Ohutkuoriset munat

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Jemuli

Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja Jemuli »

Meidän kanalan kaksi maatiasta ovat aloittaneet taas muninnan. Toisella oli lyhyt muutenvaan -tauko ja toinen hautoi keväällä ja tiput kuoriutuivat pääsiäisenä. Toisen munissa on ollut todella ohut kuori, eivät kestä käsittelyä juuri ollenkaan. Tarjolla on kanakalkkia ja ruuan seassa murskattua munankuorta, joten kalkinsaanti pitäisi olla varmistettu. Onko tällainen ohutkuorisuus tauon jälkeen normaalia vai voiko kana lopettaa kalkin syönnin jostain syystä? Saman parven tehojen ja toisen maattarin munissa on kunnollinen kuori, tehoilla jopa niin vahva ettei rikki meinaa saada.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4349
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Eipä se ohutkuorisuus ole normaalia munintatauon jälkeen, ei ainakaan yleisesti ottaen. Voisi ajatella, että ko. kanalla on yksilöllisesti jotain häiriötä kalkin imeytymisessä tai kenties jokin sairaus?
Tuota jäin miettimään, että miksi laitat munankuoret ruuan sekaan? Nehän voisi laittaa vaikka siihen samaan kippoon kanankalkin kanssa. Kanan pitäisi osata itse nokkia tarvitsemansa kalkkimäärä, kunhan se on saatavilla siten, että voi napsia sen verran kuin tarvitsee.
Munankuoren muodostumiseen vaikuttaa kalkin lisäksi ainakin fosfori ja D-vitamiini ja niiden oikea suhde toisiinsa nähden on tärkeä.
Tonja, p: 046 666 5106

Jemuli

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja Jemuli »

Munankuorimurskaa olen laittanu kanapuuron sekaan ihan noin muuten vaan, ilman sen syvällisempää tarkoitusta, lähinnä kalkinsaannin varmistamiseksi. On sitä murskaa tuolla kalkkiastiassakin, ei vaan sieltä tunnu kelpaavan. Kanoille on tarjolla omien pöperöiden ja vihreän ruuan lisäksi punahelttaa. Eikös tuossa punaheltassa pitäisi kaikkien ravinteiden olla kohdallaan?

Ohutkuorisissa munissa munan terävä pää on paksua kuorta ja tylppä pää ohutta (ensimäiset tauon jälkeen munitut olivat kokonaan ohutkuorisia) ihan kuin kalkki olisi loppunut kesken ja tylppään päähän jäänyt vähemmän kuorta käytettäväksi. Munat eivät ole mitenkään normaalia isompia.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4349
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Jospa ne kuoret siitä normalisoituvat, kun ovat kuitenkin jo parantuneet :smt023
Tonja, p: 046 666 5106

maunu_muori

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Yksin kalkki ei taho riittää, laitappa juomaveteen adesania tai jotain, jossa on d-vitamiinia. Sisällä oleville kanoille ja varsinkin kotiruualla olevilla voi olla puutosta tosta ja silloin ei kalkki imeydy(rehun d-vitamiinipitoisuus on keskiarvon luokkaa eikä välttämättä riitä pimeimpään aikaan). Kun kanat , kohta ihan luvan kanssa, pääsevät ulos, ei d-lisää enää tarvita, sillon riittää pelkkä kalkki. Yksilöissä on tietty eroja kuoren muodostumisessa. Jos kuori vielä kesälläkin on heikkoa, voi sillä kanalla olla ongelmaa sisäelimissä lähinnä siinä kohdussa jossa kuoren pitäisi muodostua. http://opetus.ruokatieto.fi/Suomeksi/Nu ... ntoiminnat
Mahollisuuksia on monia mikä sen voi aiheuttaa mm. tulehdus tai marek

