Haudonnan eettisyys ja ongelmat

keskustelua koneellisesta haudonnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

sannikki

Haudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja sannikki »

Lähinnä availen keskustelua konehaudonnan ongelmista, niiden seurauksista tipuille ja elämälle.

Jokseenkin vähän ärsyttää itsetekoisilla koneilla haudonta, jos lämmöt heittelee 36-40 asteen välillä ei haudonta välttämättä onnistu kunnolla. Seurauksena liian suurista lämpötiloista voi olla sydän ongelmat jotka ilmenevät vasta myöhemmin. Jos aikuinen kana kupsahtaa tosta vaan nuorena niin syy voi löytyä haudonnan virheistä.

Tiedän että on ihanaa saada tipuja, onko niitä ihana lopettaa ongelmien takia :smt017 ei tiedän kokemuksesta. Niin moneen asiaan pitäisi panostaa ennen haudontaan ryhtymistä, ja yksi niistä minusta on HYVIN toimiva itserakennettu kone tahi on panostettava muutama satanen koneeseen joka pitää lämmön hyvänä, että tipu saisi edes jonkin näköisen mahdollisuuden parhaaseen elämän laatuun, ihminen kun ei osaa täydellisesti sitä minkä kana tekee lonkalta :smt042

tässä muutamia otteita mtt:n tutkimuksesta

"Kun hautomon lämpötila nousee yli 37,5°C:n alkioiden kehitys hidastuu tai pysähtyy ja epämuodostumien osuus kasvaa. Haudonnan kolmena ensimmäisenä päivänä altistuminen liian korkealle lämpötilalle johtaa aivojen ja hermoratojen vaurioitumiseen. Jos altistuminen jatkuu 6 päivää, seurauksena on verenkiertoelinten ja ruoansulatuselinten vauriot (sydän, munuaiset)"

"Hautomon liian alhainen lämpötila aiheuttaa paljon ongelmia verenkiertoelimissä; laajentunut sydän, sydänpysähdykset ja rytmihäiriöt. Verisuoniston kehitys taantuu. Myös alkioiden ruumiin-nesteiden (esim. verensokeri) koostumus muuttuu ja keltuaisen hyväksikäyttökyky heikkenee. Nopea jäähtyminen on tuhoisampaa kuin hitaampi. Jos jäähdyttäminen on tarpeeksi hidasta, alkiot vaipuvat horrostilaan, josta ne lämpötilasta, horroksen pituudesta ja alkion iästä riippuen voivat toipua täysin."

Meillä on toiveissa saada hautovia kanoja, koneeseen haluaisin turvautua vain ääri tapauksissa, esimerkiksi hanhenmunien kanssa, ja viiriäisten. Toki haluan että linnut lisääntyy, ja jos kukaan ei haudo meinaan hoitaa sen koneella, onneksi tuo rcomin kanssa ei tartte lämpötilaa miettiä, se on ja pysyy samana koko ajan.
Viimeksi muokannut sannikki, 18 Touko 2012, 12:06. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pia

Re: konehaudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja Pia »

Kaikessa oamassa toiminnassaan tulee punnita oma eettinen näkökantansa. Etiikkasi ohjaa moraaliasi, eli miten toteutat eettistä näkemystäsi.

Lämmönvaihtelusta johtuvat ongelmat konehaudonnassa johtavat useimmiten kuolemaan ennen kuoriutumista, munat menevät "kesken". Ei edes "oikea kone" takaa tasaista lämpöä, saati tasaista kosteutta joka on tärkeä onnistuneelle haudonnalle. Myös emokanojen oikea ruokintaon tärkeä onnistuneelle haudonnalle. Onko eettisesti oikein keinotekoisesti haudottaa minkäänalisia munia? Onko keinotekoinen haudonta luonnonvastaista? Onko hautova kanarotu ainoa joka on oikeutettu lisääntymään?

Kaikki tekevät tämän valinnan oman eettisyytensä pohjalta. Tärkeintä valinnassasi on että kannat siitä VASTUUN alusta loppuun.

