Kana heiveröisenä

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Antti K.
muna
Viestit: 4
Liittynyt: 15 Huhti 2021, 15:25
Paikkakunta: Ylöjärvi

Kana heiveröisenä

Viesti Kirjoittaja Antti K. »

Meidän Pulmun vointi muuttui yhdessä yössä tosi heikoksi. Toissa päivänä kana hautoi vielä ihan normaalisti pesässään, kunnes eilisaamuna se vain kökötti pihalla kylmässä liikkumatta. Siivet ja pyrstö roikkui ja harjakin kenotti ja toinen sierain punotti (en tiä oliko verta valunu vai mitä). Tais ripuliakin vähän tulla. Meillä hautoi kaksi kanaa, Pulmulla oli vielä yksi muna kuoriutumatta, mutta se oli jääny pesään kylmään. Annoin munan vielä varulta toiselle kanalle, mutta tuskin enää onnistaa. Joka tapauksessa, Pulmu otettiin sisälle hetkeksi lämpimään, ja laitettiin sitten takaisin kanalaan päiväksi. Iltapäivällä kuitenkin Pulmu oli entistä huonovointisempi. Silmät oli kiinni eikä kana reagoinut mihinkään. Jalat ja koko kana oli jääkylmät, joten otettiin taas sisälle. Kana hoiperteli eikä ollu pysyä pystyssäkään. Söi ja joi kumminkin sen kun jaksoi, kun hunajavettäkin annettiin. Kohta vietiin taas kanalaan ja sormet ristissä toivottiin paranevan. Illalla käytiin taas katsomassa, eikä hyvältä näyttänyt. Siitä vaan noin minuutin päästä kana makasi kuolleena pesässään :smt010. Kanalta oli lähteny kaikki sulat mahasta ja silmästä valui jotakin valkosta nestettä. Oli tosi laihassa kunnossa, mutta kupu oli täynnä. Mikähän ihme mahtoi olla, kun yhdessä vuorokaudessa kaikki tapahtui. Johtuuko ehkä haudonnasta vai olikohan joku sairaus? Neljä tipua kuoriutui, joista kolme on Pulmun. Matilda otti onneksi kaikki neljä ilomielin huostaansa. Olisi kiva kyllä tietää mikä Pulmulle tuli, että vastedes osaisi toimia paremmin, ja mahdollisesti varautua. Ettei vaan ole mitään tarttuvaa... :oops:

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4347
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kana heiveröisenä

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Oliko kyseessä normaalin pituinen haudonta? Eli kolmen viikon? Huomasitteko kanan syövän, juovan, jaloittelevan ja kakkivan haudonnan aikana? Olihan ruokaa/vettä tarjolla koko ajan esteettömästi? Paljas mahanalus on normaali ilmiö hautovalle kanalle...munat ovat ihoa vasten, ei höyheniä.

Jos kyseessä ei ollut ylipitkä haudonta ja muut em. jutut oli kunnossa, niin joku sairaus Pulmu-kanalla varmaan oli. Onko muilla kanoilla mitään oireita?
Tonja, p: 046 666 5106

Antti K.
muna
Viestit: 4
Liittynyt: 15 Huhti 2021, 15:25
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Kana heiveröisenä

Viesti Kirjoittaja Antti K. »

Kana söi kyllä aina, kun sille ruokaa antoi ja syömässä itse kävikin ja jaloittelemassa ylipäätään. Haudonta itse asiassa kesti kolmea viikkoa vähemmän. Pulmu nimittäin päätti tulla hautomaan jo noin reilun viikon haudottuja munia (kaksi kanaa hautoi siis yhtä vanhoja munia haudonnan loppuvaiheessa). Kanan juomisesta en tosin ole ihan varma, sillä kanalle antaessa se ei suostunut juomaan. Saattoihan se toki käydä omatoimisesti juomassa ruokailun ohessa ja niin varmaan olikin, kun tuntui ripuliakin tulevan. Eikä ole mitään vastaavaa oireilua ollut muilla kanoilla. Ehkä Pulmu sitten sai jonkun taudin tai kenties nieli jotakin vääränlaista ruokaillessaan? :smt017 Sulkapeite oli kyllä lähtenyt vatsasta ihan kokonaan, toisella kanalla ei läheskään yhtä paljon, vaikka vielä pitempään hautoikin. On kyllä harmi juttu, kun ei vielä vuottakaan ehtinyt täyttää...

Vastaa Viestiin