Suvianne

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Se D-vitamiini on tärkeä myös höyhenykselle.
Kerran jätin kesällä kanalaan yhden viirukokon, kun se oli agressiivinen. Mutta se oli niin iso a komea, että jätin varalta jos laittas sittenkin kukoksi.
Viiru sitten vain jäi sinne ja sen höyhenys muuttui tosi huonoksi. Yritin antaa monipuolista ruokaa, mutta luulin jo sitä sairaaksi,kun joutui olemaan yksin.
Sain sitten vanhasta viiruoppaastani luettua, että D-vitamiinin puutos aiheuttaa huonoa höyhenystä.
Kukko oli pihalla pari viikkoa auringossa ja toipui älytöntä vauhtia!!

Jemuli

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja Jemuli »

Tänään oli jo hyvä kuori munassa!! :smt001 Ilmeisesti siis oli vain jokin ohimenevä häiriö... :smt017

Meillä kanat olleet pihalla huhtikuun puolesta välistä asti, verkolla katettu tarha ja lupa elikkotohtorilta.

Eli onko nyt niin, ettei toi kaupan rehu takaakaan kaiken tarvittavan saantia? Munankuoret oli kyllä talvella hyviä ja kovia, vaikka kanat sisällä samalla ruualla kuin nytkin. Tosin nyt tietenkin vihreää vähän enemmän saatavilla.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4349
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Onko teillä täysrehua tai puolitiivisterehua?
Jos on täysrehua ja sen lisäksi syöttää muutakin, niin sen 'muun' osalta on varmistettava esim. kalkin saanti. Vapaasti tarjolla oleva kalkki on parempi vaihtoehto kuin ns. pakkosyöttö ruuan seassa. Jos syöttää ohjeen mukaisesti pelkkää täysrehua, niin silloin siinä on varmasti kaikki tarpeellinen.
Jos on puolitiivistettä, niin sen lisäksihän pitääkin olla n. puolet ruuasta muuta kuin ostorehua. Tässä se toinen puolikas ratkaisee, että riittävätkö näiden puolikkaiden ravintoaineet yhdessä.

Mutta kyllä se taisi olla vain ohimenevä häiriö :smt041
Tonja, p: 046 666 5106

Jemuli

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja Jemuli »

Mä olin järkeillyt ruoka-asian niin, että kuudesta munivasta yhdellä on heikko kuori munissa, niin ruoka ei voi olla pielessä. Ruokintaongelmista johtuenhan kaikilla pitäisi olla huonot kuoret munissa?? Vai olenko taas ihan ulalla :smt017

reetta

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja reetta »

kyse voi olla yksilön ominaisuudesta. mulla on yksi kana, joka munii tasaisin väliajoin nahkamunan. silloin kun sen munissa on kuori, on kuori röpeliäinen ja joskus jostain kohtaa niin ohut että kun ottaa munan käteensä, meneekin sormi läpi kuoresta. kana on aina (ikä 1v) ollut tällaisten tuotosten tekijä. nyt huomasin, että sen kupu on suurentunut. eli ilmeisesti kanassa on jotain vikaa enemmänkin. marek?

Jemuli

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja Jemuli »

Ilmeisesti tämäkin on jonkinlainen tuurimunija, kun taas oli hyväkuorisen munan jälkeen muna, jonka kuori tylpästä päästä ohut... :smt012
Tämä ohutkuorimunija on kooltaan huomattavasti pienempi kuin sisarensa, tiedä sitten onko sillä merkitystä...

kaisumaria
maatiainen
Viestit: 483
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 12:38
Paikkakunta: Pyhämaa (Uusikaupunki)

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja kaisumaria »

