Kesähanhia suunnitelmissa.

juttuja muista linnuista kuin kanoista

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Jeevis

Kesähanhia suunnitelmissa.

Viesti Kirjoittaja Jeevis »

Ensi kesää varten mietinnässä olisi siis muitakin siivekkäitä kuin kanoja. Tarkoitus olisi keväällä ottaa ja syksyllä pistää pataan. Mietinnässä ankka, hanhi tai kalkkuna, tällä hetkellä hanhi on aika vahvoilla.

Ilmeisesti kesäkauden ruokinnaksi riittäisi laidunheinä, vilja ja kasvimaan tuotokset? Miten valkuainen, paljonko kasviperäistä valkuaislisää tarvitaan? Onko jossakin kattavaa tietoa hanhen ruokinnasta? Ilmeisesti eläinproteiinia hanhi ei tarvitse.

Tiedän että jossain päin hanhilta leikataan suurimpia siipisulkia pois, jotteivät ne niin lentele karkumatkoille. Miten tämä sulanleikkuu tapahtuu, missä iässä ja onko se hanhelle vaaratonta/kivutonta?

Eli muutama hanhi, niille laidunaitaus, säänsuoja ja kunnon vesiastia. Petoja pihassa ei oikeastaan ole liikkunut, kanatkin on saaneet olla rauhassa. Ilmoitus viranomaisille. Mitäs muuta pitäisi ottaa huomioon?
taikku

Re: Kesähanhia suunnitelmissa.

Viesti Kirjoittaja taikku »

Hanhi ei juuri kesällä muuta tarvitse, kuin vihreää laidunta. Meillä saavat kuitenkin päivittäin myös kananrehua ja kauraa. Naapuri tuo välillä myös ankoille pieniä ahvenia, joita myös jokunen hanhi syö. Eikä meidän hanhet mihinkään lennä. Aamusin tykkäävät yötarhasta päästessä ottaa vauhtia ja vähän juosta ja lennon tapasta yrittää, mutta eivät juuri maasta nouse :smt003 Syksyllä syövät mielellään puista tippuneita omenia, ja niin.... meillä annetaan päivittäin keitettyä makaronia linnuille (herkku, mikä ei ole välttämätön, mutta tykkäävät). Sääsuojakaan kesällä ei ole välttämätön, ei ne sinne mene (meillä ainakaan). Muniva hanhi haluaa ehkä tehdä pesän jonnekin suojaan. Ja se VESI, on kyllä tärkeä. En ymmärrä, että otetaan vesilintuja, jos niillä ei ole mahdollisuutta vähintään kunnon peseytymiseen (jotku pitää vain pään kastamista riittävänä). Eli vähintään lasten vannoja, uima-altaita tms. jossa voivat läträtä veden kanssa.
Jeevis

Re: Kesähanhia suunnitelmissa.

Viesti Kirjoittaja Jeevis »

Kiitos vastauksista!

Sellainen lasten hyvänkokoinen uima-allas (ei mikään vauva-allas) olisi varmaan helpoin, ja siihen pihakaivosta pumpulla vettä tarpeen mukaan. Ilmeisesti ihan matala aitaus riittää pitämään linnut sisäpuolella.
SannaP

Re: Kesähanhia suunnitelmissa.

Viesti Kirjoittaja SannaP »

Puhallettavat altaat ei sitten kestä :smt002
Jeevis

Re: Kesähanhia suunnitelmissa.

Viesti Kirjoittaja Jeevis »

Juu ei varmasti. Sellaista kovaseinäistä ajattelin.
samapi

Re: Kesähanhia suunnitelmissa.

Viesti Kirjoittaja samapi »

Ei kestäny sekään koko kesää :smt106 Olisiko kellään vinkkejä jostain vielä kestävämmästä :smt003
pikkupi
kääpiö-kochin
Viestit: 333
Liittynyt: 18 Syys 2011, 14:39
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Kesähanhia suunnitelmissa.

