Kalkkijalka -oireet ja hoito

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

Voi voi...
Meidän tuo pahan riehunut kalkkijalka se osoittaa taas elpymistään ja varsinkin Volmarin jalat näyttävät rupeutuvan uudestaan! :smt012

Se taitaa olla edessä sitten lauman pienentäminen ja muutaman lemmikkikanan jättäminen, joita on helppo hoitaa ja ei haittaa, vaikka parit munat nyt sitten pois joutuisi pitkältä aikaa heittämään.On se kurja punkki, kun ei kuolla kupsahda edes hoidoista ja kanalan vaihdoksesta huolimatta!
Onneksi on pysynyt vain risteytyksillä ja sekä kääpiöt, että brahmat näyttävät vitsaudelta välttyneen.
Varmaan pelastus on ollut se, että ovat olleet aina eri häkeissä eri porukat.

Taidan ajoittaa kunnon hoitokuurin jäljelle jääville risteytyksille loppukesään ja katsoa mitä tuleman pitää...
Kun on tuo kanalan putsaus ja maalailu juuri aloitettu, niin saa taas öttiäisiäkin hyvin häädettyä samalla, kun nurkat puunataan loppuun.
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Mää sydan syrjällään ootan, koska iskee meille.. olis mulla siinä urakkaa käydä kaikki jalat läpi...ja moneen kertaan.. huh tulee hiki jo pelkästä ajatuksesta.
Sirppi

tyhymä tässä kyselee tarkennusta

Viesti Kirjoittaja Sirppi »

Mitenkäs sitten voi enneltaehkäistä sitä kalkkijalkaa? Siis jos jollain kanalla on ja joillain toisella ei ole, niin tarttuuko se sitten nopeasti koko porukkaan? Kyselin jo eläinlääkäriltäkin, mutta ei oikein kanojen päälle tiennyt.

Kun tilannehan on se, että mulla on pari sellaista ikäloppua kanaa, joilla olen havainnut tuota vaivaa. Niitä kanoja en tulevaan uuteen kanalaani ota muutenkaan vaan otan niiden suhteen varman päälle ja "sijoitan" ne syksyllä. Mutta mutta, meillä on muutama sellainen kuukauden ikäinen tipu, jotka ovat lyhytaikaisesti olleet samassa suojassa näiden vanhojen jäärien kanssa. Niillä en ole oireita huomannut, mutta en minä nyt välittäisi niidenkään antaa tuoda mitään syyhytautia näille uusille tulokkailleni. Voiko niitä "lääkitä kaiken varalta"? Niinkuin dipata tiput johonkin töhnään tms? Kuulostaa karulta, mutta vara ei venettä kaada

Samaa pohdin ostolinnuista, että jos ei oireita ole huomattavissa, niin pitäisikö nekin jotenkin varalta hoitaa ennenkuin vie samoihin tiloihin "takuukalkkijalattominen kanssa"?

Jos meinaa vähänkään enemmän kanoja pitää, niin ei sitä sitten niiden jalkoja jouda raaputtelemaan ja koppeja desinfioimaan joka päivä, että saa punkin saneerattua pihalle???!!! Lemmikkikanansa vuoksihan varmaan ehtii ja jaksaa tehdä vaikka mitä, mutta jos niitä kanoja vaikka jo 20-30 kpl, niin miten niiden jalkoja ehtii liottelemaan.

Minä jo ajattelin, että käytän näitä vanhempia eläimiä vaan emolintuina ja siirrän sitten "uuteen kanalaan" vain ne nuoret, ketkä eivät ole altistuneet tuollaisille vaivoille?
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

Tulipa mieleeni, että eläinlääkäri sanoi silloin kun kalkkijalan takia oltiin ekaa kertaa puheissa, että ei sitä tapa kun kunnon kokko koko kanalassa!
Eli tuhkaksi koko tölli ja uutta tilalle :smt005

Ei se kai nyt ihan niinkään ole, mutta hankala se on saada hengiltä!
Pippis

Viesti Kirjoittaja Pippis »

Saatiin tänään eläinlääkäriltä Ivomecit koko joukolle ja sitten Ivomec/parafiiniöljyseos tolle yhdelle kalkkijalkaiselle.

