UUSI IB-tauti tila löytynyt

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Rusina

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja Rusina »

caddy kirjoitti:Mitens teillä, joilla on ollut noita "ruttumunia", ovatko ne normalisoituneet, vai ovatko edelleen ruttuisia?
Enpä ole kuullut ruttumunista muilla kuin meillä yhdellä kanalla. Sen munat ovat nyt normaaleja. Kana ei muuten ole missään vaiheessa ollut sairas ja se on peräisin tutkitusti negatiiviselta tilalta.

Ei IB ole mikään vitsi vaan tauti monien joukossa ja pahimmillaan melko harmillinen. Ja kyllä niitä munimattomia kanoja on aina ollut kanaparvissa, mullakin on yksi aikuisena tullut 4-vuotias ilmajokinen, joka ei ole tainnut koskaan munia, hautoo kyllä nytkin :smt004. IB:n levinneisyydestä sen verran, että se ei ole taatusti tullut vasta tänä keväänä vaan jo aiemmin. Ja kun kanaihmisten innokkuus lintukauppoihin tiedetään, niin nyt on selvillä vasta jäävuoren huippu. Loppu ei koskaan selviäkään, koska tutkimukset on lopetettu. Todennäköistä on että virus on siirtynyt meiltäkin useampaan paikkaan niiden harvojen kanakauppojen kautta, joita olen talven aikana tehnyt (nämä kontaktit on kaikki testattu). Silti se ei ole tipahtanut taivaalta meille, ei TeijaR:lle eikä lautapihtille (mehän se "paha" kolmikko kai ollaan...) vaan jostakin se on meidänkin kanaloihin tullut. Kellään meistä ei tietääkseni ole suoria kontakteja mihinkään paikkaan, johon virus olisi voinut tulla suoraan ulkomailta. Eikä kukaan meistä ole käynyt kaiketi ulkomaillakaan aikoihin (huokaus, kun pääsiskin).
Ja niitä positiivisia tiloja, joihin ei ole tullut kanoja yli tai lähes vuoteen on mun tiedossa useampia.

Ostajan vastuulla on mitä ja keltä ostaa, myyjän tehtävä on ilmoittaa tiedossaan olevat virheet. Multa esim. on tällä hetkellä lähdössä tipusia ainoastaan jo positiivisiksi testatuille tiloille ja hyvillä mielin niille myyn :smt001.
kurinamasu

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja kurinamasu »

Meillä oli munat vähän ryppyisiä ja soikeita ja pitkulaisia. Nyt on ruvennut oleen jo parempia, joissakin on vielä vähän ryppyä. Nuorikoitten munat oli tosi ohutkuorisia, luulin ettei ne syö kalkkia :smt017 . Nyt nekin on ok.
Rusina

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja Rusina »

Onko muuten kaikki testatut saaneet tulokset, vai jätettiinkö loput testit tutkimatta :smt017 ??? Kun ei Eviran sivulle ole enää tullut päivityksiä.
caddy

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja caddy »

Tuolla linkissä sanottiin myös vetisen valkuaisen voivan johtua IB:stä, niitähän on markettimunissa useinkin. Ja että merkittävimmät negatiiviset vaikutukset muninnassa tulisivat ilmi jopa vasta kuukausien kuluttua oireista? http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/VM/VM01400.pdf

Sitäpä ei tiiä, mistä on Suomeen tullut, vai onko jo kauan ollut, onko isolla osalla vai eikö... Ei voi kun olettaa. Kyllä toivois, että mielummin on ollut jo iät ja ajat, koska muutoinhan ne huiput tosiaan olis vasta tulossa, ja viruksen muuntautumiset uusine oireineen jne. Onhan noita uusia rotujakin tosin yllättävästi ilmaantunut maahamme viime aikoina... "Kyliltä".

Tuotantokanaloille varmaan tulee rokote tarjolle, kuten Ruotsissakin on, mutta saako sitä harrastaja, voi olla eri asia... Tai kaipa sen luulis lekurilta saavan toisaalta, kun pyytää ja siitä maksaa. Eipä tuo kanalauman rokottaminen tuntuis lisänä missään, kun ennestäänkin on 8 kissaa, 6 koiraa ja 4 kaviokasta rokotettavina :smt003 Ja tyypillisenä eläinihmisenä, omien rokotusten tilasta ei hajuakaan...
Rusina

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja Rusina »

Joku aktiivinen kieli-ihminen vois suomenella pääkohdat noista ulkomaisista tiedoista meidän muidenkin lueskeltavaksi.

