Liharuokaohjeet

ruoka- ja leivontaohjeita

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Mimmi

Liharuokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Pootsi kirjoitti:Minun ikisuosikki kanaohjeeni on seuraavanlainen:

Kanaa sopiva määrä, olkoon nyt vaikka kilo
Öljyä pari desiä
Sipulia 1-2 kpl, tai miten tykkää
Valkosipulia muutama kynsi, enimmäismäärää ei ole
Ketsuppia pari desiä (tomaattipyree tms. käy myös)
(Kermaa)
Suolaa ja mustapippuria

(Variointi sallittu! Basilikaa, sieniä, porkkanaa tms.)

Kana lykätään uuniin ja aletaan kokkailla kastiketta. Öljy kuumennetaan ja sekaan laitetaan silputtu sipuli. Se kuullotetaan hyvin, ei ruskisteta. Sitten sekaan tulee pienitty valkosipuli, jota kullotetaan vain hetki jottei se muuttuisi vihreäksi (Syytä värimuutokseen en tiedä..)
Öljyn ja sipuleiden sekaan lisätään ronskisti ketsuppia ja mausteet. Annetaan hautua. Mahdollinen kerma sekoitetaan nyt kastikkeeseen tai valellaan lähes valmiin ruoan päälle.

Kanan kutakuinkin kypsyttyä otetaan se uunista ja perataan luut pois. Perkaamista ei tietenkään ole pakko tehdä, mutta syöminen käy huomattavasti sujuvammin ilman luita. Juhlavamman ruoan saa kun käyttää pelkkiä rintafileitä, joita ei pienitä. Lihan päälle kaadetaan tomaattikastike ja vuoka laitetaan uuniin hautumaan. Puoli tuntia olis varmaankin sopiva aika pienille lihapaloille, fileille pidempi. Mitä pidempi aika, sitä paremmin maut imeytyvät lihaan, mulla on ollut joskus monta tuntia.

Kevyemmän ruoasta saa kun käyttää kuullottamiseen vain vähän öljyä, tai peräti keittää sipulit vähässä vedessä pehmeiksi. Ketsupin voi kokonaan korvata tomaatilla, kerman sijaan maito käy, suurustaminen saattaa olla tarpeen. Tällainen laihisversiokin on hyvää, joskin suorastaan eri ruoka.

Mä tein tätä viimeksi tosi sitkeistä kukkopojista, herkullista siitäkin tuli, liha pehmeni kun sai pitkään hautua kastikkeen peitossa.


Samaisista sitkeistä linnuista tein myös tällaista:

Pari kanaa osina

marinadi:
sipulia
valkosipulia
mustapippuria
punaviiniä
öljyä
yrttejä

Vuorokauden maustumisen jälkeen liha ladotaan vuokaan, ja kypsennetään uunissa veden, sipulin, perunoiden ja vihannesten kera. Jossain vaiheessa suolataan.

Ihan syötävää oli sekin, mutta kyllä riista sopii paremmin noin laitettavaksi.

Toivottavasti saadaan itsekin taas syksyllä onnellisia paisteja. Mutta kiveksiä en kyllä maista enää ikinä! Kuva
Viimeksi muokannut Mimmi, 18 Tammi 2009, 20:16. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Mimmi

Kanamasala

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Elsa kirjoitti:Tää on maailman paras kana/kukkoruoka.

Kutsumme nimellä Kanamasala, ohje on tuotu Afrikasta (Gambia)
Tekemiseen tarvitaan yleiskonetta tai jotakin millä voi jauhaa suolapähkinät tahnaksi. Itse jauhan yleiskoneen pirtelökannussa.

Kananpalaset kahdesta tai kolmesta kanasta laitetaan kulhoon (luut siis pois)
sekaan öljyä (palmuöljy olisi parasta mutta muutkin ihan tavalliset käy), paprikaa, valkosipulia...kaikenlaisia marinaadimausteita, mitä nyt mieleen tulee. Sekotellaan ja annetaan olla hetki.

