Marekista

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
kissatar

Viesti Kirjoittaja kissatar »

Lähti kanarouva Matilda (sama kana mun kuvassa) kanojen taivaaseen eutanasialla,kun oli vielä aamulla elossa. :smt010

Paha jotain verta vuotavaa höyhenmyttyä pakata ja meil on lähin matkahuollon toimipiste yli 50 km päässä ja vkl tulossa :smt009 . Taidetaan haudata se pihan nurkkaan,missä muutkin kuolleet lemmikit on :smt089 :angel11:

Helpommalla päästään näin ja 99% varmuudella uskon sen olevan marekkia. :smt012
kurinamasu

Viesti Kirjoittaja kurinamasu »

Nyt se sitten tuli, eka marek tapaus :smt013 Ja tietysti se oli juuri se ihanin kukko, light brahma, kukkeli. Pääsi ihan itku,kun piti lopetaa :smt010
Eepi

Viesti Kirjoittaja Eepi »

Se iskee juuri sillon kun vähiten odottaa. Voi itku :smt009
Alice

Viesti Kirjoittaja Alice »

Onkohan tämä "marek" sama sairaus jota täällä Ruotsissa kutsutaan "kanahalvaukseksi"??Saksassa rokottavat kanat tätä vastaan mutta täällä yrittävät kasvattajat päästä siitä eroon jalostamalla.Rokotetuilla se on piilevänä ja vaikka eivät itse sairastuisikaan niin niiden jäkeläisistä moni saa sen. :smt017
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Samapa se varmaan on, kun Suomessakin on varsinkin ennen käytetty kanahalvaus-nimeä. Osaatko Alice tarkemmin kertoa, että miten jalostetaan marekille vastustuskykyisempiä tirppoja?
Moilanen

kanojen sairaudet

Viesti Kirjoittaja Moilanen »

Tuttavarouva, työskennellyt MTT:llä kolmisenkymmentä vuotta kanojen parissa kertoili vaan, jos rokotutat Marekia vastaan; rokotteeseen kuolee osa tirppoja, jos et rokotuta, osa saattaa kuolla Marekiin. Kumpihan sitten lienee parempi.
Se jalostuspuoli Marekia vastaan kiinnostaisi minuakin.
Kuitenkin; Marekia on joka kanalassa ja minun mielipiteeni on; voi olla vääräkin, sairastumattomat kanat ovat eräänlaisia jalosteita, vai meniköhän se näin?
Meidän kanalassa ei Marekiin ole mennyt yhtään kanaa kolmeen vuoteen, aiemmin meni.
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Mulle silloin Eviran lääkäri selitti tuosta jalostamisesta, kun mulla se yksi kana kuoli Marekiin. Käytännössä se tarkoittaa kai sitä, että annetaan vain niiden lisääntyä, jotka ovat selvinneet hengissä yli siitä iästä, missä Marek yleisimmin iskee, eli yli kaksivuotiaiden.
kanatar

Re: Marekista

Viesti Kirjoittaja kanatar »

Lueskelin ketjua läpi, ennen kaikkea siitosmunien osalta. Meillä kuoli vasta tullut kana, eviran diagnoosi oli marek. Nyt samasta kanalasta tullut kana munii joka toinen päivä ja olen kerännyt munia hautomakonetta varten. Nyt käsitin kuitenkin, ettei a) marek kanojen munia kannattaisi haudottaa b) alle kaksivuotiaiden kanojen munia haudottaa. Kana on vasta vuoden ikäinen ja tosiaan sen "sisarella" oli marek, joten todennäköisesti silläkin. Ilmeisesti niitä ei siis kannattaisi edes laittaa hautomakoneeseen?

Kai munia voi kuitenkin syödä, vaikka kanalla olisikin marek?
kanamummo

Re: Marekista

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

Juu ei tartu ihmiseen. :smt003
Maximoves

Re: Marekista

Viesti Kirjoittaja Maximoves »

Minulla kans yks kukkonuorikko sairastaa marekia, täytyy pistää poies, harmittaa vietävästi. Toivottavasti on ainoa joka menee siihen.
kanatar

Re: Marekista

Viesti Kirjoittaja kanatar »

No hyvä. :smt003 Tehtiin niistä herkullista pannaria. Ihka eka omista munista tehty judanssi. Nams nams...
En siis laittanut hautumaan, laitoin vain tilaamani siitosmunat.
anninanni

Re: Marekista

Viesti Kirjoittaja anninanni »

Meillä tossa kesän alussa alko hoippua Esko kukko. Sitten se enää lentänyt orrellekaan :smt009 No nyt kun on tullu hoitoon muita kanasia niin hän virkistyi. Mutta silti siivet roikkuu hiukan, ilmaa haukko sillee nokka auki ja vähän tasapaino heittää :smt017 Onkohän tämä Marenkia? Ja mitenköhän hoitaisin kukkoa? Ja tarttuukohän se? Pelkään että serkulta hoitoon tulleet kanaset saa ties mitä pöpöjä meillä.
:smt100
Avatar
maatiaiskukko
sussex
Viestit: 596
Liittynyt: 25 Maalis 2009, 00:06
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Marekista

Viesti Kirjoittaja maatiaiskukko »

Muistelen, että tuo Marek tartunta pitää saada muutaman ensimmäisen elinviikon aikana, jotta se myöhemmin johtaisi sairastumiseen. Eli eikös aikuisena Marek-parveen tuotavat kanat pitäisi olla siinä mielessä turvassa. Viruksen kantajinahan ne toki silti toimivat, jos ne taas palautetaan "hoidosta" takaisin muualle.
Tyrnäväläisiä maatiaisia Lapissa
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Marekista

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Kolmea viikkoa pidetään yleisesti täällä Suomessa riskirajana, jolloin tartunta tulee.

Mutta katsokaapas tätä enkkujuttua: http://www.shagbarkbantams.com/page9.htm ja ennen sen kaikkea viimeistä lausetta: "Overall, the easiest way by keep Mareks out of your flock (but not the most effective), is to promote 'age resistance' by keeping your youngsters separate from the adults and away from the poultry shows until they're over 5 months old."
Kuinka tuon suomennatte? Ettäkö jopa viisi kuukautta olisi riskialtista aikaa...sehän meinaa, että n. aikuisiksi asti?
maunu_muori

Re: Marekista

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

No niinhän toi nyt vähän vaikuttais, ettei sais laittaa nuoria lintuja ennen 5 kk kanalaan tai kosketuksiin aikuisten kanojen kanssa...Huomasimpa.. pikasella silmäyksellä että tässä artikkelissa mainittiin myös se että ei ole tavallista että kanojen ankkojen tai kalkattien marekversiot tarttuis eri lajien kesken MUTTA että sitä on kyllä tapahtunut.. tästähän sillä eviran lääkärillä oli vankka mielipide ettei tartu...mut ton mukaan se on kuitenkin mahdollista!!!! Kuinkahan tieteellinen sivusto tää on... pitäskö uskoo eli ei :smt017
Vastaa Viestiin