon ravintoa. Siksi tämäkin tihulainen napsi kanoilta päät, kun sai tilaisuuden. :smt011
Vähän on paljon, miten sen ottaa :smt023

Vastaa Viestiin