Plymouth rock

Tietoa eri kanaroduista.

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Pootsi

Plymouth rock

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Plymouth rock on alunperin Amerikasta kotoisin oleva, ennen 1800-luvun puoliväliä kehitetty rotu. Ensimmäiset rokit olivat käenvärisiä, eli musta-valkoraidallisia. Tänäpäivänä rodusta on olemassa myös kuutta muuta värimuunnosta, Suomessa ei kuitenkaan ilmeisesti ole kuin raidallista.
Varhaisista vaiheistaan pitäen plymouth rock on ollut hyvin suosittu kanarotu, kanta lähti kuitenkin laskuun toisen maailmansodan jälkeen. Tällä hetkellä rotu on Suomessa suoranaisen uhanalainen, kanta on pieni ja osin taantunutkin. Plymouth rockia on ollut Suomessa noin sata vuotta, se on osa myös kotimaista kanataloutta ja siksi maatiaisen tavoin säilyttämisen arvoinen rotu.

Kana painaa 3-4kg, kukko kilon verran enemmän. Niinkin raskaaksi roduksi plymouth rock on erinomainen munantuottaja, parhaimmat yksilöt voivat munia jopa lähemmäs 300 munaa vuodessa, 200 lienee silti se tavallisempi määrä. Rokit ovat myös lihaksikkaita ja sopii hyvin lihankasvatukseen, joidenkin mukaan se kaikkein paras kananliha tulee juuri tästä rodusta. Nykyisten broilerjalosteiden kehittelyssä on myös käytetty rokkeja.

Luonteeltaan plymouth rokit ovat suhteellisen rauhallisia, kesyyntyvät helposti. Rodulla mainitaan esiintyvän hautomahalukkuutta, konehaudonta ja kannan pieneneminen on mitä ilmeisemmin vähentänyt rajusti sitä taipumusta.

Itselläni on ollut plymouth rock -pariskunta nyt vuoden verran. Olen ollut niihin aivan hirveän tyytyväinen, kummatkin ovat todellisia persoonia. Kana on vähän kypsemmästä iästään huolimatta mainio ja luotettava munija, sitä ei ihan pienet asiat hetkauta, munat ovat keskikokoisia ja vaaleanruskeita. Vähän kömpelöitä otuksia nuo raskaampien rotujen edustajat tietysti ovat, mutta ei se aiheuta muita erityisjärjestelyjä kuin hiukan tavallista lyhyemmät orsivälit. Toisille kanoille tuo mun rokkikanani ei ole mitenkään ystävällinen, on kuulemma rotuominaisuus. Nokkimajärjestyksen selvittyä ei sekaparvessa silti ole ollut mitään käytösongelmia.
Oman kokemukseni perusteella en voi muuta kuin suositella rokkeja jokaiseen kotikanalaan. :smt001

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4351
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Plymouth rock-kukko Kenraali, edesmennyt jo © kochin

Kuva

Avatar
maatiaiskukko
sussex
Viestit: 592
Liittynyt: 25 Maalis 2009, 00:06
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Plymouth rock

Viesti Kirjoittaja maatiaiskukko »

4-viikkoisista poikasista on jo selkeästi erotettavissa sukupuolet värityksen ja höyhenpeitteen perusteella.
Kanojen yleisväritys on tummempi ja höyhenpeite tuuheampi. Kukoilla on huomattavia laikkuja höyhenpeitteessä.

Kuva
Tyrnäväläisiä maatiaisia Lapissa

Vastaa Viestiin