Ohjeistus eroaa aloitusviestistä siten, että lääkäri antoi purkissa valmiin Ivomec/parafiiniöljyseoksen ja sanoi, että se säilyy siinä, kun säilytetään vaan pimeässä ja ilmatiiviisti. Ohjeeksi levittää ainetta pumpulin avulla kanan jalkoihin aamuin, illoin, ainetta riittää kevyesti parille päivälle.
tepatsu

kalkkijalat

Viesti Kirjoittaja tepatsu »

Minäkin nyt kirjoitan tänne, kun näyttää täällä olevan jo meidän linnuista keskusteltu ennenkin :smt001 .
Eli minä hoidan Särkänniemen kotieläinpihan lintuja ja nyt sen viimesyksyisen Volmarin herätyksen jälkeen olen oikein paneutunut aiheeseen. Toki meillä oli ennenkin yritetty kalkkijalkaa vastaan taistella, mutta kukaan täkäläisistä eläinlääkäreistä ei oikein osannut määrätä oikeita troppeja.
Viimesyksynä linnut sai sitten stonghold-lääkkeen kahteen kertaan ja ivomec-öljyt jalkoihin kahteen kertaan. Keväällä kun tulivat puistoon, saivat taas strongholdit niskaan kaikki.
Ja nyt olisi taas ohjelmassa öljyt. Uusia tapauksia ei ole tullut, mutta eihän niitten pahimpien koivet ihan priimoiksi ole muuttuneet.

Vanhoilla kukoilla tuntuu olevan pahin alttius ainakin meillä tälle viheliäiselle vaivalle.

Puhuin erään pitkänlinjan lintukasvattajan kanssa taas aiheesta ja hän kertoi että missä kanoja on siellä on myös kalkkipunkki, mutta oikeastaan ihmetteli itsekin ettei hänellä sitä pahemmin esiintynyt.
Hän kuitenkin mainitsi että kanat hoitavat itse itseään hiekkakyvyin, ja valitsevat mieluiten sen pölyisimmän paikan jos mahdollista. Ja pöly tappaa punkkeja.
Eli mulla on ainakin nyt tämän kesän ohjelmassa luoda niille linnuille jotka ovat meillä häkeissä, kunnon pölyävät kylpypaikat, jotka eivät kastu sateellakaan. Vapaana olevat kukothan meillä kyllä löytävät itsekin ne pölyisimmät paikat.

Sama lintukasvattaja kertoi, kun kyselin meidän vanhan kalkkunan vaivaisista jaloista, että usein vanhoja lintuja vaivaa kihti. Oireina turvotus, punoitus, varpaitten kääntymiset ja haluttomuus hypätä enää orrelle nukkumaan. Kihdille altistaa liian voimakas ruokinta, aivan kuten ihmisilläkin. Eli kihdin tullessa voidaan kokeilla ruokavalion pelkistämistä, herkut pois.
Wuohetar

Viesti Kirjoittaja Wuohetar »

Tervetuloa foorumille, mielenkiintoinen työ sinulla! Meillä on Särkänniemestä lähtöisin olevat afrikkalaiset kääpiövuohet Oskari-pukki ja Pilvi-kuttu! :smt003
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Hei vaan .. jaa tervetuloa... kalkkijalka ja marek on kait ne pirullisimmat varsinkin marek :smt002 .. punkeista voi aina yrittää eroon..Hieno juttu että lintujen punkit saatiin kuriin..kutittaa varmaan hirveesti se punkki kun alkaa sitä kalkkia kertyyn ärsytyksen takia..
Teppana

Viesti Kirjoittaja Teppana »

Tervetuloa :smt006
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

TERVETULOA! :smt006

On mukava kuulla, että lintujen jalat saavat erityistä huomiota!
Meillä kalkkijalkapunkki pysyi jo niin hyvin pois, että luulin jo voittaneeni sen, mutta mitä vielä! Nyt on risteytyskanojen joukkoa harvennettu ja loput saavat syksymmällä tehohoidon ja niiden osasto puunataan taas katosta lattiaan ja maalataan.

Muilla ei kj-punkkia ole näkynyt ja puhdasjalkainen risteytyskanaemokin on nyt tipuineen eristetty omaan ja puhtaaseen häkkinsä.

