Mitä ötököitä?

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

flai

Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja flai »

Mitähän ihmeen ötököitä kanalan pehkussa oikeen vilistää? :shock: Sellasia pikkuriikkisiä ja pyöreänsoikeita, pienet on vaaleita/kellertäviä ja isommat tummempia, ehkä ruskeita. Noi on paljon kanapunkkia pienempiä! Ne ei mene "punkkiansaan" eli siihen aaltopahvinpalaan, pahveja on pesissä ja orsien alla tasoilla. Kun kanapunkki olis 1-2mm niin nää on isoimmat noin 0,5mm. Kanoissa en ole havainnut mitään oireita, kaikki munintaikäiset munii ja voi hyvin! Näitä ötöjä löysin pesien läheltä pehkusta kun laitoin munia kerätessä yhden munan maahan ja siihen niitä kipitti, vaalealla pohjalla näkyi. Pehkua kun kauhasin käteen niin niitä olikin tosi paljon! :pukeright: Mutta vain siinä pesien luona, muualta en niitä löytänyt. Ihan kun olis ollu viime syksynäkin mutta ne hävis siivouksen yhteydessä, siloin bongasin vain muutaman hassun enkä niitä tarkemmin ajatellut.

Yäääkh, auttaisko jos tyhjään koko kanalan ja ruiskin loishäätösprayta myös pesiin ja muihin rakennelmiin? Menen kamimaan niitä purkkiin ja tuon tänne valoisampaan jos saisin kirjotettua vähän järkevämmän kuvauksen...

flai

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja flai »

Tutkailin noita ötöjä lisää, ne on ihan kuin kanapunkkeja mutta tosi pieniä. Aika kovia, ei saa sormella litistettyä paperin päällä. Pitääkö miun nyt räjäyttää koko kanala, hmmh. :smt013

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4351
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Harmin paikka...kanapunkeiltahan nuo vaikuttavat :smt012 Onko sulla suurennuslasia, että voisit vertailla esim. kuukkelin kuvahaulla: klik
Tonja, p: 046 666 5106

flai

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja flai »

Oon jo vertaillut ja kovastihan ne niiltä vaikuttaa! Pienempiä ja pitkäjalkaisempia tosin minun mielestä. Oon vähän ymmälläni, kun ei ole mitään oireita kanoissa. Ei veripilkkuja munissa, muninnan laskua ym? :smt017 Kävin äsken taskulampun kanssa syynäämässä, edelleen niitä on siinä samassa kohtaa pehkussa, ei kanoissa, ei orsissa tai seinillä tai missään. Millon ne niitä kanoja puree? Poltanko koko mökin vai mitä ihmettä näitten kanssa teen? Kun meillä on tosiaan kanala talossa sisällä! :oops: HELP!

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4351
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Olen joskus laatinut itselleni muistion kanapunkeista...oiskohan siitä mitään apua?

"Kanapunkki:
Itsepintaisin kanojen ulkoloinen. Pienikokoisia, näkyvät juuri ja juuri paljaalla silmällä.Vaikeita havaita, koska elävät päivät kanalan rakenteissa ja yöt linnuissa syömässä verta. Vaikeissa tartunnoissa punkkeja voi löytyä linnuista myös päivällä.
Punkin väri vaihtelee imetyn verimäärän mukaan. Punkit kuuluvat hämähäkkieläimiin, niillä on kahdeksan jalkaa. Sitkeitä, voivat elää jopa 9 kuukautta ilman veriateriaa.

Heikentävät munintaa. Voivat aiheuttaa varsinkin poikaskuolemia ja jopa aikuisten kuolemista, koska aiheuttavat anemiaa. Oireina mm. huonokuntoisuutta, kalpeutta, rauhattomuutta, esim. hautova kana voi jättää haudonnan kesken punkkien tuottaman häiriön vuoksi.
Punkkitilannetta kannattaa tarkkailla helppojen punkkipyydysten avulla. Punkkipyydyksillä voi myös vähentää punkkien määrää. Orsien ja seinien rakosia voi pyyhkiä kostealla pyyhkeellä, pyyhe värjäytyy punertavaksi punkkien imemästä verestä. Rakosista voi ottaa näytteitä paperin päälle, jolloin tarkkaan katsomalla näkee punkkien liikkumisen. Lisäksi voi ottaa kanan yöorrelta tarkempaan syyniin ja tutkia sen ihoa tasku/otsalampun valossa. Voimakkaassa tartunnassa munien pinnoilta saattaa löytyä veripilkkuja. Kanapunkit saattavat aiheuttaa ihmiselle kutiavia, punoittavia puremia.

