Munaruokaohjeet

ruoka- ja leivontaohjeita

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

evilor

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja evilor »

Voi että , tästä sain hyvät retseptit :smt002
Maa-jussi
tipu
Viestit: 29
Liittynyt: 26 Helmi 2019, 10:19

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Maa-jussi »

Pyhäaamun kevytaaminainen :D
Kuva

Välissä on yliyliylikypsää sianniskaa, oli yönyli leivinuunissa n 90astetta.
On kyllä aivan mahtavia nää ankanmunat! 80% keltuaista ja sekin on melkee kananmunan kokoinen.
Maa-jussi
tipu
Viestit: 29
Liittynyt: 26 Helmi 2019, 10:19

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Maa-jussi »

Kauriin sisäfileitä bearnees-kastikkeella (ankanmunista)

Kuva

Bearnees-soosi:
Erottele 3-4 (ankan)keltuaista pieneen kattilaan. (itse tykkään et enempi, yhdelläkin saa 2-3dl emulsion)
Lisää ruokalusikallinen (töräys) mietoa sinappia (meira on ok)
Kattila hellalle, vatkainkone käymään. Vatkaa vaahdoksi, alenna nopeutta ja pyörittele joka nurkasta.
Kun vaahto alkaa vaaleentua ja jäykistyä, lisää nopeutta. Tarkkaan joka nurkasta, ettei tule paakkuja!
Kattilaa voi siirrellä levyltä-levylle lämmöntarpeen mukaan. Pidän sormea kattilan sisäreunassa, jos alkaa sorma alkaa polttamaan, on liian kuumalla ;) Varo ettei keltuaiset kypsy->kokkelia.
Ota hellalta, maista. Raan keltuaisen maku lähes poistunut, hyvin mieto. Sekoita hetki että kattilan pohja jäähtyy.
Ala valuttaa sulaa (viileää!) ”kirkastettua” voita ja vatkaa kovalla teholla. Jätä hera (valkoinen osa voista) kuppiin se vetelöittää soosin. Jos voi on liian lämmin-> juoksettuu. Huom älä käytä margariinia, siinä on 20-60% vettä, tulee sen mukaista soosia... Jos ei satu juuri olemaan voita, onnistuu myös pelkästä öljystä, mietoa auringonkukka, rypsi/rapsi.
Kun soosi alkaa muodostumaan, lisää viinietikkaa tai sitruunan mehua, maun mukaan.
Jos on liian jäykkää, lisää vettä, kermaa tai voimakasta liha/paistinlientä.
Lopuksi mausta ja tarkista suola. Hyviä lisiä antaa worchester-kastike, balsamico. Bearneesiin kuuluu tietysti rakuuna, tuoreena jos on.
Kastike tehdään aina viimeksi (kun lihat vetäytyy) ja tarjoillaan haaleana, lämmittäminen yli 40 aiheuttaa juoksettumisen.

Jos soosi jossainkohtaa menee pieleen, aloita alusta. 1-2keltuaista ja sinappia puhtaaseen kattilaan, ja sitten jatketaan ohjeen mukaan. Voin lisäämiskohdassa lisätään juoksettunutta kastiketta.

Jos tuntuu hankalalta tehdä kattilassa, voi laittaa vesihauteeseen-> ei tule kokkelia niin helposti ja ohut kulho jäähtyy nopeammin pöydällä-> ei juoksetu niin herkästi.

Vinkki majoneesin tekoon: jos haluat ”kaupanvalkoista” majoneesia, lisää lopuksi tipoittain jääkylmää vettä ja vatkaa kovaa. Tulee ihan vitivalkoista.
Maa-jussi
tipu
Viestit: 29
Liittynyt: 26 Helmi 2019, 10:19

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Maa-jussi »

Kuva
Pyhäaamuun sopiva ravitseva ja voimistava aamiainen.
Maa-jussi
tipu
Viestit: 29
Liittynyt: 26 Helmi 2019, 10:19

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Maa-jussi »

Pastaa tikkeriravuilla ja ankanmunalla.
Kuva

Simppeli, niin kuin pastat voi olla ;)
Keitä pastaa, lämmiät/kypsennä ”lisukkeet” paistinpannulla. Tässä tuoreita tiikeriravunpyrstöjä, valkosipulia, paprikajauhetta(savuisaa), pyreetä, pestoa.
Nosta juuri kypsenevät pastat vedestä pannulle ja pyörittele hetki, lisää pastan keittovettä, kalalientä tmv. Itselaitoin hummerifondia. Kermaakin voi laittaa, jos tykkää raskaammasta pöperöstä.
Anna hetken kiehahtaa, ota pannu pois tulelta ja anna hetken tasaantua, pyörittele/nostele pastaa ja lisukkeita sekaisin.
Viimeksi lisää vatkattuja munia, 1/annos ja sekoita hyvin. Munien on tarkoitus suuristaa/kiinteyttää pasta. Liian kuumassa tulee kokkelia! Itse laitoin 2 ankanmunaa.
Ankanmuna on aika mojova pakkaus ruoanlaittoon! Hirmuinen keltuainen täynnä makua :smt038

Laita tarjolle lautasille tai fatille, reilusti juustoraastetta (parmesan tai mitä kaapista löytyy) minulla nyt oli mustaleimaa, ehkä muaaliman parasta juustoa :smt023 Päälle voi (pitää) aina laittaa mustapippuria myllystä (älä osta valmista jauhetta, se ei maistu ja tuoksu miltään...)
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1159
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Herkullisia kuvia Maa-jussi! Näistäpä tuli mieleeni, että mullakin on yksi aamiaiskuva. Kukko-piparkakkumuottia apua käyttäen saa tällaisia paistettuja munia:

Kuva
Vastaa Viestiin