Kanapunkki

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Erttu

Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Erttu »

Meillä ei ole ollut merkkejä kanapunkista. Väiveitä oli viime kesänä. Mutta nyt kun olen lukenut miten moni löytää hurjan paljon punkkeja kerralla haluaisin tehdä kaikki varotoimet myös omassa kanalassa. Hirsiseinät ovat hyvin otolliset paikat asua. Ostin ruokaan sekoitettavaa jauhetta punkkien varalta. Maapohjan putsasin parhaani mukaan ja levitän rakennus kalkin maahan. Maalasin seinät paksulla kalkkimaali vellillä. Tyhjensin purkin baitonia kanalaan. Ajattelin suihkuttaa seinät vielä sillä nestemäisellä baitonilla mikä on muurahaisille. Orret oon ottanu pois, samoin munintapesät. Riittääkö tuo? Tilaanko petopunkkeja?

Katz

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Katz »

Tämä kiinnostaa minuakin! Olen koittanut haravoida näitä ketjuja, mutta en ole löytänyt selkeää hoitoprotokollaa varsinaiseen punkkihäätöön. Siis mistä löytyisi siivous- ja lääkitysprotokolla oikea-aikaisine ajoituksineen.

Meiltä löytyi punkkeja munineen orsien kiinnityskohdista :smt010 . Onneksi kanat voivat hyvin, eivätkä vaikuta aneemisilta. Eläinlääkäri totesi, että punkkiongelma on hyvin yleinen kotikanaloissa ja että sen kanssa tulisi vaan oppia elämään. Ts. pyrkiä siivouksella pitämään punkkipopulaatio niin alhaisena, ettei se aiheuta kanoille oireita. Itse en haluaisi tyytyä tähän, vaikka tiedostankin kokonaisvaltaisen punkkihäädön haasteellisuuden. Vai onko niin että peli on menetetty, kanala tuikattava tuleen ja laitettava uusi työn alle? :banghead:

Koiruus

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Koiruus »

Onko kenelläkään kokemusta Rehuxin täysrehussa olevan punkkikarkotteen tehosta. En ole ennen moiseen törmännyt ja jäin pohtimaan että kuinka tehokas mahtaa olla... kokeeksi otin säkillisen mutta en ole sitä vielä alottanut.

kaisumaria
araucana
Viestit: 500
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 12:38
Paikkakunta: Pyhämaa (Uusikaupunki)

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja kaisumaria »

Biotus myy jotain kanapunkkien tuhomiseen tarkoitettuja Hypoaspis -petopunkkeja, siis biologista torjuntaa.
(https://www.biotus.fi/biologinentorjunta/kanalanapu/) Jos meille joskus ilmaantuisi noita kanapunkkeja,
niin varmasti tilaisin satsin noita. Meillä hyvät kokemukset esim. mansikan punkkien torjunnasta Biotuksen
eläimillä.
Ei tästä mitään tule, mutta yritetään nyt kuitenkin

Maattari
lindell
Viestit: 1715
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Rehuxin rehua pitää syöttää ainoana rehuna jos haluaa punkkitorjunnan toimivan, eli kaikki muu pois. Taitaa toimia paremmin ehkäisynä.
Petopunkit toimivat hyvin mutta massivista punkki-invaasiota ne eivät hävitä. Ensin kanapunkkitorjunta myrkyillä ja sitten petopunkit kehiin. Ennalta ehkäisynä punkit voi tilata keväällä ja näin ovat valmiina odottamassa kanapunkkeja.
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Koiruus

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Koiruus »

Ok, kiitos tiedosta. Täytyy koputtaa puuta ja toivoa ettei moisia öttiäisiä meille eksy. Ajan kanssa varmaan joskus kohdalle osuu ja täytyy häätö sitten hoidella jollain tavalla.

K-K

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja K-K »

Meillä ei ole ollut punkkeja, mutta tänä vuonna kanalaa siivoessa poltin kaikkien orsien ala pinnat ja kiinnistys kohdat ja pesien saumat kuumailmapuhaltimella. Eli sellaisella jolla lämmitetään maalipinnat jos halutaan poistaa maalia "skrapaamalla". Ihan kärysivät kunnolla ja jäivät mustaksi paikoittain eli jos siellä jotain olisi ollut, niin ei ole enää :smt003 . Seinät on hyvässä kalkissa. Eikö ne pääsääntöisesti niissä orsissa ja pesissä luuraa päivällä. Suosittelen lisäduunina tekemään, jos on punkkeja.

Maattari
lindell
Viestit: 1715
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Mä olen laiska ihminen joten vaihdan orret joka vuosi, joskus kaksikin kertaa, pysyy punkit aika hyvin kurissa. Navetan vintillä on useampi setti orsia odottamassa, ovat aina siellä vähintään 10 kk ennen kun pääsevät kanalaan. Orret pestään painepesurilla ennen vintille menoa mutta ei myrkytetä millään.
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Hra Heinämäki

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Hra Heinämäki »

Ihan hyvin toimiva tapa tuhota punkkeja on siivouksen yhteydessä käyttää tuhkaimuria ja raid- kärpäspaperia. Imuriin saa paljon punkkeja ja osa jää kiinni kärpäspaperiin, joka kiinnitetään punkkien piilopaikkojen viereen.

Myrkyistä ei ole ollut apua. Kokeilin erilaisia raid myrkkyjä ja 60% alkoholia sisältävää puhdistusainetta. Punkit eivät olleet millänsäkään.
Imuri ja kärpäspaperi tuntuu toimivan. Niilläkään ei kaikkia punkkeja saa hengiltä, jos ovat pesiytyneet seinän syvälle rakoihin.
orsien vaihtaminen on osaltaan auttanut myös.

Vastaa Viestiin