Onko kanani sairas?

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Avatar
Kameleontti
muna
Viestit: 9
Liittynyt: 17 Kesä 2022, 21:44

Onko kanani sairas?

Viesti Kirjoittaja Kameleontti »

Kiitos kaikille jotka vastaa jo etukäteen! :smt050
Minulla on nyt kesän ajan kolme kanaa luomukanalasta. Yksi kana eristyksissä, kun muut ovat nokkineen verille. Jompi kumpi noista kahdesta muusta kanasta on ehkä kipeä. Tänään, kun siivosin kanalan ulkotarhaa niin näin kakan, jossa oli vähän punaista. Ehkä olis voinu olla pieni pala jotain kalvoa. Kanat siis yli kaksi vuotiaita. Myös yhdessä munassa (ei nokitun) oli verta (verta koska irtosi hankaamalla veden kanssa). Lisäksi erityisesti yksi kana hieman väsynyt ja iltapäivällä kyllä nukkuu päiväunia kaikki kanat, mutta yksi yrittää nukkua pitkin päivää. Kanat ovat mielestäni myös alkanut ääntelemään enemmän. Välillä tosi surkean kuuloisesti, mutta kyllä ne välillä vain yrittävät häätää linnun pihalta. Ainiin tuo kana, joka nukkuu enemmän ei luultavasti pääse koppiin yöksi, kun toinen kana ei päästä. Koppi muutenkin jo jaettu kahtia eristyksen takia. Ai niin ja välillä ollut löysällä jonkun kanasen vatsa, mutta tämä saattoi johtua pikkuhiljaa tehdyistä kopin muutoksista ja muutenkin vähästä. Taitaa olla stressi herkkä kana, kun jos iso muutos niin ei muni ollenkaan sinä päivänä. (Siis esim. sinä päivänä, kun haettiin kanat.) Munissa muuten ollut sellaisia tummempia kovettuneita möykkyjä (ei kovin isoja).

Tuli vain mieleeni voisiko johtua siitä, että eilen oli vesikuppi jonkin aikaa tyhjillään, kun vesi oli sohlattu johonkin ja ketään ei ollut kotona. :smt009

Ps. Tarvitseeko olla huolissaan kanoistani? Onko tuo mitään vakavaa? :smt010
Kesäkanaloitsija (vasta-alkaja)

Avatar
Aleksandra
hanhi
Viestit: 1108
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Onko kanani sairas?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Kurjaa, että yksi kanasistasi on ehkä kipeä. Tietysti näin helteellä kanat lepäilevät enemmän ja ottavat päivätorkkujakin. Mutta on mahdollista, että kyse on sairaudesta jos yksi vaikuttaa selvästi väsyneemmältä kuin muut. Myös löysä vatsa ja se, että verta on ilmaantunut voi kertoa sairaudesta. Yksi vaihtoehto on, että kanalla on kokkidioosi. Eläinlääkäriltä saisit apua asian selvittämiseen ja myös tarvittaessa lääkkettä (antibiootti). Olosuhteet kannattaa tarkistaa, eli puhtaat kuivikkeet ja pesäoljet, sekä niiden vaihto aina tarvittaessa on tärkeää. Hetkellinen veden puute tuskin vaikuttaa kanan vointiin enää sitten, kun vettä on taas tarjolla.

Toivotaan, että kanasesi alkavat voida paremmin ja kanakolmikolla alkaa yhteiselo sujumaan. :smt001 Mun mielestä tuolle eristyksessä olevalle nokitulle kannattaisi laittaa sinistä haavaspraytä haavaan/haavoihin. Se voisi osaltaan auttaa kanaa pääsemään pois eristyksestä, koska sininen väri estäisi toisia huomaamasta verta, joka taas saattaa houkutella lisänokkimiseen toisten taholta.

Avatar
Kameleontti
muna
Viestit: 9
Liittynyt: 17 Kesä 2022, 21:44

Re: Onko kanani sairas?

Viesti Kirjoittaja Kameleontti »

Kiitos vastauksesta!
Täytyy selvittää asiaa lisää ja vaihtaa kuivikkeet ja oljet. Voisiko väsymys johtua siitä, että käy muita myöhemmin nukkumaan, koska yksi kana pomottaa eikä päästä sisään. Tuota haavaspraytä täytyy kokeilla, kun sellaista löytää.
Kesäkanaloitsija (vasta-alkaja)

Avatar
Aleksandra
hanhi
Viestit: 1108
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Onko kanani sairas?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Kuinka pitkään sitä pomotusta yöpuulle mentäessä kestää? Tiedätkö, pääseekö toinen kuitenkin jossain vaiheessa illalla koppiin? Pelkkä hiukan myöhäisempi nukkumaanmeno ei varmaankaan aiheuta silmin nähtävää väsymystä päivisin. Joskus kanat orsille noustessa nahistelevat, kun valitsevat nukkumapaikkoja arvojärjestyksen mukaan, mutta tilanne yleensä asettuu pian. Olisiko tuo kanojesi välinen riitatilanne nukkumaan mennessä ratkaistavissa, jos se on hankalaa toiselle? Olisi hyvä, etteivät nukkumatilat olisi liian ahtaat, ja orsia voisi olla enemmän kuin yksi. Sillä tavoin sijoitettuna, että kanat voisivat valita nukkumapaikkansa poissa toisen nokan ulottuvilta. Sopu säilyisi paremmin.

Avatar
Kameleontti
muna
Viestit: 9
Liittynyt: 17 Kesä 2022, 21:44

Re: Onko kanani sairas?

Viesti Kirjoittaja Kameleontti »

Yritämme keksiä mistä väsäisimme toisen kopin, kun aika huonosti päästää tuo pomo nukkumaan.

Tänään pesästä löytyi yksi muna liian vähän :smt009 Tosin yksi kanoista saattaa reagoida stressiin jättämällä munimatta, mutta nyt ei kyllä pitäisi olla tapahtunut suuria muutoksia kanalassa. Seuraavana päivänä löytyi onneksi oikea määrä munia pesästä :smt007

Katsoin kanat tänään läpi päällisin puolin. Siis otin ne kiinni ja katsoin peräaukon siivet yms. En huomannut mitään muutoksia.

Kiitos toisesta vastauksesta :smt001
Kesäkanaloitsija (vasta-alkaja)

Vastaa Viestiin