Meillä on konehaudottuja sekarotuisia tipuja piipittämässä viereisessä huoneessa, näiden elämä on minulle yhtä arvokas kuin "hautovan kanan" tiput.
maunu_muori

Re: konehaudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Mulla on ainakin tosi hyvin toimiva itsetehty hautomakone, siis en ole sitä perskohtaisesti tehnyt, vaan ostanut tekijältä. Koneessa on kiertoilma ja elektroninen lämmönsäädin( piirilevyllä toteutettu). Pikkaisen jo huvittaa, kun tästäkin asiasta pitää vääntää joku eettien ja epäeettinen keskustelu. :smt005 Että konehaudonta epäeettista :smt044

Yhtä hyvin vois vääntää kättä sillain, että ankka, joka hylkää pesän 6 vuorokautta ennenkuin poikaset on kuoriutuneet, kun kaverilla on jo pojat, toimii epäeettisesti.. EIKUN NISKAT NURIN. :smt027

...... ei vaikkaan.. vaan munat koneeseen :smt040
sannikki

Re: konehaudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja sannikki »

Ei ollut tarkoitus provosoida ketään haastamaan riitaa :smt021 lähinnä pohdintaa haudonnasta eri näkökulmista :) ON meilläkin kaikki tiput konehaudottuja, meidän kone pitää kyllä kosteuden ja lämmön juuri siinä mihin sen asetan, silti joskus menee vikaan... Kone ei vaan voita kanaa ja siksi toivonkin että meillä nuo orpit ja kochit innostuisivat hautomaan itse kunhan isoiksi kasvavat:)

Olen lukenut konehaudonnasta kaiken minkä olen käsiini saanut, niin monta on tapaa kuin tekijää, sen itselle parhaan valitettavasti oppii virheiden kautta :smt009 Mietin vaan onko mitään järkeä hautoa laatikossa missä lämpö seilaa maan ja taivaan välillä? Itse ostin halpis koneen ensin, tulokset olivat hirmu huonot verraten parempaan koneeseen. toisessa kuoriutui 60% ja toisessa 100%.... 60%:sta aikuiseksi kasvoi 20%, loput meni yksitellen... 100%:n haudonnasta selvisi 95% ja ovat edelleen hengissä! Koneen ominaisuudet siis nousevat aika merkittäviin mittasuhteisiin. huonommassa koneessa lämpö karkaili jatkuvasti, 20 päivää sain rukata termostaattia 24/7 ei kivaa itsellekään :smt042

Ruokinta on monipuolista ja varmasti kaiken tarpeellisen saa kanat:) sen huomaa jo haudontaprosentista ja elinvoimaisista tipuista, surkeassa haudonnassa syytän kovanonnen konetta ennen ruokintaa.

Enkä todella sano että olisi väärin tai epäeettistä hautoa koneessa, mutta silloin olisi paikallaan varmasti sellainen laite joka toimii oikein. Kotonakin voi rakentaa hyvän koneen jos siihen haluaa panostaa. tarkan termostaatin hinta on varmaan se mikä on suurin kynnys. Minulle soittelee yksi rouva ja kyselee jatkuvasti olisiko ylimääräisiä kanoja tai hanhia tai viiruja, koska EIHÄN hän niistä mitään maksa, mutta mielellään ottaa :smt044 (Nämä linnuthan on toki minulle ilmaisia :smt042 , ruoka ei maksa, pehkut ei maksa, lääkkeet tarvittaessa ym.ym.ym) Hän kuvittelee että kun omia munia haudon niin ne kuoriutuvat tiput on minulle ilmaisia :smt040
Meinaan keväällä panostaa vielä parempaan koneeseen, jos meillä ei linnut haudo niin kyllä minä haudon, sitä en tällä topicilla väittänyt, toivoisin vain että linnut hautoo.

