Minkki tappoi 2 kanaa ja 3 nuorikkoa

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Ruusunen
nuorikko
Viestit: 52
Liittynyt: 10 Touko 2014, 11:58

Minkki tappoi 2 kanaa ja 3 nuorikkoa

Viesti Kirjoittaja Ruusunen »

Meillä sitten kävi viime yon ja aamulla vielä minkki kanalassa :smt010 Aamulla mieheni meni kanalaan ja löysi ensin kuolleena alkukesästä kuoriutuneet 2 kananuorikkoa ja yhden kukkonuorikon sekä niiden mahtavan ihanan emon Kanelin. Kaneli oli ilmeisesti puolustanut poikasiaan henkensä edestä. Nuorikoilla oli kaikilla päät syöty, kana vain vähän verissään.

Kanalan siistimisen jälkeen olimme päästäneet sen osan kanalaa ulos turvaan ja minä menin yksin käymään kanalassa. Luulimme pedon käyneen vain yöllä siellä emmekä tajunneet, että se missään nimessä tulisi heti takaisin, kun olimme kolunneet kanalaa jo. Niinpä olimme jättäneet kanalan häkillä erotettuun pienempään osaan toisen kukon ja sen 5 kanaa. Nyt mennessäni sisään, löysinkin sieltä vielä yhden kanan, Pihkan, oman suosikkini, kuolleena :smt011 Siltäkin oli pää syöty ja sitä oli yritetty vetää isoon koloon, mutta se ei ollut mahtunut. Ilmeisesti peto oli tullut heti takaisin ja ajatellut poimia lisää kanoja.

Meillä on kanalana vanha talli, jossa on paljon hiirien mentäviä rakoja. Ja äskettäin olemme riistakameralla selvittäneet, että koloja on tehnyt yksi rotta, jonka eliminoimista olemme juuri suunnitelleet. Viime yönä oli hiiren/rotankarkoitin ensimmäisen kerran kanalassa. Rotta on ehkä munia vienyt, mutta ei ole koskenut kanoihin. Talvella ajattelimme lumikon yrittävän kanalaan, koska sellaisia jälkiä oli navetan ympärillä hangessa. Mietimme nyt, onko tämä lumikon työtä.

Päätimme heti tänään laittaa riistakameran kanalaan kaikkien kanojen ollessa ulkona. Ja mitäs löytyi: murhaaja tuli heti takaisin ja kuvissa oli iso näätäeläin! Tunnistimme sen lopulta minkiksi. Ja mieheni sai pyydystettyä sen häkkiin! Se oli yllättävän kesy ja minäkin katselin sitä ensin tyhjässä kanalassa pitkään, eikä se pelännyt minua.

Olemme kanoista ja nuorikoista hirveän surullisia. Kaneli oli upea emo ja aina suojeli näitä tipuja. Ja olemme vain kerran haudottaneet itsellemme kanan alla yhden munan, josta tuli kukko. Se kuoli ensimmäisenä syksynään jo ilmeisesti Marekiin. Nyt kanat hautoivat 6 munaa, josta kuoriutui 5. Toivoimme kanoja lisää munijoita. Tuli 3 kukkoa ja 2 kanaa. Ajattelimme kyllä pitää kukot itse, sillä meidän kahdesta kukosta yksi on vähän heikossa kunnossa ja ei varmaan elä talven yli, kukkoja siis myös tarvitaan. Mutta kanoista odotimme kovasti hyviä ruoantuottajia. Mutta nyt kävi näin :smt009 Vaikuttaa siltä, että meidän perheen ei kannata omia tipuja yrittää kasvattaa :smt012 Lisäksi Pihka oli meidän ensimmäisiä maatiaisiamme, rakasti sitä kanaa, se oli niin läheinen, tuttu ja kaunis. Nyt se on poissa :smt010

Mutta täytyy myöntää, että tuo minkki on kaunis eläin sekin. Eihän se luonnolleen mitään voi. Se on meillä vielä vajassa häkissä ja ihmettelemme, mitä teemme sille. Sehän on vieraslaji Suomessa, mutta viimeisimpien tietojen mukaan Luonnonsuojeluliiton sivuilla ei niin haitallinen kuin on luultu. Olemme kovasti helläsydämisiä ja eläinrakkaita ja jopa tuon minkkipedon tappaminen tuntuu pahalta. Se on tosi upean näköinenkin ja yllättävän kesy tosiaan. Mietimme, jos vain kuljettaisimme sen jonnekin kauas kaikesta asutuksesta ja sisämaahan, missä se ei olisi vaaraksi vesilinnuille.

