Tiput nokkivat toisiaan!

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
NellieNalle
nuorikko
Viestit: 62
Liittynyt: 13 Helmi 2020, 12:55

Tiput nokkivat toisiaan!

Viesti Kirjoittaja NellieNalle »

Apua! Mitä voin tehdä kun kolmeviikkoiset tiput alkoivat nokkia toisiaan? Siirsin tiput eilen kanalaan lämpölampun kanssa. Laitoin ne 100x100x80 cm eristyshäkkiin, häkin takanurkassa on lampuilla lämmitetty alue, etuosassa on vettä ja tipurehua jatkuvasti saatavilla. Tiput ovat eristyksissä etteivät isommat niitä kiusaa ja saavat totutella uuteen asumukseensa rauhassa. Tänään aamulla kun kävin katsomassa, ei ollut mitään ongelmia. Äsken kun kävin, tiput nokkivat toisiaan hullun lailla, etenkin yksi (oletettavasti kukkopoika) hakkasi muita. Ei valikoinut vain yhtä vaan kuka vain kelpasi. Mitä tämä oikein on? Stressireaktio? Kaikki ovat saman kuoriutumiserän tipuja ja olleet koko elämänsä yhdessä, eiliseen saakka kaninhäkissä kodinhoitohuoneessa. Tätä ennen ongelmia ei ole ollut. Mitä noille teen? Pikainen apu olisi tarpeen! Eristin pahimman rettelöitsijän viereiseen häkkiin ja laitoin omat vedet ja ruoat. Ei se kai siellä voi kauaa olla?

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4336
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tiput nokkivat toisiaan!

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

No, kuulostaapa hurjalta menolta :shock: Ootko tarkistanut lämpötilat ihan mittarin kanssa sekä lämpimimmässä että kylmimmässä paikassa? Onko niillä mitään muuta ruokaa kuin tipurehu, onko se täysrehua? Oletko tarkistanut, että tarvitseeko käyttämäsi rehun lisäksi antaa kalkkia ja/tai soraa? Entäs käytätkö kuivikkeita, pääsevätkö tiput kylpemään? Tuon ikäisille voisi laittaa orren ja virikkeeksi ruoho/apilasilppua sekä päästää vapaaksi koko alueelle...ainakin silloin, kun isommat ulkoilevat. Ja sitten vielä se, että nokkimistapauksissa kannattaa kokeilla laittaa tarjolle eläinperäistä proteiinia, esim. verilettuja, maksalaatikkoa, jauhelihaa jne.
Tonja, p: 046 666 5106

NellieNalle
nuorikko
Viestit: 62
Liittynyt: 13 Helmi 2020, 12:55

Re: Tiput nokkivat toisiaan!

Viesti Kirjoittaja NellieNalle »

Mulla on keskellä kanalaa (kauimpana lämmön lähteistä) mittarit kanojen tasolla ja suunnilleen mun kasvojen korkeudella. Silloin kun tiput vein, kanojen tason lämpö oli noin 16 astetta. Nostin lämpöjä ja nyt siellä on 18 astetta. Mittasin elohopeamittarilla lämpölampun alta silloin 20 astetta, sisällä olivat ilman lämpölamppua 23 asteessa. Aiheuttaisiko tuo ero tuollaisen reaktion? Viime satsin porukka ei piitannut mitään.

Rehu on täysrehua. Sen lisäksi saavat herkkuina pieniä määriä ruoantähteitä, joka annosta ei ole tasapainotettu eli joskus on enemmän hiilaria ja joskus proteiinia. Määrät ovat kuitenkin aika pieniä ja suurin osa energiasta tulee tipurehusta. Vein niille nyt proteiinia, pajun oksia ja ripottelin kaurahiutaleita pehkuun. Ortta tuonne ei ikävä kyllä saa, häkki on sen verran pienisilmäistä verkkoa että siitä saa vain ohuen oksan läpi. Kuivikkeena pohjalla on turve ja siinä päällä kutteri. Aikuiset eivät vielä ulkoile (ulkohäkki ei ole vielä valmis) joten arkailen pienten päästämistä vapaaksi. Uskaltaisinko päästää? Niille ei ole juuri piilopaikkoja, vain ruokintapöytä on sellainen jonka alle pieni sujahtaa nätisti piiloon.

Päästin nyt pahimman öykkärin takaisin mutta en ehtinyt jäädä silloin kauhean pitkäksi aikaa seurailemaan. Silloin ei kukaan nokkinut ketään, eikä nyt äsken kun kävin. Tosi mystistä sillä tuo käytös alkoi sormia napsauttaen. Hurjan näköistä se kyllä oli ja sai pelätä koska joltain menee silmä. Välillä tämä pahin nokkija roikkui toisen niskavilloissa ja toinen huusi kuin syötävä :smt012

NellieNalle
nuorikko
Viestit: 62
Liittynyt: 13 Helmi 2020, 12:55

Re: Tiput nokkivat toisiaan!

Viesti Kirjoittaja NellieNalle »

Päivitä tilanteen jos jollakin muulla on vastaisuudessa saman tapainen tilanne. Tilanne rauhoittui yhtä nopeasti kuin alkoikin eikä sen jälkeen ole ilmennyt nokkimista. Pikkupojat välillä kukkoilevat mutta eivät noki toisiaan. Tiput ovat saaneet lisäherkkuina 50% proteiinia ja 50% hiilihydraattia sisältävää ruokaa, muuten koko ajan tarjolla on tiputäysrehua, kalkkia, soraa ja luonnollisesti vettä. Vein häkkiin leikkikaluksi pahvilaatikon kyljelleen, saavat kiipeillä siinä päällä ja mennä sisälle. Olen vienyt askarreltavaksi ruohosilppua, apilaa ja pajun oksia ja ripotellut kaurahiutaleita pehkuun. Öykkäri oli muista erillään nelisen tuntia. En tiedä mikä tepsi mutta tärkeintä että tepsi!

Vastaa Viestiin