KONEHAUDONTA EI OLE EPÄEETTISTÄ EIKÄ VÄÄRIN, MUTTA JOS HAUTOO LAATIKOSSA MINKÄ OMINAISUUDET EI LÄHELLEKÄÄN HAUDONTAOLOJA TAKAA( tämäkään ei tarkoita että kaikki itsetehdyt koneet on sellaisia!!!) NIIN SILLOIN OLISI EHKÄ PAREMPI JÄTTÄÄ HAUTOMATTA,
sannikki

Re: konehaudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja sannikki »

Ja maunu-muori opettelee lukemaan :smt042 en sanonut missään kohtaa että konehaudonta on epäeettistä, vaan pohdin onko se järkevää tosiaan jos kone ei ole omiaan siihen tehtävään....
maunu_muori

Re: konehaudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Jep, ei provosoida. Ottaa pattiin myös se, että munien kesken menemisestä koneessa syytetään aina lämpötilaa tai kosteutta ja millon mitäkin. Kun niitä syitä voi olla muitakin, esim just se että emokana munii sellaisia munia, (esim ei oo ihan terve, kärsii vaikka marekista piilevästi), jotka vaan ei riitä poikasen kasvattamiseen loppuun asti, tai siihen että ne olisi niin vahvoja että jaksaisivat kuoriutua. Useinhan näitä konehaudottavia munia haalitaan millon mistäkin vaikka nyt noi mun sieltä SIWAta.
Mistä sitä voi tietää, oliko kanat just sillä munankeräysjaksolla ruokittu poikastuotantoo( siis se paikkahan kasvattaa niitä luomukukkoja) varten vai pelkästään munintaa varten ( ei tarvii niin monipuolista ajatella, ja ajatteeko kaikki ees niin). En mie ainakaan koe mitään syyllisyyttä siitä ettei kolme poikasta jaksanut ponnistaa kuoresta( lopetin ne, koska epäilen ettei niistä kuitenkaan ollut elolle). Enkä sattuneesta syystä nyt ruvennut availemaan munia oliko siellä muitakin "kesken menneitä". Oon ihan varma, että vaikka oisin laittanut munat meidän hautomahullujen kanojen alle, niin sama olisi ollut prosentti.

Halusin vaan hautoa munat steriilisti, desinfioidussa koneessa, ja kasvatan poikaset ensimmäiset viikot tiloissa, joissa ei oo ollut omia kanoja ollut lähelläkään. Ihan vaan tautisuojauksen vuoksi, puolin jos toisinkin. Ruokinta aluksi ihan sillä teollisella poikasrehulla, ennen omaan pöperöön siirtymistä! Siks meillä menee kaikki avaamattomina kuumakompostoriin, joista ei mitään tule( paitti noi tietty lopetettiin, jotka ei päässeet kuoresta, ja sitten sinne lähemmä 70 asteeseen)!

Suoraan sanottuna, mulla on aika huonoja kokemuksia elävinä ostetuista kanoista ja kukoista, että musta on parempi tehä ne poikaset munista, säästyy päänvaivalta ja rahanmenolta. Yhden "rotukanan" oli se sitten maatiainen tai muu jalostettu rotu, hinnalla saa noita kaupan luomumunia koko koneen täyteen ja tuloksena on 32 reipasta pikkutipua, jotka kasvaa hurjalla vauhdilla.
Viimeksi muokannut maunu_muori, 18 Touko 2012, 11:14. Yhteensä muokattu 7 kertaa.
saralele

Re: konehaudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja saralele »

Täällä yks epäeettinen hautoja jonka itse tehty kone ei sitten toiminutkaan. Seuraavalla kerralla katon kauemmin että lämmöt ja kosteudet pysyy ennenku rupeen munia suunnittelemaankaan! Onneks nuo edelliset ei lähteny ollenkaan edes kehittymään, pieni verisuoni saattoi jossain keltuaisessa näkyä.. Eettisyyteen tässä pyritään kuitenkin! Kantapään kautta sitä vaan minä joudun näköjään joka asian tekemään ja oppimaan... :smt012
smari

Re: konehaudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja smari »

Erittäin hyvä ja tarpeellinen keskustelun aihe! :smt023 Samassa yhteydessä voisi miettiä emokanojen ruokintaa ja untuvikkojen hoitoa.