Epäilyttävää tosiaan mistä noita uusia rotuja tulee, kun kukaan ei myönnä laillisesti tuovansa. Onneksi omien harvinaisempienkin kanojen "juuret" ovat selvillä. Ja niiden kohdalla uuden veren saaminen tästä maasta on mahdotonta, joten pakko turvautua siitosmunien tuontiin jos sitä tarvii. Ovatpa sitten tullessaan tutkittuja ja terveitä (jos niitä joskus jaksaa alkaa hommaamaan). Vaikka onko tuolla paljon väliä, kun IB on jo.
lautapihti
silkki
Viestit: 236
Liittynyt: 08 Kesä 2009, 23:31
Paikkakunta: ilmajoki

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja lautapihti »

Minä vähän kyselin sen rokotuksen perään taannoin noin niinku muitakin tauteja vastaan mutta tulin siihen tulokseen etten ala kanojani rokottamaan,ensinnäki marek rokote joka annetaan muutaman päivän vanhoille tipuille,tipuja kuolee jonkinverran heti tähän rokotteeseen,eli siis KUOLEE,rokote on kolmivaiheinen,juomaveteen,(olikohan)ruokaan sekoitettuna,ja pistoksena,en muista missä iässä nää annettiin,mikä sitte olis tään ib rokotteiden antamis "tekniikka" jos sellainen tulee joskus,nythän koittavat tuotantopuolellaki pärjätä ilman rokotetta,eli siis jos rokotukseen kuolee eläimiä niin mitä sitte haittaa jos itse tautiin kuolee muutama kana,eikö kuitenki jokainen eläin oo yhtä arvokas ikään kattomata?? No sitte tää itte IB,nytku oon kyselly monilta minkälainen tää nyt sitten on pahimmillaan,muutama kana parvesta on kuollu,eli heikoimmat yksilöt,meillä tää tauti on ollu jossain vaiheessa koska verestä löytyi vasta-aine,oliko se sitte siinä kun yksi kukko aivasteli yhtenä iltana.Jonkinverran tuotantokanapuolta sivusta seuranneena tiedän että kuoleehan näitä terveitä rokotettuja kanojaki jatkuvasti jopa 8% on päitä pudonnu kun vuodenvanhoina päätyvät turkisrehuksi (munintakanat).
Eli siis harrastekanat joiden luontaista vastustuskykyä ei heikennetä rokotuksilla kestää tauteja hyvin,jotku näistä monista kanataudeista välillä karsii heikompia yksilöitä pois,vahvimmat jatkaa sukua ja seuraavat sukupolvet on entistä vahvempia,onhan nää maatiaiskanakannat kestäny vuosikymmenet ilman rokotteita.Koirien ja suurempien eläinten kohdalla on tietenki rokotteiden kans eri juttu.Ihmisten kohdalla luonnollisesti oon rokotuksien kannalla,lapset on saanu kaikki kuuluvat rokotteet,Tietenkää ihmisen ja eläinten rokotuksista ei voi puhua samanapäivänäkää,sehän on selväämutta selvennykseksi vaan etten kuulu tähän joukkoon jotka vastustaa kaikkia rokotukisia.Onko se nyt niin vakavaa jos kanat on välillä nuhalla ja kipeitä,niinhän me ihmisetki välillä ollaan ja välillä kuoleeki ihmisiä flunssan jälkitauteihin,eihän täs vois laittaa lapsia kouluunkaa jos alkais miettiä että onkohan sielä jollaki nuhaa,voishan lapset pitää koko talven kotona,sanois vaan etten anna lapsiani ehdoin tahdoin tautia hakemaan :smt042 Tää ib on niin vähäpätöinen vaiva että ei siitä nyt viittis enää mitää kirjoittaa,kyllä nyt kannattais vaan keksiä jotain muuta rupateltavaa :-"
siimis

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja siimis »

Rusina kirjoitti:Onko muuten kaikki testatut saaneet tulokset, vai jätettiinkö loput testit tutkimatta :smt017 ??? Kun ei Eviran sivulle ole enää tullut päivityksiä.
Mä en ole saanut tulosta, mutta Eviran sivuilla kuulemma on yksi positiivinen Lopelta :smt002 Oletan että se ollaan me ja me oltiin varmaan ihan viimeisiä testattuja.
Maattari
lindell
Viestit: 1724
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Tuosta IB testauksesta vielä: eikö tässä ole sama juttu kuin salmonellassa eli testejä pitäisi ottaa tiuhaan jotta voisi olla varma IB negatiivisuudesta? Jos testaa vain kerran se kertoo vain sen että testaushetkellä kanala on IB negatiivinen, seuraavana päivänä voi tartunta tulla ja parin kolmen kuukauden päästä testin tulos voi olla jo ihan muuta.
Joten yksi IB neg tulos vuonna x ei ole minun mielestä mikään myyntivaltti. Sen sijaan vuosina x,y ja z otetut negatiiviset voisivat jo olla . Itse ostaisin kyllä kanoja IB + kanalasta.
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
ellikki

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja ellikki »

Muutamia vetisiä munia on ollut marketti-munissa. Johtuuko ne siis IB:stä vai jostain muusta? Ainakaan päivämäärän mukaan eivät ole olleet lähelläkään vanhoja munia.