Kattilaan öljyä ja sekaan 4 sipulia silputtuna. Kuulotetaan hetki, sitten lisätään kananpalaset ja paistellaan kunnes ovat kutakuinkin kypsän oloisia.
Lisätään vettä niin että kaikki peittyy. Odotetaan että alkaa kiehua. Jauhetaan kaksi pientä pussillista suolapähkinöitä koneella tahnaksi. (Kun jauhaa tarpeeksi kauan, tulee ihan sileää tahnaa) Lisätään tahna kattilaan. Sekoitellaan, ja lisätään masala-mausteseosta pari ruokalusikallista .(saa ihan tavaataloista, liha- ja kanamasalaa) Tomaattipyreetä ( 1prk) ja sitruunamehua (1-2 sitruunasta tai puoli pulloa siitä sitruunan mallisesta) Lisäksi voi heittää sekaan muutaman laakerinlehden. Lopuksi sekaan vielä hieman sokeria (n 1 rkl, tai maun mukaan) Keitellään sakeaksi. Vettä voi lisäillä jos tulee liian paksua.

Tarjotaan keitetyn Jasmin-, tai Basmatiriisin kanssa.
Mimmi

Kukkopaisti

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Pootsi kirjoitti:Mies täytti eilen 30 vuotta, syötiin kukkopaistia sen kunniaksi.

pari pikkukukkoa
keltasipulia
valkosipulia
mustapippuria
iso tölkki oliiveja
kapriksia
tomaatteja
öljyä
punaviiniä
basilikaa

Lado tavarat vuokaan vuorokaudeksi. Nosta sitten sattumat liemestä uunivuokaan ja kypsennä. Perkaa kypsä liha irti luista ja laita se takaisin muiden juttujen kanssa. Kippaa pari purkkia kermaa päälle, hauduttele uunissa jokunen aika.
Italialainen punaviini maistuu tämän kanssa.

Kysyin mieheltä sapuskan jälkeen, että joko kiinnostaa kukkojen kasvatus, se tuumasi että jo vain, heti ja hirveästi. :lol:
Mimmi

Kukko leivinuunissa

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

maunu_muori kirjoitti:Mää tein tälläviikolla ylijäämäkukkeleista paistia. Nyljetty kukko, sisuksiin sipulia, porkkanoita, aprikoosia, vähän ohrasuurimoita(suolaa ja rosmariinia), kukko pataan, pata täyteen nauriita ja kukolle pekkonipeitto, koko yöksi leivinuuniin hautumaan( vettä tietty pataan)..ovot...oli hyvää.(mulla on vähän rajoituksia mausteissa, siksi ei oo pippuria)
Mimmi

Kukkopoikaa taikinakuoressa

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

kuukernuppi kirjoitti:jamie oliverin kirjassa oli tällainen ohje: kukkopoika yrtien ja merisuolan kera leivottiin taikinakuoreen ja lykättiin koko komeus uuniin paistumaan.Lopputulos näytti tosi mehukkaalta ja herkulliselta, sitä on pakko kokeilla kun joskus tulee noita ylimääräisiä kukkoja..Tässä ohjeessa kuorta ei syöty, mutta miksei vois tehdä hiivaleipä kuorta ja syödä se kukon kyytipoikana?
Mimmi

Kalkkunasoppa

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Pootsi kirjoitti:Tänään siis kalkkunasoppaa:

Lihaisia luita kiehumaan, kypsinä perataan lihoista
Liemeen pippuria ja laakerinlehteä, merisuolaa.

Omasta maasta sekaan perunaa, pikkuporkkanoita, sipulia, valkosipulia ja kesäkurpitsaa, kasvihuoneesta tomaattia. Herneet ja pavut piti ottaa pakastimesta.

Sit keitetään kunnes kypsää. Varsin mainiota, hyvin omavaraista kotiruokaa. :smt003
Mimmi

Syyskukkokastike

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Pootsi kirjoitti:Yksi kukko
Keitä ja perkaa lihat luista

Pari porkkanaa
Pari keltasipulia
Jokunen valkosipulinkynsi

Pilko ja keittele lihojen kanssa melkein kypsiksi

Hyvin pieni keltainen ja vihreä kesäkurpitsa
Pari tomaattia
Puolisen litraa kanttarelleja

Pilko ja heitä sekaan kiehumaan

Pippuria
Suolaa
Kermaa

Kippaa sekaan sopivat määrät

Lisäksi perunaa, riisiä, pastaa tai semmoista.