Se miten emokanat on ruokittu, vaikuttaa tutkimusten mukaan jopa 2 kuukauden ajan munista kuoriutuneiden tipujen kasvuun. Samoin se miten poikaset hoidetaan, vaikuttaa vahvasti niiden koko ensimmäiseen munintakauden munintaan. Ja jopa koko elämäänkin. Eli näillä asioilla ja haudonnalla on todella suuret merkitykset!
maunu_muori

Re: konehaudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Asiaa!
Kanan pystyy kyllä ruokkimaan kotoisillakin rehuilla niin, että munat sisältää kaiken tarpeellisen, samaten poikaset, mutta sillon pitää kaivaa kaikki vanhat opukset esiin ja tutkia niistä, miten se poikastuotantoon tarkoitettu emokana on kunnostettava, ennenkuin kerätään niitä haudottavia munia. Musta turvallisin tapa ennen haudonnan aloittamista on ostaa sitä kanaemoille tarkoitettua rehua( tosin en oo ihan varma saako sitä maatalouskaupasta ilman erillistilausta, mut varmaan noista kalkkunaohjelmista löytyy ainakin sopivaa) jos ei ole ihan satavarma, miten se rehu on koostettava, mihin vitamiineihin on erityisesti kiinnitettävä huomioo, jotta ne munat on riittävän ravinteikkaita haudontaa ajatellen. Noissa emolintujen rehuissa on kyllä kaikki viilattu kohilleen, ihan tieteellisen tutkimuksen mukaan eikä mutuna.

Eppäilen kovasti,ettei pelkkä munitusrehu ole tälläinen rehu! Otsikko ketjulle voisi olla HAUDONNAN eettisyys ja sen ongelmat, jätetään se konehaudonta siitä vähän vähemmälle syyllistämiselle :smt002 , kyllä se kanan alla munankuoreen kuollut poikanen kärsii ihan samalla tapaa kuin konepoikanenkin. Ja pahimmassa tapauksessa saa sen emon marekin heti kättelyssä ja kuolla kupsahtaa muutaman viikon vanhana epämääräisiin hermosto-oireisiin tai sitten vanhempana pienestä stressistä.
sannikki

Re: konehaudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja sannikki »

No niin :) löytyihän tähän keskustelua :smt038 Ja vielä kerran en huoli ketään provosoida, tyylejä on niin paljon kuin tekijöitä, oman löytää virheiden kautta valitettavasti :smt009 Kun saa itselleen hyvät lämmöt, kosteuden ja emolinnut on terveitä ja hyvin ravittuja pääsee varmasti parhaisiin tuloksiin, luonto hoitaa ne heikot, harvoin varmaan 100%:n onnistumisia on edes superhyvillä kanahautojilla :smt042

Minuu vaan niin sieppas taas kerran lukea, kuinka "haudonnan aikana lämpö on ollu 35-40 ja kosteudesta ei tietoa, tipuja munissa ja aika täynnä, mitä pitäisi tehdä???" En lähde niihin kommentoimaan, koska saattaisin sanoa ikävästi ja se ei ole minun asiani... mielessäni mietin olisko pitänyt hommata/rakentaa kunnon kone...

Auttaminen ei yleensä auta, mitenkään yleistämättä tässäkään, jotkut on onnistuneet auttamaan ja tiput ollu vallan elinkelpoisia! Joku syy siihen on ettei tipu kuoriudu. Otin jo ekan haudonnan jälkeen kylmän linjan (auttelin tipuja itku silmässä ja sitten lopetin niitä vielä enemmän itkien), sammutan koneen 24h ensimmäisen kuoriutuneen jälkeen, loput saa jäädä muniinsa. Voi olla raakaa, mutta ei se kanakaan auta ketään, ne jotka kuoriutuu on riittävän vahvoja elämään.

Eettisyyskin on vaikea tulkita... Onko parempi auttaa ja ottaa riski että tipu ei selviä, vai jättää auttamatta sillä jokuhan olisi voinut selvitä? Tähän haluaisin kuulla mietteitä :smt045 Tuppaa olemaan vaikea jättää auttamatta, ajattelee että eihän siinä mitään menetä, jos tipu kuolee munaan kuitenkin, mutta onko se turvallinen muna parempi paikka lähte kuin ihmisen kädestä?

vaihdankin otsikon :)

*muoks* ja totta on että moni asia vaikuttaa, uskoisin että jos luulee koneen toimivan niinkuin pitää, ja tulokset on huonot voi poissulkemalla löytää syyn epäonnistumiseen.