- Omat nuorikot vielä kasvaa - ollaan siis ostomunissa kokonaan -
Rusina

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja Rusina »

Me sorruttiin talvella ostamaan kaksi kennoa markettimunia. Toisessa kennossa oli muna, joka oli kuin karkeaa santapaperia, semmoisista kalkkimurusista rakentunutta. Jostain syystä se käytettiin viimeisenä :smt002. Rikottaessa munan sisältö oli suureksi osaksi jo haihtunut ja kuori oli hyvin ohutta ja läpinäkyvää, hajosi murusiksi :shock: Se oli sisältäkin röpelöistä. Mikä lie syynä, IB sopisi, mutta voi se tietysti olla muutakin.
monnilainen

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja monnilainen »

Meillä on noita tavllisisa kanoja, joihin tauti voi tarttua, 25 lintua. Kaikki munat joita munivat ovat ihan normaaleja ja tiedän ketkä munivat ja ketkä eivät. Siis tiedän, että meillä on yksi kana joka ei koskaan ole muninut ja kaikki muut munivat koko ajan ihan normaalisti ja normaaleja munia. Mutta en suuremmin murehdi positiivisuutta, kun en juurikaan myy lintuja ja jos myyn, kerron kyllä positiivisuudesta. Lähinnä nyt onkin ollut svarthönien munista kysyntää ja niistähän ei mitään pitäisi tarttua.
Pirjo

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja Pirjo »

Wau; kohta tässä topikissa on yhtä paljon sivuja kuin ´ketutuksessa` :smt041
vardenji

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Tais noi alkusivut ollakin melkosta ketutusta :smt002 Mut olihan tossa melkosta pelkoo et joudutaan kanat lopettamaan. Onneks meni näin :smt023 Nyt on enää jäljellä asioiden selventäminen kaikille ja asialle nauraminen :smt003 Vai kuinka? Mulla ei tuu kai vuosiin olemaan niin paljon lintuja et voisin niitä oikeesti myydä enempi kun pari kolme vuodessa, saati siitosmunia, joten itse en aio ibstä kummemmin välittää. Jos se on siimiksellä, se on mulla, ainoo paikka josta on mulle eläviä lintuja tuotu kolmeen vuoteen(jos ei oteta lukuun mun lintujen evakkoo mammalle talvella).
caddy

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja caddy »

Niin kysehän edelleen ei ole kuitenkaan vain nuhasta, johon kehittyis jokin totaalinen vastustuskyky ja joka parantaisi kantaa. Vai onko jossakin sellaisia tutkimustuloksia tai virallista tietoa, faktaa? Mitä oireita IB aiheuttaa, riippuu viruksen muunnoksesta, ja kyseinen coronavirus on erittäin muuntautuvainen (joka tekee rokottamisesta hankalaa). Tämä "nuha" voi aiheuttaa mm. koko iän munimattomuutta, sisäelinvaurioita, kuorettomia/huonokuorisia/muutoin huonolaatuisia munia (ominaispaino, rakenne), kystia ja munuaisvikoja. http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/VM/VM01400.pdf

Ei panikoinnin ja hysterian aihe, muttei vähäteltävä vitsikään. En ymmärrä, miksi pitäisi antaa esim. munista lukeville aloittelijoille sellainen kuva, ettei näillä taudeilla ole mitään väliä, ovat kuin lapsen flunssia vain.
Rusina

Re: UUSI IB-tauti tila löytynyt

Viesti Kirjoittaja Rusina »

IB-positiivisten omistajat kertovat niistä kokemuksista, joita heillä omista parvista on. Useimmilla ei olisi kai ollut aavistustakaan viruksen olemassaolosta, jos ei testejä olisi tehty, koska kanat ovat olleet täysin oireettomia.
Meillä kanat olivat kipeitä, niitä kuoli ja yksi kana on muninut jonkin aikaa huonokuorisia munia. Talven huonot kuoriutumistulokset voivat johtua viruksesta tai sitten oikuttelevasta hautomakoneesta (se nimittäin oikutteli). Nyt haudonnat ovat sujuneet kutakuinkin normmalisti. Tipuina viruksen saaneet kanat ovat meillä aloittaneet muninnan aivan normaalisti ja munat ovat normaaleja. Munuaisvioista kertovia roikkupyrstöjä ei ole ollut, eikä jäljellä olevissa kanoissa muutakaan mikä viittaisi pysyviin vaurioihin. Esim. lisääntynyt juominen voisi kertoa munuaisvioista. Niin kauan kuin viruksen olemassaolo ei aiheuta omassa parvessa mitään mullistavaa, en jaksa siitä panikoida.
Rokotus kai nimenomaan voisi aiheuttaa viruksen muuntautumista ja mm. siksi sitä kai halutaan välttää.

Ps. Ja ei lapsen flunssakaan aina ole vaaraton. Meillä puolitoistavuotta sitten sairastetusta "possu"(?)nuhasta jäi pojalle ilmeisesti pysyvä kilpirauhasen liikatoiminta. Ei mikään ihan mitätön juttu, jos lapsella on pyörrytystä, oksentelua ja toistuvia rytmihäiriöitä, veriarvot poskellaan ja kasvaa kuin juolavehnä! Edelleenkään lääkitystä ei ole saatu kohdalleen ja tautia kuriin!
Vastaa Viestiin