Kanalan valaistus

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

mapekor

Re: Kanalan valaistus

Viesti Kirjoittaja mapekor »

Kuten tuossa aikaisemmassa kirjoituksissa on annettu ohjeita päivänvalolampun ostoon ja mitkä kelvinit niistä pitää löytyä. Niistä saa parasta valoa itselle ja kanalaan. 5500 kelviniä on ainoaa oikeaa täysspektrisestä valoa joka vastaa auringonvalon täysspektriä. 6500 K on sinistä kylmää valoa enkä suosittele sitä käytettäväksi, koska se vääristää värejä. Pihavaloksi se kyllä soveltuu, koska lamppu on pitkäikäinen, eikä pihalla ole tähän aikaan paljonkaan värejä joita voisi tiirailla :smt005
kananen

Re: Kanalan valaistus

Viesti Kirjoittaja kananen »

Suvianne kirjoitti:No kun ei tässä lue missään mitää kelviniä tai edes noin montaa numeroo
Muuten ihan samalta näyttää, mutta mun on 11w

colour 958 lukee
Lampuissa tuo kelvin määrä kerrotaan juurikin tuolla kolminumeroisella koodilla ja tuossa sinun lampussasi on 5800 kelviniä.
Suvianne

Re: Kanalan valaistus

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Ahaa, no onko se hyvä vai huono?
Maattari
lindell
Viestit: 1724
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kanalan valaistus

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Kiitos mapekor! Eli meidän haamuvalo joutaa pihavalisimeen ihmisiä säikyttelemään ja täytyy yritää hankkia se 5500 K lamppu jostain. Pitääkö sen olla 5500 tasan vai onko jonkinlaista haarukkaa esim. 5200-5700 K?
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
kananen

Re: Kanalan valaistus

Viesti Kirjoittaja kananen »

Tiedä hyvästä tai huonosta mutta työmaalla aloitettiin asentamaan kahta eri laatua 954 ja 965 kun työterveydestä kerrottiin että auttaa näköongelmiin ja on virallisissa näöntarkastus huoneissa kuulemma pakollinen.
Itse en tuollaisia minnekkään laittaisi kun ihan hyvin on normaaleilla keltaisilla valoillakin nähnyt (päivänvaloputkien värihän näyttää normaalien rinnalla siniseltä) eikä omasta mielestäni tuo sen kummempaa parannusta mihinkään mutta saahan sillä myytyä moninkertaisen hintaisia lamppuja.
Suvianne

Re: Kanalan valaistus

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Kananen, olen sun kanssa samaa mieltä
Eme

Re: Kanalan valaistus

Viesti Kirjoittaja Eme »

Ostin testiksi linkin mukaisen lampun. Pidän valon väristä, mielestäni värit erottuvat oikeina, kuten kesällä auringonpaisteessa. Aion ostaa näitä kaikkiin sisävalaisimiin. Laitoin kanalaan tuon ostamani testilampun, kohta kaksi viikkoa sitten. Nyt aloin ihmettelemään, kun puolitoista kuukautta sitten munimaan aloittaneet pikkukanat ovat munineet hyvin harvakseltaan. Ennen lampun vaihtoa tuli 8 pikkumunaa viikossa, vaihdon jälkeen vain 4 ja nyt ei ole kolmeen päivään tullut yhtäkään munaa.

http://www.ledtek.fi/Verkkokauppa/himme ... p-964.html

Mielestäni kanoilla ei ole loisia, täysrehua on tarjolla kokoajan, samoin vettä, munankuoria ja soraa. Lämpöä kanalassa on katonrajassa noin 15 astetta, lattialla ehkä 5 astetta. Valot ovat päällä noin 14 tuntia päivässä. Voiko muninnan vähentyminen johtua tuosta lampusta? Valoisuus miellyttää omaa silmääni kovasti, mutta jääkö kanoilta joku oleellinen aallonpituus näkemättä? Taidan joka tapauksessa laittaa vielä patteria isommalle ja asentaa yhden ylimääräisen hehkulampun kattoon.
tuulih

Re: Kanalan valaistus

Viesti Kirjoittaja tuulih »

Luin noista valoista ja törmäsin lukuisiin mainintoihin ja tieteellisiinkin tutkimuksiin siitä että lämminsävyinen valo on tärkeää hyvälle muninnalle, mielenkiintoista. Vaikuttaa jopa sokeisiin kanoihin.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24795325

