Tässäpä näitä haudontatietoja.
Tiedot on peräisin pääosin muista lähteistä kuin omasta kokemuksesta. Tärkeimpänä tiedonlähteenä on ollut teos
Strutsitarhaajan opas (Sirpa Granholm).
No niin, ensin on muna ja sitten strutsi.
Munintakauden alussa munat on tavallisesti hedelmöittymättömiä, joten ensimmäisiä munia ei kannattane hautoa. Strutsi munii munan joka toinen päivä, koska munan kehittyminen strutsin sisällä kestää 48 tuntia. Ekat munat kannattaa jättää houkutusmuniksi pesään, jotta emo jatkaa munintaa samaan pesään. Jatkossa siitosmunat kerätään suojakäsineet käsissä päivittäin pois, etteivät likaannu, kastu jne. Muniin kannatta merkitä munintapäivämäärä muistiin. Munat voi puhdistaa kevyesti harjaamalla, jonka jälkeen desinfiointi Virkon-S liuoksella.
Munia tulisi varastoida pari päivää ennen hautomakoneeseen laittoa +15...18*C lämpötilassa ja 75% kosteudessa. Siitosmunia kannattaa käännellä säilytyksessä kerran päivässä 180 astetta. Sopiva varastointiaika muninnasta haudonnan aloittamiseen on 3-10 päivää. Sitä vanhemmissa munissa alkaa hedelmällisyysprosentti laskea.
Munista n. 70% on hedelmöittyneitä ja niistä n. 90% kuoriutuu. Kuoriutuneista taas n. 80% selviytyy 3kk ikäisiksi. Naaras muniin sesongin aikana 80 munaa, joista siis noin puolesta tulee jälkeläinen.
Munat haudotaan pystyasennossa kallellaan vuorotellen eri puolille käännellen. Munia tulee kääntää useita kertoja vuorokaudessa. Hautamokoneen suositeltava lämpötila on +36,3...36,5*C ja suhteellinen kosteus 20-30%. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ilmanvaihtoon. Liian kosteassa kaasujen vaihto on tehottomampaa, jolloin sikiö ei saa riittävästi happea.
Varsinainen haudonta kestää 39 päivää, jonka jälkeen alkaa kuoriutumisvaihe. Munien tulee keventyä haudonnan aikana n. 14%, jos kosteus on ollut oikea. Munat punnitaan kahden viikon välein, samalla ne kannattaa myös läpivalaista. 2 viikkoa haudotusta munasta näkee läpivalaisussa onko sikiö lähtenyt kehittymään vai ei. Hedelmöittymättömät munat poistetaan koneesta. Myös myöhemmin kesken menneet munat kannattaa poistaa koneesta, etteivät ne ala mädäntyä ja saastuta muita koneessa olevia munia.
Kuoriutumisolosuhteisiin munat siirretään 39. päivänä. Kuoriutumisvaiheessa lämpötila lasketaan +35,5*C tuntumaan ja kosteus nostetaan 35-40 %:iin. Sikiön hapentarve on tässä vaiheessa suurimmillaan, joten ilmanvaihto on oltava tehokasta. Kuoriutumisvaiheessa munia on läpivalaistava 12 tunnin välein, jotta voidaan seurata kuoriutumisen edistymistä. Jos poikanen ei 48 tunnin sisällä kalvon puhkaisemisesta ilmatilaan saa reikää kuoreen, tulee munankuoreen tehdä ilmatilan kohdalle pieni reikä, jotta poikanen ei tukehdu munaan. Muutoin pitää olla kärsivällinen kuten kanojen haudonnassakin ja antaa luonnon hoitaa kuoriutuminen.

Terävät kulmat voi munista poikasen kuoriutuessa varovasti poistaa, jos ne aiheuttaa vaaraa kuoriutuvalle poikaselle. Kuoriutuminen tapahtuu päivien 41 ja 42, viimeistään 43 aikana.
Poikasten kasvatustilan lämpötilasuositus on ensimmäisen 6 viikon ajan +21...24*C. Lisälämmittimen alla pitäisi olla lämpötila +29...32*C. Lämpötilaa lasketaan asteittain niin, että 16 viikon ikäisillä poikasilla tilan lämpötila voi olla +18...21*C ja lämmittimen alla +21...24*C. Liika kylmyys aiheuttaa poikasille helposti kohtalokkaan ripulin.
Kolmantena päivänä poikasille annetaan ensimmäisen kerran vettä. Poikasten ruokintaan pitäisi olla kolmannesta päivästä lähtien myös terveen aikuisen linnun ulostetta, jota jokaisen poikasen pitäisi saada syödä ainakin kaksi nokaretta päivässä. Ulostetta pitäisi poikasten saada syödä viikon ajan päivittäin ja sen jälkeen kerran viikossa neljän viikon ikään saakka. Ulosteesta poikaset saavat oikean bakteerikannan suolistoonsa, mikä edistää ruoansulatuksen käynnistymistä ja hyvän vastustuskyvyn kehittymistä. Neljäntenä päivänä aletaan antaa poikasrehua terästettynä silputuilla tuoreilla voikukanlehdillä tai apilalla. Viherrehun määrän pitäisi kuitenkin pysyä 1kk ikään asti alle 5% ravinnosta. Tämän jälkeen suolistossa alkaa olla vasta riittävä bakteerikanta kuitujen sulattamiseen.
Strutsirehua ilmeisesti saa
Oy Feedex Ab:lta
Eiköhän tässä tärkeimmät... Sitten vain Eepille onnea strutsiharrastuksen alkuun!