Pahan kysymyksen heitit kun en mä osaa arvioida omien kanojen rehunmenekkiä per pää per viikko... mut sanoisin että sopivasti/vähän. Jos on puolitiivistettä niin pitäisi mennä saman verran kuin viljaakin, onko sitä kauraa tai mitä syötätkin, mennyt myös noin 5l?
Kun sillain mä lasken että puolitiiviste+vilja tasapainoon ja kaikki muu ruoka mitä annetaan on sitten "täysrehua" siis ruuantähteet ja semmoiset.
BTW kun nyt teollisista rehuista puhutaan niin huomasin että K-Maatalous myy Rehuraision Kanavilja-herkkua 3/4 sillä hinnalla kuin Agri Puna-Helttaa!
OT missä Chick oikein on, Grassland? PH?
Edit. eikun suoritinkin vähän salapoliisintyötä, tämä asia selvä
Tasapainoisen ruokinnan salaisuudet
Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko
Kauraa ollut kokoajan tarjolla, ei ole mennyt samassa ajassa kuin ehkä 2-3l? Saavat jokapvä keittiö"jätettä", ovat syöneet hyvin nekin. Omenaa,porkkanaa,lanttua,perunaa..pak.vihanneksia, leipää, mysliä, puuroa, raejuustoa, lihapullia, koirien "jämiä"...Vetävät hyvin myös apilaa,voikukkaa..yms..yms..
Heti vaan kun PH;ta on, niin sitä vedetään hirveellä vauhdilla.
Heti vaan kun PH;ta on, niin sitä vedetään hirveellä vauhdilla.
Muniva kana tarvii aika tavalla valkuaista.. siks ne varmaan mielellään syö MYÖS sitä puoltiivistettä. Se kokonaisvalkuaispitoisuus sais olla mieluummin lähempänä 20 kuin 15 .. jos muninta on päällä..
5 litraa /3 kanaa tolla ajalla ei oo mikään tavanomaisesta poikkeeva määrä. musta...eihän se tee kuin reilun puol desilitraa päivälle/kana. Kanan koolla on toki merkitystä ja rodulla( muniiko kuinka ahkeraan ja minkä kokoisia munia)
Kanat on oikeesti syöppöjä... sääliksi käy munantuottajia, kun kilohinta on niin alhainen ja rehun hintaan tullut vuodessa 40-50% lisää..
Mulla saattaa mennä viikossa 40litraa(sisälläpitoaikana) pelkkää puoltiivistettä ja muut päälle, eikä meilläkään nyt mikään hirvee kanalauma oo, kukkoja monta joukossa(liian monta ), joiden kulutus aikuisena ei oo paljoo mitään munijaan verrattuna. Ton rehunkulutuksen takia mää syötän niille tirpoille huonommat paikat lampaasta ja muista ruuaksi kasvattamistani elikoista, jotta saavat tarpeeksi valkuaista. Lisäksi vielä hapatan maitotuotteita kanalaatikkoon. Kaurasta pitää muistaa, ettei sen valkuaismäärä todellakaan riitä munivalle kanalle, vaikka kokonainen kaura onkin ihan hyvä rehu lisänä.
Ja sitten se suositus, ettei vehnää saa olla kuin 1/4 appesta(lihottaa).. nää kaikki lasketaan optimi olosuhteissa oleville tehokanoille, joita ei oo tarkoitus lihottaa, vaan munittaa niin, että ne on vain luuta ja nahkaa munitakauden lopulla(kattokaas niitä pelastettujen munijoitten kuvia).Kaikki ohjearvot, mitä noista nykysistä suosituksista löytyy, on vain ja ainoastaan sitä varten, että oprtimoidaan kustannukset, kun se munan hinta on mitä on. Lattiakanoille on ihan eri suositukset( koska ne liikkuu.... kamalaa), entäs sitten nää harrastekanat, jotka porhaltaa pitkin maita ja mantuja, ihan ulkona ja jopa pakkasella.. ei siinä tasasessa +18 asteen lämmössä.. arvatkaas, miten toi on laskettu.. paljonko kuluu enenrgiaa lämpötilan pitämiseen tossa(talvella lämmitys, kesällä jäähdytys) varrattuna siihen kustannukseen, joka syntyy kanan kasvattaessa kunnollisen höyhennyksen pärjätäkseen viileemmässä talvella, ja kun se peijuuni sitten kesähelteellä taas heittää osa höyhenistä pitkin pihaa...ja kasvattaa taas uudet ehtat syssymmällä.
Orjallisesti ei kannata niitä pussin suosituksia tavata
5 litraa /3 kanaa tolla ajalla ei oo mikään tavanomaisesta poikkeeva määrä. musta...eihän se tee kuin reilun puol desilitraa päivälle/kana. Kanan koolla on toki merkitystä ja rodulla( muniiko kuinka ahkeraan ja minkä kokoisia munia)
Kanat on oikeesti syöppöjä... sääliksi käy munantuottajia, kun kilohinta on niin alhainen ja rehun hintaan tullut vuodessa 40-50% lisää..