Kuva
Mimmi

Arkiruokaa sisäelimistä

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Pootsi kirjoitti:Tuli tänään taas kerran huomattua, ettei todellakaan kannata antaa kissoille noita lintujen sisuskaluja. Maksa on miedompaa kuin nisäkäsversiot, mun mielestäni tosi suurta herkkua. Kivipiira taas maistuu ja tuntuu hiukan tavallista lihaa tiukemmalta, erinomaista sekin. Sydämet taitaa mennä jatkossakin kateille, toisen pumpun pureskelu tuntuis musta oudolta...:smt003

Yksinkertainen ja turvallinen ohje arkiruoalle:

Kypsäksi keitettyjä maksoja ja kivipiiroja paloina
Liikaa sipulia
suolaa, pippuria, vettä

Unohda liedelle kiehumaan puoleksi tunniksi. Tarjoile soosi vaikka perunan ja puolukkasoseen kera.
Mimmi

Rommikukko

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Moilanen kirjoitti:Tämä on ihan itseni kehittelemä, joten en edes edellytä olevan kaikkien mieleen;
Marinadi;
2 dl appelsiinimehua (täysmehu)
1 dl sitruunamehua (puristettua)
1 dl oliiviöljyä
1/2dl juoksevaa hunajaa
1/2rkl raastettua inkivääriä
1 tl rakuunaa
1 tl rouhittua mustapippuria
4 cl tummaa rommia

Sekoita marinadi huolellisesti ja anna vetäytyä puolisen tuntia.
Kukkopalat astiaan ja marinadi päälle. Pidetään vrk kylmässä ja valellaan silloin tällöin marinadia kukonpalojen päälle.
Aamulla kukkopalat nostetaan paistovuokaan, päälle kaksi murskattua valkosipulin kynttä, suolaa maun mukaan ja niiden päälle muutama pekonin tai silavanviipale.
Vähän ennen kypsymistä 1/2 dl kermaa päälle ja takaisin uuniin.
Jos kukon kypsennät kokonaisena, se pitää sitoa ja valkosipuli ja silavat hammastikuilla kiinni kukon pintaan.
Mimmi

Kalkkunafilé ala muori

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

maunu_muori kirjoitti:Kalkkunan nahaton file(tai useempi)
hunajaa, sitruunaa, öljyä, valkoviinietikkaa
suolaa
timjamia( reilusti)
rakunaa (reilusti)
rosmariinia maun mukaan(voi äkkinäisestä maistua homeiselle)
valkosipulia varovaisemmin, ettei hyvät maut kokonaan peity
Marinoitia vuorokaus, liemi saa olla sellainen hapan-imelä.
Savipadassa paisto, aluksi miedossa uunissa(noin 170 ) ja puolkypsänä ruukun kansi pois, lämmönnosto reiluun 200 ja paistimittari paksuinpaan paikkaan. Lämpö saa nousta fileessä sinne vähän yli kinkun lämmön.

Kastikkeeksi:
Paistolientä, koskenlaskijajuustoo ja kanttarelleja( purkista) ja PALJON kermaa..lisää yrttejä maun mukaan. Liha voi olla kylmää vaikka kastike olis kuumaa ;)


Ovot, arvatkaas mitä syötiin häissä :smt005 Sinne meni mun viimekesän But -pojat.
Mimmi

Viiriäispaisti

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Mimmi kirjoitti:Hyvää oli, voi vitsit!!!

Teurastaminen olikin helppoa kukkoihin verrattuna, samoin muu käsittely. Mä nyljin ja putsasin, sit maustoin vähän suolalla ja mustapippurilla. Paistoin kuumalla pannulla reilussa voissa pinnat ruskeiksi. Sit käärin paistit pekoniin ja väliin laitoin vähän hienoksi pilkottua valkosipulia. Uuni 225 astetta ja 20 min.

Maiskis! :smt045
Mimmi

Grillattu kukko

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Mimmi kirjoitti:Maustan kokonaisen siivotun kukon nahan alta oliiviöljyyn sekoitetulla Santa Marian Grillaus- ja yleismausteella (ihan loistava mausteseos!), johon voi halutessaan lisätä vähän currya, valkosipulia tms. Maustesotkotusta voi sipaista myös nahan päälle väriksi.

Sitten kukko uuniin ritilälle, alle pelti keräämään nesteet (pellille voi laittaa vähän vettä). Uunin grillitoiminto päälle, taisin laittaa 200 astetta ja aika kolmisen varttia. Pari kertaa kääntelin ja valuttelin pellille kertyneellä nesteellä.

