Lehmänpidosta

munivaisiin kuulumattomat jutut tänne

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Kuori

Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Kuori »

Onko teillä foorumilaisilla kokemusta kotitarvelehmän pidosta? Olisin kiinnostunut kuulemaan millaista muutaman lehmän pito on, joten ilmoittautukaa jos joku haluaisi jakaa kokemuksia. Lehmät ovat muuten tuttuja eläimiä, mutta harrastelehmän pidosta haluaisin tietää enemmän.
:smt002
pingu

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja pingu »

Meillä oli lehmiä ennen EUhun liittymistä nykymittapuun mukaan harraste-elukoina, vaikka siihen aikaan niistä oli peräti elannoksi....
voin sanoa vaan, että helpompiakin harraste-eläimiä on.
Maitorodut, mitä nyt on, eivät sovellu suuren tuotantonsa vuoksi kotitarve-elukoiksi ja jos hankkii kyytön tms. niin varmaan kaupasta tai tinkimaitona joltain tilalta saa maitonsa helpommin, sen muutaman litran päivässä, kuin siitä.
Jos ei itsellä ole peltoa ja kalustoa, niiden sapuskat joutuu ostamaan ja jos on peltoakin tarpeeksi, muutaman lehmän eväissäkin on pienellä kalustolla kova homma talveksi raapia kasaan.
Jos rehustus on kunnossa, toisesta päästäkin tulee tavaraa ihan kiitettävästi, ei siis pelkkää maitoa...tänäpäivänä vissiin lehmänpaskakin luokitellaan ongelmajätteeksi, jolle on oltava kaikki säilytys ja hävityssuunnitelmat olemassa? Jos mummonkusikin tuhoaa Itämeren, niin saati sitten lehmän....
Sitten jos/kun lehmä sairastaa, yhdellä eläinlääkärin käyntimaksulla ostaa aika pitkäksi aikaa maitoa.
Siemennettävä ja poijitettavakin se on, jos meinaa maitoa saada, jos saa sittenkään hirveemmin, onhan vasikankin elettävä.
Muutama lehmä tarvii kesäksi laidunta ja aitaa melko isolta alalta, isompia lomareissujakaan on turha kaavailla, lypsyllähän on oltava aamuin illoin ja naapuriapuun voi olla vaikea luottaa, onhan hiukan eri asia käydä kusettamassa koira tai syöttämässä kissa kuin painua kuudelta kiulu kourassa navettaan, jotta rakas naapuri saa viettää pitkän viikonlopun Tallinnassa.
En tarkoita latistaa tai pelotella, nämä on vain tosiasioita.
:smt001
Jos todella pitää lehmistä ja osaa hoitaa niitä ja on edellytykset niiden pitämiseen kunnossa ja tajuaa/tietää etukäteen homman sitovuuden ja raskauden ja siltikin haluaa siihen ruveta, nostan hattua.
Maattari
lindell
Viestit: 1724
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Sen sijaan köyhän miehen lehmä, vuohi on paljon helpommin pidettävä :smt023 . Pärjää vähemmällä ja köyhemmällä ruoalla kuin lehmä ja on muutenkin helpompi kun on pienempi kokoinen eikä lypsäkään niin paljon. Peräpäästä tulee valmiiksi pelletöityä lannoitetta. Lypsylläkään ei tarvitse käydä, tosin tuotoksesta riippuen, kuin kerran päivässä ja lypsää yhdellä poikimisella jopa useamman vuoden. Mutta lypsy on sitovaa eikä niitä lypsytaitoisia tuuraajia löydy helposti joten lomareissut voi unohtaa. Vuohenmaidon maku jakaa mielipiteitä, jotka aika usein johtuvat ihan ennakkoluuloista, minusta se on hyvää, paljon parempaa kuin lehmänmaito joka nykyään maistuu ja haisee pahalta. Vaan tätähän kukaan ei kysellyt, nyt oli kyse lehmänpidosta, anteeksi ot :oops:
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
Paltsi

