Ongelmana on, että kanani eivät syö lainkaan sitä kanakalkkia, jota kaupasta ostimme... Se kalkki on sellaista rakeista. Kyllä ne kanat syövät murskattuja kananmunan kuoria, mutta niitä ei ole koko ajan mahdollista olla tarjolla. Kanakalkkia on jatkuvasti, olen kokeillut sekoittaa tekemäni "sekoituksen" joukkoon, mutta kanat erottelevat kalkit pois...
Ehkäpä kalkin tarve tulee täytettyä munankuorilla tähän aikaan vuodesta.Meillä kalkkikippo pysyy lähes koskemattomana koko talven ajan.Kuoria syövöt kyllä kans, mutta ei niin hanakasti kuin keväällä taas ja kesällä.
Ne on tottuneet liian hyvään, siis munankuoriin. :P Usein jos kanat saa sekä kaupan kalkkia että munankuoria, ei muu kelpaa kuin munankuoret. Vasta jos ei ole saanut munankuoriakaan pitkään aikaan, alkaa kalkki maistua. Itse haalin kaikilta tutuilta munankuoret ja annan pääasiassa niitä. Joskus kun muistan, laitan kalkkiakin kippoon ja kyllä sekin ajan kanssa vajuu, mutta harvoinpa olen kanan nähnyt sitä kalkkia syövän.
Mulla on kääpiökanan - silkkikanan sekotuksia ja maatiaisia sekaisin. Mutta on ne kääpiöt kesälläkin niellyt mansikoita kokonaisina, joten kalkki ei varmaan liian isoa ole
Meillä kun kanat toimittaa osittain kissanvirkaa ja pyydystää hiiriä ruumasta,niin niistäkin pienimmät menee kyllä yhdellä hotkaisulla.
Sitten vaan kovasti syömään munia.Vaikka naapureittenkin kanssa.Ja lähileipomosta varmaankin saa kuoria,jos sellaista on.
Noista leipomoista vois tosiaan kysyä, ja kyllä joltain tutuilta on kuoria aina välillä tullut Ps. Meidän kanat pelkää hiiriä, kauhea huuto jos näkee hiiren
Laitoin jo viestiä tuohon munaongelmaan tuolla yleiset osastolla mutta varmuuden maksimoimiseksi laitan vinkin tähänkin. :D
Kokeilepa pienille kanoillesi simpukankuorirouhetta, se on pienempää kuin tavallinen kalkkirouhe ja meillä ainakin pienet ja isotkin kanat syö mieluummin sitä. En tiedä tarkkaan mistä saa, luulisi että sieltä mistä rehuakin. Itse olen myös sekoittanut kumpiakin rouheita ja on toiminut (kun kerran se kalkkiraekin pitäisi saada loppumaan). Kalkkirouhe on kovaa, toisin kuin mansikat, joten se on hankalampaa syödä. Meilläkin kanat on varmaan tottuneet liian hyvään kun kaiken pitäisi olla pientä pupeloa ... mutta simpukankuori toimii kuitenkin.
Tuli mieleen vielä siihen muanasyönti ongelmaan että mitä syötät kanoillesi? Ruokavalion tarkistus voisi olla paikallaan, jos vaikka puuttuu jotain ravintoaineita ja syövät siksi munia?
Lueskelin noita viestejä ja törmäsin tähän kalkkiongelmaan. Meillä sekoitetaan munankuoret, (rouhittuina) simpukankuorien sekaan ja hyvin maistuu.
Minunkaan kanani eivät suostuneet syömään ns kanankalkkia, niin halpaa ,kuin se onkin.
Hankin sitten simpukankuorirouhetta ja myöskin kyykkynkasvattajat ovat alkaneet pesintäkaudella tätä normaalin gritin ja ns pik-potien lisäksi.
Niinkuin kerroin tuolla esittelyssä, nettikaupastani saa erilaisia tarvikkeita mm kanoille ja kyyhkysille.
Mitenkäs ruokintakalkki käy kanoille? Siis se jauhettu. Jos vaikka sekoittaisi sakkaan tai muuhun pöperöön. Keväällä lapion arviolta 20kg kanakalkkia lannan mukana kompostiin, hiukkasenko harmitti. Kuvittelin siirtyväni kokonaan pois rakeisesta tavarasta, ruokintakalkki ja munankuoret saisivat hoitaa kalkkipuolen jos vaan käy. Entä voiko kana saada liikaa kalkkia, jos sitä vispaa ruoan sekaan? Vai poistaako se ylimääräisen elimistöstään?
Kyllä kaikkein selvintä on antaa linnuille kalkkituotteet sellaisenaan, tarpeen mukaan nautittaviksi.
Mielestäni paras kalkinlähde on simpukat ja kananmunan kuumennetut kuoret. Ns kanankalkki on synteettinen tuote tietääkseni.
Entä jos kanat eivät syö kalkkia sellaisenaan? Tietääkö kana kuinka paljon se tarvitsee kalkkia? Nämä mun tipuni eivät syö erilliseen astiaan laitettua kanakalkkia juurikaan, sapuskan päälle viskeltynä se maistuu. Munankuoret maistuvat vähän paremmin, parhaiten nekin muun ruoan seasta.
Kanakalkki on rouhittua kalkkikiveä, joka on ajan saatossa muodostunut kalkkikuoristen eliöiden jäänteistä. Aikasta pitkälti siis samaa tavaraa kuin simpukankuoret. Mistä kaukaa niitä simpukankuoria oikein raijataan Suomeen?