Mietin ennen haudontaa ainakin nämä
-kone steriloitu edellisen haudonnan jäljiltä huolella
-munat riittävän tuoreita, puhtaita, ehjiä
-emolinnun ruokintaa seuraan ruokapäiväkirjalla(jos haudonnassa on ongelmia voin parantaa ja miettiä ruokintaa)
-munien säilytys, kääntely säilytysaikana, säilytyslämpö

seuraavaan haudontaan kokeilen myös pientä tuuletusta päivällä, käyhän emo syömässä. Luin jostain että tuuletus kanoillakin lisää verenkierron toimivuutta.
maunu_muori

Re: Haudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Tärkein väline musta tohon konejuttuun on kunnollinen ja KALIBROITU hiushydrometri, jolla voi sitä koneen kosteutta tarkkailla. Liika kosteus tukehuttaa/myrkyttää poikaset kuoreen, koska sen sijaan, että sieltä kuoren sisästä poistuis niitä haitallisia kaasuja/kehittymisen palamistuotteita , joita muodostuu( kuortahan vois verrata istukkaan) ja menis kaikelle kehittymiselle tarvittavaa happea sisään, niin liian suuri kosteus estää ton kaasujen vaihdon, tää on siis ihan fysiikkaa ja kaasutasapainoo. Liian pieni kosteus taas kuivattaa munan sisällöstä nesteistä, sitkistää sen kalvon, joka toimii siinä kalkkikuoren alla "istukkana" ja poikasen aineenvaihdunta ei saa niitä ravinteita, vaikka se muna muuten olis ihan priimaa.. Luulen, että toi hetkellinen kuivuminen ei oo ihan niin paha kuin se, että kone olisi koko ajan liian kostee. Poikasista tulee vaan vähän pienempiä, ja kuoriutuminen voi ottaa lujille.

Samaahan voi tapahtua huonossa pesässä kanan alla.

Ja sitten vielä tuli mieleen se, että kone on syytä tuulettaa kunnolla ainakin parikertaa päivässä, ei se lämpötilan tippuminen tuuletuksen aikana vielä jäähdytä niitä munia sisältä, ja sitten se kunnollinen lämmönlähde nostaa lämmön nopeesti takasin haudontalämpöön.. mut tohon kuonakaasujen poistoon on kyllä syytä kiinnittää huomioo.

Monasti täälläkin lukee, että älkää availko konetta, sillon kun poikaset kuoriutuu, ettei kosteus laske. Musta.. tää on siis ihan mutua, silloin se tuulettaminen on erityisen tärkeetä, koneessa pitää olla hyvä, hapekas ilma. Kosteuden saa ylös suihkupullolla, suihkuttamalla koneen seiniin kädenlämpöistä vettä ennen luukun sulkemista. Ei ne kalvot sitkisty tuuletuksesta :)
sannikki

Re: Haudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja sannikki »

Kyllä minäkin availen konetta ilman huolia, en kauaa pidä auki mutta jos jotain tarttee tehdä, esim minulla on jäykkä kangas munien alla ettei poikaset liukastele, koneen pohjamuovi on pirun liukas, saatan silti joutua oikomaan kangasta kun onnettomat siellä riehuu :), suihkautan juurikin suihkupullolla koneeseen ja kosteus nousee nopeasti takaisin säädettyyn :) ei ole ollut kalvoon takertumisia täälläkään!
rilla

Re: Haudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja rilla »

Myös sitä mieltä, että konetta voi availla ja täytyykin. Minä joskus otan munat väluillä pois ja järjestän uudelleen.

Sitte toi kanan erinomaisuus haudonnan onnistumisessa. Hyvä kone on kaiketi varmempi, kuin "tuuliviiri" emokana.
Kana voi jättää haudonnan kesken, toinen kana voi häiritä, munat voi rikkoutua ja kaikkea sellaista.

