apua ensikertaa tipuja hankkimassa..

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
kissatar

apua ensikertaa tipuja hankkimassa..

Viesti Kirjoittaja kissatar »

Päätimme miehen kanssa, että voitais yrittää suurentaa kanaparvea luonnollisella keinolla,eli haudonnalla. Aiemmin keräsimme tarkkaan munat pois kanojen vastalauseistakin huolimatta,etteivät vaan munat pilaannu taikka tipuiksi kuoriudu. Mieli muuttui, kun rupesin oikein ajattelemaan, mikä säästö jos voisi olla mahdollisimman omavarainen sekä munien että myös siipikarjan lihan suhteen :smt003 . Aijemmin olin ehdottomasti sitä mieltä,etten omia lemmikkejä syö,mutta...jos sitä tipusta lähtien nimeää osan paisteiksi=kukot,niin kiinnostaa ainakin yrittää. Ja onhan se hullua ostaa kaupan tehotuotanto broileria ja syödä sitä hyvällä ruokahalulla. Mieheni osaa teurastuksen,itse en siihen pystyisi vielä kuitenkaan :smt009 ,mutta voin tehdä ruuan ja syödä.. :smt016

No,asiaan: vääntäiskö joku rautalangasta luonnollisen hautomisen alkeet? :smt045

Mun kanoista kääpiökochinit ovat hyvin hautomisinnokkaita,mutta haluisimme mielummin näitä meidän maatiaissekoituksia. Sekoituksista nää meidän uusimmat kanat 3 kpl vuoden ikäiset sisarukset ovat toisinaan olleet murisemassa :smt005 munakasan päällä,mutta tällä hetkellä kesäsää pihalla menee vietin edelle :smt004 Oon tehnyt sellaisen suunnitelman,että laitan parin päivän sisällä syntyneen ja kanalassa olleen munakasan 6-8 munaa erikseen eristettyyn n neliön tilaan omaan munintakoppiin ja jonkun näistä uusimmista kanoista sinne ja sit rukoilen että se kiinnostuis hautomisesta.
-kannattaako voiko vaihtaa kanaemoehdokasta missä vaiheessa,jos kokelas ei innostu asiasta?Kauanko kannattaa odottaa?
-seinät aattelin vaan verkottaa siis sen neliön,muninta koppi on puinen kannellinen ja oviaukollinen laatikko. Kys kana siis näkee ja kuulee muut kanalan asukit,häiriintyykö muninta rauha? siis haudonta rauha..?
-jos kana aloittaa haudonnan,niin missä vaiheessa kannattais vai kannattaako tarkistaa,onko joukossa hedelmöittämättömiä munia? mätäneekö ne kyseiset munat kanan alla tai muuttuvatko muuten käyttökelvottomiksi siinä?
-miten pitkään munat pärjää ilman kanaa,jos hautova kana käy esim ulkoilemassa? vai estääkö vietti sen?
-saattaako kana tappaa poikasensa jos on luonnevikainen? meidän 2 horniolaista kanaa ovat vähän sellaisia,että en ihmettelis jos sellaista tekisivät..

Kiitos paljon vastauksista etukäteen!
kissatar

Re: apua ensikertaa tipuja hankkimassa..

Viesti Kirjoittaja kissatar »

Yksi asia vielä unohtui:hautovan kanan ruokavalio! Ootteko antaneet normaalia ruokaa,vai pitäiskö sen olla energiarikkaampaa ja vitamiinisempaa kuin yleensä? vitamiini tai -öljylisät?
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4452
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: apua ensikertaa tipuja hankkimassa..

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Mukavia kysymyksiä! Aloitan vaikka tuosta hautojan ruokinnasta...meillä ovat saaneet samaa ruokaa kuin muutkin. Kuluttavat istuntonsa aikana niin vähän energiaa, etten anna mitään ylimääräisiä lisiä. Mulla kanat ovat niin kesyjä, että syövät hautoessaankin kädestä, joten herkkupaloina tarjoilen esim. kosteaa vaaleaa leipää.

