
Tyhmiä kyssäreitä buteista
Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri
Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Juuan kasvattajan kansa keskustelin sen verran aiheesta kun ekoja haettiin, että siihen kahdeksaan viikkoon poikaskuolleisuus voi olla aika suurikin. Ainakin näiden mustien ja pronssien kanssa on parin vuoden perusteella syytä varautua liki 50%:n. Jos on huippuolosuhteet lämmön ja ruokinnan suhteen eikä lintuja ole kovin paljon jne, prosentti on tietenkin pienempi. Kuten olen useasti aiemminkin todennut, kalkkunat ovat paljon herkempiä lämpötilan vaihteluille kuin kananpojat, ja mestareita tappamaan itsensä tai tallomaan kaverit hengiltä. Olen itse tässä tuumaillut varaavani tuosta huhtikuun satsista luokkaa 40-50 kpl siinä toivossa että puolet jäisi henkiin. Jos kaikki jäävät niin sitten olen in deep shit kuten amerikkalaiset sanovat... Pitänee opiskella varoilta vähän markkinointia 

Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Hmm... mites olis Paltsi... möisitkö miulle parvestasi (noista huhtikuussa kuoriutuvista) kymmenkunta 7-8 -viikkoisena
? Ellen ota pikkutipuja tuvan nurkkaan, niin saattaa nimittäin kuolleisuus olla melkomoinen, kun ei ole ollut vielä mahdollisuutta harjoitella kanatipuillakaan.

Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Jee, hieno homma!
Eli tällä puheella varaan 10kpl 7-8 -viikkoisia. Ja jos siulla kasvatus näyttää onnistuvan yli odotusten, niin voin auttaa ylituotanto-ongelmassa ja ottaa muutaman enemmänkin (jos siis tarvetta imenee).
Jopa oli/on muuten herkkua tuo palvattu kalkkunantäkkä! Käytin isoimman mahtikukon rintafileet Varkauden kupeessa. Toivottavasti Ylämylly ottaisi vastaan ensi syksynä. Jos lintuja on enemmän, niin sitähän voisi teettää vaikka mitä jalostetta grillimakkarasta lähtien...

Jopa oli/on muuten herkkua tuo palvattu kalkkunantäkkä! Käytin isoimman mahtikukon rintafileet Varkauden kupeessa. Toivottavasti Ylämylly ottaisi vastaan ensi syksynä. Jos lintuja on enemmän, niin sitähän voisi teettää vaikka mitä jalostetta grillimakkarasta lähtien...

Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Pien vinkki :
Kotikonstein saa kivasti yhteen fileeseen savun makua, kun laittaa sen siihen lihalle tarkoitettuun alumiiniseen savustuspussiin... mut ei tollasen mahtikukon.. sen filee on siihen pussiin liian iso.. mut sellaisen normi 2 kg menee hyvin. Ei tietty oo ihan yhtä hyvää kuin oikeessa palvaamossa käytetty, mut MENETTELEE...
Kotikonstein saa kivasti yhteen fileeseen savun makua, kun laittaa sen siihen lihalle tarkoitettuun alumiiniseen savustuspussiin... mut ei tollasen mahtikukon.. sen filee on siihen pussiin liian iso.. mut sellaisen normi 2 kg menee hyvin. Ei tietty oo ihan yhtä hyvää kuin oikeessa palvaamossa käytetty, mut MENETTELEE...

Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Heidigee: Tämä järjestely sopii hienosti. Uskon että Karelian lihajalostekin ottaa taas ensi syksynä leimaamatonta lihaa vastaan kun saadaan kalkut teuraaksi samaan aikan hirven- ja peuranmehtuun kanssa. Ei varmaan kannata pitää uuneja sesongin ulkopuolella tulilla ja sen takia homma seisoo. Meitä pientilallisia on sen verran vähän... vielä
Meillä olisi noita savustuspusseja kolme kappaletta käytämättä kun minusta ne ei häävisti savustaneet. Pitää ehkä kokeilla uudestaan. Ja onhan minulla tiukan paikan tullen tuolla pihalla sellainen puolen karitsan vetoinen pönttö ja tämä viikko aikaa savustella

