Vieraslajit

munivaisiin kuulumattomat jutut tänne

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
haahkaherra
isa brown
Viestit: 383
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja haahkaherra »

Nyt pohdinnan aihetta antaa Korkeasaaren pääkirjoitus, Hylätty lemmikki on aika ikävä tapaus! Ajatelkaa että joku oli viennyt japaninviiriäisensä korkeasaaren africasian talon lintujen joukkoon, ajattelematta seurauksia sen enemmän. Talossa jossa asuu maailman laajuisesti uhanalaisia lintuja olisivat voineet saada ties minkä tartunnan. Sitäpaitsi nämä viiriäiset oli lopetettu. Hyvä on pitää mielessä myös sivusto www.vieraslajit.fi. Ja lukekaapa tosiaan korkeasaaren sivut ja sieltä ajankohtaisia osiosta tämä artikkeli.
Avatar
Titiuu
rhode island
Viestit: 615
Liittynyt: 27 Loka 2013, 15:42

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja Titiuu »

Vieraslajit aiheena on kyllä todella mielenkiintoinen! Hyvin harva edes tulee ajatelleeksi mitä vieraslajit voi aiheuttaa..
"Huikea viidakko, ja ihmissyöjä kanoja!"
haahkaherra
isa brown
Viestit: 383
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja haahkaherra »

Kannattaa muuten seurata aika ajoin vieraslaji-sivustoa :smt045 ja varsinkin kun sitä päivitetään aika ajoittain :smt024. Itse en ole ehtinyt käydä muutamaan kuukauteen paitsi tänään. Lintulajeja oli viimeksi käydessäni Intianvaris, kuparisorsa ja pyhäiibis. Nyt lisättynä afrikanhanhi (Alpochen egyptiacus). Äärimmäisen kaunis hanhilaji joka oli suomessakin ainakin yhdellä lintutarhalla vuosina 1988-????. Tästä tarhasta en nykyisin tiedä, mutta sen muistan että tämän hanhilajin vihreät siipipeilisulat olivat aina sulkasadon aikaan kovassa kysynnässä ja niitä tarha myi perhokalastajille. No samaa vihreyttähän on gayuca-ankkojen sulissa ja höyhenissä jonka olen maininnut tuolla osiossa muut munivaiset ja vihreä ankka-osiossa. Kuparisorsa oli jo haitallinen laji 1990 kun se uhkasi ja uhkaa edelleen eurooppalaista valkopääsorsaa jonka kanta oli enää 5300 - 8700 lintua (vuonna 2002). Voimme suomalaisina olla ylpeitä kun yksikään lintulaji ei ole päässyt leviämään haitalliseksi lajiksi tarhoilta :smt023 Eurooppaan, no kasvien osalta tilanne onkin jo toinen. Vastuullisuutta painotan edelleen ja siksipä korostan oikeanlaisia tarhoja: vankat tarhat = linnut suojassa pedoilta ja eivät karkaa pois.
rilla

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja rilla »

Ammatinkin puolesta mua on pitkään kiinnostaneet kasvien vieras-tai haitalliset lajit.

Tuntuu,että tarpeeksi ei kiinnitetä huomiota kasvien leviämiseen.
Esim kaunis,hyvin paljon julkisissakin istutuksissa käytetty kurtturuusu viihtyy meillä turhankin hyvin.
Varsinkin rannikkoseudulla voi hiekkarannoilla levitä valtaviksi kasvustoiksi.

Isotuomipilaja jota nykyään näkee jo ihan metsissä. Hakkuun jälkeen näköjään innostuu kovasti kun valoa tulee lisää.
Tienvarsien lupiinit. Kauniit mutta haitallisia Suomen luonnonkasveille,koska vievät niiltä kasvutilaa.

Jättipalsami. Puronrantojen ja joutoalueiden tulokas. Jättiputki kai alkaa olla jo yleiemmin tunnettu. Puutarhakasvina Suomeen tuotu,mutta melko agressiivinen leviämään ja vaikea hävittää. Voi määrätyissä olosuhteissa aiheuttaa vaikeaa ihottumaa.

Näitä riittää. Tietämystä pitäisi lisätä. Kasvustot pidettävä kurissa,eikä puutarhajätettä saisi kärrätä metsiin. :smt006
haahkaherra
isa brown
Viestit: 383
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja haahkaherra »

Nyt kun puutarha-harrastaja suuntaa taimitarhoille innokkaasti, niin maltti on valttia ja kannattaa tutustua myös vieraslaji-listan kasvilistoihin, eipähän tule tehtyä hätiköityjä virheitä :smt018 :smt016
pikkupi
kääpiö-kochin
Viestit: 333
Liittynyt: 18 Syys 2011, 14:39
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja pikkupi »

Tässä joutessani avasin tuon osion ja aattelin lisätä sinne yhden vieraslajin. Jota en ole nähnyt/kuullut vieraslajiksi sanottavan, mutta joka mielestäni on sellainen ja mitä suurimmassa määrin. Olkoon vaan aikoinaan lahjoituksena Suomeen tuotu ja hyvässä tarkoituksessa tietenkin.
Täällä päin Suomea se on monella lailla haitallinen, vahingollinen ja aiheuttaa jos vaikka mitä ongelmia. Enkä tykkää myöskään siitä, että sitä metsästetään, on siis ihan pakko, kerrassaan urakalla. Se aiheuttaa myös petoeläinten lisääntymistä ja leviää ilmaston lämmetessä yhä pohjoisemmaksi. Laukonpeura/valkohäntäpeura/valkohäntäkauris.
kukkopoika
bankiva
Viestit: 368
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »

