Onko tavallista ankan silmätulehdusoireena vaahtoavat silmät?
Hain tänään takaisin kotiin 2kpl ankkoja ja uroksen silmät erittävät valkoista vaahtoa.
Silmänympärykset punoitavat ja muutenkin ankka näyttää 'surulliselta'. Kunto muuten hyvä, syö ja juo sekä kävelee.
Voisiko johtua veden puutteesta, eli eivät ole tarpeeksi päässeet kastamaan silmiään veteen?
Vai olisiko bakteeriperäinen tulehdus?
Ankat ovat nyt eristyksissä muista eläimistä ja saavat vettä kylpemiseen.
Seuraan tilanetta ja jos ei kylpeminen ja puhdas vesi auta niin sitten ell paikalle.
Joo, vaahto on silmätulehduksen oire. Etenkin peking-rotu on sille herkkä. Siis jos eivät pääse kunnolla huuhtelemaan silmiään niin voivat saada sen. Tietty jotkut antibioottitipat silmiin voisivat nopeuttaa paranemista.
No nämä vaakut voivat jo paremmin.
Puhdas vesi on saatavilla ja silmät ovat jo kirkkaat eikä silmätulehduksen oireita enään ole havaittavissa.
Onneksi meni näinkin nopeasti ohi.
yhdellä ankallani myös silmässä vaahtoa. auttaisikohan jos kastelukannulla kastelisin vaakkua aamuin illoin. on aikas iso ja ei niin kesy et antais helpolla ottaa kiinni. olen vienyt muutamia ämpäreitä pitkin pihaa ja puhdistanut vaakkujen lampea,mutta tämä kyseinen vaakku ei juurikaan uiskentele vaan melkeinpä aina vaan juo vettä niin ettei pää kastu.
Onkohan ankka peking-rotua? (tosi iso ja valkoinen) Niillä tulee silmätulehdus muita ankkoja helpommin. Mä ottaisin ankan kiinni hoitoa varten. Eli ensiapuna pyyhkisin silmää keitetyllä vedellä tai fysilogisella suolaliuoksella (saa apteekista) pari kertaa päivässä. Tietty olisi hyvä jos ankka itse huuhtoisi päätään, eli vaikkapa juomavesisankojen lisäys voisi olla hyvä. Mä epäilen, että jos kastelet ankkaa kastelukannulla, niin voi olla ettei silmä huuhtoudu siinä tarpeeksi, tai mistä sitä tietää, ellei kokeile. Mutta sekin voi olla aika stressaavaa, kun jahtaaat ankkaa kastelukannun kanssa.
Vaikka onkin näin vanha ketju niin kysytäämpä täällä siltikin. Onko normaalia että pekingin-ankka poikasella (melkein kaksiviikkoinen) veden kanssa läträtessä toinen silmä on kiinni, kunnes koko poikanen on kuiva? Molemmat silmät ovat normisti auki "kuivalla maalla" ja poikasen ollessa kuiva. Mitään vaahtoa ei silmästä tule, mutta onko tää arastelu ankalle vaarallista? Vai hätäälenkö mä täällä turhaan?
Hm.. kuulostaa hieman oudolle Mutta en ehkä olisi huolissani jos ankan silmä ei vuoda/punoita ja se ei muuten sitä aristele. Mutta seuraile tilannetta.
Mulla kuoriutui eilen koneesta ankanpoikanen, jolla toinen silmä ihan normaali, mut toinen lähes kokonaan kiinni. Onko tullut haudonnan aikana joku kehityshäiriö vai mistä voisi johtua? Mitään rähmää tms. Silmä ei eritä, on vain kiinni. Itseasiassa en ole edes varma, onko sitä toista silmää tällä yksilöllä ollenkaan..
Ei siinä silmässä ole tapahtunut mitään muutosta. Siinä on luomien välissä pieni rako, josta jotain tummaa näkyy, mut edelleenkään en tiedä onko siellä silmää vai ei. Mut muuten on reipas ja ihana pikkuvaakku, eikä tuo näytä vaivaavan. Miten jos jää yksisilmäiseksi, onkohan siitä haittaa myöhemmin?
- hengitystietulehduksesta (vaahtoavan silmän lisäksi ankka niiskuttaa, hengitys on raskasta)
- jokin on osunut silmään ja aiheuttanut tulehduksen
- urosankka on ollut liian kovakourainen, ankoilla menee silmistä niskaan olikohan hermokanavat vai mitkä ja jos ukko ratsailla ollessaan kiskoo liian rajusti akkaa niskasta niin tämä voi aiheutta silmän vaahtoamisen
Hoitona silmän huuhtelu väh. 3xvrk keittosuolaliuoksella (apteekista saa silmien huuhteluun tarkoitetun pakkauksen jossa pari kymmentä pientä annospulloa, ei mene sitten ainetta hukkaan kun ei avattuna kauaa säily steriilinä). Jos kyseessä hengitystieinfektio/silmätulehdus niin tarvitsee eläinlääkärin määrämiä lääkkeitä.
Jos silmä on kerinnyt vaahdota jo jonkin aikaa ennen kuin olet huomannut asian, ja ulommat silmäluomet on kovettuneet vaahdon takia niin ettei ankka saa silmää kiinni niin voi käyttää vetericyn haavasuihketta. Turvallista käyttää silmien alueella, älä kuitenkaan suihkuta silmään ja vaan suihkuta vaikka puhtaaseen sormen päähäsi jolla varovasti hierot silmän ympärille. Geelisuihke on tarkoitettu pitämään haava kosteana ja nopeuttaa paranemista. Jos kuitenkin näyttää että uloimmat silmäluomet ei parane normaaliksi niin sitten tarvitaan eläinlääkärin määräämää silmävoidetta.