Meillä olisi noita savustuspusseja kolme kappaletta käytämättä kun minusta ne ei häävisti savustaneet. Pitää ehkä kokeilla uudestaan. Ja onhan minulla tiukan paikan tullen tuolla pihalla sellainen puolen karitsan vetoinen pönttö ja tämä viikko aikaa savustella

Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Ei ne kamalan savusiksi siinä pussissa tuu.. koititko leivinuunissa, saa olla aika kuuma uuni!
Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Leivinuunissapa hyvinkin, siihen saa aika mukavasti 300 astetta, tuikkasin lihamittarin pussin kyljestä läpi fileeseen ja otin pois kun näytti kypsää. Mehevänä tietty säilyy kun on pussissa.
Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Torstaina saadaan noutaa uudeksi vuodeksi kokonaisena savustettu kalkkuna.Kilohinta täällä on muistaakseni 3,4 e/kg alle kymmenen kilon satsista ja 2,90 e/kg yli kymmenen kilon erästä. Kokonaisena savustettu kalkkuna on mielestäni parempaa kuin esim savurulla tai -filee.Pysyy ihanan mehukkaana kun on rasva ja nahkat päällä kun menee saunaan. 

Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Pitää ensi vuonna laittaa kokonaisena. Nyt oli pakko tyrkätä fileet verkkopussiin, kun kuului palvisauna olevan niin täpötäysi, ettei kokonainen tipi olisi sinne enää mahtunut.
Mitenkäs Kuukernupin butit lopulta kasvoivat?
Mitenkäs Kuukernupin butit lopulta kasvoivat?
Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
En punninnut kokonaisena niitä. Näiden pienempien paino selviää kunhan saan ne palvaamosta.Muutamasta otettiin fileet ja verkotettiin, jaloista tehtiin jauhelihaa. Kolme niitä vieläkin tuolla juoksee ja yllättävää kyllä ne on selvinnyt tosi hyvin vaikka täällä on muutamana päivänä ollut melkein -20 c 

Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Tuli varmaan aika paljon höyheniä..
mie oon kattonu että ainakin meillä on sellainen pörhellysturkki myös Buteilla.
Mie en oo vieläkään ehtinyt moiseen puuhaan.. kohta meillä kanat hermostuu, kun butteliinit terrosoi kanalaa.. paitti päivisin, kun lasken ne hankeen...
mie oon kattonu että ainakin meillä on sellainen pörhellysturkki myös Buteilla.
Mie en oo vieläkään ehtinyt moiseen puuhaan.. kohta meillä kanat hermostuu, kun butteliinit terrosoi kanalaa.. paitti päivisin, kun lasken ne hankeen...

Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Täällä sama juttu, untuvaa piisaa myös buteilla. Tänään siirrettiin loput 5 buttia parakkiin joka lämpiää isännän ikäisellä Soliferin polttoöljykaminalla. (Siis aika vanhalla... toimii se kuitenkin vielä, niinkuin isäntäkin eli käyntiin saaminen oli juuttaan vaiketa mutta nyt se vain puhisee ja puhisee
) Vaikka ovi on horo ja pakkasta parikymmentä on sisällä 5 astetta plussalla ja kalkut köhöttää tyytyväisenä munintapesien katolla lämpimässä 


Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
Mäkin olen suunnitellut kevääksi ottavani noita butteja kymmenkunta (toukokuussa noin 8-viikkoisina - saisko jostain läheltä?). Mulla on sellainen "etu", että appiukko on innokas savustamaan lihaa ja kalaa savusaunassaan. Laitetaan sitten ensi syksynä kalkkunaa saunaan, mikäli saan tirpat pysymään hengissä
.

Re: Tyhmiä kyssäreitä buteista
No h*ittolainen Mäkin haluun muutaman semmotten
Montakohan niitä sitten pitäisi olla?

Montakohan niitä sitten pitäisi olla?