Viesti Kirjoittaja pikkupi »

Kaivurilla vaan lammikkoa kaivamaan. Jos suinkin jotain vähän sivummalla olevaa joutomaata on. Vesi sinne sitten myös pitää saada, joten ei sekään ihan joka hanhiemon ratkaisuksi käy. Meillä kävi naapuri kaivamassa sellaisen hyvänkokoisen lammikon johon ihme kyllä tuli vettäkin. Luulenpa jotta sammakot löytävät sen ensi keväänä :smt047
SannaP

Re: Kesähanhia suunnitelmissa.

Viesti Kirjoittaja SannaP »

Olen kanssa miettinyt että mistä saisi sellaisen kokonaan kovamuovisen (kevyen) altaan talven kylpyihin. En tunnu mistään löytävän, tai en osaa hakea oikeilla sanoilla, onhan niitä penskoilla joskus näkynyt semmoisia. :smt003
tinttuli

Re: Kesähanhia suunnitelmissa.

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Oli allas millainen hyvänsä, sen vesi likaantuu nopeasti eikä talvella vettä voi altaaseen jättää yöksi pakkasen takia.
Joskus piirtelin hanhenostajalle tällaisen kuvan

Kuva

Kyllästyin hajoileviin altaisiin ja "tuotekehittelyn" tuloksena menty yllä kuvatunlaisella altaalla jo monta talvea.
Aluksi tein kehikon neljästä laudasta, mutta nykyisin olki/heinäpaaleista tai kasaamalla irto-oljista.
1) Oljista kootaan "kehikko" ja sen
2) voi kostuttaa, jolloin jäätyneenä säilyttää muotonsa hyvin ja kestää vedenpainetta. Paikka on hyvä valita huolella, mieluiten loivaan rinnekohtaan jolloin kulmasta tyhjennettävä vesi lurisee alarinteeseen.
3) halutun kokoinen kestopeite levitetään kehikon päälle, niin että peitteen reunat riittävät hyvin ulkopuolelle ja ne voi painottaa muutamalla kivellä. Itse käytän 4x6m peitettä, sillä hanhia on talvisin 45-50 kpl, mutta pienemmälläkin peitteellä saa sopivan altaan, riipuen kylpijöiden määrästä.
Altaaseen lasken letkulla veden, jo matala vesi riittää, mutta omasta kaivosta voi lorotella sen verta kuin haluaa.
Altaan perällä voi vettä olla riittävästi vähästäkin vedestä, jos maankaltevuus on sopiva.
Jos veden jättää pakkaskeleillä yöksi altaaseen, se jäätyy ja on liki mahdotonta peitettä rikkomatta saada jäätä pois.
4) siksipä illalla nostan alavimmassa kohdassa peitteen kulmaa ja
5)poistan irtonaisen kuivan kohdan olkea syrjään. Kun peitteen kulman suoristaa alas, allas tyhjenee melkein yhdellä hulauksella. Oljet takaisin, peite alas ja seuraavana kylpypäivänä allas taas täytetään vedellä.
Keväällä siivotaan oljet ja pressut pois. Hyvä kestopeite kestää hyvin ainakin talven, jopa hanhilla :smt023
taikku

Re: Kesähanhia suunnitelmissa.

Viesti Kirjoittaja taikku »

Niin, no... minä oletin, että kyse on "kesähanhista" :smt001 On meilläkin kaivettu iso kuoppa jossa on allasmuovia ja missä hanhikin voi sukeltaa. Vesi vaan likaantuu kesällä pian, eli likaisenveden pumpulla tyhjäksi ja puhdasta vettä taas. Löytyy myös tällainen puutarha allas (?) pyöreä, joka myös joudutaan tyhjentämään pumpulla usein, pilkkiahkio ja just niitä lasten uima-altaita joissa on rullattava ohut reunus (eivät välttämättä kestä koko kesää). Järvi on n. 400 m päässä, mutta en ole opettanut sinne. Iso oja on suosittu keväällä ja syksylläkin, kun siinä on vettä. Ahkiot ja vannat ovat käytössä talvella.
Vastaa Viestiin