Lämpötila

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

sininenuni

Lämpötila

Viesti Kirjoittaja sininenuni »

Olen koittanut hakea tätä tietoa foorumilta, mutten ole suoraa vastausta löytänyt mistään: mikä on suositeltava talviasumuksen lämpötila ihan tavan maatiaiskanoilla?
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Suomalaisilla maatiaiskanoilla + 5 - + 15 astetta. Hetkellisesti voi olla kylmempääkin, mutta pakkasta eivät pidempään kestä. Jos on hetkellisesti pakkasen puolella, tulee vesi tarjoilla lämpimänä.

Mulla on tallissa (siis maatiaisilla) talvella + 3 - + 10 astetta ja ovat kyllä todella terveitä ja hyvässä höyhenpeitteessä.
monnilainen

Viesti Kirjoittaja monnilainen »

Kyllä meillä on mennyt pakkasellekin ja hyvin silti porskuttavat. Muninta pitää toki silloin kieltää, kun laissa sanotaan, että munivia kanoja ei saa pitää kuin lämpimässä. Siksi meillä on se kyltti seinällä. Siis: "Muninta kielletty alle +5 lämpötilassa"
Moilanen

yleiskeskustelualue/kanat

Viesti Kirjoittaja Moilanen »

Kyllä meillä aina sillointällöin lämpötila menee pakkasen puolelle.
Vasiastiassa on lämmitin ja "ruokapöytä" on senverran korkealla, että siellä ei pakkasta ole. Siis pysyvät kostutetut leivänpalatkin sulina.
Terveitä ja elinvoimaisia meidän kanat ovat aina olleet.
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

En tiedä mistä noita lämpötilasuosituksia oikein kaivelis(onkos Mimmillä jotain opuksia vai ihan omaa kokemusta, mulla kun ei ole enää maatiaisia).. mutta viime marraskuussa oli eläinlääkärin kanssa puhetta, että munintapesä on pidettävä plussalla, jossain +8-10 tieppeillä(voi hoitaa kunnon pehkutuksella ja sijoittamisella vähän ylemmäksi, ja lömmönlähteellä siinä kohtaa), vesi sais olla sulaa( lämpölampulla astian päällä tai lämpöisen veden annolla), mutta muutoin ei haittaa pikkupakkanen, jos linnut on tottuneet syksyllä viileneviin keleihin ulkona... Meidän hullut villikanat syö kyllä tosi mielellään jäätä ja lunta.. ei siis janoon, vaan siks että se on kait hauskaa.. kun kengissä kulkeutuu kanalaan näitä, niin niistä lähes verissäpäin kinastellaan..(mikä siinäkin, on yhtä hullua kun styroksin syönti)..Ennenvanhaanhan pirtissäkin oli nurkat huurussa, niin että kait ne kanat pitäis kestää pikkupakkastakin. Varsinaiset ministeriön suositukset on tehotuotantoa varten jossa optimoidaan sitä rehunkulutusta.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4449
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Maattareille suositellaan seuraavasti: (...ilmeisesti säilytysohjelmaa luotaessa on käyty läpi näitä lämpötilojakin ja päädytty tämmöiseen...)

"Lämpötila maatiaiskanalassa
Aikuisille kanoille suositellaan eläinsuojelulaissa +15 – 20 ºC lämpötilaa, mutta maatiaiskanat ovat saaneet tottua ilmastossamme alhaisempiin lämpötiloihin. Liian lämpimässä saattaa maatiaiseläimien sopeutumiskehityksen suunta muuttua, joten maatiaiskanalan lämpötilaksi riittää + 5 - 10 ºC. Vähimmäisvaatimuksena voidaan pitää, ettei juomavesi jäädy. Ääritapauksissa, lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle on eläinten juomavesi annettava lämpimänä. Kova pakkanen aiheuttaa pysyviä vaurioita (harja ja varpaat paleltuvat)."

Lainaus sivulta: http://www.maatiainen.fi/tekstit/kana.htm Siellä on muutakin hyvää tietoa---kannattaa lukea!
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Kiitti hilta linkistä, ei oo tullut käytyä tuolla.
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Tuolta samasta kuin Hilta muistelin nuo lämpötilasuositukset, mutta näköjään ylemmän lämpötilan väärin.. Olen noita ohjeita lainannut myös omalle kotivisulle, jossa on noita maattari-yleisohjeita: http://www.katajavuori.tarinoi.fi/170
kanamummo

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

Onkse sama kuin lehmilläkin, eli jos totuttaa jo syksystä viileneviin ilmoihin, kehittää otus tarpeellisen karva/höyhenpeitteen ???
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Joo, tokihan se sitä on. Mutta ei se silti sitä tarkoita, että kaikki elukat voi jättää syksyllä ulos ja sitten ne pärjäis siellä koko talven. Kyllä kanoilla esim. on harja ja heltta arkoja paleltumaan. Ja kyllä kanan (ja monen muun) varpaatkin voivat paleltua ja vahingoittua.

