Hyvä kun mennään geenitasolle, silloin vasta oikeesti tietää värin, luulin että oon ainut jota ne kiinnostaa. Mutta selvennökseksi sen verran niille jotka ei vielä värejä tunne, pitäisi varmaan erotella listaksi värit ja kuviot. Eli esim motled, laced, partridge on kuvioita. Kuvioit yhdistettynä väriin, esim sininen, punainen jne tekee vasta nimen. On helpompi ehkä ymmärtää noita kun osaa aluksi erottaa asiat.

Sama väri eri kuvioilla voi näyttää ihan eriltä jos asia on uusi. Kuviot olisi myös hyvä käydä läpi, eli nyt varmaan moni ei osaa yhdistää esim yleistä kultabrahmaa gold partridge brahmaksi. Ja siinäkin on heti väärinkäsityksen riski, kun brahman "gold" on totuttu usein näkemään tummanpunaisena suomalaisissa kannoissa...
Samoin kun että mottled-nimitys on käytössä monissa roduissa, mutta milleissä sitä ei välttämättä mainita, koska se on oletus jo siitä että on mille. Eli mainitaan vaan se varsinainen väri. Ja usein sekoitetaan mottled ja spangled ja sitten vielä splash. Ja sitten vielä joissain roduissa on omia nimityksia rotukohtaisesti käytössä, esim jubilee orpingtoneissa.
Ja usein kun eri ihmiset puhuu suomessa esim harmaasta kanasta, se voi tarkoittaa mitä vain, kuviollista tai kuviotonta, sinistä tai partridgea, lacediä tai melkein mitä vain missä on vaikka mustaa ja valkoista eikä oo kokonaan ruskea.
Joskun myös vasta poikaset kertoo värin

Eli kaikki ei ole sitä miltä näyttää, ulkoasu voi hämätä varsinkin jos väri ei ole ihanteellinen. Itselläkin on niin musta kukko että vasta kun syntyi splash poikanen, ymmärsin kukon olevan sininen. Ja kukko eli mustan vieressä koko ajan rinnakkain, mutta nuorena en silti huomannut eikä kukaan muukaan. Fenotyyppi hämäsi, genotyyppi paljastui onneksi ennenkuin oli liian myöhäistä. Tosin olin jo ehtinyt muutamalle poikasten kyselijälle ilmoittaa että splasheja ei tuu meillä syntymään ennen vuotta 2010. Iän kanssa kyllä sinisyys on tullut näkyviin kun osaa katsoa, mutta selitellä sitä saa kun jokainen sanoo ensin mustaksi.