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Paltsi »

Meillä on kotitarvelehmä, Pohjois-Suomen karjan edustaja eli Lapinlehmä joka on ns. maitosukuinen eli lypsää reilusti yli meidän tarpeen. Poikimisesta on yli vuosi ja silti työntää vielä n. 12-15 litraa päivässä. Ollaan juuri laittamassa umpeen tosin. Tänä kesänä ei ollut omaa vasikkaa vaan ostettiin kaverilta mullikka kasvamaan ja laitetaan lihoiksi tuossa lokakuun loppupuolella. Laidunta on mutta talveksi ostoheinä ja viljat. Sitoohan se, eikä lomitusapuja juuri ole jos mummoa ei lasketa mutta eipä meille muutenkaan pääse tontille muut kuin mummo kun on noita laumanvartijakoiria. Tosin lehmä ei ole se ainoa joka sitoo tilalle, meillä on paljon muitakin elukoita, enimmäkseen kesäkalkkunoita, kanoja ympärivuotisesti ja Mangalitzasikoja kasvatetaan lihoiksi.

Ylijäämämaito ei ole ollut koskaan ongelma. Se mitä ei juoda menee juustoksi, jugurtiksi, kefiiriksi, ruokiin ja loput possuille. Keväinen vasikkakin on enemmän kuin mielellään imutellut tuttisankoa :smt003 Lehmä on äärimmäisen terapeuttinen eläin kun sattuu se oikea kohdalle ninkuin meillä. Irmelillä on sopivasti luonnetta ja voi sitä rakkauden tunnetta, kun se laittaa pään kainaloon ja sanoo hiljaa möö :smt050

Meidän tilan tohinoita voi käydä katselemassa kotisivuilta www.palviaisentila.com
Kuori

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Kuori »

Kiitos näinkin monesta vastauksesta, toki toivon vielä lisää. Hyviä pointteja nostitte esille.

pingu, ymmärrän pointtisi, en ottanut pahalla. :smt001 Ymmärrän, että kukaan ei halua lietsoa maalaisromanttisia kuvitelmia omavaraistaloudesta, kun ei se niin yksinkertaista ja auvoista ole. Täsmennän vähän, että itsellä samanlainen tilanne kuin Paltsilla, lehmä ei sido kotiin tämän enempää kun on jo kanoja ja muutakin, mutta onhan se lehmä haastavampi kuin kissa taikka koira, jos sellaisen haluaa. Lypsylehmästä en haaveile, tiedän etten yksinkertaisesti ehdi lypsylle kahdesti päivässä, Paltsi sanoi osuvasti kun totesi seuraavaa ja siinäpä suurin syy kyselyyni..
"Lehmä on äärimmäisen terapeuttinen eläin kun sattuu se oikea kohdalle ninkuin meillä. Irmelillä on sopivasti luonnetta ja voi sitä rakkauden tunnetta, kun se laittaa pään kainaloon ja sanoo hiljaa möö "

Olen ajatellut asian niin, että onhan monellakin hevonen ja sittenkun sillä ei enää ratsasteta taikka ajeta, niin tuottaako sekään joutolehmää enemmän mitään ja silti ihmiset niitä harrastavat ja niihin saa rahaa kulumaan :smt003
kukkopoika
bankiva
Viestit: 368
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »

Lehmän voi ottaa vaikka ei lypsylehmästä haaveile,ottaa emolehmäksi joka hoitaa ja imettää vasikkansa niin ei ole sitä jokapäiväistä sitovaa lypsyä.