Sitten on tulokaslajit.Villisika on tulokaslaji josta ei kai vielä ole pahemmin ongelmia ollut.Afrikkalaista sikaruttoa on tavattu luonnonvaraisissa villisioissa ja rutto vaanii noin parinsadan kilometrin päässä Suomen rajasta.
Luomusikatilallisten on pitänyt rakentaa järeä suoja-aita tämän vuoden loppuun mennessä ja kustannuksiahan siitä tulee.
Maattari
lindell
Viestit: 1724
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Minua kiinnostaa mikä on se alkuperäinen luonto joka näköjään on ollut umpiossa eikä koskaan muutu? Kaikki lajithan ovat tulleet tänne jostain.
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
kukkopoika
bankiva
Viestit: 368
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »

Ilmasto kuulemma lämpenee.Googletin niin Suomeen tulee vielä lisää tulokkaita lämpenemisen myötä ja paikallisia lajeja on uhattuna kuten metsäjänis.Talvella valkea turkki,musta maa,helppo saalis pedoille.
Toteutuuko nämä kauhukuvat mitä iltapäivälehdet ym. kirjoittelee?
haahkaherra
isa brown
Viestit: 383
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja haahkaherra »

Aiheesta kiinnostuneille tiedoksi että hakee sitten kirjastosta tai ostamalla kirjakaupasta, netistä tai lainaamalla naapurilta niin hyviä kirjoja ovat: Valloittavat lajit, Seppo Turunen "Tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin". Ja toinen kirja myös aiheeseen liittyvä Suomen vieraslajit jättiputkesta -citykaniin, en nyt muista tekijä raadin nimeä :smt009 Ja tosiaan tulevaisuuden vieraslajeista itseäni mietityttää eniten sakaalit :smt017
kukkopoika
bankiva
Viestit: 368
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »

Nyt se sakaali havainto on tehty Suomessa.Se ei olekaan vieraslaji vaan tulokaslaji kun se on omin jaloin tänne tullut.
Paikallisessa lehdessä oli tästä juttua,tästä ollaan kahta mieltä.Toisten mielestä se pitäisi välittömästi ampua,se on haitallinen ja äärimmäisen tehokas saalistaja.
Toisten mielestä,pitääkö meidän vain hyväksyä,että sakaalit vain marssivat Suomeen.Nähtäväki jää miten tuo yksilö selviää Suomen talvesta.
Perjantaina maa-ja metsätalousministeriö on vahvistanut kyseessä on tulokaslaji,eikä sitä saa ampua.Sakaalin ampuminen olisi luonnonsuojelurikos.

Mitä ajatuksia sakaali sinussa herättää?
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

No...yksi lisäuhka vapaasti ulkoileville linnuille :smt009 Itselleni tuli karvaat kokemukset Suomeen tarkoituksella tuodusta minkistä, se kun tappoi kaksi kania. Kaneilla oli mukamas kunnollinen ulkotarha, mutta verkon silmäkoko oli liian suuri: minkki mahtui sisään. Minkki tappoi kaksi keskikokoista kania, joita ei olisi voinut syödä kerralla...tappoi ns. "huvikseen" eli saaliseläimen pakeneminen laukaisi petoeläimen saalistamisvietin. En tiedä onko sakaali vastaavasti toimiva, mutta jos on, niin ei tänne lisää petoja tarvitsisi tulla.
haahkaherra
isa brown
Viestit: 383
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja haahkaherra »

Vieraslajit sivustoa kannattaa seurata satunnaisesti aina silloin tällöin koska sitä päivitetään, nyt lintuihin on tullut lisäys jalohaukoista!
HenlessVarg
muna
Viestit: 15
Liittynyt: 05 Tammi 2021, 22:41

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja HenlessVarg »

Nostetaampa tätä hyvin mielenkiintoista ketjua.
Työssä kuuntelen äänikirjoja ja ensimmäinen kuunteluni oli varsin uusi Juha Kauppisen kirjoittama Monimuotoisuus, joka kertoi matkakertomuksen tavoin suomen luonnonkasveista, vieraslajeista ja niiden haitoista. Vieraslajien suuri riskihän on köyhdyttää alkuperäislajistoa. Tästä suurina kärsijöinä ovat suomeen jo jääkauden jälkeen sopeutuneet lajit, jotka ovat välttäneet kilpailun erikoistumalla. Mm jättipalsami kasvaa missä tahansa maaperässä, joten vie elintilan hyvin suurelta määrältä erikoistuneita lajeja. Tien varsien multaaminen polttaa niukkaravinteisiin hiekkapenkereisiin sopeutuneet lajit juurista.
Suomen n 190 maamehiläislajia ovat erikoistuneita lajeja. Käyhtyvä kasvilajisto tappaa niistä osan sukupuuttoon todennäköisesti vielä lähivuosina kun niitykasvit jäävät lupiinin ym vieraslajien alle.
Sekä eläimissä että kasveissa monimuotoisuus hillitsee katastrofien vaikutuksien laajuutta, lajikirjon köyhtyminen tekee luonnosta haavoittuvaisen.
Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta siitä voi päästä yli.

Lapinkoira, kääpiö seropi ja emäntä.
Vastaa Viestiin