Pää/kasvot oudon värinen?

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 598
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Pää/kasvot oudon värinen?

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Normaalisti kanalla on harja tosi punainen kun hyvä muninta menossa, mutta nyt huolestuttaa kun koko pää (kasvot) on tumman punainen :smt017
Oire ei ole koko päivää, samoin epäilen että tekee nahkamunan tasanteelle jossa vieressä orrella yöt nukkuu :smt009
Punkkarilla ei ole ollut muulloin mitään oireita nyt tämä punaisuus ihmetyttää?

Meillä kyllä harmikseen naapurin koira :smt018 on karannut pariin kertaan ja kovalla äänellä haukkuu ja räksyttää kanoille heti kun pihalle tulee sekä tarhan ympärillä kerkeää kiertää ennen kuin pääsen häätämään pois ( kanat/kukot ulkotarhassa).
Huh, onneksi eivät olleet vapaana silloin
Silloin myös ilmestyi toisiltakin nahkamunia nyt heillä rauhoittunut tilanne.

Voisiko tämä punaisuus olla joku stressin aiheuttaja tai olisiko kuumetta tms.
Punkkari on viisivuotias alhon ja silkkikanan sekoitus parit tiput tehnyt omii hyvän hautomisvietin (nyt ei ole hautomis kuumetta tänä vuonna ollut)

Onneksi koira nyt mennyt takaisin kaupunkiin riesa se oli :smt021 anteeksi vaan koiria kohtaan (ei kaikki käyttäydy näin).

Onko vakavaakin?
mummo ja kanaset :biggrin:
ipana
kukko
Viestit: 112
Liittynyt: 04 Elo 2016, 20:49

Re: Pää/kasvot oudon värinen?

Viesti Kirjoittaja ipana »

Onko sa punoitus tällaista?
Kuva
Meillä 2 kk ikäisillä tipuilla alkanut silmien ympäriltä naamat punoittaa. Täällä on ollut tosi lämpimiä päiviä, suorastaan kuumaa. Eka huomasin kanatipulla, että naama punoittaa, vähän mietin kuuluuko asiaan mutta en sitten ajatellut sen enempää ennen kuin luin viestisi. Tänään huomasin että kaikilla neljällä tipulla on punoitusta naamassa.
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1159
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Pää/kasvot oudon värinen?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Mun kokemuksen perusteella tummanpunainen naama voi liittyä säikähdykseen tai hämmennykseen, ja voi liittyä myös kipuun. Kuumeesta en tiedä, mutta miksei sekin voisi näkyä noin. Arvailen vain, mutta oisko mimmu se koiran aiheuttama stressi syynä tuohon Punkkarin punasteluun? Nahkamuna voisi myös viitata säikähdykseen.

Sattumalta mulla on tämänpäiväinen havainto tummanpunaisesta kanan naamasta. Meillä jouduttiin laittamaan uusi verkkoseinä kanalan eteiseen heinien suojaksi, koska Petunia kananen alkoi viettää uusissa heinissä koko ajan enemmän aikaa ja sitä sai olla yhtenään kanniskelemassa pois sieltä. Kauhea riesa. Petunia-parka huomasi uuden verkon kyllä, katseli sitä aikansa ja sen jälkeen yritti räpistellä verkkoseinän läpi jääräpäisesti heiniin. Eipä onnistunut, mutta lattialle palattuaan sillä oli kyllä tosi tummanpunainen naama. Punastelua oli vielä pitkän tovin kun se hämmennyksissä tepasteli lattialla edes takaisin, katsellen yläviistoon (ilmeisesti pohtien pääsiskö tuosta kuitenkin jollain konstilla heiniin). Tällä viikolla näin myös Veeran naaman punoittavan selvästi tummempana kuin normaalisti kun se oli ensin säikähtänyt naapurin ohimenevää kissaa ja jäi sitten tuijottamaan sitä huolissaan.

