Konehaudonnan ABC

keskustelua koneellisesta haudonnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Lukittu
Avatar
maatiaiskukko
sussex
Viestit: 596
Liittynyt: 25 Maalis 2009, 00:06
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Konehaudonnan ABC

Viesti Kirjoittaja maatiaiskukko »

Konehaudonnan lyhyt oppimäärä, eli mitä tulisi vähintään tietää ennen konehaudonnan aloittamista

Siitosmunien keräämisessä pätevät samat säännöt kuin kanan alla haudonnassa.
Jos munia on säilytetty kovin viileässä niiden kannattaa antaa lämmetä muutamia tunteja huoneenlämmössä ennen koneeseen laittamista. Jos munat on kuljetettu muualta, postitse tai muulla tapaa, kannattaa myös munien antaa "levätä" noin vuorokauden ennen haudonnan aloitusta.

Kananpoikanen kuoriutuu koneessa samassa ajassa kuin kanan allakin, n. 20-22 vuorokauden kuluttua haudonnan aloituksesta. Toisinaan voi mennä pitempäänkin. Pienet rodut kuoriutuvat pääsääntöisesti aikaisemmin kuin suuremmat rodut.

Koekäytä konetta aina mielellään useita vuorokausia ennen varsinaisen haudonnan aloittamista, jotta voit varmistua lämpötilan ja kosteuden pysymisestä kohdallaan. Koekäytä konetta myös täytettynä, joko kaupan munilla tai vaikkapa munan kokoisilla perunoilla. Tämän tarkoitus on varmistua koneen säädöistä, sillä mm. ilmankierto saattaa muuttua merkittävästi, kun kone täytetään munilla ja lämpötilat voivat tällöin poiketa koneen eri puolilla tyhjän koneen säätöarvoista.

Tässä esitetyt lämpötilat tulee mitata koneen ilmatilasta! Munankuoren lämpötila on haudonnan aikana poikasen tuottaessa lämpöä hivenen korkeampi, joten sen lämpöjen mukaan säätöjä ei kannata tehdä. Esitetyt lämpötilat ovat munan keskilämpötiloja. Jos käytössäsi on ilman tuuletinta oleva kone, munan päällä lämpö on korkeampi kuin munan alla, jossa se on matalampi. Keskilämpötilan asettuminen säätöalueelle ratkaisee. (edellyttäen vielä, ettei noita vaarallisia rajoja ylitetä.

Haudontalämpötilan tulisi olla 37,2 - 37,8*C välillä.
Sallittu lämpötilaväli on 36,1 - 38,9*C. Kuolleisuus kasvaa, jos lämpötila putoaa alle 35,6*C tai nousee yli 39,4*C useiksi tunneiksi. Lämpötilan pysytellessä jommassa kummassa edellä mainitussa ääripäässä useita päiviä, kuoriutuminen saattaa epäonnistua.

Ylikuumeneminen on huomattavasti alilämpöä vaarallisempaa.
Lämpötilan nousu 40,6*C lukemaan 15 minuutiksi vaikuttaa vakavasti sikiöiden kehitykseen, kun taas lämpötilan laskeminen 35*C tuntumaan jopa 3-4 tunnin ajaksi vain hidastaa poikasen aineenvaihduntaa.

Ja sähkökatkojen varalta hyvä tietää.
Poikaset saattavat selvitä jopa 32,2*C lämpötilassa aina 18 tuntiin saakka, kun haudontaa jatketaan normaalisti välittömästi viileän jakson jälkeen.

Hautomakoneen suhteellisen kosteuden tulisi kokemukseni mukaan olla haudonnan aikana 50-55% ja kuoriutumisvaiheessa 70-75%. Kosteuden noston sopiva ajankohta on kun ensimmäiset poikaset alkavat tehdä reikää kuoreen.
Varmista kosteusmittarin tarkkuus kalibroimalla se suolatestillä !

Munien kääntö on hyvä tehdä vähintään 3 kertaa vuorokaudessa. Jos kääntö tehdään pitkittäisakselin suunnassa, se tulisi olla 180 astetta kerrallaan. Käännön voi tehdä myös pystysuunnassa, jolloin kääntökulma on hieman pienempi. Kääntömenetelmistä riippumatta tärkeintä on, että munat kääntyvät selkeästi eri asentoon. Kääntö tehdään vuorotellen eri suuntiin.
Ensimmäisenä haudontapäivänä ei munia käännetä ja kääntö tulee myös lopettaa haudonnan lopulla 18. haudontapäivän jälkeen (kana).

Kun poikaset ovat kuoriutuneet, jätä ne koneeseen kunnes ne ovat kuivuneet. Poikasilla ei ole kiire syömään tai juomaan. Ne pärjäävät ensimmäiset päivänsä haudonnan lopussa napaan vetäytyneen ruskuaispussin ravinnolla.

Poikaset eivät pärjää ilman lisälämpöä!
Siksipä hautomakoneesta poikasia poimiessasi vie ne ennalta valmistelemaasi paikkaan keinoemon alle, jossa lämpötila tulisi olla n. 37-35*C. Poikasten lisälämmöntarve kestää niin kauan kunnes höyhenpeite on kasvanut, jopa 8 viikkoa. Lämpötilaa voi laskea keinoemon alla n. 2 astetta viikossa.

Ensipäivien ruoaksi voit antaa hienonnettua kananmunaa, tai aloittaa ruokinnan tipurehulla. Vettä tulee myös olla tarjolla, kun ruokinta aloitetaan. Syömään ja juomaan opettaminen tapahtuu naputtamalla sormella paikkaa, jossa ruoka/juoma on. Poikaset opettavat tehokkasti toinen toisiaan, kun pääsevät alulle.
Tyrnäväläisiä maatiaisia Lapissa
AnetteMilli

Re: Konehaudonnan ABC

Viesti Kirjoittaja AnetteMilli »

Eikö tähän vielä perään voisi laittaa kaikkien lintujen haudonta-ajat, niin ei tarvitsisi ketjuista erikseen etsiä? :-"
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Konehaudonnan ABC

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

^Hyvä idea!

Haudonta-ajat vuorokausina:
- viiriäinen 16-19
- kana 19-21
- fasaani 22-28
- peltopyy 24
- helmikana 26-28
- ankka 28
- kalkkuna 28
- riikinkukko 27-29
- hanhi 28-35
- myskiankka 33-37
Nämä on kerätty useasta eri lähteestä ja kirjattu laajimman haitarin mukaan...heittoa voipi olla päivä tai pari suuntaan tai toiseen.

Huom! Jos jollakulla on omiin kokemuksiin pohjautuvia ja ehdottoman tarkkaan kirjanpitoon perustuvia poikkeamia haudonta-ajoista, niin ilmoitelkaahan yksärillä minulle. Voitaisi rustata tästä listasta semmoinen versio, josta löytyy aikaisimmat ja myöhäisimmät kuoriutujat ;)
Ps. eka muokkaus jo tuli.
Lukittu