Kanalan lämpötila talvella

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

smari

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja smari »

Toi pakkasvahti on ihan huippuvaarallinen kanalassa. Erityisesti jos ilmankosteus on kanoille sopiva, on tulipaloriski tosi suuri.

Osaako joku laskea paljonko lämmitystehoa vaatii keskivertoeristetty keskivertokorkea painovoimaisella ilmanvaihdolla ilmastettu kanala ilman toimivaa kestopehkua jos kanoja on esim 1 kpl neliö? Olisipa hyvä jos olisi vielä esimerkkejä erikokoisiin kanaloihin eri kanatiheydellä ja ulkoilman ollessa esim -20. En kyllä tiedä mikä olisi se keskivertokotikanalan koko. :smt017 Tietysti niitä muuttuvia tekijöitä tuossa on paljon, mutta ajattelin että joku esimerkkilaskelma olisi hyvä kun monet miettii lämmitysjuttuja ja kuulemma tulossa taas ennätyskylmä talvi. Voi olla että pattereissa ja johdoissa tarvitaan tehoja, varsinkin jos kestopehku ei ole auttamassa tai eristyksissä on puutteita.
katiska

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja katiska »

Smari ehti ensi, olin juuri aikeissa kysellä, millaisilla tehoilla olette minkä kokoisia kanaloita lämmittäneet!
Olen itse kallistumassa tuon Yali65 -öljytäytteisen patterin kannalle. Sähköliikkeestä sain hintatietoja, 1000W patteri maksaa noin 300e, 800W noin 230e. Tässä mallissa ei tule termostaatti mukana, eli sen hinta tulee sitten vielä tuohon lisäksi. Tämä ei ole myöskään pistokkeellinen malli, mutta esim. Alata -malleissa on pistokkeellisia. Nämä löytyvät siis tuolta Hiltan linkin takaa.
Sähköliikkeen setä sanoi, että yleiseti on sellainen nyrkkisääntö, että lämmitystehoa tarvitaan 25W per kuutio, mutta eihän navettaa tarvitse saada yhtä lämpimäksi, kuin asuinhuoneistoja, eli varmasti hieman vähempikin wattimäärä riittää kanalaan?! Kokemuksia olisi kyllä tosiaan kiva kuulla, meillä on nyt ensimmäinen "kanatalvi" edessä.

*Muoks: tuo Alata malli on IP44*
ÄsVee

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja ÄsVee »

Tämäpä tässä, kun ei voi tietää saadaanko kestopehku toimivaksi. Viikonloppuna lisäsin turvetta ja purua niin paljon, että määrällisesti sen pitäis riittää, mutta kanoja on melkosen vähän (11 kotkottajaa 15 neliöllä) ja mitään lämpenemistä ei ole havaittavissa allejäänneessäkään turvepohjassa.

Tuo Yali65 se varmaan olisi meilläkin valintana. Alataakin mietittiin. Warmos EWS (IP 57) oli myös mietinnässä, mutta se on näistä kallein, vaikkakin kotimainen. Katselin eilen illalla myös eläinsuojiin tarkoitettuja matalalämpöpaneeleja. Ne ovat teholtaan 600W, joten se olisi sitten kovaa talvea ajatellen melkein kaksi hankittava (kallista lystiä) tai sitten luotettava siihen, että eristykset ja yksi paneeli riittää. Ja lisäisi hätätapauksessa lämpölampun.

Ei oo helppoa. :smt011 Pitäisi vain saada ratkaisua tehtyä ja tilauksia kehiin.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4446
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Meillä ei ole kaiketikaan keskivertokanala, mutta laskettiin tuossa isännän kanssa, kun oli niin mielenkiintoisia kysymyksiä :) Lattiapinta-ala on 72 neliöitä ja korkeus 2.6m, joten kuutioita on n. 187. Lämmittimenä on IP44-puhallin...siinä on kaksi tehoaluetta: 1500W ja 3000W. Käytetään oikeastaan aina vain tuota pienempää tehoa. Joo, näitä puhaltimiakin pidetään epäsopivina pölyisiin paikkoihin, joten sitä koetetaan puhdistaa usein...kompura on hyvä vekotin pölyjen poistoon!

