Viiriäisellä flunssa vai allergiaa?

juttuja muista linnuista kuin kanoista

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
minkuliini

Viiriäisellä flunssa vai allergiaa?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Yksi viiriäisistäni on aivastellut jo melkein 2 viikkoa! Päästelee usein sellaista kovaa "kvik" ääntä. Kokoajan on syönyt ja juonut hyvin, ja ollut virkeä. Saman lauman muilla virkuilla ei ole oireita. Nyt huomasin, että se hengittää välillä nokka auki ja raskaasti. Sulat on vähän pörhöllään, ja on ehkä aavistuksen väsynyt. Ruokana virkuilla munituspunaheltta+ade-vita, siemenet, poikaskalkki ja päivittäin vihreää, sekä viikottain herkkuna kananmunaa ja jauhomatoja. Virkut asuvat terraariossa ja pohjalla turve/puru seos. Eka luulin että tuo vaan ääntelee kimeämmin kuin muut, mutta nyt on selkeesti häikkää hengitysteissä! Eristin nyt tuon pärskijän muista omaan häkkiinsä. Häkkiin laitoin lämpölevyn ja juomaveteen sekoitan vitamiinilisän. Laitoin pohjalle nyt vain purua, ettei pölise. Voikohan tuo nyt olla jotain flunssaa, vaiko allergista yskää (turve vois olla aiheuttaja kun hiukka pölisee)!? Silmät ei vuoda, eikä nokka. Tunnustelin kupua ja on normaali. Olisko kokemuksia tai arvauksia mikä voisi olla? Virkkunen tuli minulle loppu kesästä ja on elellyt samoissa oloissa koko ajan, joten en usko että on kylmääkään saanut....
minkuliini

Re: Viiriäisellä flunssa vai allergiaa?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Virkkukananen on edelleen hengissä. Juo ja syö, ja herkutteli äsken kananmunalla. Kylpee innoissaan kylpyhiekassa. Mutta tuo aivastelu.... Se vaan jatkuu ja jatkuu. Tuntuu pahenevan aina kun syö tai juo, eli sitten pärskitään urakalla kun jotain nokastaan alas saa. Niin ja kakkii normaalisti, ei oksentele. Voiko viiriäisille tulla jokin henkitorvimato tai vastaava loinen? Kannattaako edes harkita axiluria? Nyt menee ihan arpomiseksi tämä homma. Auttakkeee mitä teen!!!???
smh

Re: Viiriäisellä flunssa vai allergiaa?

Viesti Kirjoittaja smh »

Eipä ole kokemusta, ei :( Ja yritin kaivella netistäkin, mutten usko, että noista oikein mikään sopii sun viiruliin, mutta voithan tsekata itsekin:

http://featherbuzz.hubpages.com/hub/Disease-In-Quails

Tietäisköhän/osaisko paikallinen ell yhtään arvata, mikä vois olla? Mutta jos viiru kummiskin syö, juo ja kakkaa normisti, niin eiköhän se henkiin jää!
smh

Re: Viiriäisellä flunssa vai allergiaa?

Viesti Kirjoittaja smh »

Tuoltakin löytyi kaikenlaisia tauteja, hui, oikein tuli ahdistus, kun noita kaikkia lueskeli :( Mutta eikös sullakin viirut ole sisällä? Joten outoa, että jostain olis tullu, varsinkin, kun tuo tulokas on jo ollut pidemmän aikaa, joten olis luullu, että tauti ois tullu jo aiemmin.

http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/e ... iipikarja/
minkuliini

Re: Viiriäisellä flunssa vai allergiaa?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Täällä viirulit asustavat sisällä omassa huoneessa isoissa terroissa! En usko että mikään "kulkutauti" on tullut, kun eihän nuo ole kosketuksissa "ulkomaailmaan". Laumaan ei ole tullut myöskään uusia asukkeja jonka mukana joku pöppis olisi voinut tulla. Minun ell ei varmaan edes tiedä mikä on viiriäinen! Katselin jo netistä lääkäriä joka olisi erikoistunut lintuihin tai siipikarjaan, mutta ei oikein löytynyt... Olen saanut kyllä hyviä vinkkejä tuttava kasvattajalta miten poloista hoitaa. Tänä aamunakin virkkuli kökötti lämpölevyn alla tyytyväisenä ja heräsi kun menin heitä ruokkimaan. Jotenkin vaan vaikuttaa joltain flunssalta tai tulehdukselta. Mikähän luomu lääke olisi hyvä esim. tulehduksiin? Voisko jotain sellaista vielä kokeilla! Madotuksen hylkäsin, kun siitä voi olla enemmän haittaa kun hyötyä, ja ei nuo oireet kyllä madolta ehkä vaikutakkaan.
minkuliini

Re: Viiriäisellä flunssa vai allergiaa?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Tulehdushan se oli... Oli eilen illalla kanalta pullahtanut kloaakki ulos. Se oli ihan tummanpunainen ja tosi tulehtunut. Pylly oli kakan peitossa. Ilmeisesti sillä on ollut siellä munintaelimissä tulehdus jo pitempään, ja oireilu johtui siitä. Outoa että lintu kuitenkin söi ja joi loppuun asti, ja oli suht pirteä. Kana lopetettiin eilen :'( Mies sanoi myös että sen sisuskalut haisi hirveelle, eli olisko munakin mennyt rikki sisälle... Joka tapauksessa aika ikävä juttu.
smh

Re: Viiriäisellä flunssa vai allergiaa?

Viesti Kirjoittaja smh »

Voi ei :smt009 Mutta onneksi syy selvisi, eikä tarvii enää miettiä.

Mulla kans yksi kana kesällä pullautti kloaakin ulos, mutta huomasin sen vasta tosiaan sitten, kun katoin, että se raukka nuokkuu pörröllään tarhan nurkassa ja näin, että jotain roikkuu perästä. Meillä ei se kumminkaan haissut pahalle, mutta tiedä sitten, mikä oli, lopetettiin tietenkin kans heti.
pikkupi
kääpiö-kochin
Viestit: 334
Liittynyt: 18 Syys 2011, 14:39
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Viiriäisellä flunssa vai allergiaa?

Viesti Kirjoittaja pikkupi »

Kumma juttu. Mikähän tuollaisen aiheuttaa. Ja aivastelukin oireena?
Auttaiskohan heti alkuvaiheessa annettu tippa antibioottia. Paitsi ei tietenkään jos muna on jotenkin juuttunut sisälle. Vaan sellaisessa tapauksessa en uskoisi, että lintu syö ja juo ja sontii normaalisti :shock:

Meillä myös on joskus ollut viiriäisiä. Ei siinä mitään mutta ihmetyttää ja naurattaakin kuinka ihmiset jotka eivät tiedä edes montako lasta meillä on tai missä olen työssä kysyvät: Onko teillä niitä viiriäisiä? Esimerkiksi mummun sisarukset, vanhat ihmiset jotka eivät koskaan meillä käyneet, eivätkä tun taivaallista muuta tienneet osasivat kysyä viiriäisiä. Lieneekö siksi kun ne mainitaan raamatussakin, jos ovat vaikka siitä jääneet mieleen outona asiana. :smt009
Vastaa Viestiin