Nostellaanpa tätä kun mulla on nyt ongelma yhden kanan kanssa. Huomasin että yksi brahmakana tekee erittäin ohutkuorisia munia, muiden munat on ihan normaaleja. Mistähän toi voisi johtua? Kaikki syö tietenkin samaa ruokaa
ja kalkkia, soraa ja grittiä on jatkuvasti tarjolla. Kana on muten komea ja kiltti enkä aio ton vajaavaisuuden takia
sitä lopettaa. Tehdään munakasta tai syökööt kissat munat jos ne on murtuneet kanan alla. Siis on niin heikkokuorisia
että jos varomattomasti kerää pesästä niin ne menee säröille tao sormi läpi. Olisko tälle kanalle mitään yksilöllistä
hoitoa annettavissa?
Ei tästä mitään tule, mutta yritetään nyt kuitenkin

Ulla

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja Ulla »

Oropharma Calci-Lux on hyvin veteen liukeneva kalkkivalmiste, joka on tarkoitettu kaikille linnuille. Tätä valmistetta käytetään luuston ja munan kuoren muodostumiseen. Tätä myydään eläinruokakaupoissa pienissä purkeissa, lähinnä käytetään unduille ja muille pikkulinnuille.
Itse olen käyttänyt Calci-Luxia menestyksekkäästi ostamalleni isolle nuorikkokukolle, jolla oli huonosta ruokinnasta johtuva jalkojen tärinä, polvien yliliikkuvuus ja kävelyvaikeudet.
Ruokinnan korjaus ja juomavedessä tämä kalkkivalmiste muutamien viikkojen ajan auttoi kukon normaaliin kuntoon.
Tämä valmiste on helppo liuottaa veteen ja antaa päiväannos ruiskulla nokkaan.

kaisumaria
maatiainen
Viestit: 483
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 12:38
Paikkakunta: Pyhämaa (Uusikaupunki)

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja kaisumaria »

Kiitos Ulla, täytyy kokeilla tuota valmistetta. Eilen tosin oli ilmeisesti Tellervon muna jo normaalimpi, ainakin oli samassa pesässä mihin munii. En kuitenkaan ole varma kun en kaatosateessa viitsinyt juosta katsomassa kuka munii minnekin.
Ei tästä mitään tule, mutta yritetään nyt kuitenkin

Avatar
Aleksandra
riikinkukko
Viestit: 1052
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Ohutkuoriset munat

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

kaisumaria kirjoitti:
16 Kesä 2013, 07:21
....Huomasin että yksi brahmakana tekee erittäin ohutkuorisia munia, muiden munat on ihan normaaleja....

....Siis on niin heikkokuorisia
että jos varomattomasti kerää pesästä niin ne menee säröille tao sormi läpi.
Nostanpa tätä kun tuli ihan vastaava ongelma. Kaisumaria, tää on kyllä tosi vanha ketju, mutta muistaisitko sattumoisin miten tässä kävi? Menikö häiriö ohi eli alkoiko ohutkuorisia munia muninut kana tehdä taas normaaleja munia? Vai jäikö tila pysyväksi? Meillä nimittäin Siru-kana (6 v.) on nyt muninut muutaman tosi heikkokuorisen munan. Ne on just tuollaisia, että kuori hajoaa ihan pelkästä kosketuksesta, tosiaan sormi menee läpi. Ruokinta ja kalkit pitäisi olla kohdillaan ja monivitamiiniakin kanat saavat vielä eli D-vitamiinia tulee siinä mukana. Muut kanat munii tosi vahvakuorisia munia, eli tämä on vain Sirun ongelma. Kalkkitarjoilun lisäksi oon vieny munankuorimurskaa ja Siru on syönyt sitä hyvin, siinä missä muutkin. En oo kyllä varma, kuinka usein se käy kalkkikupilla. Annoin ensiavuksi rautaisannoksen vitamiinia ja jatkan sitä. Sirun munat ei oo kyllä koskaan ollut täysin normaaleja kuoreltaan, vaan sellaisia hiekkapaperimunia, lievästi karkea kuori. Mutta tähän saakka ne on silti olleet kestäviä.
Alhoja elämän ilona.

Vastaa Viestiin