Meillä on siis n. 8W/kuutio tuo lämmitysteho. Kanala on kohtuuhyvin eristetty, mutta kestopehku ei ole toimiva eli lämmittävä...(paitsi lampaiden karsinassa). Lämpötila pysyi viimetalvenkin paukkupakkasilla mukavasti +viidessä. Kanatiheys ei oikeastaan kovin paljon vaikuta, jos asiaa ei ajatella toimivan kestopehkun kannalta, koska kanat tuottavat lämpöä vain n. 10W/keskikokoinen kana. Nyt meille on tilattu lisälämmittimeksi 500W Alata, kun tuli höpsähdettyä friseerattuihin chaboihin, joista pari on huonohöyhenisiä...
Suvianne

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Meillä lämmitti kestopehku kanalan viime talven kamalissakin pakkasissa. Tuulettaa piti välillä.
Ja pehku alkoi palamaan oikeastaan vahingossa. Kiuas on lämmittänyt ennen.

Perustin pehkun jo kesällä ja luotan siihen täysin.
Naapurin kanssa sovittiin, että ämpärillä haen lehmän pissaa ja kakkaa jos ei syty :smt003

Meillä kanala on noin 14 neliötä ja suunnalleen saman verran kylmä tilaa.

Mutta pahimmilla pakkasilla oli nurkat ja oven edusta kylmät ja takuulla miinuksen puolella. Mutta ei se tahtia hidastanut. Pehku piti kuitenkin vedet kokoajan sulana.

Mutta kyllä eristys oli ehdoton. Muuten olisi varmaan pehkukin sammunut..
Mutta ensi talvena pitäisi kylmän lampolan lampaat selvitä ilman lämmitystä ja ihan pehkun turvin....
Hoplaa

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja Hoplaa »

smari kirjoitti:Toi pakkasvahti on ihan huippuvaarallinen kanalassa. Erityisesti jos ilmankosteus on kanoille sopiva, on tulipaloriski tosi suuri.
Se voi olla juu, mutta mäpä olenkin pölynimurifriikki :smt002 ts. meillä on oma talli imuri! Jota itse asiassa käyttelen kanalassa ja tallissa ahkerammin ku kotona sisällä olevaa :oops: saati sitten autoimuria... :-"
koohokana

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja koohokana »

:smt100 Mistä linkistä löytyisi palavan kestopehkun teko-ohje? Mitä materiaalia tarvitaan /neliö ja minkä kanamäärän se vaatii? Kuinka kosteata toimiva pehku on? Meneekö akkunat huuruun? :smt017
omena

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja omena »

^Tämä tulee nyt vähän ulkomuistista kun olen itse selaillut paljon noita ketjuja mutta en ole ylös laittanut niistä, ja tietoa löytyy niin monista ketjuista. Pehkua vähintään 20cm paksuudelta että lähtee palamaan. Turvetta suurimmaksi osaksi, lisänä sahanpurua/kutterinpurua mutta jälkimmäisiä ei saa olla liikaa. Kosteus oli niin että jos istuu niin pylly ei kastu :smt003 eli mikähän tuo sitten lie? Ei ainakaan niin kostea kuin (ruoka)komposti tuosta päätellen, kompostihan kuuluisi olla sellaista että kun kompostimassan puristaa kädessä niin siitä tihkuu kosteutta. Syksyllä voi sekoittaa esim. lehtiä tai muuta nopeasti kompostoituvaa ainesta sekaan. Pissa on hyvä heräte mikäli tuntuu ettei pehku tahdo lähteä käymään. Kanat huolehtii sekoittamisesta, mutta ainakin itse olen vielä sekoittanutkin kunnei pehku ole lähtenyt käyntiin (no mulla ei ole vielä turvetta tarpeeksi). Kanoja tarvii olla vähintään yksi per neliö.
kaisumaria
siebenbürger
Viestit: 521
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 12:38
Paikkakunta: Pyhämaa (Uusikaupunki)

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja kaisumaria »