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22080025

Ehkä tuo sinun 6000 kelvinin lamppu on liian kylmä ja sininen?
Eme

Re: Kanalan valaistus

Viesti Kirjoittaja Eme »

Mielenkiintoista tosiaan, omaan silmään kun värit näyttävät nimenomaan samalta, kuin kesäisessä auringonpaisteessa. Joku valon spektri siitä täytyy puuttua, jotenkin en jaksa uskoa, että maatiaisen muninta olisi hehkulampun valoon sopeutunutta. Auringonvalonhan sen luulisi olevan se merkitsevämpi. Laitoin tosiaan kanalan nurkkaan lisävaloksi hehkulampun, lisäsin myös ruokaan proteiineja ja veteen vitamiineja. Katsotaan, josko olisi vaikutusta munintaan. Ainakaan ihan parissa päivässä ei ole vielä ihmeitä tapahtunut, mutta vaatiihan se elimistö kanallakin varmasti oman aikansa sopeutua muuttuviin olosuhteisiin.

Ehkä pitäisi kokeilla kanalaan nuita täyden spektrin vivalite -energiansäästölamppuja, siinä tulisi testattua ainakin se, onko kyse valon väristä vai jostain muusta mystisemmästä osa-alueesta.

Jotenkin mietityttää nyt laittaa taloonkaan nuita lamppuja, vaikka valo näyttääkin hyvältä. Ehkä niillä on ihmisellekin jotain terveysvaikutuksia, jos kanatkin kerran herkeävät munimasta. Itse kyllä huomaan selkeästi, etten näe hehkulampun valossa yhtä hyvin, kuin nuiden valossa. Silmät väsyvät nopeasti ja monet päiväsaikaan kauniit ja raikkaat värit näyttävät tunkkaisilta. Epäröin kyllä kovasti ostaa noinkin korkeat kelvinit omaavaa lamppua edes testiin, mutta en kuitenkaan ole huomannut valon värissä mainittavaa eroa myöskin testaamiini 5500 kelvinin lamppuihin. 4000 kelvinin lampun valossa valkoiset värit muuttuvat jo havaittavasti punaisemmiksi, enkä pidä siitä, että valkoinen lipastoni näyttää iltaisin vaaleanpunaiselta :smt011
Kemijoki

Re: Kanalan valaistus

Viesti Kirjoittaja Kemijoki »

Meillä on kanala noin 15 neliötä joka on lohkaistu noin 30 neliön tallista. Valaistus on toteutettu laittamalla kattoon neljä loisteputkevalaisinta joissa kussakin 2 loisteputkea teholtaan 36 wattia. Värilämpöä en saanut numeroarvona esiin mutta lienee jossain 5000 Kelvinin kantturoilla. Valotehoa tuossa noin 30 neliön tilassa on yhteensä siis 288 wattia. Pinta-alaan suhteutettuna voidaan ajatella että neliötä kohden on noin 10 wattia loisteputkien valotehoa.
Tämä kymmenen wattia loisteputkista per neliö on mielestäni se arvo jolla saadaan riittävän kirkas valaistus. Ja hyvin nuo parikymmentä tyrnistä munivat tällä valomäärällä, ei eroa kesäkauteen.

Kuva
PunainenKana

Re: Kanalan valaistus

Viesti Kirjoittaja PunainenKana »

Onko kanalle mitä haittaa hämärästä? Toki munimattomuus, mutta onko se haitta vain minulle vai myös siivekkäille? Mun kanoilla on hyvin valaistu lämmin koppi, joka on viileässä hämärässä tallissa. Orret, rehut ja munintapesät ovat siellä kopissa, mutta kanat viettävät aikaansa kovasti siinä kylmällä hämärällä puolella, jossa niillä on useampi neliö käyskentely tilaa. Tallin loisteputkia ei pidetä päällä muuta kuin tallia siivotessa ja jos ponit sattuvat olemaan sisällä ennen iltatallin tekoa, koska vievät varmaan sähköä aika reilusti. Lämpökopin valaisimessa on led-lamppu, ja jos oikein laskin sen päällä pitäminen 14h/vrk viiden kuukauden ajan ei maksa kuin pari hassua euroa (voiko pitää paikkansa???). Pitäisiköhän laittaa pari tuollaista valoa myös "pimeälle puolelle" ??
Vastaa Viestiin