Mulla kun on salmonellat testattu, niin ei haittaa vaikka liha jäisi paikoin vähän punaiseksi. Silleen ei mene liian kuivaksi. (Kaupan broiskuthan pitää kypsentää läpi salmonellariskin takia.)
Mimmi

Kukkoviillokki

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Suvianne kirjoitti:
1-2 kpl kukkoa, keitettynä
25-50g voita
2-4 rkl öljyä
2 isoa sipulia
2 ripausta sokeria
1-2tl suolaa
1tl currya
0,5 tl kurkumaa
2,5 dl jauhoa
2l kukon keitinlientä


Jos haluat sisäelimet mukaan niin puhdista ne ja laita jogurttiin tai maitoon marinoitumaan ainakin 30 min. Minulla oli koko yön. (käytin kivipiiraan, maksan ja sydämen)

Perkaa lihat kukosta ja pilko.

Kuumenna voi ja öljy, kuullota sipulia ja lisää sokeri ja mausteet. Lisää pilkotut sisäelimet. Paista ne ruskeaksi ja lisää lihat.

Paista hetki ja lisää jauhot. Sekoita ja paista jauhoja muutama minuutti. Lisää kylmä kukkoliemi ja sekoittele tasaiseksi.

Mausta suolalla

Anna kiehua hiljalleen, noin 20 min.

Tarjoile tuppipottujan ja puolukkahillon kera.
Mimmi

Marinadi kanalle

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Suvianne kirjoitti:0,6dl viinietikka
1 dl öljyä
1 sitruunan mehu (+limeä jos on)
0,6dl fariinisokeria tai ruokosokeria
1,5-2tl suolaa
5 kpl valkosipulinkynttä
3 rkl sinapin siemeniä tai väkevää sinappia

Pilko valkosipuli ja sekoita ainekset keskenään.
Leikkaa kanasta koivet ja siipipalat ja rinta pois.
aseta astian pohjalle ja kääntele hyvin marinaadissa.
Laita päälle loput osta ja valele marinadilla.
Laita paino päälle ja jääkaappiin.

´Tämä marinadi on ollut hyvää kaupan broilerilla, nyt kokeilen omalla eka kertaa.
Ajattelin antaa olla yön yli. Jospa liha murenisi. Ja kokeilen sitten jotain pataruokaa kanasta.
Painekattila voisi olla tässä hyvä. Mutten omista.
Mimmi

Kanaliemi ja -pata

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Suvianne kirjoitti:Paloittele kana pataan.
Lisää
1 sipuli
1 varsisellerin varsi
1 tomaatti
1 porkkana
3 neilikkaa
1 laakerinlehti

Ja vettä kunnes peittyvät. Keitä 1,5-2 tuntia.
Lisää kuumaa vettä jos kanan osat paljastuvat.
Siivilöi sitten liemi ja perkkaa lihat käyttöön.
Suvianne kirjoitti:Jatkan tästä. Eli kun liemet oli keitetty tein seuraavaa.

Perkkaa lihat kanasta ja silppua pieneksi muruksi (meillä lapsia sentakia muruksi. Muuten kyselevät kenen lihaa ja olen huono valehtelia...)

12 kpl perunaa
10 kpl porkkanaa
3 kpl valkosipulia
2 dl ruokakermaa
4-6dl kanalientä
2 tl suolaa
pippuria
1/2 pkt aurajuustoa

Siivuta perunat ja porkkanat. Kiehauta vettä ja laita siivut sinne. Anna kiehua 5-10 min. Riippuen lajikkeesta. Eli esikypsytä. (jos et esikypsytä kaada vuokaan enemmän lientä ja anna olla uuniss kauemmin. Esim. leivinuunissa teen niin)
Kaada siivut voideltuun vuokaan ja ripottele kanamurupäälle.
Tee liemi: Sekoita kerma ja kanaliemi, suola ja pippuri. Kaada tasaisesti vuokaan.
Ripottele aurajuusto muruina päälle ja peita foliolla.
Paista 175-200 astetta noin tunti.
Tarjoile raikkaan salaatin kera! Oli muuten namia :)
Suvianne kirjoitti:Eli olen joskus aikaisemmin keittäny liemeksi ja riipiny lihat pakkaseen. Nyt jalostin tähän muotoon. ja oli hyvää!

Kanaa juureksilla
Viimeksi muokannut Mimmi, 17 Tammi 2009, 16:15. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Vastaa Viestiin