Mitä tehdä?

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
vardenji

Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Tehokanalasta adoptoimani kana rupesi pari päivää sitten hieman vaisuksi. Eilen huomasin sillä olevan melkoinen ripuli ja tänään se tuli viereeni pihalla kuin apua pyytäen. Eivät nuo valkoiset rouvat muuten anna lainkaan kiinni pihalla ollessaan. Otin sen syliin, silittelin hieman ja katsoin takapuolta ja sieltä tuli kirkkaan ja valkoisen kirjavaa limaa. Voisiko olla rikkinäinen muna suolessa? Takapuolen sulat ovat harmahtavan lian peitossa ja kana yrittää työntää jotakin ulos sulat pörröllään. Maahan tippuu vain pari tippaa nestettä. Yritin ensiapuna juottaa ruokaöljyä, jos vaikka olisi vain ummetusta. Kana joi ahnaasti ja annoin myös muille kanoille, joilla vatsa hieman vetelällä. Onko muuta mitä kannattaisi tehdä?
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4452
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Kanan oireet sopisivat myös munanjohtimen tulehdukseen. Ja ripulin osalta toki sisäloisiinkin. Eli sairaalle antibiootit äkkiä eläinlääkäriltä ja koko parven madotus.
Minkä ikäinen kana on, oliko jo ns. poistoon menossa? Miten ahkerasti ja millaisia munia se on muninut teillä ollessaan? Oletko löytänyt pesästä/orren alta semmoisia kummallisia kovia kökkäreitä, ikään kuin kuivunutta keltuais-/valkuaismössöä?
vardenji

Re: Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Jos paikkaansa pitää että kanaloista poistetaan 3v täyttäneet, niin kanan ikä olisi nyt 5v. Se on siis kanalasta poistettu. Se tuli parvensa mukanan mammalleni sulattomana ja kykenemättömänä kävelemään. Munii tavallisesti kerran päivässä hervottoman kokoisia munia, jotka eivät mahdu kaupan kennoihin. Kuvailemiasi kokkareita en kyllä ole huomannut. :smt017
Onkohan tällä alueella asian tuntevia ell;tä? Äitini ei usko niitä löytyvän forssan alueelta.
vardenji

Re: Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja vardenji »

No niin, soitin eläinlääkärille, joka sanoi ottavansa asiasta selvää ja hän otti numeron ylös. Tuntia myöhemmin soitti ja käski tuomaan kanan vastaanotolle. Vapaa aika löytyi kolmeksi. Katsotaan kuinka Martta-kanan käy... Kysyn samalla noista matolääkkeistä.
vardenji

Re: Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Kyllä se oli munanjohdintulehdus. Tuo lima oli mätää ja sain antibioottikuurin. Muilla kanoilla näyttää tuo uloste kiinteytyvän normaaliksi ja takapää puhdistuvan omatoimisesti. Marttaa lääkitään nyt viikon ajan kaksi tai kolme kertaa päivässä. Katson lääkityksen jälkeen onko tarvetta pestä tuo kuivuneen mädän peittämä alue perästä, vai saako raukka itse putsattua.
Karhurouva

Re: Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja Karhurouva »

Minkä antibiootin sai ja miten kummassa antibiootti kanalle annetaan? Meillä nimittäin yksi kana sairastaa ja tietysti perjantai-iltana! Pari päivää sitten perähöyhenet töhriintyivät, mutta oletin vaan pelästyneen myrskyä. Eilen oli hieman vaisu, mutta uloste normaalia, söi, joi, kulki. Tänään on istunut iltapäivästä lähtien yksin jaloittelutarhassa ja meni jo pari tuntia sitten orrelle. Pylly pestiin, höyhenten keskeltä löytyi paksu kovettuma sitä ihtiään, iho punoitti. Pylly mukeltaa ja pesun loppupuolella jotakin kellertävää valui ulos, tiedä sitten oliko pesuveden sekaista kakkaa, ripulia vai jotain mätää. Kloaakkia en mielestäni siellä nähnyt, tosin en tiedä miltä sen kuuluisi näyttää, jos ulos luiskahtaa.

Olen nyt jonkin aikaa kerännyt munia koneeseen, ja huomion on kiinnittänyt se, että siinä missä alkukesästä neljän munan päiviä oli paljon, ei niitä viimeiseen reiluun viikkoon ole ollut yhtään. Joku ei siis todennäköisesti muni. Tätä ennen löytyi kertaalleen nahkamuna. Mikä neuvoksi, onko ongelma ripulissa, munapuolen tulehduksessa, ja mistä kummasta apua näin viikonloppuna?
Vastaa Viestiin