Kananmunien pakastaminen
Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri
Kananmunien pakastaminen
Löysin googelilla viimenkin tietoa:
"Kananmunia voi pakastaa, ei kuitenkaan kuorineen. Keitetyt kananmunat ja valkuaiset muuttuvat koviksi ja vetisiksi pakastettaessa, joten niiden pakastamista ei suositella. Kokonaiset kananmunat kannattaa vispata ennen pakastamista. Vispatut kananmunat kannattaa kaataa johonkin säilytysastiaan, tai vaikkapa jääpalarasiaan. Säilytysastiaan on hyvä myös merkitä pakastettujen munien määrä sekä pakastuspäivämäärä.
Kananmunien raa’at valkuaiset voi pakastaa säilytysastiassa sellaisenaan. Keltuaiset muuttuvat pakastettaessa hyytelömäiseksi. Jotta keltuaisista ei tulisi aivan kumimaista, ne kannattaa vispilöidä kevyesti, ja lisätä joukkoon hieman sokeria tai suolaa, käyttötarkoituksen mukaan. Neljän keltuaisen satsiin tulee joko 1/8 teelusikallinen suolaa tai 1½ teelusikallista sokeria.
Kananmunat säilyvät pakastettuina korkeintaan vuoden."
"Kananmunia voi pakastaa, ei kuitenkaan kuorineen. Keitetyt kananmunat ja valkuaiset muuttuvat koviksi ja vetisiksi pakastettaessa, joten niiden pakastamista ei suositella. Kokonaiset kananmunat kannattaa vispata ennen pakastamista. Vispatut kananmunat kannattaa kaataa johonkin säilytysastiaan, tai vaikkapa jääpalarasiaan. Säilytysastiaan on hyvä myös merkitä pakastettujen munien määrä sekä pakastuspäivämäärä.
Kananmunien raa’at valkuaiset voi pakastaa säilytysastiassa sellaisenaan. Keltuaiset muuttuvat pakastettaessa hyytelömäiseksi. Jotta keltuaisista ei tulisi aivan kumimaista, ne kannattaa vispilöidä kevyesti, ja lisätä joukkoon hieman sokeria tai suolaa, käyttötarkoituksen mukaan. Neljän keltuaisen satsiin tulee joko 1/8 teelusikallinen suolaa tai 1½ teelusikallista sokeria.
Kananmunat säilyvät pakastettuina korkeintaan vuoden."
Re: Kananmunien pakastaminen
No johan nyt! Konstit on monet sano akka ku kissalla pöytää pyyhki 

Re: Kananmunien pakastaminen
Eipä ole tullut ajatelleeksi
Pakko kai tuotakin on kokeilla, jotta ihan käytännössä sitten tietäisi, että mitenkä oikein toimii

Pakko kai tuotakin on kokeilla, jotta ihan käytännössä sitten tietäisi, että mitenkä oikein toimii

Re: Kananmunien pakastaminen
Täytyy nyt nostaa viesti. Minä kokeilin ja onnistui. Vähän vispasin ja laitoin pakkaseen - jossain muussa viestissä on tämä ohje myös. Purkkiin teksti, montako munaa ja toimii! Omat kanani kun sulkasatoilevat juuri jouluruokien tekoaikaan, niin on kiva ottaa omia munia pakkasesta. Tietty myös ne sienet ja marjat...
Anna
Anna
- Aleksandra
- kalkkuna
- Viestit: 1178
- Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
- Paikkakunta: Vihti
Re: Kananmunien pakastaminen
Mulla on nyt munia kertynyt sen verran varastoon, että aion kokeilla pakastamista. Pakastimessa alkaa olla jo tilaa, ja täähän olisi kelpo konsti munien säilömiseen munintataukoja silmällä pitäen. Vatkautuukohan pakastetut ja sulatetut munat vaahdoksi eli voikohan niitä käyttää leipomiseen normaaliin tapaan? Munakkaisiin, ohukaisiin ja piiraisiin tms. toimivat varmasti ihan hyvin.
Re: Kananmunien pakastaminen
Ainakin pakastetuista valkuaisista tulee hyvin vaahtoa. Paljon olen marenkipohjia tehnyt pakastetuista valkuaisista.
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
- Aleksandra
- kalkkuna
- Viestit: 1178
- Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
- Paikkakunta: Vihti
Re: Kananmunien pakastaminen
Kiitos, Maattari. Kyllä ne sitten varmasti toimii leivonnassakin. Nyt mulla on monta purkillista kananmunia pakkasessa. Tein kolmen munan pieniä purkkeja ripauksella suolaa. Kolme on sopiva määrä suolaisten piiraiden täytteeseen. Sitten tein munakkaita varten 5-6 munan annoksia pari purkillista, myöskin suolalla. 