Ipanan kuvassa on näyttäisi mun mielestä olevaan ihan asiaan kuuluvaa punaisuutta, jota ilmaantuu kun siivekkäät kasvavat ja aikuistuvat.
kukkopoika
bankiva
Viestit: 368
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Pää/kasvot oudon värinen?

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »

Kanat punastelee herkästi,ei tartte paljon säikähtää.Samalla pyrstöstä huomaa,se on kuin petkeleen terä.
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 598
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Pää/kasvot oudon värinen?

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Kiitos vastauksista :smt006

Joo tuolleen se punoittaa, mutta vielä punaisempana ollut.
Nyt kun naapurin koira ei ole ollut, niin väri muutosta jo näkyy eli haaleampana on nyt.
Vielä taitaa olla nahkamunan jälkeen munitus ongelmia kun pesässä käy muttei munaa tule :smt017
Muuten näyttää kyllä Punkkari voivan hyvin.

On tässä ollut ihmettelemistä kun aiemmin ei kellään kanalla ole näin ollut :smt009
ipana kirjoitti: 29 Heinä 2020, 14:17 Onko sa punoitus tällaista?
Meillä 2 kk ikäisillä tipuilla alkanut silmien ympäriltä naamat punoittaa.
Aleksandra kirjoitti: 29 Heinä 2020, 14:50 Mun kokemuksen perusteella tummanpunainen naama voi liittyä säikähdykseen tai hämmennykseen, ja voi liittyä myös kipuun
mummo ja kanaset :biggrin:
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 598
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Pää/kasvot oudon värinen?

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Vielä kysyisin:

Tutkin Punkkarin eilen päästä varpaisiin.
Taas alkoi punoittamaan kasvot, joten tutkimpa enemmän rouvaa :smt017
Koko alus on ilman höyheniä, myös kaulan edusta hiukan höyheniä lähtenyt samalla tavalla kuin hautoisi munia, sekä oli aika lämmin.
Ei kirppuja, ei matoja siisti pylly eikä mitään haavoja tms missään.
Ei ole tehnyt munaa yli viikkoon eikä ole hautomis viettiä.
Kivuliaalta ei näytä eikä tulehdukseen viittaavaa syö ja juo hyvin edelleen.
Jos koitan kuumetta mikä on oikea lukema kanalla jos kuume olisi?

Mietityttää voisiko jollain rohdolla helpottaa tai antaako ajan kulua jos helpottuu :smt056
mummo ja kanaset :biggrin:
Tuutikki
chabo
Viestit: 164
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Pää/kasvot oudon värinen?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Voisiko kanalla olla hiukan tulehdusta? Ruumiinlämmön oikeasta määrästä en tiedä, mutta olen kokeillut eri kanojen jalkoja ja ne tuntuvat käteen aika lämpimiltä (käsittääkseni normaalistikin).

Meillä munintatauon (kuvun tukkoisuuden vuoksi) pitänyt kana halusi ulkona piharatamon lehtiä, joten ainakin sitä voisi kokeilla. Muistaakseni se on mm. haavojen hoidossa tosi hyvä ihmisillekin (ulkoisesti). Toinen kana ahmi liikaa kukkakaalia yhtenä päivänä ja piti muutaman päivän munintatauon sekin.

Toinen apu mikä tulee mieleen on homeopaattinen Arnica, hyvä yleisaine moniin eri vaivoihin ja jos oireet sitten selkiytyvät siitä, voi vaihtaa oireen mukaiseen hoitoon. Voin etsiä lisätietoja, jos haluat.
pikku parvi kanasia
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 598
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Pää/kasvot oudon värinen?

