Miten yhdistäisitte nämä porukat?

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Frida

Miten yhdistäisitte nämä porukat?

Viesti Kirjoittaja Frida »

Meillä on siis seitsemän kanan lauma, ovat syntyneet äitienpäivänä. Sitten on 11 tipun lauma, jotka kuoriutuivat kesäkuun 6. ja 7. Mikä olisi järkevin tapa yhdistää nämä parvet toisiinsa?

Nyt tilanne on se, että kaikki kanaset ovat nukkuneet yöt kanalassa parin yön ajan niin, että isommat kanat ovat kanalassa vapaasti, ja pienet siellä kanalan sisällä erillisessä häkissä. Myös ulkoilut on hoidettu samalla tavalla - pikkuiset häkissä ja isot ympärillä. Ovat siis jo tottuneet toisiinsa häkin verkon läpi. En ole havainnut ylenpalttista kuikuilua kummempaa kiinnostusta - ei agressiivisuutta ainakaan nähtävissä.

Voinko kohta päästää kanat samaan tilaan oleilemaan? Mitä pirua siinä voi tehdä, jos iso kana päättääkin mennä tipusen kimppuun?

Isoista yksi on varmuudella kukko, muista ei vielä tietoa.
kanamummo

Re: Miten yhdistäisitte nämä porukat?

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

En osaa muuta sanoa kun että kokeilemalla! Tietty pitää seurata tarkon mitä tapahtuu. Jos tulee tappelu, pienet uudestaan erilleen pariks viikkoa ainaskin. Tilaa pitää olla paljon että pienemmät voi väistää ja pari kuusennärettä nurkassa voi tarjota pikkasille turvapaikan.
emilia

Re: Miten yhdistäisitte nämä porukat?

Viesti Kirjoittaja emilia »

hei vaan :smt006

minulla on 3.6 syntyneet poikaset emonsa kanssa. Kaikki ovat olleet yhdessä viikon , päivät ja yöt. Poikaset menevät kyllä emon kanssa nukkumaan, mutta tarhassa ja pihalla ovat kaikki yhdessä. Kyllä emo puolustaa jos joku meinaa käydä liian tuttavalliseksi poikasten kanssa. Kukko ylpeänä katselee pikku tipuja.


Meillä ei ole ollut vielä mitään ongelmaa ja toivottavasti ei tulekaan
Muusa

Re: Miten yhdistäisitte nämä porukat?

Viesti Kirjoittaja Muusa »

Mä olen totutukseen käyttänyt ns. turvatarhaa eli kalteriaitausta jonka kaltereitten välistä tiput mahtuvat mutta isommat eivät. Tipuille on sitten turvatarhassaan tarjolla ruokaa ja vettä ja orsikin. Ne ovat hyvin ottaneet aina turvatarhan omaksi turvapaikakseen ja vähitellen rohkaistuneet laajentamaan reviiriään kaltereitten ulkopuolelle. Samalla ovat isot ja pienet tottuneet toisiinsa kun pienet ovat päässeet juoksemaan turvaan omaan turvatarhaansa jos joku iso innostuu kurmuuttamaan. Aika äkkiä ovat sitten isommatkin tottuneet pikkuväkeen ja lakanneet sen kummemmin välittämästä ja komentamasta.
milkkis]

Re: Miten yhdistäisitte nämä porukat?

Viesti Kirjoittaja milkkis] »

Muusa kirjoitti:Mä olen totutukseen käyttänyt ns. turvatarhaa eli kalteriaitausta jonka kaltereitten välistä tiput mahtuvat mutta isommat eivät. Tipuille on sitten turvatarhassaan tarjolla ruokaa ja vettä ja orsikin. Ne ovat hyvin ottaneet aina turvatarhan omaksi turvapaikakseen ja vähitellen rohkaistuneet laajentamaan reviiriään kaltereitten ulkopuolelle. Samalla ovat isot ja pienet tottuneet toisiinsa kun pienet ovat päässeet juoksemaan turvaan omaan turvatarhaansa jos joku iso innostuu kurmuuttamaan. Aika äkkiä ovat sitten isommatkin tottuneet pikkuväkeen ja lakanneet sen kummemmin välittämästä ja komentamasta.
Mulla on kanssa tällä tavalla. Nyt vkl kuoriutuneet on vielä äitinensä aidan takana, mutta mahtuvat tulemaan pois sieltä. Aikuiset kukot katselee vierestä kun tikkuaskin kokonen untuvikko kuopsuttaa tohkeissaan puruja :smt005
En sitten tiedä että onko meillä jotenkin mukamas erikoisia kukkoja kun ei ole äitienpäivänäkään kuoriutuneiden kanssa ollut mitään ongelmia. Silkkikukko on niin sulonen katseltava kun se paimentaa kanan kanssa tipusia. :smt007
vetehinen