- Aleksandra
- kalkkuna
- Viestit: 1178
- Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
- Paikkakunta: Vihti
Re: Kananmunien pakastaminen
No niin! Nyt on tullut kokeiltua alkuvuodesta pakastamiani kananmunia ruoanlaittoon. Niiden rakenne oli sulatuksen jälkeen sellainen hyytynyt ja kiisselimäinen. Ne oli siis kevyesti vatkattu ja joko suolalla tai sokerilla esimaustettu. Suolaisten piirakoiden täytteessä toimi kyllä tosi hyvin; pari kertaa olen jo sitä kokeillut. Tänään tein munakkaan. Maku oli ihan virheetön, mutta valmiin munakkaan rakenne oli tiiviimpi kuin tuoreista tehtynä, vähän kumimainen. Toimii silti joten kuten. Mies sanoi, että hyvää oli mutta mä olin enemmän ronkeli enkä ollut ihan tyytyväinen lopputulokseen.
Kakku- tai lettutaikinaan en ole vielä pakastettuja kokeillut. Niiden vuoro on seuraavaksi. 


Re: Kananmunien pakastaminen
Onkohan noissa pakasetuissa jokin "parasta ennen", kun minulla pakastetut eivät ole olleet kiisselimäisiä, vaan sulatuksen jälkeen ihan kuin ennen pakastustakin? Lettuihin enimmäkseen käytin, eikä minusta huomannut eroa käyttikö tuoreena vai pakastettuna. Mutta itselläni ne olivat pakasteessa max pari-kolme kuukautta. Itse taisin pakastaa niin, että laitoin muutaman munan ja pari tl sokeria. Onkohan siinä eroa, laittaako sekaan suolaa vai sokeria?
Re: Kananmunien pakastaminen
Ainakin valkuaiset pysyvät hyvinä vuoden ja ylikin, keltuaisesta en tiedä
. En laita sokeria tai suolaa sekaan.

Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
- Aleksandra
- kalkkuna
- Viestit: 1178
- Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
- Paikkakunta: Vihti
Re: Kananmunien pakastaminen
Mielenkiintoista, ipana. Voiskohan siinä tosiaan olla eroa, onko laittanut suolaa vai sokeria? Tai sitten laitoin suolaa liian vähän. Laitoin kolmen munan satsiin noin 1/4 tl suolaa. Mulla oli valkuaiset ja keltuaiset samassa, kun tuossa tän ketjun ekan viestin ohjeessa ne on ilmeisesti ajateltu erikseen pakastettavaksi. Siinä sanotaan myös, että korkeintaan vuoden säilyisi pakastettuna, mutta voihan se rakenne silti muuttua ajan kuluessa vaikka ei pilaannukaan. Nämä, mitä olen käyttänyt oli n. 7 kk pakkasessa. Mutta mulla on toukokuista erää myös, jota voisin kokeilla seuraavaksi.
Mä en ole mun sokerillisia vielä sulattanut, mutta raportoin sitten kun niitä käytän, että miltä ne näyttää. Jos sokerilliset pysyy normaalin näköisenä (eikä kyse ole pakastusajasta), sillä tavallahan kannattaisi pakastaa kaikki. Sehän ei haittaa ainakaan suolasissa piirakoissa yhtään, jos on ripaus sokeria pyöristämässä muita makuja. Pitääpä jatkaa tutkimuksia ja kokeiluja!
Jäi kone jumiin vartiksi tässä välissä, yhteys pätkii, ja Maattarin kommentti oli sillä välin tullut. Hyvä tietää, että valkuaiset menee maustamatta ja säilyy pitkään.
Mä en ole mun sokerillisia vielä sulattanut, mutta raportoin sitten kun niitä käytän, että miltä ne näyttää. Jos sokerilliset pysyy normaalin näköisenä (eikä kyse ole pakastusajasta), sillä tavallahan kannattaisi pakastaa kaikki. Sehän ei haittaa ainakaan suolasissa piirakoissa yhtään, jos on ripaus sokeria pyöristämässä muita makuja. Pitääpä jatkaa tutkimuksia ja kokeiluja!

Jäi kone jumiin vartiksi tässä välissä, yhteys pätkii, ja Maattarin kommentti oli sillä välin tullut. Hyvä tietää, että valkuaiset menee maustamatta ja säilyy pitkään.
- Aleksandra
- kalkkuna
- Viestit: 1178
- Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
- Paikkakunta: Vihti
Re: Kananmunien pakastaminen
Tein eilen lettuja sokerin kanssa pakastetuista munista. Ja totta tosiaan, ne eivät olleet menneet kiisseliksi, niin kuin suolan kanssa pakastetut. Näin tuli todistetuksi, että sokerin kanssa pakastetun kananmunan rakenne säilyy parempana.
Tällä kokemuksella sanoisin, että pakastaminen on ihan hyvä tapa säilöä kananmunia jos niitä alkaa kertyä liikaa. Ehkä laitan jatkossa sitä sokeria pikku ripauksen kuitenkin kaikkiin, niihinkin joihin tulee suolaa.
On kyllä niin mukavaa, että on mistä ottaa, kun suuri osa kanarouvista on nyt munintatauolla.

Tällä kokemuksella sanoisin, että pakastaminen on ihan hyvä tapa säilöä kananmunia jos niitä alkaa kertyä liikaa. Ehkä laitan jatkossa sitä sokeria pikku ripauksen kuitenkin kaikkiin, niihinkin joihin tulee suolaa.
On kyllä niin mukavaa, että on mistä ottaa, kun suuri osa kanarouvista on nyt munintatauolla.
