Ankkalammen tekeinen?

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Räpylä

Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja Räpylä »

Millaisia tehtyjä ankkalampia teillä löytyy pihoista? Kuinka syvä, onko jotain muovia pohjalla, miten veden vaihto järjestyy? Ollaan ukon kanssa suunniteltu sellaista tekolammikkoa, minkä vaikka kaivurilla kaivaisi ja laittaisi muovia pohjaan, ei kovin syvä eikä muutenkaan iso. Täyttö ja tyhjennys tapahtuisi imupainevaunulla, joka pihasta löytyy.
Ujopossu

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja Ujopossu »

Me ollaan suunniteltu tehä sellanen ympyrän mallinen n 2m halkaisijana ja syvyyttä vaan keskellä n 60cm. Sillä lailla että keskikohtaa kohti loivasti syvenis. Muovia ei meinäta laittaa, vaan "pestään" se sitten tarpeen vaatiessa ja istutetaan siihen viereen joku rantakasvi, joka "pesee" vettä hieman. No kylläpä tuli sekalainen vastaus! :)
Räpylä

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja Räpylä »

Miten se vesi sit pysyy siinä jos et laita allasmuovia?
Pirjo

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja Pirjo »

Ujopossu: onnea yritykselle!
-en kyllä tiedä riittääkö altaan koko jos rantakasvin voimaan uskot puhdistuksessa.
meillä oli viime kesänä ´ankkalampi` lev 3 metriä ja pituus yli 10 metriä (max syv.70cm -ei kuitenkaan joka paikassa); yhteys mereen -eli ´ylempää tullut sadevesi kulki lammen kautta ja päätyi mereen ns. läpivirtaus. Edes viime kesänä jolloin täälläpäin oli niin sateinen ja huono kesä, niin lammikko ei pysynyt kunnossa -saatikka kasvit joihin ankat vain pääsivät käsiksi. Tosin niitä ankkoja oli 13 kpl tuon kokoiseen lampeen.

Jos nyt olisi mahdollisuus hankkia ankkoja niin suunnittelisin kaksi erillistä lammikkoa, joissa myös omat nurmikkoalueet. Silloin kun ankat ovat toisessa lammessa niin toinen on helppo puhdistaa ja saa nurmikkokin ´levätä` ja kasvaa pikkaisen välillä. Mutta todella opin sen että kannattaa jo etukäteen suunnitella se niin helpoksi puhdistaa kuin mahdollista; tai sitten laitttaisin vanhan veneen ´lammikoksi` johon tietenkin ´invalidiramppi` että pääsevät veneeseen ja kun puhdistuksen aika tulee niin avaat vain ison tulpan pohjasta ja lasket vedet kukkapenkkeihin ym paikkoihin.
Ujopossu

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja Ujopossu »

Meillä on PAAALJON savee tällä markilla. Ensiksi niinkuin tehtäisiin sellanen kuoppa vuorattuna savella, sitten multaa/hiekkaa, ja kiviä. Kokeiltiin viime kesänä pienoismallina tälläistä ja todettiin et ois hyvä(ehkä, mutta sitten kesällä näkee). Joo ja tottakai me ite vaihettais sitä vettä mutta rantakasvi olis vain sellanen koriste joka imis kaikki ravinteet(kai se näin oli, olin hereillä biologian tunnilla) ja kakat yms. tippuis pohjaan ja sitten syksyllä tyhjäis kokonaan ja mullan ja kakat vaihtais. Ja tälläistä ideaa olen miettinyt. Hhmm..
Räpylä

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja Räpylä »

Eiks se Pohjanmaa ollut viime kesänä yhtä isoa ankkalampea kun rehupaalitkin saattoi uida naapurin puolelle :smt005
Ujopossu

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja Ujopossu »

No onneks ei meillä ollu mitään tulvia, vaikkakin maa oli koko ajan kostea :smt040 mutta monien tuutujen pihat oli kyllä "hieman" märempääkin märempiä :smt044
tipitiia

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja tipitiia »

Meillä on savisessa maassa noin 2,5x4m kuoppa, syvyyttä suurimmillaan noin 70cm. Sadevedet on katolta ohjattu tähän ja ylivuoto vieressä menevään ojaan, joka sekin osin aidattuna ankkojen käyttöön. Toimii aika hyvin. Viime kesänä kerran meinasi loppua vesi, mutta täyttyi taas seuraavana kunnon sadepäivänä. Kasvien kesto altaassa saattaa olla hieman kyseenalaista. Meillä ne ainakin lussuttaa tota reunaa niin paljon, että ei siinä mikään pysy. Ja sitten kun ne plutaa ja suhaa siellä kuopassa, niin reunat sen tahtoo sortua ja kaivinkonetta pitää käyttää aika ajoin syventämässä lätäkköä.
siimis