Re: Miten yhdistäisitte nämä porukat?

Viesti Kirjoittaja vetehinen »

Mä just jouduin erottamaan kolmeviikkoiset maatiaiset viikkoa vanhemmista rokeista, kun ne ei antaneet niille ollenkaan rauhaa. Ajattelin, että pikkuiset jo vähän pitävät puoliaan, mutta oli meno sen näköistä, että laitoin pienemmän häkin oven suosiolla takaisin ja tiput sinne. Ovat toisiinsa tottuneet toki jo "kaltereiden takaa" pitemmän aikaa, mutta rokkikana ja toinen kukko kuitenkin jahtas pienempiään melkein koko ajan. Onko rokit jotenkin erityisen agressiivisia, vai onko toi ihan normaalia?
Frida

Re: Miten yhdistäisitte nämä porukat?

Viesti Kirjoittaja Frida »

Kiitos hyvistä neuvoista. Meillä tiput tosiaan konehaudottuja, eli ei ole emoa puolustamassa.

Yritän virittää sinne kanalaan jonkinlaisen suojan joko näreistä taikka kalterihäkin. Nyt kanalassa siis on erillinen häkki, jossa pienet ovat, mutta siinä on sen mallinen luukku, että tiput pitää nostaa sinne yksitellen erikseen, eli siitä ei sellaisenaan ole suojaksi.

Meilläkin noi isommat kanat katselevat ihmeissään, kun illalla pikkutiput pitävät oman "turveshownsa" eli kaivavat ja kylpevät niin vimmatusti siinä pehkussa, että ellei kanalassa olisi pohjaa, olisivat varmaan Kiinassa asti. Isoilta kanoilta turvepehku on jo menettänyt suurimman viehätyksensä, eli tyytyvät iltaisin vain maltillisesti kaivamaan pienet kolot, joissa tovin kellivät ennen lennähtämistä pikkutipujen häkin päälle nukkumaan. (Juu häkin katolle piti tietty virittää levy, koska tajusin vasta kun ekan kerran kanat olivat yhdessä kanalassa, että nehän kakkii toisten päälle silviisii... :smt021 )
Klara

Re: Miten yhdistäisitte nämä porukat?

Viesti Kirjoittaja Klara »

Me yhdistettiin tänään Klaara ja sen noin 5 viikoset tiput muuhun parveen. Mammalan ovi vaan auki, hetki seurailua ettei tule mitään hirjan isoo tappelua ja niin ne jäi olemaan. Juur näköjään kävivät ulkonakin pyörähtämässä. Pahemmin ei ole kanoja tänään ulona näkyny, kun on +29 varjossa... Sisällä näyttivät makoilevan viileessä ja hämärässä.
Frida

Re: Miten yhdistäisitte nämä porukat?

Viesti Kirjoittaja Frida »

No me ei sittenkään olla yhdistetty vielä porukoita. Syy: isommat kanat saivat kunnon ulkotarhan, jonne käynti suoraan kanalasta, ja tarhan seinämien verkonsilmät ovat sen verran isoja, että nuo pienet saattavat siitä vielä solahtaa läpi. Odottelen, kunnes ne hieman (viikon?) vielä kasvavat.

Se sen sijaan on jo varmaa, että nuoremmassa porukassa on ainakin kaksi kukkoa. Koska ne kiekuvat aamuisin, ei ole paljoa epäselvyyksiä. Pikkukukot muuten nokittelevat ja uhittelevat toisilleen. Mitäköhän tapahtuu, kun ne kohtaavat isomman kukon? No häkin läpi tosin on jo tutustuttu ja nähty puolin ja toisin.
Vastaa Viestiin