Kyyttö voi myös olla emolehmänä,vähempituottoinen vaikka niissäkin on eroja,on yli 30kg lypsäviäkin.Kyytöistä löytyy sukuja jotka ovat vähempituottoisia.
Kesällä jos on laidunta riittävästi niin onpa helppo terapia elukka.
Kuori

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Kuori »

Entäs sonnipojat? Jos ovat pieninä rauhallisia, niin onko todennäköisempää, että ne pysyvät rauhallisena myös isona (jos ovat rauhallisia luonteeltaan), vai onko vanhempana odotettavissa ongelmia?
kukkopoika
bankiva
Viestit: 368
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »

Joku sonnipura voi jo alle vuoden ikäisenä hyökätä päälle.
Poikinut lehmäkin voi olla vaarallinen,suojelee vasikkaansa niin tulee hoitajankin päälle.Joskus heti poijittua ei hyväksy omaa vasikkaansa niin tappaa senkin,mutta harvemmin.
pingu

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja pingu »

Miksei lehmä terapiaeläimenä toimisi hienosti :smt001 kun löytää sopuisan yksilön ja sille kaverin, nimittäin laumaeläinhän lehmäkin on ja kärsii varmasti hiljaisesti yksinolosta siinä kuin hevonenkin.
Aika monen eläimen kohdalla omakohtainen kokemus on, että oman lajin kumppani on parasta seuraa, vaikka muutkin tyhjää parempia.
Kuori

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Kuori »

No hei sellainen juttu vielä, että kuinka majoittaisitte lehmän?
Mitään valmiita lehmälle sopivia tiloja ei ole, joten kaikki pitäisi aloittaa tyhjästä. Onko kenelläkään ehdottaa tähän ongelmaan toimivaa ja järkevän hintaista ratkaisua? (onhan hevosillekin siirtotallit ja kanoille leikkimökkikanalat)
Räpylä

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Räpylä »

En halua masentaa, mutta.
Meillä on lypsykarjatila. Välillä mietityttää nämä lemmikkilehmästä haaveilevat. Lehmä on monimutkainen ja poikimisen jälkeen erittäin herkkä sairastumaan moneen vakavaan tautiin. On asetonitautia, kalsiumhalvausta, magnesiumhalvausta, utaretulehdusta, hapanta pötsiä, juoksutusmahankiertymää, kohdun ulosluiskahdusta jne jne. Tunnistatko nämä ja osaatko hoitaa ennaltaehkäisevästi tai antaa ensiavun? Tiedätkö mitä tehdä, kun yhtenä aamuna maito onkin A) kokkareista B) keltaista jaffaa C) mansikkapirtelöä? Mistä tunnistat puhaltuneen lehmän ja mikä on sen ensiapu? Miten hoidetaan ripulivasikka entä virheasennossa syntyvä vasikka? Paljonko vasikalle annetaan maitoa kerralla? Syökö lehmä kokonaisia vai murskattuja jyviä? Paljonko lehmä tarvitsee vettä päivässä? Miltä näyttää terve sorkka? Miten lopetat naudan ja mitä teet ruholle?

Hakeudu apulaiseksi johonkin navettaan niin saat jonkun käsityksen myös siitä, mikä on sopiva majoitusratkaisu lehmälle... LEHMILLE, sehän on laumaeläin. Meille ostettiin kerran lopettavasta karjasta hieho, joka oli ollut muutaman kuukauden ainoana nautana ja se oli kyllä yksi hulluimmista tapaamistani elukoista.
Kuori

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Kuori »

Kiitos vain Räpylä, nautakarjasta on kokemusta kun puhutaan isoista tuotantoyksiköistä. Ei ole tarvetta hankkiutua apulaiseksi minnekään.

Voitaisiinko keskittyä tähän "lemmikkilehmäpuoleen", kun siitä nimenomaa on huonommin tietoa saatavilla. Ratkaisut, jotka toimivat isolla karjatilalla eivät todennäköisesti ole toteutettavissa harrastetiloilla. Ja mitä tulee poikimisiin, niin kuten jo mainitsikin lypsylehmästä en edes haaveile, minulla ei ole aikaa sitä aamuin illoin olla lypsämässä.
Hyllis

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Hyllis »

Minäkin haaveilen omasta lehmästä. Kaksi vähintään kai pitäis olla. Minäkään en välitä maidosta tai paremminkin lypsyhommista.
Kai sonnipojastakin saa kastroimalla kiltimmän. Lisäksi on lemmikiksi sopivia minilehmiä.