Kanapunkkien häätöön ei riitä eläinten lääkitys, vaan siihen tarvitaan koko kanalan perusteellinen siivous. Ensin mekaaninen puhdistus ja sen jälkeen varsinainen loisten myrkyttäminen. Kanapunkit kuolevat, jos kanalan lämpötila pystytään pitämään - 20°C:ssa 30 minuuttia tai + 45°C:ssa kaksi tuntia.
Pinnat voi desinfioida 140°C höyryllä tai tavallisilla desinfiointiaineilla.

Aineita kanapunkkien häätöön:
Tyhjässä kanalassa: Empire 20®, Malasiini® ja Malan® ja Neopredisan 135-1.
Kanojen ollessa sisällä: Ecomite®, Deosect® ja Baymite vet. 500 mg/ml.

Muista noudattaa käyttöohjeita ja ell:n antamia ohjeita. Jos varoaikaa ei mainita munien/lihan käytölle, niin suositeltavaa on käyttää varoaikana kuukautta. Torjunta-aine/lääkevalikoima
muuttuu aika ajoin. Kaikkia tässä tekstissä mainittuja aineita ei ole testattu eikä hyväksytty käytettäviksi tuotantoeläimillä, joten varmista asia ell:ltä ennen käyttöä."
Tonja, p: 046 666 5106

flai

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja flai »

Joo, ei se sitten auta muu kuin tyhjentää ja myrkyttää koko mörskä. Jos sitten talvella vielä jäädyttäisi koko kanalan varmuuden vuoksi!

emilia

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja emilia »

hei kaikki

Hiltahelikopteri kirjoitti, että kanapunkit häviävät jos kanalan lämpötila pystytään pitämään + 45 asteessa 2 tuntia onko kenelläkään kokemusta punkkien katoamisesta ??? Tänä kesänä meillä ainakin on ollut kanalassa + 45 astetta kaikkein kuumimpina päivinä, voisiko olla, että jos on ötököitä niin ne olisivat kuolleet ????

Täytyy tänään tutkailla kun siivoan sitä

flai

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja flai »

Miekin toivoisin muilta kokemuksia kellä näitä tuholaisia on ollut, onko niitä ihan mahdotonta hävittää ilman että kanala on tyhjillään, oliko se sen 9kk kun ne häviää ilman isäntää? Ei huvittaisi kanoista ihan kokonaan luopua, mutta ei ole mitään toista tilaa mihin ne saisi evakon ajaksi. Isot siivoukse on tehty kesällä, niin että kanat on ulkona.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4351
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Sori, mä vielä höpötän tässä, vaikkei mulla (onneksi) olekaan omaa kokemusta noista kanapunkeista...
Tässä linkki tuoreisiin kanapunkkitietoihin Siipikarjaliiton ja ETT:n järjestämältä Siipikarjan terveys- ja hyvinvointi-päivältä: http://www.siipi.net/images/stories/aja ... vinen2.pdf
Siinä lämpötilat näyttävät olleen kyllä huomattavastikin korkeammat kuin aikaisemmin Siipikarjaliiton sivuilta bongaamani 45 astetta.
Ainakin tuota Baymiteä pitäisi olla saatavilla ja sitä voi käyttää kanojen sisällä olessa.
Linkki valmisteyhteenvetoon: http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/ve ... 469130.pdf
Tonja, p: 046 666 5106

siimis

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja siimis »

Mulla on kokemusta punkeista, kerrostaloasunnossa! Ne iskivät kesällä parvekkeella majaileviin lemmikkilintuihini ja sieltä sujuvasti siirtyivät sisätiloihin, purivat minua ja koiria ja majoittuivat sohvakalustoon :shock: Pistin kaikkiin eläimiin loishäädön ja desinfioin parvekkeen ja sohvat + kaikki eläinten alustat, häkit ym. höyrypesurilla. Sillä lähtivät. Operaatio oli aikamoinen, mutta auttoi onneksi eikä tarvinnut sen kummempiin myrkytysoperaatioihin alkaa.