En ole kuullut, että kuinka helposti tuo kj-punkki tarttuu (paitsi ettei nuoriin tervejalkaisiin helposti tarttuisi), mutta meillä se on ainakin vaatinut tarttuakseen sen, että ovat terveet olleet sanmalla orrella öitä kj-punkkijalkaisten kanssa.
Viheliäinen vaiva, joka taitaa olla aika yleinen.

edit. piti vielä lisätä, että olettekos muut huomanneet, että kj-punkkisen (siis jos on oikein pahaksi päässyt) kanan jalat haisevat aika kuvottaville. Tuli mieleeni, kun hoitoa muistelin. Liekö se sitä, että lika jää röpeliäiseen paremmin kiinni vai kuuluukohan oireisiin?
monnilainen

Viesti Kirjoittaja monnilainen »

Semmoinen mummolta opittu keino on aika tehokas. Paloöljyä, siis sitä kaupassa myytävää lamppuöljyä, kertakäyttömukiin ja kana tukevasti käpäliin ja jalka öljykuppiin. Jos on sulkajalat, sulat pitää ensin leikata pois, niinkuin tietysti joka tapauksessa kalkkijalkapunkin ollessa kyseessä. Sitä ei saa mennä sulkiin, vaan siihen ripakinttuun, ettei kana saa sitä suuhunsa. Pari kertaa viikossa ja parin viikon ajan kun lutraa, niin on se vaan melko ärhäkkä punkille juomaksi. En kyllä tiedä mitä eläinsuojelijat tästä sanovat vai sanovatko mitään. Myrkkyähän se Ivomeckin on. Maaseutuopistolla ja meillä testattiin ja hyvin toimi.
Matti

Viesti Kirjoittaja Matti »

Mukava kuulla, että lintujen jalat on hyvässä hoidossa. :smt001

Volmari: Kalkkijalkaisen kanan jalat todella haisee. :confused3: Kun niitä rapsuttelee ja hoitaa, lemu on kuvottava.
AaHoo

Viesti Kirjoittaja AaHoo »

Mitä jos kalkkijalka on päässyt niin pahaksi että varpaat alkaa kääntyä vinoon? Onko enää paranemistä tiedossa millään konstilla, siis voiko ne varpaat enää alkaa oikenemaan... Meillä yksi kana meni tosi nopeasti jaloistaan huonoon kuntoon, en tiedä onko kyseessä kalkkijalka vai joku muu juttu, mutta jotain rupea jaloissa näyttää olevan ja vaikka ensin oli ekana jonossa ruokakupilla niin seuraavana päivänä linkutti ja molemmat jalat ihan omituisen näköiset, varpaat vähänniinkuin kääntymässä sisäänpäin. Vai oisikohan tuota yllämainittua kihtiä, kana on kyllä vanha mutta tarkkaa ikää en tiedä.
Suvianne

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Aloitin kalkkijalan hoidon tänään. Ostin mäntysuopaa, hanskat, pesusienen, lamppuöljyä ja jätesäkin essuksi.
Hain kukon ja rupesin hommiin. Liottelin aikani ja rupesin hinkkaileen sievästi. Ensinnäkin kintuista lähti sellasia levyjä jotain ällöttävää kovaa tavaraa.
No sitten ihmettelin mitä ihmeen ruskeita pilkkuja on pyllykarvat täynnä?!!??
No ne karvat oli kastunut suopaveteen ja niihin oli kuollut jotain täi/punkkeja/loisia.
Kun tutkin tarkemmin. Kukko oli ihan sakeana loisista. Se oli jotain kamalaa, ällöttävää. Ne kuoli kun kastelin saippua vedellä. Joten vaikka mietin, että meneekö jo rääkkäyksen puolelle, otin ja pesin koko kukon saippua vedellä ja huuhtelin hyvin suihkussa.
Näyttää siltä kuin olisin päässyt ainakin loisista eroon.
Voitelin vielä kintut lamppuöljyllä ja nyt raukka on lattialämmityksen päällä kuivumassa.

Se kukko oli eri häkissä kuin kanat, mutta voinkohan olettaa, että kaikilla on sama homma?
Onko tähän muuta keinoa kuin pestä kaikki saippualla??

Olen nyt käynyt suihkussa ja silti tuntuu kuin öttiäiset juoksevat pitkin selkääni??!!!

Kuva

Kuva
Suvianne

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Kukko on rauhoittunut ja kuivaa kivasti. Söikin kun vein ruokaa. Mitähän ihmeen loisia ne on ollu. Koitan täältä löytää loisista juttua...
Kuva
Vastaa Viestiin