Koska tiput saa ottaa hautomakoneesta + muuta tipuasiaa?

keskustelua koneellisesta haudonnasta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Henrietta

Koska tiput saa ottaa hautomakoneesta + muuta tipuasiaa?

Viesti Kirjoittaja Henrietta »

Jos tässä nyt hyvin käy, niin meille aloittelijoille ehkäpä kuoriutuu tipuja reilun viikon kuluttua omatekoisesta hautomahärvelistä. Jotain tietoa jo löysinkin tältä samaiselta aihealueelta, mutta askarruttamaan jäivät mm. seuraavat asiat :
-Pitääkö tipujen olla täysin kuivia, ennenkuin ne saa siirtää hautomakoneesta meidän tapauksessamme terraarioon?
-Entäs, jos joku tipuista on kokonaan kuoriutunut ja toisissa munissa reikiä.. tuolloinhan kosteuden ei saa hautomossa laskea liian alas, etteivät kuoriutumassa olevat tiput kuivetu ja kuole munaan, eli käytännössä tarkoittaa sitä, että kantta ei saa avata. Kuinka kauan jo kuoriutunut tipu voi olla hautomossa?? Vai saako kantta avata sen verran, että nappaa tipun sieltä pois?? :smt003 (voi elämä, mitä kysymyksiä!!!)
-Miten kauan tipujen pitää olla / saavat olla terraariossa, ennenkuin ne voi siirtää kanalaan? Ts. kuinka kauan pitää käyttää lämpölamppua??
-Minkälaista kuiviketta olette käyttäneet tipuilla? Onko marsuilla käytettävä sahanpuru ok?
..ruokintaan ym. löysinkin jo hyvin tietoa..nämä elämän ensihetket vaan mietityttävät. Olis niin kiva, että jos kuoriutumiseen saakka päästään, ettei sitten tunaroitaisi koko hommaa itse!
Sori nämä älyttömät kysymykset, olis ihanaa, jos joku osais vastata :smt048
Mimm@

Re: Koska tiput saa ottaa hautomakoneesta + muuta tipuasiaa?

Viesti Kirjoittaja Mimm@ »

Mie otin tiput heti lämpimän lampun alle terraarioon kuivumaan kun oli kuoriutunut. Vaikka muissa munissa olikin reikiä, niin silti nopsaan raotin koneen kantta ja nappasin tipun sieltä. Ei näkynyt vaikuttavan mitenkään negatiivisesti kuorintaan. Meillä kun on tuo tuuletin tuossa koneessa, niin ajattelin että parempi on ottaa ne sieltä ajoissa pois kun melko ahdasta tuolla koneessa olisi muuten kuivatella..
Mimmi

Re: Koska tiput saa ottaa hautomakoneesta + muuta tipuasiaa?

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Kuoriutuneet tiput voivat olla hautomakoneessa vaikka vuorokauden kuoriutumisen jälkeen, ei niillä siellä mitään hätää ole. Kanankin alla kuoriutumiset kestää yleensä noin vuorokauden ja kun kaikki ovat kuoriutuneet ja kuivuneet, saattaa kana vielä piilotella niitä vuorokauden, ennen kuin vie ne ensimmäistä kertaa syömään. Tipuilla on ruskuaisen avulla noin kolmen ensimmäisen vuorokauden ruuat matkassa, joten kiireellä on turha muiden kuoriutumista häiritä.

Tipuilla pitää olla lämpöpiste käytettävissä siihen saakka, että ne saavat muuhun lämpötilaan nähden riittävän höyhenpeitteen. On parempi, jos tipuilla on aika alusta saakka mahdollisuus valita viileämmän paikan ja lämpöpisteen välillä. Viileässä oleminen parantaa niiden verenkiertoa ja höyhenpuvun kehittymistä. Tottahan niiden täytyy päästä takaisin lämpöpisteeseen aina tarvittaessa.

Lämpöpisteen lämpötilaa voi alentaa pikkuhiljaa esim. noin asteen-kaksi viikossa vaikkapa nostamalla lamppua ylemmäksi. Tärkeintä on tietysti seurata tipujen käyttäytymistä ja hyvinvointia. Hyvin se menee! :smt001
Vastaa Viestiin