Huh huh, koko päivä on mennyt järkytyksessä ja minkin pyydystämisessä ja sen kohtalon miettimisessä. Ja kanoja surressa. 2 viikkoa sitten meinasi kuolla pukkimme. Ja haukat liitelevät taivaalla harva se päivä, kanatkin ovat vähän arkoina ulkona. On tämä farmielämä välillä todella työlästä ja hengenlähtö on hiuskarvan varassa yhdellä jos toisella. Ainakaan lisää minkkejä ei ole ilmaantunut kanalaan riistakameran mukaan, mutta hurjaa laittaa kanat sinne ensiyöksi. Ehkä mieheni menee sinne nukkumaan!

Onko teillä muilla minkeistä kokemusta? Miten olette asian ratkaisseet?
Kanoja ja kukkoja: alhoilmajokisia, maatiaissekoituksia, maatiais-arausekoituksia
Vuohia ja lampaita
Koira, neitokakaduja, kissoja

riepukka
kana
Viestit: 101
Liittynyt: 19 Maalis 2018, 17:39
Paikkakunta: Viitasaari

Re: Minkki tappoi 2 kanaa ja 3 nuorikkoa

Viesti Kirjoittaja riepukka »

Voi harmi :smt022 . Meilläpäin on myös minkkejä. Kaksi kertaa ovat yrittäneet tai ainakin pyörineet kanalan ympärillä. Ensimmäisen kerran puolikesy jänis osui sen ja kanalan väliin. Kuulin kun jänis huusi kamalasti ja juoksin väliin. Päästi 1-2 metrin päähän ennen kuin minkki päästi siitä irti. Meni kaksi päivää niin jänis löytyi kuolleena liiterin vierestä. Kaksi puremajälkeä kankuissa. Sanon, että se pelasti kanat, jotka oli ulkotarhassa n. 5 metrin päässä.

Toinen, mutta erilainen kohtaaminen minkin kanssa oli tänä kesänä. Meidän Sampo kissa toi sen kuolleena sisälle. Todella ihme, miten kissa sai pyydystettyä minkin ja säilyi itse ilman puremia :smt038 . Se taas pelasti kanat !! Haju jäi vain jälkeen, yäk...
Sampolle on myönnetty kylällä urhoollisuusmitali ja ylennetty korpraaliksi. Sankari kissa.

Olen heti uusinut Wunderbaumit (ne auton raikastimet) kanalan nurkille, eikä mitään metsän raikasta, vaan mahdollisimman voimakas ihmisen tuoksuinen. Myös palasaippuan murusia kannattaa laittaa kana-aitauksen viereen. Luonnon eläimet välttää ihmistä ja esim. nämä tuoksut karkoittaa niitä. Tuskin kukaan raaskii viedä Chaneili tuoksuja sinne mutta kaikki muut jämät kannattaa viedä karkottamaan minkkejä ja supia..
Aina saa olla sydän syrjällään, että milloin....Meillä ei tehdä enää yhtään aitausta perinteisestä kanaverkosta, vaan kaikki tehdään 2x2 silmäisestä, vahvasta verkosta ja vanhaa (56 neliötä) uusataan ja vahvistetaan mahdollisuuksien mukaan.
Minkin purema on vaarallinen. Siinä on niin paljon bakteeria, että on lähes myrkyllinen. Jos se pääsee puremaan on heti mentävä lääkäriin ja eläin on vietävä eläinlääkäriin mahdollisimman pian.
Vähän on paljon, miten sen ottaa :smt023

pikkupi
kääpiö-kochin
Viestit: 326
Liittynyt: 18 Syys 2011, 14:39
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Minkki tappoi 2 kanaa ja 3 nuorikkoa

Viesti Kirjoittaja pikkupi »

Voi minkä teki.
Ja saitte sen peijakkaan vielä elävänä. Ei minustakaan olisi mokoman tappajaksi, sillä eihän se tiedä pahaa tekevänsä. Ruokaa vaan etsii ja on mielissään kun helpolla saa.
Minä vein eräänä kesänä' kanahaukan jonka sain pyydystettyä kanalastani elävänä kauas pois. Vaikka se oli tappanut monta kanaa jo, nuori uros muuten ja sillä oli morsmaikkukin. Vanha naaras jonka kanssa ne huutelivat kauheita kutsuhuutojaan toisilleen kanalani ympärillä illat ja aamut.
Ajattelin, että jos vien sen nuoren uroksen pohjoiseen päin eivät ne seudut ole sen kovalevylle vielä tallentuneet, eikä se osaa takaisin armaansa luoEikä vanha rouva jää odottelemaan, sillä uros siinä perheessä tuo ruuan.
Päästin sen peijoonin laatikosta linja-autopysäkillä yli 200 km päässä suuren peltoaukean laidalla ja heti tuo lensi matalalla, kuten niitten tapa on, pieneen koivuun ja alkoi siellä kutsuhuudon. Enkä ehtinyt kissaa sanoa kun valtava naakkaparvi melkein pimensi taivaan. Siinä oli kavereita kyllin.

Vastaa Viestiin