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja siimis »

Mä kokeilin noita rantakasveja juu, ja ankat pisteli ne naamariin alta aikayksikön... Muutenkin nuo ruuttaa sitä ihteensä sellaiseen tahtiin, että sais olla joku bambu taikka eucalyptus kasvuvauhdiltaan se rantakasvi, jos meinaa että se imee ne ravinteet siitä vedestä :smt002

Me siis tehtiin viime kesänä isohko allas ankoille ja hyvähän siitä tuli ja ankat tykkää siitä tosi paljon. Mutta mutta. Aika tehokas sais olla se suodatinsysteemi, jos meinaa että vesi pysyy edes jotensakin ihmissilmää - ja nenää miellyttävänä! En ehtinyt viime kesänä saada suodatinta tuohon vielä valmiiksi asti ja allas oli kyllä sen näköinenkin. Päätettiin siinä sitten sitä katsellessa, että ens kesänä tehdään tuonne kanatarhaan isohko mutta matalampi lammikko ankoille ja ne muuttaa sinne. Tuo nykyinen on vähän liian paraatipaikalla tuossa... Siihen aion sitten laittaa niitä rantakasveja ja altaaseen ehkä jossain vaiheessa myös kaloja, kunhan ensin saan sen suodatusasian kuntoon.

Eli siis summa summarum - ankat kakkaa veteen! Ankat kakkaa veteen! Ankat kakkaa veteen! Tehkää joko helposti tyhjennettävä lammikko tai hankkikaa super tehokas suodatin!!
:smt003
Ei muuta :smt002
tinttuli

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Räpylän imupainevaunulle isooo :smt023 Toimii!

Meillä on 200m päässä luonnonlampi, mutta karhu pyöri tässä alkukesästä ja hermostutti lintuja ja emolehmiä. Olen sen verran kukkahattu-täti ja luonnosta vieraantunut, että otettiin hanhet tähän aidatulle pihalaitumelle.
Varastosta löytyi kumipintainen pressu, joka painaa 900 g/m2. Kaivinkoneella kaivettiin kuoppa ja reunoille muotoiltiin kapeat porrastasanteet. Valmis allas on 5m leveä ja 12m pitkä, syvyyttä 1m. Pressu oli ruma ja vaikea maisemoida, mutta tarkoitukseen sopiva.

Kuva

Suodattimilla sai heittää vesilintua ensimäisen viikon jälkeen. Ainoa tapa pitää allas puhtaana, oli pumpata se tyhjäksi uppopumpulla joka lauantai ja pestä katuharjalla. Aamulla pumppu päälle 3h, pesu ja täyttö puhtaalla vedellä toiset 3h.
Vesi otettiin vieressä olevasta "karjakaivosta". Ainoa ongelma vedessä on pieni sameus, sillä kaivo on "suonen" päällä ja puskee vettä sitä mukaa kun sieltä ottaa.
Pumput on rakennuksilla käytettäviä Metabo tyhjennyspumppuja, kakka kulkee läpi vaivatta.
Laidun on hyvin läpäisevä, eikä liettynyt tai kuraantunut, kunhan laski veden aina pikkaisen eri paikkaan.
Tosin hanhia oli paljon ja muutama ankkakin, altaassa oli kuitenkin vähintään 40.000 litraa vettä ja silti sitä paskaa kertyi loppukesästä pohjalle ihan kiitettävästi jo viikossa.

Tässä videossa ankat näyttävät meillä hanhille kylpemisen mallia :smt003

http://www.youtube.com/watch?v=eRGh1_e0V3k


Joskus pieni allas on helpompi hoitaa ja parempi vaihtoehto kaivamiselle.
Poikasten tarhassa on tällainen padan mallinen vahva uima-allas kesällä kuoriutuneelle nuorisolle. Täytän sitä kerralla vain n. 30cm ja on kätevä, koska poistoaukkojen koko on 5cm.
Kuva

Talvella kylpevät päivittäin lankkukehien päälle laitetuilla pressuilla, joihin lasken veden letkulla. Tyhjennän höskät vetämällä pressun ja samalla veden alamäkeen. Ennen niittasin allasmuovin kehään, mutta 2x3 m pressu yli heitettynä ajaa ihan saman asian ja on helppo tyhjentää. Kesälläkin kokeilemisen arvoinen pika-allas.
Kuva
Linnut ovat iltaisin vapaana pihassa, koska yöpyvät tarhassa. Ja silloin voivat löytää ihan itse niitä kylpyjä
Esimerkiksi näin
Kuva
tai oikein lämmitetyn
Kuva
nimimerkki "lämmitinkö paljun turhaan"
Jos ei asu mäellä, pitää miettiä minne ne vedet laskee, ettei koko tontti lillu kurassa.
Pienissä altaissa aurinkoisina päivinä valo kiihdyttää levänkasvua ja osa levistä on myrkyllisiä. Koristealtaan veden laadun saa vakautettua esm. kasveilla ja substraatilla, olkinyytillä yms. mutta jos sinne päivittäin paskotaan, niin ei auta kuin tyhjentää usein.

