Siivet roikkuu, juoksentelu/kaatuilukohtauksia ym. tipulla

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Miia

Siivet roikkuu, juoksentelu/kaatuilukohtauksia ym. tipulla

Viesti Kirjoittaja Miia »

Tämä tarina alkoi viime kesänä, kun tuttavieni n. 2-viikkoinen tipu sairastui ylhtäkkiä. Ei pysynyt pystyssä, yritti kävellä takaperin. Näytti tosi huonolta. Seuraavana päivänä se vähän piristyi, mutta alkoi rapsuttaa vähän väliä nokallaan rintaansa, mikä laukaisi "kohtauksen", jossa heitti kuperkeikkaa ympäri ja törmäili seiniin. Kohtauksen jälkeen jäi makaamaan joksikin aikaa. Ja kohta sama alusta. Välillä tila parani ja sitten taas paheni, päivien ja viikkojen aikana. Sitten yhtäkkiä parissa päivässä tipu muutui täysin normaaliksi. Siitä kasvoi komea täysin normaalin oloinen kukko.

Sain kukon omistajilta 2 munaa haudottavaksi koneella, tämän ko. kukon hedelmöittämiä. Vain toinen niistä kehittyi loppuun asti. Kuoriutunut tipu näytti heti alussa hieman oudolta. Sillä oli ikäänkuin siivet aavistuksen levällään. Muuten tipu oli todella pirteä. Nyt ko. tipu on reilun viikon vanha, ja tänään huomasin siinä huolestuttavia piirteitä. Se on normaalia sähäkämpi liikkeissään ja saa mielestäni epänormaaleja juoksentelukohtauksia, joiden aikana horjahtelee vähän. Molemmat siivet roikkuvat aikaisempaa selvemmin ja rapsuttelee usein nokalla rintaansa aivan kuten isänsäkin. Näyttää todennäköiseltä, että sillä on sama vaiva. Mutta mikä ihme? Pitää etsiä valmiiksi ohjeet, miten ja minne se pitää lähettää tutkittavaksi... Jotenkin tuntuu, ettei tuolla ole tulevaisuutta, vaikka se ei vielä erityisen sairaalta näytäkään. :smt009
fasunen

Re: Siivet roikkuu, juoksentelu/kaatuilukohtauksia ym. tipulla

Viesti Kirjoittaja fasunen »

Minulla oli fasaanin poikaset käyttäytyivät samalla tavalla kun ruokin niitä omilla sörsseleillä mutta kun aloin antaa rehua tilanne korjaantui. Epäilen siis että niillä oli jokin puutostila. Mitä olet syöttänyt tipulle?
Miia

Re: Siivet roikkuu, juoksentelu/kaatuilukohtauksia ym. tipulla

Viesti Kirjoittaja Miia »

Täysrehua tuo on saanut. Laitoin sille vitamiinia juomaveteen lisäksi, ja nyt se on ollut taas normaalimpi. En tiedä, olisiko sillä sitten jonkun vitamiinin puute ollut kuitenkin. Voikohan emokanan puutokset vaikuttaa poikasiin, kun tosiaan siivet oli vähän hassusti jo heti kuoriuduttua..?
maunu_muori

Re: Siivet roikkuu, juoksentelu/kaatuilukohtauksia ym. tipulla

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Kyllä emokanan ravintoainetasapaino vaikuttaa kovasti siihen mitä ravinteita on munassa. Poikanenhan kasvaa pelkästään sillä, mitä emo sai aikaiseksi munaan, jopa ekan kuoritumispäivänkin. Mulla ei oo nyt se kirja tässä käsillä, missä oli noista, mut ainakin a ja b vitamiineilla(muistaakseni) on asian kanssa aika paljonkin tekemistä. Vanhoissa opuksissa käskettiin syöttään emoille maksaa, ennenkuin siitosmunia aloittaa keräämään.
Miia

Re: Siivet roikkuu, juoksentelu/kaatuilukohtauksia ym. tipulla

Viesti Kirjoittaja Miia »

Kyllä tuo nyt näyttäisi olevan ihan kunnossa. Huh! Ehdin jo säikähtää, että on jotain perinnöllistä tai vielä pahempaa, tarttuvaa, ja kohta se on meidän muillakin tipuilla.

Kiitos! :smt001
Vastaa Viestiin