Vuohista on kokemusta ja meillä neitsytkuttukin tuottaa maitoa. Se on kai ruokinnasta osin johtuvaa. Se riittää maidoksi ja kelpaa kaikille, etenkin koirat pitää suurena herkkuna, kun harvoin saavat.
pingu

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja pingu »

Lehmien asumuksen lisäksihän tarvitsee heinäladon, rehuvarastotilaa, lantalaratkaisun, suojan kuivikkeelle ja sähköt + vesijohdon, eli ihan leikkimökkikasvattamolla ei nautojen kanssa oikein pääse alkuun. Tarvitaan betonia, lankkua, lautaa, parrua, peltiä aika paljon. Toimivan, turvallilsen ja kestävän navetan rakentaminen vaatii enemmän, kuin kanatarhan pykääminen katiskaverkosta ja paalinarusta. Asetuksia ja vaatimuksia varmaan karjasuojallekin löytyy eli jos ihan tyhjästä aloittaa, kannattaa tutustua virallisiinkin nettisivuihin, kun ei siihen taida olla oikotietä eikä mitään pikaratkaisua. Kesän ajanhan lehmä pärjää laitumella mutta ei ympärivuoden.
Kannattaiskos sun vaikka kokeilla alkuun "kesälehmiä"? Kuulostaa hurjalta, mutta siinähän vois tutustua asiaan. Ehkä ihan tuotantotiloilta ei taida olla mahdollista saada mitään joutilaskarjaa "lainaan" kesäksi, eu-paperisota voi olla esteenä. Mutta joltain harrastajalta?
Mutta tuo, että sanoit tietäväsi, ettet jouda lypsylle kahdesti päivään, paneeko sut itsesi yhtään miettimään, mitä sinä sitten joudat niiden kanssa touhuamaan? Kaikki elukat, oli ne sitten isoja tai pieniä, vie pakosta oman siivunsa vuorokaudesta, joskus enemmän, toisinaan vähemmän, mutta valitettavasti useinkin enemmän kuin arvaakaan, ainakin sitten kun sairastuvat tai karkaavat tms. Se ei katso kellonaikaa eikä mitään muutakaan kun tapahtuu.
Kuori

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Kuori »

No ei nyt ihan noinkaan, että pitää rakentaa viemäröinnit ja rehuladot lehmää varten. Ei ole monella takapihan hevostelijallakaan. Heinät, purut ja oljet säilyy kyllä pyöröpaaleissa ja lehmäkin ympäri vuoden ulkona kun sääsuojasta on huolehdittu. Haikkujen lisäksi myös lypsyrodun mulleja kasvatetaan suomenmaassa ihan ympärivuotisesti ulkona. Eli monenlaista vähemmän perinteistä lehmänpitotapaa on nähty eikä tämä nyt ole oma keksimäni ajatus jonka jostain tuulesta tempaisin. Lypsyt pitää hoitaa ajallaan, mutta ruokkia voi kun ehtii. Jos eläimellä on jatkuvasti rehua tarjolla niin ei se katso kelloa mihin aikaan sen hoitaa kunhan ei ruoka ehdi loppumaan sitä ennen, ei ole tunnin päälle. Jotkut tykkää hoitaa eläimet joka päivä tiettyyn kellonlyömään, meillä ei ole koskaan tehty niin. Kuten sanottua lehmistä on kyllä muuten kokemusta, tokihan ne silloin sairastuvat ja aiheuttavat lisätyötä kun sitä vähiten odottaa.
Vastaa Viestiin