Kun asuttiin idässä -30 asteen pakkasissa, tipuilla oli säteilylämmitin katossa, mutta nyt
täällä lännessä riittää kanakoppiin lämpölamppu tai pari vanhanaikaista hehkulamppua. Saimme
vähän aikaa sitten hankittua satasen hehkulamppuja kymmenen kappaletta, ihan sähköliikkeestä,
tosin tiskin alta. Niillä pärjätään hyvin monta tulevaa talvea. Eristys kopissa on tietenkin kunnossa,
kopin koko taitaa olla about 15 m".Talvellakin kanat käyvät ulkona
vilvoittelemassa. Herttaista käpertymistä en ole koskaan havainnut, mutta kuumuuden aiheuttamaa
läähätystä kyllä. Ei meidän kanat ja kukot kyllä viihtyisi missään +20 asteessa talvella.
Ei tästä mitään tule, mutta yritetään nyt kuitenkin
siiri

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja siiri »

Hei nyt kun se aiemmin puhuttu talvi on tullut, niin mitenkäs teillä on kanaloiden lämpötilat ?
Meillä on kovimmillaan ollut -29 pakkasta, mutta kanaset ovat pärjänneet hyvin yhdellä 250w lämpölampulla. Onni taitaa olla hyvin eristetty koppi ja kohta metri pehkua :smt044
Ainut mikä aiheuttaa jonkin verran päänvaivaa on juomaveden sulana pysyminen.... Kattoon ripustettavasta juoma-automaatista jäätyy se "väylä" mistä veden pitäisi tulla kuvusta
reunauraan.....
vilhelmiina

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja vilhelmiina »

meillä on alimmillaan ollut kanalassa -5. Pehku ei pala, mutta ei ole jäässäkään, eli kanat pystyy mukavasti kylpemään ja kuopsuttelemaan. Vesi meilläkin jäätyy, joten vien aina aamuisin kipon lämmintä vettä. Nyt kun ulkona on noin -10 niin kanalassa on +/-0. Kanat näyttää hyvinvoivilta ja aktiivisilta. Katosta ripustettu kaali on muuten meillä ihan ykkösjuttu. Sen ympärille kokoonnutaan suurella joukolla nokkimaan. Pitäs käydä viemässä pikku kuusi kanoille niin saisivat vähän joulumieltä :smt002
uusikananen

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja uusikananen »

Toiseenkin ketjuun jossain välissä vastailin, mutta laitan tähänkin... Meillä on nyt kovan pakkasen jaksolla puhaltanut 3 kw rakennuspuhallin puolella teholla ja siinäkin vielä lämmönsäätö alle puolessa. Välillä on lämpöä melki 15 astetta, mutta pääosin n. +10. Kääpiökanin takia pidän hieman lämpöisempänä, niin ei raasun tarvii värjötellä :smt001 . Välillä paineilmalla pössäytellään pölyt pois puhaltimesta. Pikkupakkasilla öljytäytteinen patteri lämmönlähteenä.
siiri

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja siiri »

Katosta ripustettu kaali :smt045
Täytyy kokeilla !
ja kaikenlaisia virikehommeleitakin voitaisiin kerätä ?
JiiTee

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja JiiTee »

Meillä välillä -5, hyvin on brahmat tarjenneet.. Lämmityksenä 250w lämpölamppu ajastimella, päällä klo 6 aamusta klo 20.30. illalla. Kanala on noin 12 m2 ja tehty vanhaan hevostalliin, eristetty linnuolle oma soppi :smt001 . Kestopehkua yritän tehdä minäkin, lattialla noin 20cm turvetta, seassa sahanpurua ja ruokajätteitä :smt003 . Ei se kyllä vielä lämmitä, mutta ehkä joskus :smt017
mik

Re: Kanalan lämpötila talvella

Viesti Kirjoittaja mik »

Kyllä mulla on vähimmäisvaatimuksena, että vesi pysyy sulana. Kanalassa 5-8 astetta lämmintä, riippuu ulkolämpötilasta ja tuulesta yms.
Vastaa Viestiin