Rusina

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja Rusina »

Tuo höyrypesuri voisikin olla hyvä idea!!! :idea:

flai

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja flai »

siimis kirjoitti:Mulla on kokemusta punkeista, kerrostaloasunnossa! Ne iskivät kesällä parvekkeella majaileviin lemmikkilintuihini ja sieltä sujuvasti siirtyivät sisätiloihin, purivat minua ja koiria ja majoittuivat sohvakalustoon :shock: Pistin kaikkiin eläimiin loishäädön ja desinfioin parvekkeen ja sohvat + kaikki eläinten alustat, häkit ym. höyrypesurilla. Sillä lähtivät. Operaatio oli aikamoinen, mutta auttoi onneksi eikä tarvinnut sen kummempiin myrkytysoperaatioihin alkaa.
Sitähän tässä vähän pelkäänkin että jos nyt myrkytän kanat niin ne marssii meille sisälle! :smt022

Mutta sotasuunnitelma on laadittu! Siivoan ajan kanssa nyt tuon kanalan eteisen tässä pikkuhiljaa, siellä on paljon rojua ja pölyä... Ja syksymmällä varaan yhden päivän siihen että koko parvi on aamusta iltaan pihalla ja mummo kaitsemassa miun natiaista, ja tyhjennän koko kanalan, heivaan kaikki kalusteet mäkeen sieltä, imuiroin lattiasta kattoon sen ja sen aiemmin siivotun eteisen, desinfioin koko paikan ja myrkytän kanat. Toivotaan että tepsii! Raportoin tänne siitä vielä että onnistuiko. :smt045

flai

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja flai »

Ajattelin tänne päivitellä ötökkäsodan tulosta.
flai kirjoitti:Mutta sotasuunnitelma on laadittu! Siivoan ajan kanssa nyt tuon kanalan eteisen tässä pikkuhiljaa, siellä on paljon rojua ja pölyä... Ja syksymmällä varaan yhden päivän siihen että koko parvi on aamusta iltaan pihalla ja mummo kaitsemassa miun natiaista, ja tyhjennän koko kanalan, heivaan kaikki kalusteet mäkeen sieltä, imuiroin lattiasta kattoon sen ja sen aiemmin siivotun eteisen, desinfioin koko paikan ja myrkytän kanat. Toivotaan että tepsii! Raportoin tänne siitä vielä että onnistuiko. :smt045
Suunnitelma toteutettu, lisänä vielä höyrypesuri jolla putsattiin koko kanala ja kellari lattiasta kattoon, samoin kaikki kanalan kalusteet ja pehku lähti suoriltaan kaatopaikalle, ja kanalaan vielä uudet maalit pintaan. Kanat sekä talon muut lemmikit myrkytettiin, vaikka ne ei missään vaiheessa oireilleetkaan.

Alan varovaisesti jo iloita, ei ole ötökän ötökkää näkynyt missään pariin kuukauteen! :smt041 Tarkkaan tulee kyllä pehkua ja kaikkia kolosia syynättyä melkeinpä päivittäin muun kanailun yhteydessä. Näistä on siis ihan mahdollista päästä eroon! Hommaa oli, mutta onpahan siistiä, ja tuli tyhjennettyä kellarikin turhasta rojusta, sitä ei varmaan muutoin olis koskaan saanut tehtyä. :smt003

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4351
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Hino homma :smt041 Kerrotko flai vielä, että millä aineilla ja annostuksilla myrkytit?
Tonja, p: 046 666 5106

flai

Re: Mitä ötököitä?

Viesti Kirjoittaja flai »

HiltaHelikopteri kirjoitti:Hino homma :smt041 Kerrotko flai vielä, että millä aineilla ja annostuksilla myrkytit?
Kanoille laitoin kennel callexilta tilattua loishäätöainetta suihkauksen kainaloihin sekä pyrstön- ja niskanjuureen parin viikon välein yhteensä kolme kertaa. Koirat sai exspotit, ja kissoille laitoin frontlinea.

Vastaa Viestiin