Musta on älytöntä, kun vedotaan (siis nyt ei täällä kukaan vedonnut, mutta olen näitä lauseita kuullut/lukenut), että "pärjäähän ne luonnonlinnutkin".. Mitä jalostetumpi eläin on, sitä huonommin ne pärjää pakkasessa ja on eläinrääkkäystä ajatella noin. Maatiaiskana on onneksi koko ajan (siis vuosikymmenien saatossa) saanut tottua alhaisiin lämpötiloihin talvisin. Siihen perustuu tuossa Hiltan lainauksessakin tuo, että vaikka eläinsuojelulaissa on tietyt lämpötilat, maatiaiselle on alhaisemmat. Eikä sitä toki rotuna kannatakaan "jalostaa" (eli totuttaa) siihen suuntaan, että vaatisi tuon + 15 - + 20 astetta.
Suvianne

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Niin ja luonnossahan osa lentää etelään ja toiset osaavat tehdä kieppiä jne. Ei taia meinä kanat taipua kieppiin :)

Mutta esim. viiriäiset voivat elää totuttuaan vaikka -20. Mutta kyllä tekisin silti suojat.
Ja parempi ehkä niin että saavat mennä jos haluavat. Sellainen tarkoitus meillä on. Ja uskon Aikamiehen vievän kanasensa ulos leutoina päivinä. Niin hienosti valtaa reviiriä ja tutkii pihaa!
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Hö, no mä en ihan heti uskois tuota viiriäisjuttuakaan??
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Löysin joskus surffaillessani tutkimustuloksen jossa oli verrattu sisälintujen ja ulkolintujen(kanojen) höyhennyksen kehitystä ja siellä todettiin, että niitä lämpöäeristäviä höyheniä muodostuu noin 20% enemmän näille kanoille, jotka saa olla ulkona syksyisin kun sisällä normilämmössä oleville. (oonhan mää tän titty huomannut ilman tutkimustulostakin ) .. Mää ristiä veikkaan, ettei tää ominaisuus oo pelkkien maatiasten vaan kaikkien kanarotujen.

Tärkeintähän tossa totuttamisessa on, että kana halutessaan pääsee sisään...

Viiruista sen verran, että Suomessa on ollut luonnostaan viiriäisiä(oma kanta), mutta niitten oletetaan hävinneen sukupuuttoon( löyty joltain luonnosuojelujärjestöjen kadonneet lajit listalta, muistaakseni osuin siinne pari kolme viikko sitten).. Olis vielä tekstissä niin että "pienin Suomessa tavattu luonnovarainen metsäkanalintu"..joten ei se ihan mahotonta ole etteikö tarhaoloissakin eläis, kun ruokaa on koko ajan tarjolla, sehän se on kuitenkin tärkeintä, myös kanoilla, jotka totuttelee viileeseen..
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4449
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Olisipa jännä lukea tuo untuvatutkimus! Ei Muorilla linkkiä ole tallessa?

Onhan niitä viiriäisiä Suomen luonnossa vieläkin! Esim. tänä vuonna on 194 havaintoa! Aikavälillä 13.5.-23.8. Tiirasta katsoin. Se vaan, että kun tuo luonnossa tavattava viiriäinen on muuttolintu, joka matkaa talveksi enimmäkseen Afrikkaan…Niin mun mielestä tällä siitä jalostetulla versiolla, japaninviiriäisellä, ei välttämättä ole kovin kiva asustella talvea ulkona. Yleensähän kun jalostetumpi elukka tahtoo olla herkempi kuin se alkuperäinen. Kyllä niitä pidettäneen ulkotarhoissa ympäri vuoden, mutta sopiihan se harrastelijan pikkuparvi johonkin kanalan nurkkaan :smt002
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Ku mä vuos sitte lähetin Eviraan sen marekiin kuolleen kanan, niin nekin kovasti ihasteli ja kehui höyhenpukua. Sanoivat just sitä, että se on ikään kuin useammassa kerroksessa ja todella kiiltävä ja liukas pinta, vähän niin kuin ois sateen pitäväkin?? Siis siellä vaan ihmettelivät, kun enimmäkseen tutkivat noita tehokanasia. Niillä on vähän toisen näköinen se höyhenpuku..
Vastaa Viestiin