Kesäkanala, ulkoilualue

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Jjj
muna
Viestit: 1
Liittynyt: 31 Maalis 2022, 19:07

Kesäkanala, ulkoilualue

Viesti Kirjoittaja Jjj »

Täysin uuden edessä, ensimmäiset kanat tulossa meille kesäksi. Asumme omakotitalossa, taajama-alueella. Pihalla on tilaa, mutta ei valmiita kanalaksi sopivia rakennuksia.
Olemme päätymässä pieneen leikkimökkiin (3 kanaa), ja tarkoituksena on että kanat olisivat mökissä yön. Ilmeisesti mahdollisten petoeläinten takia tämä on tarpeen. Olenko ymmärtänyt oikein?
Minkälainen aita pitää olla, miten korkea? Katettu myös päivällä? 1.6 jälkeen tulossa.
Lisäksi, pitääkö myös yöpymispaikassa olla ruokaa :)?
Kovasti opettelen ja luen, kaikkeennei ihan ns suoria vastauksia ole löytynyt vielä :)

Avatar
Aleksandra
hanhi
Viestit: 1115
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kesäkanala, ulkoilualue

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Tervetuloa mukavan ja antoisan harrastuksen pariin! :smt006

Kanat kannattaa ruokkia sisällä, eli ruoka-, kalkki- sora- ja juoma-astiat mieluusti sinne mökkiin. (Itseasiassa Ruokavirastokin ohjeistaa ruokkimaan siipikarjan vain sisällä, ettei luonnonlinnut ym. käy likaamassa rehua/juomavettä.) Saavat kanaset sitten käydä rauhassa iltapalalla ja vaikka aamuvarhaisella syömässä, kun kanalan ovi ei ole vielä auki. Kanat tekee välillä sitäkin, että jo yöpuulle noustuaan palaavat vielä alas syömään tai kalkkikupille iltahämärissä.

Kanat tykkäävät käydä sisällä myös päiväsaikaan, ruokailemassa ja munimassa ja välillä ihan muuten vaan, eli päivällä vapaa kulku tarhan ja kanalan välillä on niille mieleen. :smt001

Mun mielestä se kate kannattaa tarhaan laittaa joka tapauksessa, vaikkapa tiheästä verkosta. Petolinnut ovat ihan todellinen uhka, vaikka taajamassa niitä lieneekin vähemmän. Verkko/muu kate pitäisi myös muita lintuja poissa kanojen tiloista. Jos ei laita tarhaan (verkko)kattoa, on aidan hyvä olla korkea. Ainakin maatiaiset pyrähtää halutessaan yllättävän korkealle. Tässä on toki rotukohtaisia eroja. (Meillä lensi kerran kaksi alhokukkopoikaa vapaana ollessaan ulkopuolelta tarhan katolle möllöttämään, eli pari metriä oli niille ihan iisi juttu lennähtää. :) ) Jos tarhassa on kate, on korkeutta hyvä olla sen verran, että ihminen mahtuu seisomaan suorassa. Tarhan siivoaminen käy helpommin. :smt001

Vastaa Viestiin