Mulla saattaa mennä viikossa 40litraa(sisälläpitoaikana) pelkkää puoltiivistettä ja muut päälle, eikä meilläkään nyt mikään hirvee kanalauma oo, kukkoja monta joukossa(liian monta ), joiden kulutus aikuisena ei oo paljoo mitään munijaan verrattuna. Ton rehunkulutuksen takia mää syötän niille tirpoille huonommat paikat lampaasta ja muista ruuaksi kasvattamistani elikoista, jotta saavat tarpeeksi valkuaista. Lisäksi vielä hapatan maitotuotteita kanalaatikkoon. Kaurasta pitää muistaa, ettei sen valkuaismäärä todellakaan riitä munivalle kanalle, vaikka kokonainen kaura onkin ihan hyvä rehu lisänä.
Ja sitten se suositus, ettei vehnää saa olla kuin 1/4 appesta(lihottaa).. nää kaikki lasketaan optimi olosuhteissa oleville tehokanoille, joita ei oo tarkoitus lihottaa, vaan munittaa niin, että ne on vain luuta ja nahkaa munitakauden lopulla(kattokaas niitä pelastettujen munijoitten kuvia).Kaikki ohjearvot, mitä noista nykysistä suosituksista löytyy, on vain ja ainoastaan sitä varten, että oprtimoidaan kustannukset, kun se munan hinta on mitä on. Lattiakanoille on ihan eri suositukset( koska ne liikkuu.... kamalaa), entäs sitten nää harrastekanat, jotka porhaltaa pitkin maita ja mantuja, ihan ulkona ja jopa pakkasella.. ei siinä tasasessa +18 asteen lämmössä.. arvatkaas, miten toi on laskettu.. paljonko kuluu enenrgiaa lämpötilan pitämiseen tossa(talvella lämmitys, kesällä jäähdytys) varrattuna siihen kustannukseen, joka syntyy kanan kasvattaessa kunnollisen höyhennyksen pärjätäkseen viileemmässä talvella, ja kun se peijuuni sitten kesähelteellä taas heittää osa höyhenistä pitkin pihaa...ja kasvattaa taas uudet ehtat syssymmällä.
Orjallisesti ei kannata niitä pussin suosituksia tavata
Meillä annetaan seuraavaa: vapaasti kauraa, kalkkia ja nykyään kauran joukossa myös hieman soijarouhetta. Soijaa on annettu vasta pari viikkoa ja se varmaan jää pois, kun säkki on tyhjä. Tipuille olen soijaa antanut enemmän kuin muniville.
Kerran päivässä sakkaa, johon tulee tällä hetkellä perunaa, leipää, piimää, koirannappuloita ja hieman Milka B- ja Milka ADE -vitamiineja (jälkimmäistä hyvin vähän.
Joka päivä kesällä ruoho-apilasilppua. Talveksi kuivatan nokkosta.
Lisäksi annan silloin tällöin keitettyä kalaa ja sian ruhon huonoja osia (ihraa, sorkkia, päätä) keitettynä.
+ kaikki ruoantähteet, joita kanat syövät.
Kerran päivässä sakkaa, johon tulee tällä hetkellä perunaa, leipää, piimää, koirannappuloita ja hieman Milka B- ja Milka ADE -vitamiineja (jälkimmäistä hyvin vähän.
Joka päivä kesällä ruoho-apilasilppua. Talveksi kuivatan nokkosta.
Lisäksi annan silloin tällöin keitettyä kalaa ja sian ruhon huonoja osia (ihraa, sorkkia, päätä) keitettynä.
+ kaikki ruoantähteet, joita kanat syövät.
Vehnästä: Hybrideillä (joita meillä oli siis vuosikaudet) huomasin, että liika venhä kasvattaa munien kokoa. Vehnän lisäämisen huomasi heti munien koossa, muttei määrässä. Tengvallin kirjan mukaan vehnän valkuainen (en muista, mikä se valkuaisaine oli nimeltään) kasvattaa munien kokoa. Vehnä ei kai itsessään aiheuta nokkimista, mutta ne valtavat munat voivat aiheuttaa munajohtimen tulehdusta tai jopa kloakkiprolapsin ja se taas voi johtaa kannibalismiin. Elikkäs kanat kiinnostuu lajitoverin eritteisestä takapäästä tai ukona roikkuvasta suolenpäästä.
Meillä oli yhtenä kesänä vanhoja häkissä olleita Hy-line brown -hybrideitä ja niiden kanssa kävi tämmönen. Eräänä päivänä kun tulin kotiin, yksi oli kuolleena pesässä ja takapää oli syöty tyhjäksi. Kamala juttu kerta kaikkiaan.
Alhot meillä saavat nyt vehnäleipää appeen joukossa ja munat on ihan kohtuullisia. Ehkä maattarit ei ole yhtä alttiita tälle ongelmalle?
Meillä oli yhtenä kesänä vanhoja häkissä olleita Hy-line brown -hybrideitä ja niiden kanssa kävi tämmönen. Eräänä päivänä kun tulin kotiin, yksi oli kuolleena pesässä ja takapää oli syöty tyhjäksi. Kamala juttu kerta kaikkiaan.
Alhot meillä saavat nyt vehnäleipää appeen joukossa ja munat on ihan kohtuullisia. Ehkä maattarit ei ole yhtä alttiita tälle ongelmalle?