Rusina kirjoitti:
Miten choc- ja dun-geenit erottaa toisistaan ilmiasussa?
Ei kuulemma mitenkään. Testiparituksilla selviää kummasta on kyse. Dun on i-sarjan geeni, joka heterostygoottina aikaansaa dun-värisen kanan, mutta tuplana tuloksena on harmaa khaki. Choc taas on sukupuolisidonnainen. Eli jos sinulla on ruskea kana, jonka risteytät mustapigmenttisen kukon kanssa, ja jälkeläisissä on sekä ruskeita että mustia kukkoja ja kanoja, niin kyseessä on dun-geeni. Sitä ei siis tarvita kuin yksi "annos", jotta väri ilmenee. Choc-kana mustan kukon kanssa taas saa vain mustapigmenttisiä jälkeläisiä, koska kanajälkeläiset perii mustan isältään ja kukkojälkeläiset on heterotsygootteja. Ja koska choc on resessiivinen, se ei näy ilmiasussa heterotsygoottina.
Jos sulla taas on ruskea kukko ja risteytät sen mustan kanan kanssa, niin jos kyseessä on choc-geeni, tuloksena on ruskeita kanoja ja mustia kukkoja. Sillä sulkaan kukon kanajälkeläiset perivät kaikki isältään sulkaageenin ja koska kana "tarvitsee" niitä vain yhden, ne ovat kaikki suklaita. Kukkojälkeläiset taas perivät mustalta äidiltään ei-sulkaa-geenin ja ovat kaikki ilmiasultaan mustia, heterotsygootteja suklaita.
Jos kukko on dun ja kana musta, tuloksena on samoin kuin dun-kanan ja mustan kukon kanssa - molempia värejä molemmissa sukupuolissa.
Rusina kirjoitti:Jos kana on silver (S) niin onko sen kukkojälkeläinen siis aina ulkoasultaan silver? Entäs kanajälkeläinen, voiko se saada gold-isältään s ja jättää emonsa S "huomiotta" ja olla siis gold?
Silver-kana voi periyttää vain silveriä, mutta kukosta tietenkin riippuu mitä jälkeläisistä tulee. Jos kukko on gold, kukkojälkeläinen on siis aina "siltä väliltä", vaalean haalean keltainen, koska silver on vain osittain dominoiva. Mulla on tällainen heterotsygootti gold/silver kukko

(tää kukko on myös columbia, mistä johtuu valkoinen rinta)
Kanajälkeläinen on aina gold, koska se perii väri-informaation sisältävän geenin isältään ja äidiltään vain sen naarassukupuolen määrittävän y-geenin, joka ei sisällä tuota värigeeniä.
Rusina kirjoitti:Päteekö sama B-geenin kanssa?
B-geeni on myös tuossa sukupuolikromosomissa sijaitseva. Barred-kanalla on siis aina yksi barred-geeni ja toinen sukukromosomi se pikkainen, jossa ei ole tätä värigeeniä. Kukko taas voi olla joko homotsygootti tai hererotsygootti barred-geenin suhteen ja sen erottaa ulkoasusta, kumpi se on. Tuplana geeni aiheuttaa tiheämmän raidoituksen, jolloin kukko näyttää vaaleammalta kuin kana. Jos raidat ovat yhtä leveitä kuin kanallakin, kukko on heterostygootti.
Selvensiköhän tää, vai sekoittiko entisestään