Onkos niillä kääpiö-kochineilla nyt haudontakuume päällä? Jos on, niin laita niiden alle haluamiasi sekarotuisten munia. Eivät ne tunnista, että onko munat omia vaiko jonkun toisen kanan munimia. Itse en eristäisi kanaa ennen kuin se on varmasti asettunut hautomaan ja silloinkin riittää oikeastaan se, että merkkaa haudontamunat, jotta voi poistaa muiden kanojen jälkikäteen munimat munat. Eristys vasta sitten, jos muut kiusaavat hautojaa ja ajavat sen väkisin pois pesästä. Eristys on kuitenkin hyvä tehdä viimeistään siinä vaiheessa, kun munat alkavat piipittää, etteivät toiset kotkot sotkeennu kuoriutumiseen. (Tämä viimeinen lause viittaa tuoreimman haudontani karvaisiin kokemuksiin eli kaiken varalta itse toimin jatkossa näin.)

Munat kannattaa läpivalaista n. 3-7 päivän päästä. Riippuu lampusta ja kokemuksestakin, että milloin näkee kehittymään lähteneet. Tyhjät munat voi sitten poistaa tilaa viemästä. Läpivalaisu kannattaa, että tietää onko tipuja yleensä tulossa vai pitääkö vaihtaa uudet munat! N. viikon haudotut, tyhjät munat voi käyttää vielä leivontaan tai eläinten ruuaksi.

Hautoja huilailee (syö, juo, kylpee, *askoo, sukii) kerran tai pari päivässä, muutamasta minuutista jopa muutamaan tuntiinkiin saakka. Käy myös ulkona, jos pääsee sinne.

Onhan se mahdollista, mutta harvinaista, että kana tappaa poikasensa tarkoituksella. Enemmänkin ne emon taholta tapahtuvat tipukuolemat ovat vahinkoja.

Toivottavasti joku kissattaren kana innostuu haudonnasta!
Eepi

Re: apua ensikertaa tipuja hankkimassa..

Viesti Kirjoittaja Eepi »

Kompaan Hiltaa. Jos laitat kanan tuohon mainitsemaasi neliön koppiin, niin oletettavasti kana vain yrittää tunkea pois kopista, koska kanaa ei voi ns. pakottaa hautomaan. Jos jollain kääpiöllä on vietti päällä, niin laita sen alle nuo kerätyt siitosmunat ja odottele! :smt002 Onnea haudontaan!!! :smt023
kissatar

Re: apua ensikertaa tipuja hankkimassa..

Viesti Kirjoittaja kissatar »

Kissatar kiittää vastauksista! :smt006
Taidanpa yrittää kääpiöille tyrkylle ylimääräisiä munia..jos vaikka innostuisivat.. :smt003
Ne eivät juuri nyt muni (2 kanaa),sillä noin 3 vko sitten otin niiltä pesän pois kun toinen niistä hautoi tyhjää pesää ihan tosissaan..nyt niillä on ollut oma pesä taas muutaman päivän ajan,mutteivät ole olleet siellä,paitsi kukko on siellä käynyt kluksuttelemassa :smt005 .

Toi mun eristyskoppi suunnitelma tuli siitä,että nää hiukan hautomis innokkaat uusimmat kanat ovat arvoasteikon häntäpäästä ja ne usein ajetaan kovakouraisestikkin pois munakasalta ja vissiin sen takia ajoittain löytyy munia lattialtakin :smt012 . Kumma,kun meillä on 3 pesää kerrostalona,niin kaikki haluu aina munia juuri keskimmäiseen pesää vaikka 2 muuta olis ihan vapaana ja nyt tulee sit vielä 4 pesä jollekkin hautoma-innokkaalle :smt042 . Ehkä laitan siihen ns avoimet ovet päivän ja seuraan jos joku sit saisi kipinän.. :smt004 Ja kääpiölle voisin muutaman munan kokeilla..se on niin pikkuinen ettei se varmaan montaa munaa pysty hautoa..sen omat munat on noin pingispallon kokosia :smt005
kissatar

Re: apua ensikertaa tipuja hankkimassa..

Viesti Kirjoittaja kissatar »

Tänään laitoin 2 eripesään kumpaankin 5kpl munia tyrkylle. Ei ainakaan vielä kellään ollut kiinnostusta :smt019 Aattelin et katson aina paripäivää niiden munien kans ja sit korjaan pois jos ei hautojaa löydy ja laitan uudet munat tyrkylle. Kukko on ainakin ollut lisääntymis haluinen :smt003
Eepi

Re: apua ensikertaa tipuja hankkimassa..

Viesti Kirjoittaja Eepi »

Kyl sä noit munia voit pitää houkutusmunina kunnes joku alkaa hautoo. Ei tarvii vaihtaa parin päivän välein.
Vastaa Viestiin