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Tuutikki kirjoitti: 06 Elo 2020, 13:27 Voisiko kanalla olla hiukan tulehdusta? Ruumiinlämmön oikeasta määrästä en tiedä, mutta olen kokeillut eri kanojen jalkoja ja ne tuntuvat käteen aika lämpimiltä (käsittääkseni normaalistikin).
Tuutikki kirjoitti: 06 Elo 2020, 13:27 Toinen apu mikä tulee mieleen on homeopaattinen Arnica, hyvä yleisaine moniin eri vaivoihin ja jos oireet sitten selkiytyvät siitä, voi vaihtaa oireen mukaiseen hoitoon. Voin etsiä lisätietoja, jos haluat.
Minusta ei tulehdusta viittaavaa, vatsan seutu aika lämmin kuin olisi hautomisen aikana ja ilman höyheniä :smt017 jalat normaalin lämpöiset sekä se punoitus edelleen
Ei näy rikki ihoa missään haava tms.
Mistä ko. Arnicaa saa?
Kiitos otan mielelläni vinkkejä vastaan :smt045
mummo ja kanaset :biggrin:
Tuutikki
chabo
Viestit: 164
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Pää/kasvot oudon värinen?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Homeopaattisissa valmisteissa on ns. potenssit (laimennusasteet), joista itse olen käyttänyt ihmisten hoidossa ja nyt hiukan kanoillekin lähinnä potenssia D6 tai C6. Se on vähiten laimennettu, mutta "miedoin" ja siten kaikkein hellävaraisin aloittaa. (Homeopaatit ohjeistavat usein korkeampia potensseja D30 ja C200.)

Arnicaa saa netistä ainakin täältä: https://www.pur-kauppa.fi/helios-arnica-montana . (Monella muulla on erästä toisen merkkistä valmistetta, jota en pidä tehokkaana, joten itse tilaisin tuota.) Alasvetovalikosta voit valita ko. potenssin.

Potenssin D6 tai C6 annostus on yksinkertaisesti 3-5 raetta liotettuna ruokaan tai nesteeseen 3 krt/pv, 1-2 pv:n ajan. Liuoksen voisi pistää muoviruiskulla kanan suuhun tai juottaa sille muuten, mutta totesin helpoimmaksi sulattaa rakeet pieneen raejuustomäärään, jonka kana nokki innoissaan.

(Korkeampia potensseja homeopaatti ohjeisti annettavaksi 3-5 raetta 1 krt, mutta tästä minulla on vain vähän kokemusta.)

Lisätietoja joistain homeopaattisista aineista (en tiedä mitä merkkiä ovat): https://www.homeopaatti.com/homeopaattinen-kotiapteekki

Tietoa eläinhomeopatiasta: https://www.homeopaatit.net/elainhomeopatia2 . Artikkelissa mainitaan brittien hoitavan myös kanoja homeopatialla ja löysinkin yhden lähteen, mutta kaivelen sitä vielä hiukan lisää munintataukoon / vatsahöyhenien puuttumiseen / punaisuuteen liittyen, jos vain löydän jotain lisätietoja.
pikku parvi kanasia
Tuutikki
chabo
Viestit: 164
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Pää/kasvot oudon värinen?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Tuolta löytyy kokonainen kanojen homeopatiaopas englanniksi: https://homeopathyplus.com/the-poultry-doctor/

Pdf-versiosta ei nähdäkseni pysty hakemaan sanoja (koska kirja on jonkin projektin skannaama), mutta Kindle-versiosta voi tehdä sanahakujakin. En nyt tosin sitten tähän asiaan liittyen osannut hakea tai löytänyt mitään selkeää ainetta. :smt017

Sen sijaan täältä foorumilta löytyi munanjohtimen tulehdukseen Sepia C30 (1-2 krt pv, 3 pv:n ajan) ja munimisongelmiin Pulsatilla D200 - jos asiaa lähestyy tätä kautta. viewtopic.php?f=10&t=6186&p=154647&hilit=seepia#p154647

Toivottavasti tilanne tasaantuu joka tapauksessa.
pikku parvi kanasia
Vastaa Viestiin