Tietysti poikaselle varmaan paras on emon haudonta. Ja jos haluaa ihan maksimoida sen hyödyn, niin emon haudontaan ei pitäisi puuttua.
Poikasia ei autettaisi ja niin edelleen. Silloin saataisiin mahdollisimman luonnonmukaisia poikasia.

Emokana ei paljoa näe vaivaa, jos poikanen ei jaksa seurata tai muuten on heikko.
Minulla on sekä kanan alla, että koneessa munia. Usein vien konetipuja sitten kananporukkaan, jos ajat yhtään sopii.
Eli tiput on melko samanikäisiä. :smt001
tinttuli

Re: Haudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

sannikki kirjoitti:Lähinnä availen keskustelua konehaudonnan ongelmista, niiden seurauksista tipuille ja elämälle.

Jokseenkin vähän ärsyttää itsetekoisilla koneilla haudonta, jos lämmöt heittelee 36-40 asteen välillä ei haudonta välttämättä onnistu kunnolla. Seurauksena liian suurista lämpötiloista voi olla sydän ongelmat jotka ilmenevät vasta myöhemmin. Jos aikuinen kana kupsahtaa tosta vaan nuorena niin syy voi löytyä haudonnan virheistä.

Tiedän että on ihanaa saada tipuja, onko niitä ihana lopettaa ongelmien takia :smt017 ei tiedän kokemuksesta. Niin moneen asiaan pitäisi panostaa ennen haudontaan ryhtymistä, ja yksi niistä minusta on HYVIN toimiva itserakennettu kone tahi on panostettava muutama satanen koneeseen joka pitää lämmön hyvänä, että tipu saisi edes jonkin näköisen mahdollisuuden parhaaseen elämän laatuun, ihminen kun ei osaa täydellisesti sitä minkä kana tekee lonkalta :smt042

tässä muutamia otteita mtt:n tutkimuksesta

"Kun hautomon lämpötila nousee yli 37,5°C:n alkioiden kehitys hidastuu tai pysähtyy ja epämuodostumien osuus kasvaa. Haudonnan kolmena ensimmäisenä päivänä altistuminen liian korkealle lämpötilalle johtaa aivojen ja hermoratojen vaurioitumiseen. Jos altistuminen jatkuu 6 päivää, seurauksena on verenkiertoelinten ja ruoansulatuselinten vauriot (sydän, munuaiset)"

"Hautomon liian alhainen lämpötila aiheuttaa paljon ongelmia verenkiertoelimissä; laajentunut sydän, sydänpysähdykset ja rytmihäiriöt. Verisuoniston kehitys taantuu. Myös alkioiden ruumiin-nesteiden (esim. verensokeri) koostumus muuttuu ja keltuaisen hyväksikäyttökyky heikkenee. Nopea jäähtyminen on tuhoisampaa kuin hitaampi. Jos jäähdyttäminen on tarpeeksi hidasta, alkiot vaipuvat horrostilaan, josta ne lämpötilasta, horroksen pituudesta ja alkion iästä riippuen voivat toipua täysin."

Meillä on toiveissa saada hautovia kanoja, koneeseen haluaisin turvautua vain ääri tapauksissa, esimerkiksi hanhenmunien kanssa, ja viiriäisten. Toki haluan että linnut lisääntyy, ja jos kukaan ei haudo meinaan hoitaa sen koneella, onneksi tuo rcomin kanssa ei tartte lämpötilaa miettiä, se on ja pysyy samana koko ajan.

Ei se ongelma ole ainoastaan huonot koneet, vaan myös käyttäjät, joka niitä nappuloita painelee. Uudet digitaalikoneet pitävät juuri sen kosteuden ja lämpötilan, mitä käyttäjä sinne säätää, mutta niissäkin se lämpötila täytyy oikeasti miettiä.
sannikki

Re: Haudonnan eettisyys ja ongelmat

Viesti Kirjoittaja sannikki »

tinttuli on aivan oikeassa :) Joutuu tarkalla koneellakin etsiä sen oikean lämmön, kuten sanottu, kantapään kautta :smt012
Vastaa Viestiin