Firestone allaskumi on kalvoista ehdottomasti paras ja kestävin, mutta sikamaisen kallis.
Ensi kesäksi siis uudet kujeet ja lammikot.
siimis

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja siimis »

Kiitos hyvistä kuvista tinttuli!

Me ollaan mietitty tuota uutta ankkalampea ja meinataan tehdä se ilman suurempaa kaivamista maan päälle juurikin tuollaisella kehikko+muovi systeemillä. Kuitenkin todennäköisesti sen verran iso, että siihen tulee sitten viemäriputki, jonka avaamalla allas tyhjenee itsestään painovoimaisesti. Kanalan katolta vois ohjata siihen sadevedet, vaihtuis itsellään. Saa sitten putsata vaikka just viikottain. Ympärillä on onneksi ojat, jotka vie tehokkaasti vedet pois tontilta.

Meillä onneksi oma porakaivo, ei lopu vesi kesken :smt002
Räpylä

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja Räpylä »

Tuollainen kehikko+muovi systeemi ei kuulosta kans hassummalta :) säästyy kaivamiselta. Hmm täytyykin funtsia..
haahkaherra
isa brown
Viestit: 383
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja haahkaherra »

Mukava nähdä noita erillaisia allas-ratkaisuja nimenomaan vesilinnuille!!! Tuo vaihtuva vesi on kyllä ehdoton vesilinnuille ja tietenkin meillä Suomessa antaa haasteita pumpuille, suodattimille ym:lle! Laittakaa lisää kuvia ja allasratkaisuja (vesiaiheita) tänne, ne kiinnostavat kun suunnitelmissa on yhtä ja toista altaiden/vesiaiheiden suhteen!!! Ranskassa on eräällä lintuharrastajalla isot, vaihtuvavesiset altaat ja näkee, että on todella uhrannut rahaa ja aikaa vesilintujen hyvinvointiin! Katsokaapa youtubesta: king eider en parade. Vaihtuva ja kirkas vesi, olisikohan allas lasikuitua tai, jotain mitä lie, osaisiko joku rakentaja sanoa!!!??? Altaassa uivat tuolla videopätkällä ainakin nokikana, virta-allit, uivelo ja niin IKI_IHANAT KYHMYHAAHKAT :smt003 Muistakaa tuo on siis yksityispihalla, ei julkinen lintutarha!!! Voisihan tuo olla yksi allasratkaisu, mutta pienemmässä mittakaavassa!!!
haahkaherra
isa brown
Viestit: 383
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja haahkaherra »

Enpä tullut tuossa kiireessä maininneeni, että itse asiassa tuo vesilintujen allas-systeemi tuolla youtubessa näkyy myös hakusanoilla: king eider et crevettes jossa näkyy tuo altaan pohjamateriaali paremmin ja hakusanoilla: froideur de I hiver missä näkyy huom. myös talvi kuten meillä suomessa on ja vielä tuo kuinka juokseva vesisysteemi on ratkaistu. Videon lataaja on Anserelle 1. Onkohan tuo allasmateriaali lasikuitua!!!??? Tuskinpa betoniakaan, ja osaisikohan tosiaan kukaan rakentaja kertoa tuon altaan mahdollisista suodatin/vedenjuoksutus-kapasiteetistä!!!??? Kerro ihmeessä tänne, Utelias Unto odottaa :smt024 .
haahkaherra
isa brown
Viestit: 383
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Re: Ankkalammen tekeinen?

Viesti Kirjoittaja haahkaherra »

Kuten huomasitte (ks. edellä olevat viestit) nuo Ranskan yksityistarhalla olevat vesilintu-altaat ovat mielestäni joskin suurella taidolla, myöskin tiedolla tehty! Keskustelin Suomen (eräiden suurimpien arkkitehtitoimistojen pääarkkitehtien kanssa, nimeä en mainitse), sattuneesta syystä, mutta kuten sanottu sain taas TÄYTTÄ FAKTAA, ja nyt tiedän miten nuo allas-kokonaisuudet ovat kaikkinensa teetettävissä!!!
Vastaa Viestiin