Talvikanalan rakennussuunnitelmia ensi kesälle

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

MariaK

Talvikanalan rakennussuunnitelmia ensi kesälle

Viesti Kirjoittaja MariaK »

Kevätaurinko pilkottaa jo, ja se tietää että ensi kesän pihasuunnitelmat alkavat pyöriä mielessä. Viime kesänä oli kesäkanoja, mutta ensi kesänä pitäisi rakentaa tipuille talven kestävä mökki :smt001

Elikä vähän teidän mielipiteitä ajattelin kysellä. Ajatus olisi tehdä joku sisämitoiltaan 2x2m tila, jonka lämmönpidosta vastaisi pelkkä kestopehku. Sähköjä ei aiota toistaiseksi laittaa, katsotaan pärjätäänkö ilman.

Eniten mietityttää pohjaratkaisu. Mökki olisi tuossa saviselle maaperälle sekä vielä rinteen alapäähän, joten kosteusvalumia voi tulla. Olin ajatellut maapohjaa, mutta miten tuollaisiin olosuhteisiin saataisiin fiksu maapohjaratkaisu? Onko tyhmä idea kaivaa lattian alta maata pois, kehystää styroksilla ja muovilla ja kasata pehku sen päälle? Mitäisikö ulkopuoleltakin saada maata vähän kuimemmaksi vaikka ojilla jotka täyttäisi soralla?

Entäs sitten seinäratkaisut, mikä olisi fiksu toteutustapa (helppo ja mielellään kukkaroystävällinen). Kestopehkua vasten tulisi varmaan se muovimatto, mutta pitäisikö muut sisäpinnat olla vesivaneria, vai onko muita, halvempia vaihtoehtoja? Kuulostaako fiksulta, jos seiniin tulee ulkoa sisäänpäin lautaverhous, tuulensuojalevyt, koolaus, eriste (10-15cm villa?), muovi, vesinaveri? Välikattoon voidaan laittaa vähän paksumpi villakerros.

Entäpä ilmanvihto? Ajattelin, että ilman pitäisi päästä kiertämään sisätiloista välikattoon ja sieltä edelleen pihalle. Onko avattavat räppänät parempi sijoittaa sisälle vai välikattoon?

Muutakin mieleentulevaa saa kommentoida :smt001
Paltsi

Re: Talvikanalan rakennussuunnitelmia ensi kesälle

Viesti Kirjoittaja Paltsi »

Minkä varaan aiot pystyttää rungon? Savimaata vasten ei kannata...
Muutaman neliön mökkiin ei olisi kummoinen homma valaa pientä laattaa joka on muutamalla raudalla tai verkonpalalla sidottu, vuokraamosta saa viikonlopuksi myllyn edullisesti jos ei sukulaisilta tai tuttavilta löydy. Valumassa neljälle neliölle viiden sentin laatalle on 200 litraa, sen riuska mies sekoittaa käsinkin lapiolla :smt045

Laatalle on kaivettava ainakin puoli metriä aiottua laattaa isompi kuoppa. Laatan alle laittaisin karkeaa soraa vähintään 20 cm ja sen päälle (valun alle ja reunoilta puolisen metriä yli routasuojauksen vuoksi) uretaanilevyä joka on paljon helpompi käsitellä kuin styroksi eikä ime vettä. Valumavedet on johdettava kaivannosta pois. Runkopuiden alle huopakaistale ja siitä runkoa pystyttämään. Valuun upotetaan muutama harjateräs pystyyn runkopuiden siteeksi. 10-15 cm eriste ei ehkä riitä pehkun kanssa pitämään lämpimänä joten varaudu vähintään siihen, että pakkasenkestävällä roikalla saat tuotua lisälämpöä koppiin. Joku rakentaja osaa varmaan antaa paremmat ohjeet ja kirjastosta löytyy hyviä kirjoja joista pääsee nopeasti jyvälle kuinka rakenteet kannattaa tehdä.

Itse tekisin seinät maatilavanerista jotta ovat helpot puhdistaa. Seinäeristeetkin tuon kokoiseen mökkiin synyhtvät helpoiten uretaanilevystä. Valmistajia on useita, Finnfoam on yksi. Kyseessä siis suulakepuristettu polystyreeni. Levyjä saa useilla eri paksuuksilla, ainakin muistini mukaan 20-120 mm löytyy joka valmistajalta. Rakenteesta tulee tiivis koska raot täytetään saumavaahdolla. Tämä helpottaa myös työtä koska levyjen asennuksessa ja mahdollisessa leikkauksessa ei tarvitse pelata millipeliä. Samalla rakenne toimii tuulensulkuna joten sitä ei erikseen tarvita vaan ainoastaan riittävä tuuletusrako ulkovuoren ja eristeen väliin. Rakenne ulkoa sisäänpäin voisi olla: Ulkoverhous, tuuletusrima, runkopuu jonka välissä uretaanilevyt, maatilavaneri.

Painovoimainen ilmanvaihto menisi esimerkiksi sillä lailla, että asennat oveen tuuletusritilän jossa rakoa voi säätää ja johdat ilman tuuletusputkea pitkin katolle.

Kukkaroystävällinen tämä ratkaisu ei ole mutta on pestävä, kestävä, lämmin ja sitä kautta taloudellinen. Jotain materiaaleista voisi löytyä kierrätettynä, meillä mm. kaikki ovet, ikkunat ja suurin osa puutavarasta on kierrätyskamaa.

Tuollaisen kopin suurin pulma tullee olemaan riittävän hyvä ilmanvaihto. Jos pehku ei lähde toimimaan oikein tai ilmanvaihto on liian vähäinen, ilma on sietämättömän kostea ja ammoniakinhajuinen jolloin kanoilla on hengitystieoireita, jalka- ja silmävaivoja ja rakenteet ovat äkkiä homeessa. Sopiva lämmitys ja riittävän tehokas ilmanvaihto ovat aika tärkeitä juttuja. Tässäpä näitä minun ideoita ensi alkuun, muut osaavat toivottavasti antaa asiantuntevampia kommentteja ja korjata esittämäni virheelliset ratkaisut :smt003

Muokataanpa heti sen verran, että 10cm uretaanilevyä riittää varmasti eristeeksi mutta vastaava villamäärä ei ainakaan Pohjois-Karjalan talvessa ole riittävä määrä eristettä.
Vastaa Viestiin